Vesmich Vesmich komentáře u knih

Ostrov doktora Moreaua Ostrov doktora Moreaua Herbert George Wells

Film s Michaelem Yorkem pouštím výchovně naší kočce, když uznám, že je to třeba a s uspokojením pozoruji jisté výsledky. Běžně vyhání z pozemku i lišky, takže to není žádné máslo, ale jak slyší ten řev ve filmu, pokaždé poněkud znejistí. Kniha má sice trochu jiný průběh, ale drsná je taky dost.

14.02.2023 5 z 5

Okresní město Okresní město Karel Poláček

Nebude toho mnoho, co by autor o životě v okresním městě nevěděl. A co věděl a znal, to popsal. Občas jsem se smála, občas hořce polkla, protože celou dobu bylo jasné, že se schyluje k válce, která všechnu tu ospalou optiku změní.

12.02.2023 5 z 5

Vražda na Ostrově Camino Vražda na Ostrově Camino John Grisham

Čtení byla taková jízda vláčkem na horské dráze. Nejdřív se to rozjede a sviští to pěkně svižně, najednou se to zastaví a pak už pomalu, pomaloučku hrká dál a dokonce i na cestě dolů brzdí. Čekala jsem, kdy se zase rozjede a posviští, ale ono se to couralo a couralo, až se to konečně docouralo, zastavilo a jízda skončila. Tak jsem vystoupila a nevěděla, jestli jsem přesně tohle myslela, že to bude....takové do vytracena....

09.02.2023 4 z 5

Ohnivé znamení Ohnivé znamení Juraj Červenák

Stein dostává zabrat! Všude na něj číhá neřest a bezbožnost, kdekdo dělá všechno špatně a nikdo si od něj nechce nechat poradit. Od začátku jsem měla takové podezření, jestli náhodou nevstoupí na scénu..víš kdo, viď...a taky se to stalo! Tentokrát hodně práce pro pana notáře :)

15.01.2023 5 z 5

Mrtvý na Pekelném vrchu Mrtvý na Pekelném vrchu Juraj Červenák

V Horních Uhrech nejsou žádné žerty ani s čerty ani se Steinem, kterého bolí koleno. Koleno je prevít a tak ho vyřadilo z první linie a musí teď courat krajem a vyšetřovat zločiny, podávat si podezřelé a mordovat kdekoho. Má k tomu náramného pomocníka a když se k nim přidá ještě muž učený, požitkářský a chytrý, je z nich neodolatelná trojice. Krásně se mi to četlo :)

12.01.2023 5 z 5

Strach Strach Jozef Karika

Dřív jsem četla Šepot z lesa než Strach, takže to pro mě nebylo nějak překvapivě namíchané a vypointované, a proto jsem se mohla nechat pěkně unášet dějem a chytit šelmu za ocas. Krásná mrazivá bezútěšná hnusota od začátku do konce. Na konec jsem byla zvědavá, protože u autora nikdy nevím, co s tím koncem hodlá udělat. Jestli z toho vyleze něco překombinovaného, anebo parádní trefa. Tak toto byl ten druhý případ. I když, s kamarádkou jsme to četly paralelně a ona ten konec považovala za jakýsi rychlý...Inu, až zavítám na předměstí Ružomberoku, tak si dám majzla, aby to nebylo v zimě.

10.01.2023 5 z 5

Trujkunt Trujkunt Petr Sagitarius

V audiopodobě je to zvukomalebná návštěva drsného severu. Oba hlavní muži jsou přiměřeně sympatičtí a originální, příběh nekomplikovaný. Je to spíš folklórní výlet než extra detektivka a stojí za to.

10.01.2023 5 z 5

Smrt v ledu Smrt v ledu Amy McCulloch

Na delší přejezd autem Odkudsi Kamsi jsem si z audiotéky vybrala ukázku z této knihy. Ve chvíli, kdy se hlavní hrdinka hodlala vydat na osmitisícovku s vybavením, které si vygooglovala, jsem si pohrdlivě odfrkla, že takovou stupiditu poslouchat nebudu. Jenomže ukázka je dlouhá 50 minut a najednou mi to tak divný nepřišlo a už mě zajímalo, co bude dál. A dál bylo, že to bylo napínavé, zajímavé, neotřelé a i když se hlavní linka příběhu dala odhalit brzy, ničemu to nevadilo. Vysokohorské lezení je v 21.století nejspíš poněkud jiný příběh, než který kdysi popisovali Rakoncaj, Štěrbová nebo všichni dobří Poláci...

09.01.2023 5 z 5

Sociální patologie - vybraná ohrožení pedagogů Sociální patologie - vybraná ohrožení pedagogů Blahoslav Kraus

Srozumitelně podané výzkumné závěry a rovnou s nimi i nabídnutá východiska. Užitečné!

03.01.2023 5 z 5

Moje máma Jana Brejchová Moje máma Jana Brejchová Tereza Brodská

Klidně to mohlo dopadnout tak, jak to dopadne často, protože udělat z příběhu Jany Brejchové sladkobolnou slátaninu by asi nebylo těžké. To, že je to parádní čtení, zajímavé, pozoruhodné, pečlivě a naprosto skvěle poskládané, není určitě jen tím, že autorka měla k dispozici mnoho fotek a tak dál. Napsala to prostě parádně! Pro mou generaci a především pro generaci mojí mámy je Jana Brejchová velký pojem a možnost podívat se do "zákulisí" způsobem, který je poctivý, je skvělá! Tohle se prostě náramně povedlo!

03.01.2023 5 z 5

Velká bílá tůň Velká bílá tůň Petr Mano

Rozmanité figurky motající se po březích Otavy a dalších řek, potoků a rybníků okolo Písku. Zpočátku to působí pábitelsky. Všemožné soustavně ožralé figurky rybářů jsou celkem milé. Postupně ani ne, protože na každém najde autor nějaké nechutné hnidy a jak se tak ten hnus vrší, text postupně zasmrádá. Knížka je krásně zpracovaná, ilustrace dokreslují atmosféru.

02.01.2023 3 z 5

Kalba ve spoďárech: Kalsarikänni Kalba ve spoďárech: Kalsarikänni Miska Rantanen

No to vůbec není žádná finská cesta toto! To my zde rovněž umíme takto relaxovat! Lahváče v igelitce, zevlování, rozval na gauči, sledování hňupin v bedně a u toho chroupání ledasčeho a popíjení piva. Akorát s tím rozdílem, že Fin - rozhodně alespoň autor, na to umí být náležitě hrdý a povýšit to na umění, zatímco my to tady provozujeme na tajňačku..anebo ani vlastně ne :)

02.01.2023 3 z 5

Obratník Raka Obratník Raka Henry Miller

Četla jsem to v tom správném věku a tehdy mi to přišlo odvážné a originální a takové celé vzdorovité. Tentokrát jsem si to nechala číst v audiopodobě a už mi to přišlo otravné :) Zajímavé zjištění...

30.12.2022 4 z 5

Literární spolek Laury Sněžné Literární spolek Laury Sněžné Pasi Ilmari Jääskeläinen

Překvapilo mě to, čekala jsem asi něco jiného. I když vlastně nevím co. Asi nějakou srandu. Sranda to nebyla. Magické i tajuplné to bylo. Přesně tam, kde jsem to nečekala a tam, kde jsem to čekala, to bylo velmi obyčejné. Originální a poutavé. Pořád mě zajímalo, co bude dál, přičemž některé momenty byly hodně velký bizár.

30.12.2022 5 z 5

Tajemný cizinec Tajemný cizinec Mark Twain (p)

Oslov je taková univerzální obec, kterou je možné umístit kamkoliv. Občané se motají zleva doprava, dělají, co je zrovna napadne, o ničem moc nedumají a jakmile je někdo zbytečně zadumaný, hned ho ukamenují a upálí, čímž vyřeší většinu svých potíží.

23.12.2022 5 z 5

Pět mrtvých psů Pět mrtvých psů Michal Sýkora

Tak tady se Mařence sype všechno pod rukama, prevíti mají chapadla všude, prorůstají zdmi a seberou svobodu i medvědům. No prostě já na bráchu, brácha na mě a my kluci, co spolu mluvíme. Mimořádně odpudivý příběh.

23.12.2022 5 z 5

Boží bojovníci Boží bojovníci Andrzej Sapkowski

Nádherný čtenářský zážitek, jako u A.S. obvykle. Bůh je se všemi, zejména ve chvílích, kdy někomu sekají hnáty a přerážejí kosti. Špionáž, konspirace, tajné služby, nábožensko - filozofické výklady, náhledy do budoucnosti (třeba ten kousek s Baťou je velmi zábavný), magie a zase magie a k tomu velké putování mezi mládenectvím a dospělostí. Parádní slovanská Iliáda.

11.12.2022 5 z 5

Pavoučí síť Pavoučí síť František Niedl

Taková pěkná, nekomplikovaná pohádka o tom, jak chudý chlapec přes mnohá protivenství ke štěstí přišel a mnohému se naučil.Má to šťávu a spád, jsou v tom sympatické hlášky, nedobří padouši a dobří lidé, lásky a tak. Prostě všechno.

08.12.2022 5 z 5

Pod hladinou Pod hladinou Dana Stabenow

Už jsem si na Shugakovou zvykla, a že to není nic snadného! Co všechno ta ženská vydrží, to je na pováženou! Ještě teď mám z té četby zmrzlé prsty i celou hubu!

04.12.2022 5 z 5

Vyvolávač deště Vyvolávač deště John Grisham

Poslouchala jsem na etapy v kuchyni, protože u Grishama nehrozí, že bych zapomněla, o čem to bylo předevčírem. Bavilo mě to, akční to bylo taky přiměřeně a Rudy mi sedl.

03.12.2022 4 z 5