WEIL WEIL komentáře u knih

Nezvěstný (Amerika) Nezvěstný (Amerika) Franz Kafka

Tento román - jeho první část - Topič - vyšla ještě za života F.Kafky.

Kniha je opět o hiearchii lidí, podivné, kterou F. Kafka hodnotí svět, se kterým chce i splynout, ale současně nemůže jen tak, aniž by si dostatečně neověřil s kým se stýká.
Z toho patrně pramení i jeho celoživotní osamělost, a únik z ní prostřednictvím psaní, žen a psaní dopisů ženám.

Zajímavý film natočil režisér Michálek. Obzvláště skvěle hraje Jiří Lábus.

02.07.2011

Don Bosko Don Bosko Teresio Bosco

Sice se k jeho odkazu a poselství hlásí jeho následovníci i dneska, ale spíše ho využívají formálně, než aby dělali to, co dělal on sám.

01.07.2011 3 z 5

Duševní hygiena Duševní hygiena Libor Míček

Není těžké tuhle knihu přečíst. Ale je těžké dodržovat dobře míněné rady, které v ní jsou.

29.06.2011 4 z 5

Milenec lady Chatterleyové Milenec lady Chatterleyové David Herbert Lawrence

Kniha byla mnohokrát zfilmována.
Její podstatou je vztah paní Ch. a myslivce. Myslivec je ale ženatý a paní Ch. vdaná. A přece je k sobě silně přítáhne potřeba tělesná, tedy smyslná, takže je k sobě přitahuje především lidská živočišnost.
Užili si a jak už to bývá, konce nejsou skoro nikdy moc pěkné, a to platí i o jejich příběhu.

28.06.2011 4 z 5

Bohyně a jiné ženy Bohyně a jiné ženy Joyce Carol Oates

Tyhle povídky jsou přesvědčivé, jako by věrně opsané ze života, postavy jsou mám dost známé, protože podobné příběhy se odehrávají všude v průměrně civilizovaném světě.

Co mi ale na těchto povídkách vadí, tak že postrádají přitažlivost, že jsou napsány bez chutě, bez citu, chladně.

27.06.2011 3 z 5

Dějiny filosofie Dějiny filosofie M. T. Jovčuk

Dějiny filozofie z pohledu socialistických ideologů. V podstatě jsou stále tytéž, jen význam těch, kteří vypracovali svá učení pro řád socialistický se dneska zmenšil.
Filozofie je stále významný obor, a stále se jím zabývá maximálně 1 procento lidí. Ale filozofují všichni lidé na Zemi, jen o tom neví.

27.06.2011 4 z 5

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, 1. díl Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, 1. díl Jaroslav Hašek

Líbí se mi kniha samotná, jak ji čte Jan werich, jak ji naanimoval J. Trnka, jak je zfilmována v hlavní roli s R. Hrušínským.

26.06.2011 5 z 5

Tři novely Tři novely Bohumil Hrabal

První vydání "Obsluhoval jsem anglického krále", poslední vrchol B. Hrabala.
Hrabala si stále vychutnávám.

26.06.2011 5 z 5

Zlatí úhoři Zlatí úhoři Ota Pavel

Povídky o životě rodiny Oty Pavly jsou poněkud nezvyklé. Něco autor rozebere detailněji, ale potom do jednoho odstavce nahustí hodně děje.
Ale každý autor má právo na své vyjadřování.

V knize je hodně citu, kterým autor oplýval a snad právě proto je stále čtena a stále vyhledávaná a objevují ji další generace čtenářů.

Plná bedna šampaňského Plná bedna šampaňského Ota Pavel

Ota Pavel měl rád sport, sám ho mládí pěstoval, zajímala ho cena, kterou sportovec často musel obětovat proto, aby dosáhl poct - tehdy hlavně pro režim - a taky se díval hlouběji, než je obvyklé, do osudů svých vybraných hrdinů.

Kniha je z dnešního pohledu asi až moc vážná, a řada výkonů, které tehdy byly obdivuhodné, tak dneska jsou vlastně "všední".

26.06.2011 4 z 5

Politické a sociální dějiny Strany mírného pokroku v mezích zákona Politické a sociální dějiny Strany mírného pokroku v mezích zákona Jaroslav Hašek

Překvapuje mě, že při svém stylu života byl J. Hašek v přístupu k životu jako literát tak pečlivý, až puntičkářský.

Stříbrný vítr Stříbrný vítr Fráňa Šrámek

Při poznávání literatury a toho co nabízí, tak jsem byl už jako dítě překvapen, co vše může život dospívajících přinášet a co si mohou dospívající a dospělí užívat.
Čas mého života sice ukázal, že jedna věc jsou představy a druhá pak realita, ale co zůstává, tak je třeba tato kniha, její obsah, její atmosféra, jako práce člověka, který obohahacuje světy druhých, tedy ty světy, co se obeznámí třeba i s touhle knihou.
Každá kniha, s výrazným obsahem je originál, který si já jako čtenář po čase pamatuji především jako originální zážitek.

04.01.2011

Skladatelka voňavého prádla Skladatelka voňavého prádla Martina Formanová

Příběh o dívce, co v sobě hýčkala svůj sen, a ten se jí splnil. Maminka jí říkala, aby se netahala jen se slavnými, co si o nich sousedé pomyslí, ale Martina dokázala z paneláku v Brně najít své štěstí v náruči nikoho menšího než je Miloš Forman.

Proč se kniha jmenuje "Skladatelka voňavého prádla?"
Protože když byli jejich dvojčata malé, tak M. Forman jí jednou řekl: "Ty jsi jako Mozart...Ten taky jenom skládal a skládal...On hudební skladby, a ty prádlo!"

28.12.2010 1 z 5

Předtucha Předtucha Marie Pujmanová

Když občas sleduji některé především mladé lidi, jak touží, aby jim byla vydána kniha, a přitom jejich psaní daleko zaostává za autory jako je marie Pujmanová, tak mě napadá, že jde o projev ješitnosti, naivity, neb je tolik krásných knih, a proč bych - hypoteticky - já měl mít pocit, že ten můj text si zaslouží vydání?
Na druhou stranu, když někdo má takové potřeby, tak mu v nich nikdo nemůže bránit. A dneska to jde, napsat, vydat a lapat čtenáře...

Marie Pujmanová nemá zrova nejlepší zvuk v dnešní době, ale co jí nelze upřít, tak je jisté mistrovství, které ovládala v psaní povídek, novel, románů.
Inu komunisti bývali všelijací, ale je třeba si taky uvědomit, že zde vládli katolíci, a to od roku 1628 - 1791, tedy mnohem déle než komunisti (1948 - 1989), a lepší společnost nevytvořili. A za katolíků museli taky lidi do emigrace např. J.A. Komenský a to jenom proto, že odmítl být katolíkem a dál se držel své církve.

24.12.2010 3 z 5

Zahrada Mariánská Zahrada Mariánská Julius Zeyer

J. Zeyer stojí za objevování.
Vážili si ho jeho vrstevníci, a to nejen literáti, ale i malíři (nesmírně jím byl ovlivněn a kreslil i maloval k jeho básním třeba J. Zrzavý).
a kdo ho objevuje, tak se mu to vrací v podobě zážitků, které mu může poskytnout jen člověk a básník Julius Zeyer.

Ateistické čtenáře nemusí strašit, že by se z nich stali katolíci!

22.12.2010 2 z 5

Historie mého holubníku Historie mého holubníku Isaak Emmanuelovič Babel

V knize těchto povídek nalezneme jednu, kterou autor vypracoval dvakrát. První je strožší, druhá je propracovanější. Pro zájemce o vývoj autora je to jistě zajímavé srovnání, jak ji napsal v jednom roce, a pak o pár let později.

20.12.2010 4 z 5

Nedorozumění Nedorozumění Albert Camus

V knize "Cizinec", v druhém díle knihy, kdy odsouzený Meursault čeká na popravu, tak nalezne ústřižek novin, kde je příběh, který je později rozvinutý v dramatu "Nedorozumění".

20.12.2010 3 z 5

O člověku a kultuře O člověku a kultuře Sigmund Freud

Kdo se zajímá o člověka, tedy i o sebe, své Já, tak nemůže aspoň někdy nenahlédnout do knih zakladatele nového náhledu na člověka, tedy do prací S. Freuda.

20.12.2010 5 z 5

O lásce O lásce Anton Pavlovič Čechov

Knihu vydal Oden jako první české vydání v roce 1959. Předklad - Emanuel Frynta, Jaroslav Hulák a Anna Zahradníčková.

Tehdy se jednalo o členskou prémii nakladatelství Odeon.

Možná, že některé zájemce A.P. Čechova zarazí, že některé povídky do knihy vložené, tak nalézá i v jiných povídkových souborech, ale prostě se to tak dělávalo, a dělává někdy i v dnešních časech a z toho lze vyvozovat, že bude i v budoucnu.

20.12.2010 4 z 5

Památná místa farnosti Brumovské Památná místa farnosti Brumovské Antonín Strnad

Pěkná publikace pro všechny zájemce o město Brumov- Bylnice, jeho současnost i historii.

22.07.2014