WEIL WEIL komentáře u knih

Umění být Umění být Erich Fromm

Umění vyrovnat se sám se sebou, jaký jsem, jak se mám přijímat, to je základ lidské rovnováhy.

12.08.2011

Bylo nebylo Bylo nebylo Božena Němcová

Jedna pohádka je hezčí než druhá, proto se čtou dobře. A vždy z nich vypadává i nějaká ta moudrost pro život.

12.08.2011 5 z 5

Jak jsem viděl Ameriku Jak jsem viděl Ameriku Radek John

Radek John byl vyslán před revolucí redakcí Mladého světa na zkušenou po USA.
Mezitím zde probíhala revoluce, a on psal jak do tamních novin, tak i přepisoval své zážitky z USA neb duch doby se měnil, schvalování a cenzura padla, takže přišel rychle na trh s první otevřenou výpovědí o životě USA, a kniha se proto prodávala docela dobře.
Ale bylo dost takových, co se na něho tehdy dívaly skrz prsty, protože vycestoval za socialistické peníze, a rychle shrábl ty kapitalistické.
Nebyl v tomhle jako novinář a trochu i umělec sám, na koho se upírala pozornost a kteří lidem vadili, že se měli dříve dobře, a za nového režimu se mají mít taky dobře?

Kniha není nijak pozoruhodná, jde jen o rychle napsaný text, a v dnešní době je už zcela anachronická.

12.08.2011

Edudant a Francimor Edudant a Francimor Karel Poláček

V dětském věku se to čte dobře,pokud se dokáže čtenář trochu vcítit do prostředí a doby.

11.08.2011 3 z 5

Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Oblíbený román u hodně čtenářů. Řada z nich se s ním identifikovala ještě v polovině minulého století, a to natolik, že sami vytvořili další dramata. (viz i u nás film z tématem první republiky "Proces s vrahy Martenové")

11.08.2011

Konec starých časů Konec starých časů Vladislav Vančura

Vždy nějaké doba končí a jiná začíná. Ale zachytává se to umělecky těžko. Konec starých časů je skvělá kniha a báječný film se stejnojmenným názvem.

11.08.2011 5 z 5

Erotomanie Erotomanie Jan Neruda

Výběr z českých klasiků, jak se stavěli k erotice a že to nebyli žádní suchaři, tak tahle kniha je jasným důkazem o jejich uspokojování tužeb a potřeb.

11.08.2011 4 z 5

Aforismy Aforismy Franz Kafka

Řada aforismů F. Kafky je těžko dešifrovatelná pro začátečníky. Jak jim nerozumí, tak jdou od nich. A chce to čas, aby člověk porozuměl, ale stojí to vlastně za tu námahu? Na tuhle otázku si musí odpovídat každý sám.

Žert Žert Milan Kundera

Román, který vyvolal nejen u nás, ale všude ve světě senzaci a je dodneška znovu vydáván v různých zemích.

Sekyra Sekyra Ludvík Vaculík

Ve své době byla tato kniha trnem v oku politikům, k nimž se její obsah dostal přes vysoké kulturní činitele, kteří cenzurovali slovo, hlavně u spisovatelů. Dneska je to divné, ale tehdy stačilo málo a člověk byl ve velkém maléru.

Ženy vidí za roh Ženy vidí za roh * antologie

Některé povídky jsou zajímavé, jiné samý verbálismus, některé i úsměvné a poučné.

10.08.2011 1 z 5

Poslední stupeň důvěrnosti Poslední stupeň důvěrnosti Ivan Klíma

Kdo jiný by měl znát sám sebe víc, než ten člověk, co je sám sebou?

Slavnosti sněženek Slavnosti sněženek Bohumil Hrabal

Pěkný román, a neméně pěkný film.

Městečko, kde se zastavil čas Městečko, kde se zastavil čas Bohumil Hrabal

Vzpomínky B. Hrabala na místa a lidi, kde jako dítě vyrůstal.

Co zbylo z anděla Co zbylo z anděla Jan Skácel

První sbírka básní, kterou Jan Skácel vydal a taky první samostatná kniha veršů, kterou jsem si od tohoto autora koupil.
Psal ji hlavně pod vlivem svého rodiště, Vnorovy, na které rád vzpomínal až do své smrti.

10.08.2011 4 z 5

Co je bez chvění, není pevné – labyrintem světa s vírou a pochybností Co je bez chvění, není pevné – labyrintem světa s vírou a pochybností Tomáš Halík

Tomáš Halík a jeho nekonečný proud myšlenek. Stačí si jen vybrat a zastavit se a zapřemýšlet si nad tou kterou myšlenkou.

08.08.2011 2 z 5

Hostinec U kamenného stolu Hostinec U kamenného stolu Karel Poláček

Filmová lahůdka a knižní jak by smet!

30.07.2011 4 z 5

Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Knížečka je o staří, o době, kdy rybář byl mlád a chtěl si ve stáří ještě dokázat, že je schopen chytnou si svou velkou rybu.
Je to bláhové, ale pro rybáře to smysl má.

02.07.2011

Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

Kniha je to skrz hlavního hrdinu "frajerská". Frajeři ale v mašinérii institucí nekončí většinou dobře. A právě tak se děje i s hlavní postavou, která vlastně jen projde životem léčebny, nelíbí se mu tamní pořádky a přece moc "Velké sestry" ho zruší. SPOILER Na závěr ho Indián raději zabije, než aby tam živořil a byl z něho výstavní pako.

Film je krásně natočený po stránce výtvarné, ale mě osobně dost pasáží v něm často nudila, a jelikož jsem už znal knihu dříve než jsem viděl film, tak vše co jsem čekal se mi ukázalo i na plátně, takže na mě film nijak moc nezapůsobil.

02.07.2011 4 z 5

Tichá dohoda Tichá dohoda Elia Kazan

Kniha je propracovaná, ale film se nepovedl.
Kniha je nadčasová, ale film je dobový.

Tahle kniha je mnohem lépe napsána, než ve srovnání "Svět podle garpa", právě tenhle titul mě ve srovnání s ní napadá.

02.07.2011 5 z 5