vilemina komentáře u knih
Napsane je to uzasne. Jako mama doufam, ze me deti budou mit lepsi detstvi. Trochu mam po precteni knizky z te velke zodpovednosti vychovy strach...
Pro trochu lásky šel bych světa kraj.... hlavni hrdina, jedenactilety chlapec, dosel az na vresoviste vstric vrahovi sveho stryce. Strhujici pribeh o zoufale potrebe lasky a rodinneho zazemi.
Kniha velmi dovedne kombinuje pribehy jiz znamych clenu vysetrovaciho tymu s mrazivym historickym exkursem do komunistickeho Lipska. Vubec jsem netusila, ze mladi islandsti komuniste tam byli "na zkusene".
Zaujalo me, ze se autor venoval jinemu clenu vysetrovaciho tymu. Psychologii postav autor opravdu umi vykreslit dobre. Pekne ukazal, kam speje spolecnost, kde bohatstvi je zalozeno na fiktivnich aktivech a prestiz na upadajici moralce. Poucne cteni.
Kniha me nadchla, nemohla jsem se od ni od zacatku odtrhnout. Nicmene jsem se bala za tmy chodit po byte. Trochu strasidelna. Doporucuji cist v obdobi dlouhych a ponurych veceru :o))
Krasne napsana kniha, ktera mne jako cloveku vychovavanemu v ateismu poskytla srozumitelny vyklad nejdulezitejsich pasazi Bible. Bonusem je velmi povedene vytvarne zpracovani.
Skvělé na této knize je, že se zabývá válkou z hlediska každodennosti. Jak se vojáci dostávali do zajetí, jak si sháněli jídlo, jak se dívali na Rusy, co všechno zvažovali při vstupu do legií atd. Kniha obsahuje spoustu cenných odkazů na deníky legionářů a to z větší části obyčejných vojáků. Pro mě velmi pěkná ilustrace toho, čím si nejspíše prošli moji dva pradědové v Rusku.
Z autorových detektivek mi tahle prisla jako nejvic staticka. Odehravala se v jedne casove rovine, v okoli jedne skoly a byla plna zdlouhavych pasazi o vyslesich svedku. Myslim, ze dost mozna byla nejbliz realite policejni prace, cteni ale trochu nuda.
Krasne cteni, plne pasazi o zivote umelce, barvach a tvurcich krizich. Porad jsem ale mela takove lehke mrazeni, co ze se to temneho stane a ono se opravdu stalo. Byla strasna obet modrych oci opravdu vykoupena?Doporucuji!
Od Indridasona jsem uz par knih precetla a tuhle bych zaradila mezi dobry prumer. Autor pise civilne, nic neprikrasluje a pribeh podle me vyzniva realisticky. Tentokrat se autor v knize zameril na zenskou problematiku.Hlavni hrdinkou je policistka z Erlendurova tymu Elinborg. Autor se zabyva take jejim soukromym zivotem a ukazuje zenu, ktera se dokazala vyporadat s nepriznivymi zazitky v svem zivote. Hlavni dejovou linii knihy tvori tema znasilnovani zen a jeho dusledky na zenskou psychiku, ktere jsou znicujicici v kazde kulture.
Napsane velmi dobre, pekne psychologicky prokreslene postavy, jak obeti, tak kriminalistu. Romanem prostupuje strach zenskych hrdinek z muzu. Ke konci autorka nechavala kriminalisty trochu moc spekulovat a ctenare, myslim, ze zbytecne, zavadela do slepych ulicek. Jinak dobry.
Kniha me zaujala od prvnich radku. Pribeh matky, ktera ztrati sveho syna, ja sama mam tri... takze trochu citove zaangazovanosti hned na uvod... Krasne obrazy severske krajiny, drsne, stejne jako lidi, kteri v ni ziji, to Theorin umi. Podle me ale kniha nebyla tak strhujici jako Smrst, proto "jen" 80%.
Zajímavý pohled na půl roku 1989 (od léta do vánoc). Dobré čtení před výročím sametové revoluce.
Kniha mi byla doporučena k přečtení kamarádkou a následovalo zklamání. Dost nuda, hlavní hrdinka byla dost přecitlivělá a podle mého názoru nevděčná za to, co má.
Faktograficky zajimave, ale fakt nudne, nudne napsane... skoda.
Mne se kniha moc nelibila. Rozuzleni bylo sice velmi napadite, ale vetsina knihy docela nudna, pokud tedy nejste fandove do zivota v islandskem zapadakove...
Mne se kniha velmi libila, poutave napsany vhled do epochy objevovani sveta pomoci vedy. Podivini ti vedatori tedy byli, ale zase prisli na veci, ktere jsou lidstvu uzitecne.
Kniha byla velmi napinava, ale podle me Indridason umi lip. Spis mi to prislo jako scenar k thrilleru.
Velmi poutave napsano. Krome klasickych aspektu severske krimi tato kniha vyzniva velmi smutne, nebot ji prostupuje nezvratitelny osud osob postizenych chybnym genem.
Mne se knizka libila a cetla se mi moc dobre. Pasaze o Petrarkovi tvorily prijemny mix s krutym osudem postupne vrazdenych postav a i inspektorka mi prisla sympaticka.