Vojslava Vojslava komentáře u knih

Radost z Boha - Duchovní moudrost převorky opatství sv. Cecilie Radost z Boha - Duchovní moudrost převorky opatství sv. Cecilie Sestra Mary David

Nejsem sice velký milovník duchovních poznámek určených nejrůznějším adresátům, ale musím přiznat, že pokud si některé sbírky oblíbím, patří ke špičce mého osobního žebříčku. Takto i tenhle titul - realistické a přitom zcela živým vztahem k Bohu prodchnuté poznámky mne velmi oslovily, koneckonců týkají se témat, které se řeší opakovaně a opakovaně... A stejně silným svědectvím je pak poslední část knihy - inspirovat se je možné i autorčiným závěrem života, ne jen slovy, a zjistit přitom, jak obojí nese stejná vlna...

13.08.2024 5 z 5

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Příběh tak odporně modelový, se vším všudy, co k tématu patří, a přitom psychologicko-poetický, s čistou nulou pozitivních postav, ale takový, že čtenáře nepustí ze svých lepkavých sítí, dokud nedojde k poslední katarzi, která stejně rány nevyhojí. Nebo tu nějaká naděje je? A je pro hrdiny, nebo pro čtenáře?

08.08.2024 4 z 5

Příběh Komunity Cenacolo Příběh Komunity Cenacolo Matka Elvíra (p)

Milé vyprávění a svědectví o díle, o kterém jsem měla jen velmi matnou představu - ale je hodně potřebné, v dnešní době zvlášť. Co mne fascinovalo, byla skutečná a nepředstíraná prostota celého konceptu - jen nechávat zakoušet lásku, kterou mnozí tak bolestně postrádali. A co se z tohoto jednoduchého "objetí" všechno vyvinulo! Z toho všeho bych nechtěla zapomenout větu "Konečně jsi tady!" - ta byla pro mne asi klíčem k tomu, abych si tohle vyprávění opravdu zapsala do srdce, nejen do hlavy.

05.08.2024 4 z 5

Tajná přání Tajná přání Marie Lacrosse

Poslední díl trilogie se četl rychle, pohodlně, navíc při prázdninovém pobytu v lázních, kde je kavárna nezbytným doplňkem... :-) Navíc díky kavárenské kultuře mi připadal nejzajímavější, předchozí dva díly mne až tolik nebavily - ale u příběhu, kde všichni o něčem sní a sny se jim plní, a ti, kdo mají rysy zlých, takoví nakonec jsou, jsem si užila opravdu dovolenkový relax při spoustě pestrých epizod, které všechno dovedou k dobrému konci.

28.07.2024 4 z 5

Bůh a jeho obraz Bůh a jeho obraz Dominique Barthelémy

Malý redakční klenot, kdybych ho měla k něčemu přirovnat, tak k briliantovému brusu - málokdy se na tak malé ploše sešlo tolik způsobů, jakými se Bůh zjevoval Písmu jako tady. Pomohlo mi to pochopit, jak je nejen klíčem k realitě, ale realitou samou - a jak je sám formativním Slovem, skutečně živým. Text, ke kterému se opravdu budu mnohokrát vracet.

25.07.2024 5 z 5

Jak zabít Ježíše? - Zneužití moci, zneužívání a násilí v Bibli Jak zabít Ježíše? - Zneužití moci, zneužívání a násilí v Bibli Philippe Lefebvre

Jedna z nejsilnějších knih poslední doby, kterou jsem pročetla několikrát (a to nejen jako redaktorka ještě před vydáním).Text, který hovoří o krutém zneužívání lidí ve jménu zneužitého s(S)lova - je to faktické umocnění toho téměř nejkrutějšího, co může člověk člověku udělat. A přitom je to fundovaná biblistická studie, nejen terapeutický text, jak mi ho sám autor charakterizoval. Dopřejte si ten čtenářský zážitek. Bude intenzivní. Možná i důležitý. Ale vůbec ne lehký.

25.07.2024 5 z 5

Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

Oproti posledním slabším dílům výborné dovolenkové počtení - o co (relativně) méně krve, o to větší psycho, a řešení bylo vlastně hodně logické. V momentě, kdy se začalo mluvit o disociativních poruchách, jsem byla Caesarovi v patách. :-) Nicméně popis toho, co se na jeho farmě dělo, mne dostávalo víc než tma v jeho hlavě - prostě se ke mně téma nejrůznějšího zneužívání dostává poslední dobou často a nečte / neposlouchá se to jednoduše... Každopádně jdu do dalšího dílu.

25.07.2024 4 z 5

Krysařovy střevíce Krysařovy střevíce Joanne Harris

K mému překvapení jsem přednedávnem zjistila, že Čokoláda má pokračování, a tak jsem v rámci letní četby sáhla po dalším svazku. Atmosféra je úplně jiná a prvních zhruba padesát stran jsem si říkala, jestli takhle tlustý svazek bude jen o "unikavých námluvách" a na čokoládu se ani nedostane. Z náznaků a vyprávění ze tří úhlů pohledu (Anouk je tedy už opravdu plnohodnotá postava!) bylo ale brzo jasné, že příběhů je mnoho a rozplést je nebude jednoduché. "Magie", vůně, sladkost a nezávislost se brzo ukázaly... jen je potřeba zvolit správný vítr a věřit vlastním pocitům. A pozor na Laskavé, mívají svůdné převleky! ;-)

20.07.2024 4 z 5

Kameník krále Vladislava Kameník krále Vladislava Jana Janusová

Příjemné víkendové počtení - k Benediktovi Rejtovi tady v Lounech máme osobní vztah, farní kostel nám jeho huť vyprojektovala opravdu luxusně. Relativně stručný příběh má tah, hrdinové jsou dostatečně uvěřitelní a čtenář se díky poznámkám a vysvětlivkám na konci knihy i poučí. Zkusím sáhnout i po dalších autorčiných knihách a doufám, že mne budou bavit nejméně tak jako ten o velkém architektovi.

14.07.2024 4 z 5

Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Knížku jsem si trochu namátkově vybrala do Čtenářské výzvy, ale byla jsem překvapena, jak mne ve své jednoduchosti a schematičnosti baví. Na prvních stránkách jsem si říkala, ok, bude to místy trapně zábavná četba o jedné poruše autistického spektra, nicméně když se začínalo ukazovat nastiňované trauma, obrysy se posunuly. Bylo jasné, že všechno dobře dopadne, ale ocenila jsem některé pozitivní dialogy mezi postavami; kdybychom občas podobně uměli zakomunikovat všichni! Poslední část s psychoterapií byla zajímavá, ale jak už bylo zmíněno dříve, neskutečně časově nerealistická; sama bych takový výsledek tipovala spíše v řádu let než měsíců, natož potom dnů. Ale je to beletrie a bylo by to dlouhé... V souhrnu: zábavná a docela příjemná letní četba s maličkým přesahem plus ten bod do Čtenářské výzvy. Stojí za odpočinkové přečtení.

12.07.2024 5 z 5

Svatý Tomáš pro začátečníky Svatý Tomáš pro začátečníky Jean-Pierre Torrell

Úvod do života a díla svatého Tomáše je přesně tím, co titul i autor slibují - je obtížné říci, jestli je dílo představeno na obrysu světcova života nebo naopak. Velmi vydařený hutný text vyzdvihuje ty nejklíčovější myšlenky a momenty, takže je docela dobře možné udělat si zběžný exkurz do Tomášova myšlení, přičemž stranou nezůstává ani jeho osobnost jako taková. Poslední tři kapitoly jsou jistým souhrnem, a ačkoliv se nejedná celkově o text jednoduchý, autor na konci dává dobrou radu: do Tomášova díla se nedá vniknout na první dobrou - jestli jste něčemu nerozuměli, zkuste si to přečíst po čase znovu, bude to o hodně lepší. Tak jo. Já se k tomu vrátím. :-) Stojí to za to.

07.07.2024 5 z 5

Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Alice Horáčková

Po knize jsem sáhla v rámci Čtenářské výzvy (odehrává se pár kilometrů od mého oblíbeného dovolenkového místa), a tak jsem si ji právě do Krkonoš vzala s sebou, aby mi aspoň na pár výletech dělala tak trochu průvodce. Téma je zpracováno opravdu zajímavě, čtivě, vlastně i přehledně - a to, že se jedná o autorčinu rodinu (aspoň částečně) všemu přidává na autentičnosti. Několik vyhledávání na Googlu bylo nutností; a moc jsem si přála, aby některé dělicí linky, které se jasně rýsovaly už od první třetiny románu, nebyly vůbec narýsovány. Dějiny více či méně spravedlivě pohnou s figurkami a nezbývá, než se podřídit; a obě strany nakonec vzbuzovaly určité pocity trpkosti, protože nikdo tu není hrdina a nikdo není padouch. A kolik takových rodinných ság se odehrálo, aniž by je někdo zachytil?

30.06.2024 5 z 5

Barevný závoj Barevný závoj William Somerset Maugham

Krásný román s podmanivou atmosférou kolonií, a na druhou stranu stejně uchvacující je i vnitřní život a psychologie hrdinů. Bavilo mne sledovat to, co autor předeslal v předmluvě: že občas jen pozoroval, jak se postavy samy vyvíjejí a žijí svůj život, který on jen zachycuje, a to je nesmírně zajímavý proces! Ačkoliv jich bylo jen pár, všichni mají své místo a všichni nakonec přispějí k závěrečné proměně, kterou Kitty projde. A každá z postav mě v průběhu děje něčím překvapila. Souhrn toho všeho dělá z příběhu, který by měl sklon nebýt ničím než pustou romantikou, něco víc. V tomhle zrcadle se každý čtenář má šanci aspoň na zlomek okamžiku zahlédnout.

22.06.2024 5 z 5

Ježíš: Svědectví o cestě, která může změnit i váš život Ježíš: Svědectví o cestě, která může změnit i váš život James Martin

Autor nezklamal ani svým novým titulem - knížka je skutečně z rodu těch, které bych neváhala označit ze svého úhlu pohledu jako duchovní cestopis (jakkoliv jím být nejspíš nemá). Nesmírně příjemná hluboká reflexe Ježíšova života na základě vlastních zkušeností s cestou do Svaté země, a navíc čtivá! Zcela vhodné i pro toho, kdo si netroufá na evangelia a chce se s Ježíšem nějak seznámit - takový zájemce může číst text i výběrově, aniž by byl ochuzen. Některé myšlenky jsem si trochu zahanbeně připomněla, něco bylo zcela nové, ale rozhodně četba vzbuzuje chuť se vrátit tam, kde už jsem taky jednou byla...

19.06.2024 5 z 5

Pověz mi, jak žijete Pověz mi, jak žijete Agatha Christie

Vtipná a zajímavá mozaika z autorčina života, taková lahodná jednohubka na víkend. Skoro všem, kdo se v textu i jen mihnou, je věnována vzpomínka, historka, charakteristika... a z toho všeho můžeme vidět, jak drahá tahle místa autorce byla. Bylo to trochu dojemné a hodně zábavné čtení, vlastně bych se někdy do těch míst podívala... ale asi se nezadaří. Takže si nechám o rozkvetlých stepích a pahorcích plných historických pokladů nechám jenom zdát.

16.06.2024 5 z 5

Zapal svět Zapal svět Louis de Wohl

Další odškrtnutá položka na autorově seznamu - a vůbec ne špatná, i když se musím přiznat, že jako příběh mne bavily Františkovy začátky víc. Ale jeho zacílení a "tah na branku" k zapalování všech, se kterými se potká, bylo fascinující jiným způsobem - jestli bychom to neměli umět všichni... A bonusem je samozřejmě ucelený obrázek o postavě takového misionáře velkého formátu.

15.06.2024 4 z 5

Anglické obludy Anglické obludy James Scudamore

Během četby tohoto vybroušeného díla jsem si kladla otázku: dá se vůbec takovýhle systém přežít? Existuje způsob, jak se vypořádat s podobnou realitou bez traumat (ať už způsobených čímkoliv)? Když jsem se prokousávala složitými a jemnými (a vlastně neemočními) výpověďmi, odkrývala strategie přežití, radovala se z přátelství, které vznikalo i v tomhle (nebo právě v tomhle) toxickém podhoubí, nadávala románovým rodičům, fandila touze být sám sebou a odvaze se ozvat, kladla jsem si otázku, jestli bych tohle ve věku deseti let zvládla. Další kniha o tom, že mít blízké lidi, ať už je to, kdo to je, znamená tu nejlepší výbavu do života, protože pak stojí za to ho nevzdat. Zkrátka dobře napsané, a oceňuju texty, které se propisují do mého hlubokého myšlení a které jsem si ještě nejspíš úplně nevychutnala.

13.06.2024 5 z 5

Příliš mnoho vítězů Příliš mnoho vítězů Helena Hardenová

Mrtvola nedělá z knihy detektivku... :-) Je to spíš příběh k odpolední kávě na pár líných hodin, rodina na Ronově je bohatá a fajn, jejich společnost jak z televizního seriálu, exmanžel se ani neobjeví a i tak je to protiva, kafe, občerstvení, hezké počasí, veteráni (ty bych si taky ráda prohlédla!), nic, co by extra urazilo ani zaujalo. Jako série vhodné na hodně nenáročný odpočinek...

02.06.2024 3 z 5

Případ zlomeného meče Případ zlomeného meče Stanislav Češka

No dobře, detektivka to tedy není :-), spíš lineární netajemný příběh, kde je jenom otázka, kdy bude pachatel chycen a zlikvidován, jediné, co se dlouho nevědělo, bylo jméno jeho na úvod nalezené kostry. Na rozdíl od předchozího cyklu je tohle extrémně zdlouhavé a ta červená knihovna uprostřed... Ok, beru to jako prequel, dozvěděli jsme se, jak Slavomír přišel k Erikovi a svým proslulým zbraním, a o čem bude ta série dál?

30.05.2024 3 z 5

Zlomené pero Zlomené pero Sabine Ebert

První dva díly série se mi líbily trochu víc - malé dějiny v malém městě občas děj paralyzují, i když autorka tu biedermeierovskou dusnou "pohodu" dokázala popsat velmi trefně (ještě snad nikdy se v jedné knížce nevyskytlo tolik koláčů, bábovek a dortů). Hlavní hrdinka se vyloupla vlastně do trochu násilně osvětové duše, i když jsem jí závěrečný triumf hodně přála. Kdo si potrpí na beletrizovaný dějepis, bude spokojen, já jsem z toho taky pár poznatků vytěžila a celé série vůbec nebyla ztracený čas...

26.05.2024 4 z 5