WEIL komentáře u knih
První kapitola vyšla ještě za jeho života, a na svět jí pomohla více náhoda, než jeho snaha něco vydat.
Hodně se mi líbilo prvních 80. stran knihy, pak už to bylo slabší.
E.E. Kisch se rád pohyboval mezi různými druhy lidí. Jeho otec měl firmu, a on roznášel jako dítě zboží, takže nakoukl mezi všelijaké druhy lidí.
Zajímavé reportáže, z nichž řada vyšla již v předchozích knihách od E.E. Kische.
Josef lada měl děti rád. Sám jim měl požehnaně, takže mu byly inspirací pro jeho pěkná říkadla.
Výborné říkadla, která by se měla říkat malým dětem v každé české rodině.
Další z výběrů již známých textů od Josefa Lady. Pro novou generaci.
Utíkej, Káčo, utíkej honí tě kocour velikej.
Ano, prošel jsem tímhle leporelem jako dítě, líbilo se mi.
Jak zvýšit vzdělání lidí aspoń o třicet procent? To leželo Boženě Němcové v hlavě dlouho. Sama se vzdělávala individuálně, vždy už v 16. letech byla provdána.
A přece myslela i na druhé, na lidi chudé materiálně i duchovně, snažila se je potěšit, tak aspoň o nich napsala pěknou povídku.
Drama nechtěné obyvatelky vesnice, kterou vesničané nenávidí a nalézá pochopení jen u faráře a jedné rodiny.
Tenhle román o zakázané třinácté komnatě je lepší, než jeho filmová verze, která se moc nepovedla.
Úvodní román z petralogie je seznámením se s osudy několika rodů, a kdy hlavní psotavy celé petralogie vstupují do dospělého života.
Skvělá kniha o lidech a době, jedna z mých nejoblíbenějších.
I podle této a dalších tří knih byl natočený televizní seriál, který sice není tak dobrý jako "Sňatky z rozumu", je často nechtěně humornější, ale i tak se k němu rád vracím.
Kniha je přesvěčivější, než televizní seriálové zpracování.
Pan Huml je ochoten kolaborovat s kdekým a kdykoli. ražimy se mění, ale on je stále nahoře, s opčasnými propady. Nikdo si jeho leváren nevšímá, vždy to udělá tak šikovně, že ze svých zločinů udělá kladné činy, jak se doba posune.
Kniha mi přišla vždy neslaná nemasná a jestli to má být parodie na J.P. Sartera, tak to tedy ho asi vůbec nevyprovokovalo k nějaké reakci.
Tyhle příběhy byly dříve možná častější než jsou dnes. Dějí se, obzvláště ve velkých městech.
Jako dítě jsem měl S. Rudolfa rád, a i dnes ho beru, jako jednoho z nejlepších autorů pro dospívající mládež.
Kopretiny pro zámeckou paní patří k jeho dobrým knihám. Jsou sice určené spíše dívkám, což mě ale k poznávání jejich osob nevadilo.
Některé povídky se mi líbí víc, jiné méně, některé skoro vůbec.