WEIL WEIL komentáře u knih

Don Pablo, don Pedro a Věra Lukášová Don Pablo, don Pedro a Věra Lukášová Božena Benešová

Vrchol autorčiny snahy o mistrovskou povídku. Věra lukášová, této delší povídce či novele se dostalo i filmové podoby.

Nedobytá vítězství Nedobytá vítězství Božena Benešová

No prosim. A pak že dříve byl život jiný než dneska. lidi se taky nudili, taky byli pasivní, taky kdo neměl nějaké zájmy, tak byl v životě ztracený.

Bludné duše Bludné duše Václav Beneš Třebízský

Je zajímavé, že i v roce 2010 vychází ještě znovu Třebízský.

Z rodné chaloupky Z rodné chaloupky Václav Beneš Třebízský

Kolik jen příběhů se skrývá v malé, nenápadné chaloupce.

Pro kravičku Pro kravičku Jindřich Šimon Baar

V nejedné rodině v těch časem byla kráva středem pozornosti rodiny, protože se o ni opírala celá - často - početná rodina.
"Když zemřelo malé dítě, tak to byla menší pohroma, než když zemřela kráva", tak na ty časy vzpomíná v dokumentu o své tvorbě O.Daněk, známý dramatik.

Pověsti z Chodska Pověsti z Chodska Jindřich Šimon Baar

V Chodsku je pověstí, že se ani do deseti přetlustých knih nevejdou.

Hu nás Hu nás Jindřich Šimon Baar

Užívanému nářečí málokdo rozumí.

Hu nás, znamená U nás.

Chodské písně a pohádky Chodské písně a pohádky Jindřich Šimon Baar

Malý kraj rozlohou, a na počet obyvatel a přece jak kulturně silný.

A jedním z jejich reprezentantů je i Jindřich Šimon Baar.

Maloměsto, velkoměsto Maloměsto, velkoměsto Jack Kerouac

První kniha J.K. Osudy hrdinů po konci II. světové válce, a svědectví o U.S.A z let, která byla v U.S.A značně rasistická.

Na cestě Na cestě Jack Kerouac

Nejznámější kniha J.K.

Potulování má svůj půvab, a to v každé době.

20.08.2011 4 z 5

Jaromír Jágr: má léta v Pittsburghu Jaromír Jágr: má léta v Pittsburghu Jan Šmíd

Jágr byl výborný hráč, a hned na začátku kariéry měl velké štstí, že se dostal do týmu, který vedl M. Lemiex.

Obrázky z Paříže Obrázky z Paříže Jan Šmíd

Paříž jako by byla už městem minulosti.

Historie je v ní silnější než přítomnost.

Jaromír Jágr - Hledání nebe Jaromír Jágr - Hledání nebe Pavel Loněk

Pokud bude hledat Jágr nebe po kasínech, tak nevím...

Při jeho příjmech je nepochopitelné, že do svého rodiště nedal žádné peníze. Proč tam nepostavil halu?

Eliáš dal 160 milionů do tréninkové haly v Brně, a to má mnohem menší příjmy, ale Jágr? Nic. Drobné, z pohledu jeho účtů. Ostuda.

20.08.2011 2 z 5

Libůstka Libůstka Mariusz Szczygieł

Po Gottlandu jsou zde příběhy o obyčejných Polkách. Jaké jsou? Co jí? Po čem touží? Vše v knize je.

20.08.2011

Jak Slávek randil s Markétou aneb byli jsme u toho Jak Slávek randil s Markétou aneb byli jsme u toho Markéta Dočekalová

Ano, se Slávkem na TV NOVA - pamatuji si jak tam randili, a pořad tak upadl, že byl zrušený.

Tvůrčí psaní pro každého Tvůrčí psaní pro každého Markéta Dočekalová

Jak se naučit dobře psát?

Proč psát a proč nepsát?

Užitečná kniha.

Pepíci Pepíci Mariusz Surosz

Nelíbí se mi, že Čhechy nazývají Poláci Pepíci. Nezní to pěkně. Když už tak by měli Josefové.

Dokonalé dítě podle hvězd Dokonalé dítě podle hvězd Olga Krumlovská

A proč dokonalé dítě podle hvězd? Proč ne dokonalý stařec podle hvězd? To by se asi neprodávalo.

Podvodníci z nouze Podvodníci z nouze Anton Pavlovič Čechov

Kdo nemá co do úst, ten si musí jídlo ukrást.
Kdo nemá teplé oblečení, ten si ho musí taky ukrást.
Kdo nemá střechu nad hlavou, ten musí někam na noc vlézt.

Inu je to pořád dokola.

Ivanov Ivanov Anton Pavlovič Čechov

Láska, dluhy, pocity promarněných životů, to je nejčastěji A.P. Čechov a jeho hrdinové.