vlkcz vlkcz komentáře u knih

Dybuk a ďábel Dybuk a ďábel David Jan Novotný

Skoro 5*. Ale protože jde o sbírku povídek (byť se v řadě z nich objevují stejné postavy), téhle kvality nedosahují všechny. Na druhou stranu ani jedna z povídek není úplně špatná, dokonce jenom průměrná. A to je co říct. Osobně mě nejvíc zaujal poetický Taube a vtipná Moody by se divil. Naopak mi úplně nesedlo trochu zmatené Setkání po letech a poněkud školometský Photogeist.
Autor podává všechny povídky s lehkým vtipem a nadhledem, přesto v člověku vyvolá potřebu dané téma sám promyslet.
Také je škoda chybějící korektorské práce, projevující se ve velkém počtu překlepů, nesedících pádů apod.

03.07.2021 4 z 5

Lepší Sobota Lepší Sobota Garth Nix

Pár dalších překvapení se objevilo, ale nějak si asi na ten svět začínám zvykat. Tenhle díl vlastně nekončí a je jasně naznačeno, že závěr začne tam kde Sobota končí. Takže hurá na Neděli.

23.05.2021 4 z 5

Doktor Kott přemítá Doktor Kott přemítá Irena Dousková

Průměrně 15stránkové jednohubky. Snad s výjimkou závěrečné Maminky zajímavé nápady, hezky vypointované příběhy. Ne vždy je vše řečeno "na plnou hubu". Někdy hořkosladké, jindy vtipné.
Na to, že na povídky moc nejsem, u těchto jsem se dobře bavil.

03.05.2021 4 z 5

Alfa Centauri Alfa Centauri Jiří Kratochvil

Jo bavilo mě to, i když občas mi to jazykově trochu skřípalo. Celou dobu jsem čekal, jestli vyznění bude do sci-fi nebo duchovna, takže konec mě až tak nepřekvapil. Ale k úplnému TOP přeci jen něco chybí.

09.04.2021 4 z 5

Klíč Klíč Džuničiró Tanizaki

Atmosférou mi to místy připomínalo Zolovu Terezu Raquinovou. Ale tam, kde Zola servíruje naturalistické popisy, používá Tanizaki východně rafinované náznaky. A ony fungují stejně dobře.

16.03.2021 4 z 5

Sychravá Středa Sychravá Středa Garth Nix

Pokračuje v linii nastolené předchozími díly. Spousta fantastických nápadů, děj, který pádí kupředu a klasický konec. Ale zdá se, že Arthur se začíná měnit, respektive jeho přístup k věcem Domu.

11.03.2021 4 z 5

Stíny Stíny Neil Gaiman

Když jsem četl Gaimanovu knihu, tak v mých představách některé postavy vypadaly poněkud jinak, taky některé části příběhu jsem si pamatoval odlišně a až kontrola s textem ukázala, že komiks se drží předlohy velice přesně. Takže nelze hodnotit jinak než originál.

08.03.2021 5 z 5

Koruna Koruna Kiera Cass

Jedna z těch mála výjimek, kde pokračování předčilo předchozí díly. Obecně celá série (s výjimkou Elity) měla vzestupnou úrověň a Koruna to opravdu korunovala. Eadlyn mentálně dospěla, a i když ten proces byl rychlý a vynucený, stále je uvěřitelný. Poddaným takovéto královny by chtěl být asi každý.
Těch 5* dávám v tomto případě bez výčitek.

07.11.2020 5 z 5

Mesopotamis Mesopotamis Lukáš Vavrečka

Tak jako nečetlo se to špatně, ale...
Ději chybí větší soudržnost. Místy se dozvíte spoustu detailů a vzápětí přeskočíte v ději několik dní.
Navíc i přesto, že jde o fantastiku, tak by měla nějak logicky držet pohromadě. A tady je těch logických nesmyslů trestuhodně mnoho.
Ale když u čtení člověk moc nepřemýšlí, tak se zabaví dobře.

14.10.2020 3 z 5

Poselství ze srdce světa Poselství ze srdce světa Alan Ereira

Takové 2v1.
Z větší části jako taková kniha o filmu, cestopis a svědectví o Kolumbii přelomu 80. a 90. let. Pro mě zajímavé, ale bohužel dost nezáživné.
Ale tam, kde se autor konečně dostává k poselství Velkých bratrů, tam musí člověka mrazit. Tím spíš, že to všechno dávno víme, možná i víc než těch 30 let. A i styl, kterým nás Kogiové varují je uhrančivý. Proto je škoda, že se mu nedostalo většího prostoru.

10.10.2020 4 z 5

Pyramida. Portrét opuštěné utopie Pyramida. Portrét opuštěné utopie Kjartan Fløgstad

Po dočtení knihy ve mně nejsilněji rezonuje otázka: Proč to ten člověk napsal? Dobře, chápu, že je nadšenec do industriálních trosek. Nostalgie nad těmi časy, kdy si člověk mohl bezostyšně podrobovat přírodu a nemusel si s důsledky svých "vítězství" lámat hlavu je v knize zřetelná. Ale jinak? O Špicberkách se člověk nedozví takřka nic, o samotné Pyramidě, až na několik dokola recyklovaných myšlenek zabalených do intelektuálského žargonu, v podstatě také ne. Na to by stačil článek v časopise. Přes sto stránek textu je moc.

23.07.2020

Opráski – Noví povjězťi čezkí Opráski – Noví povjězťi čezkí Jaz

Dobrý, ale klasický Opráski jsou lepší. V té zkratce je jaz mistr. Tady mi místy přišlo, že pointa je trochu rozředěná a ne tak úderná.

15.07.2020 4 z 5

Co o nás prozrazují zuby Co o nás prozrazují zuby Michèle Caffin

Zklamání. Příliš stručné, místy zmatené. Ve srovnání se Symbolismem lidského těla, na který také odkazuje, jen málo rozšiřujícího.

18.06.2020 2 z 5

Cesta k individuaci Cesta k individuaci Jolande Jacobi

Nechávám bez hvězdiček. Nebudu psát rozsáhlý komentář, protože všechno podstatné už uvedl Mimir.
Pro uvedení do tématu by to mohla být ideální kniha. Jenže... České vydání z roku 2018 trpí tím, že ho překládal asi Maďar za pomoci Google překladače, takže u řady pasáží si čtenář pouze domýšlí, jaký je smysl věty. Všudypřítomné špatné pády, nečeský slovosled, chybějící čárky, které by měly oddělovat vedlejší věty a jako vrchol všeho Bytostní Já. Asi by takový překlad byl i možný, ale proč se nedržet zavedeného Bytostného Já?

21.05.2020

Čtrnáctá kolonie Čtrnáctá kolonie Steve Berry

Berry ve své nejlepší formě. Těch 5* je sice trochu nadhodnocených, ale opravdu jen trochu. Tentokrát se Cotton a spol. zapletou do problémů, které souvisí s relativně nedávnou historií.

20.05.2020 5 z 5

Snoubení nebe a pekla Snoubení nebe a pekla William Blake

K Williamu Blakeovi jsem se dostal díky odkazům v románu Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých. Bez slovníčku symbolů, které Blake používal by to asi číst vůbec nešlo. Ale i přes jenom občasnou srozumitelnost, jde o text, který má svoje nepochybné kouzlo a přitažlivost. Rozhodně nešlo o poslední čtení a až si jednotlivé symboly víc zažiju, určitě přijdou i další díla.

02.05.2020 3 z 5

Pravdivý příběh lži Pravdivý příběh lži Hana Lasicová

Škoda, že je to napsáno dost nevyrovnaně. Zajímavé pasáže se střídají s nudnými popisy pařížských ulic a uliček a úseky, kde se nic neděje. Takže ani strhující a překvapivý závěr nestačí na víc než na 3,5*.

01.05.2020 3 z 5

Ve znamení bílé růže Ve znamení bílé růže Michael Clynes (p)

Takhle nějak by to dopadlo, kdyby Vondruška nevymyslel Oldřicha z Chlumu, ale nechal vypravovat panoše Otu. Sice už od půlky je víceméně všechno jasné, ale pokud člověk moc nepřemýšlí (hrdinové se po večeři chvíli prospí, a když vyjdou ven tak se začíná stmívat, na konci listopadu, apod.), tak se to čte vcelku samo.

17.04.2020 2 z 5

Ohrožení Ohrožení Felix Francis

Asi tak 3,5*. Ale na to, jak detektivky moc nemusím, tahle mě zaujala a pobavila. Příjemná oddychovka.

10.02.2020 4 z 5

Organon Organon James Smythe

Nevím, jestli kvůli posledním zhruba 100 stránkám stojí za to přetrpět ty předchozí 3 stovky. I když si dovedu představit, že spousta lidí to bude vidět obráceně. Každopádně ale úvodní text je notně zavádějící. Žádná apokalypsa se nekoná, jen náznak na pár stránkách, byť zajímavě pojatý.
Do toho pár historických nesmyslů a nelogičnosti v textu (na jedné straně hrdinka hodnotí stáří matčina počítače, že by nezvládl ani modem, aby ho o pár stránek dál ze stejného počítače vymontovala nebo konstatuje nepřítomnost řidiče v autonomním autě a o dva odstavce dál na něj kývne, aby jel).
Ale ten závěr je zajímavý. Trochu mi připomínal závěr z 2001:Vesmírná odysea. Místy i Spielbergovu AI.
Celkově dost nevyrovnané a trochu nevyzrálé asi tak na 3,5*.

12.01.2020 3 z 5