wooloong wooloong komentáře u knih

Blues: Blues pro bláznivou holku Blues: Blues pro bláznivou holku Václav Hrabě

Žil příliš rychle a odešel příliš brzy...

"Bude to jako dnes (Anebo jako loni)
Kdekdo se usměje zamává za rekruty
Kleknu si na dlažbu a sáhnu si jak voní

Čas není zlý Je přísný spíš než krutý
Noc padne do roka jak dukát do fontány
A najdeš ve schránce můj lístek načmáraný"

21.10.2023 5 z 5

Ďáblova cesta Ďáblova cesta Robert Bryndza

Konečně si může Kate, Tristan i čtenář odpočinout od sériových vrahů. Tenhle příběh je o ztraceném malém chlapci a odhalování toho, co se stalo před deseti lety u Ďáblových kamenů, a jak to všechno souvisí s ubitou sociální pracovnicí a velmi emotivní povídkou vydanou ve sbírce klubu amatérských spisovatelů. I když jsem rozuzlení odhadla už zhruba v polovině knihy, vůbec to nevadilo a závěr jsem si moc užila.

31.07.2023 5 z 5

Osudné svědectví Osudné svědectví Robert Bryndza

(SPOILER) Erika nejenom, že už tak často nevyštěkává a opět chytila vraha, ale navíc si opatřila Igora (Slovák) a George (černý kocour s bílýma tlapkama). Oba jsou sympaťáci.

22.05.2023 4 z 5

Unesená Unesená T. R. Ragan (p)

Další sériový geniální vrah, který dělá svým obětem hodně hnusné věci. Ty mi trochu vadily, ale jinak byl příběh velmi čtivý, napínavý a prakticky neodložitelný.

30.11.2021 5 z 5

Mé nepálské lásky Mé nepálské lásky Michaela Gautam

O Nepálu jsem toho doposud moc nevěděla, a tak jsem uvítala možnost, přečíst si tuhle knížku a dozvědět se mnohé o kultuře a mentalitě Nepálců. Mysha je dobrý pozorovatel a upřímný člověk, takže vše podala tak, jak to nejlépe cítila, bez okolků a bez příkras. Stejně nakládá i sama se sebou jako vypravěčkou a hlavní hrdinkou nevšedního příběhu, a tak nám dává možnost ji obdivovat (za její odvážný nápad a jeho realizaci) i odsuzovat za postoj ke své vlastní rodině (Thea mi bylo líto a Petera jsem naprosto chápala). Ať už v nás Mysha vyvolává jakékoli, většinou rozporuplné emoce, nedá se jí upřít, že je to neobyčejně silná osobnost. Já bych po prvním nezdaru s partičkou dost nevděčných dětí všechno zabalila. Jak píše kdosi v předchozích komentářích, taky by mě zajímalo, jak by vypadal příběh vyprávěný ostatními protagonisty.

08.03.2021 5 z 5

Vykoupení Vykoupení Martin Goffa

Po předchozím zklamání zas jeden prima příběh. Několik povedených vtípků, dobrá zápletka i závěr.

17.11.2020 5 z 5

Prokletí Schwartzovy vily Prokletí Schwartzovy vily Anna Beatrix Bártová (p)

U tohoto druhu literatury musí čtenář do značné míry rezignovat na logiku a racionalitu, jinak by z kroucení hlavou nevyšel. Jak si jinak vysvětlit, že Nora, Leo, malá Klárka i někteří obyvatelé domu opakovaně viděli duchy a pořád pochybovali. Že byli mnohokrát varováni a nechali všechno na poslední chvíli, ač na řešení záhady měli celých pět let. Že dva vystudovaní historici s kontakty a přístupem ke zdrojům (a milující rodiče, kteří mohou své dítě rozluštěním záhady zachránit), zachytávají náhodné informace roky a varování víceméně ignorují. No přece proto, aby se dalo budovat napětí až do dramatického finále, ale logiku to nemá ani trochu.

Dalším rysem románu je značná nevyváženost. V prologu je naprosto strhujícím způsobem popsán odporný zločin, že čtenář ani nedýchá hrůzou, aby otočil na další stránku a dočkal se krkolomné rodinné hádky, v níž dominuje tchýně Marie, která má tak vyhraněný charakter, že doslova šustí papírem. Po výborném popisu staré vily, kdy má čtenář dojem, jako by byl součástí příběhu, následuje banální příběh Nořiny sestry Nikol a jejích milostných peripetií. Jako by román psaly dvě osoby - renomovaná nadaná autorka a žákyně druhého ročníku střední školy, které ten sloh zrovna moc nejde.

Souhlasím s Tereza0107, že celá dějová linka s Nikol je úplně zbytečná a naopak, mnohé z historie domu a jejích obyvatel bylo jen nakousnuto a nedořečeno. A přitom to mohlo být mnohem zajímavější.

Knížce se navzdory výše uvedeným nedostatkům nedá upřít čtivost. Přečetla jsem ji za jeden den, k čemuž také přispěl sympaticky nízký počet stránek. Navzdory tomu, že večer za oknem zuřila bouřka, malá lampička vrhala obří dlouhé stíny a u nohou mi předla naše černá kočka, pocity strachu se nedostavily. Buď jsem už příliš otrlá, co se týče obvyklých hororových a duchařských atributů, nebo ta knížka navzdory zařazení zas tak děsivá není.

15.08.2020 3 z 5

Opatova protivenství Opatova protivenství Pavel Hrdlička

Krásné čtení o historii milevského kláštera. Díky majiteli panství a donátoru kláštera panu Jiřímu se můžeme seznámit s tehdejšími evropskými událostmi včetně neúspěšné třetí křížové výpravy, na níž zahynul Fridrich I. Barbarossa. Popisem těchto událostí zasadil autor výstavbu kláštera do tehdejšího historického rámce. Historii výstavby kláštera pak doplňuje tajemné zjevení vlkodlaka/čerta, peripetie, které musel na každém kroku řešit mladičký opat Gerlach/Jarloch - zavedení trojpolného systému, získávání kvalitní hlíny na cihly a střešní tašky, potíže se správcem Květoněm, pohanské rituály místních lidí, nedostatek peněz pro bavorské kameníky a spoustu dalších. Úplně nejlepší epizodou pro mě (pedagoga) bylo vylíčení první vyučovací hodiny v klášterní škole. Ano, přesně stejně by to měli s oslí hlavou i dnešní žáčci. Úplně to vidím. Vtipné, milé, zábavné a poučné dílko. Jenom mi chybělo víc obrázků pana Hrdličky, kterými dokáže tak skvěle doplnit své vyprávění.

20.07.2020 5 z 5

Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Výborné rozuzlení, zajímavý příběh.

22.03.2023 5 z 5

Vražedná mysl Vražedná mysl Angela Marsons

Během několika dní druhá kniha o sektách, aniž bych to nějak plánovala. Ke čtivosti přispívají i krátké kapitoly, takže se dá knížka přečíst během pár večerů. Nějak mi přišla zbytečná linie s Drakem, ale třeba si ji autorka připravuje do dalších dílů, i když se zdá na první pohled uzavřená.

20.01.2023 5 z 5

Čekání na kocoura Čekání na kocoura Michaela Klevisová

Jako milovník koček nemůžu dát méně než pět hvězd. Knížka psaná s láskou a porozuměním o kočkách a jejich lidech.

16.08.2022 5 z 5

Morový testament Morový testament Vlastimil Vondruška

Příjemný návrat k popisu historických reálií. Příběh mi přišel propracovanější a čtivější než několik předchozích dílů, kde se složitě vraždilo a ještě složitěji vyšetřovalo, a historické kulisy byly zatlačeny do pozadí.

13.05.2022 5 z 5

Jako v nebi, jenže jinak Jako v nebi, jenže jinak Aleš Palán

Líbí se mi, že autor nechá lidi především mluvit, nikdy netlačí na pilu. Zajímavé příběhy svérázných lidí, krásné jsou i fotografie.

23.11.2021 5 z 5

Amnézie Amnézie Michael Robotham

Dobře se to četlo. Autor dokáže přesně popsat místo, osoby i atmosféru, má smysl pro humor, jen ta zápletka mi nakonec přišla docela překombinovaná.

28.01.2021

Podezřelý Podezřelý Michael Robotham

Překvapivé rozuzlení, čtivé, líbily se mi i příběhy vedlejších postav. Jen ty motivy hlavního záporáka mi přišly poněkud přehnané.

16.01.2021 4 z 5

Zlámané kosti Zlámané kosti Angela Marsons

Angela Marsons se dala na tématické detektivky. Minule byl hlavním tématem rasismus, nyní je to o novodobých otrokářích, kteří drží své oběti v otroctví buď na základě nesplatitelného dluhu nebo díky závislosti na alkoholu nebo drogách. Čtivé a hlavní padouch, který má na svědomí mladé prostitutky, je opravdu nečekaný.

17.01.2020 4 z 5

Chladnokrevně Chladnokrevně Robert Bryndza

Téměř paralelně můžeme sledovat nejen vyšetřování série vražd, ale i jejich "výrobu". Zajímavý je i vývoj nebo spíš pád dvou vrahů. Přesto mi v knížce ještě něco málo chybělo. Především dovysvětlení některých vedlejších linek týkajících se matky Maxe.

10.01.2020 4 z 5

Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Od začátku autorka budovala poměrně hustou atmosféru strachu, aby ji pak zabila příliš explicitní příšerou. Občas mi zůstával rozum stát nad nelogičnostmi. Adrienne se večer nepodaří rozdělat oheň, ale ráno jí v krbu lupou dohořívající polena. Celý den uklízí a utírá prach, ale večer se jí nechce jít do těch zaprášených pokojů. Kdykoli se setká se svými přítelkyněmi, popisy osob a situací sklouznou na úroveň tak 15+. Proč nezapálila svíčku, když na to byla tolikrát upozorněna? (OK, aby se pohnul děj ke kýženému finále.) A proč sakra za celou dobu neumyla ta okna?

15.10.2019 3 z 5

Mlha nad Shadow Sands Mlha nad Shadow Sands Robert Bryndza

Napínavé čtení zase o jiném sériovém vrahounovi.

09.06.2023 4 z 5

Ti druzí Ti druzí C. J. Tudor

Další knížka, která se dobře četla. Děj hezky běží a postupně do sebe jednotlivé dějové linky zapadají až do dobře odvyprávěného a dovysvětleného finále. Jediné, co mi tam nesedělo, byla ta část týkající se nadpřirozena. Jakoby se táhla paralelně vedle hlavního příběhu a nikde do něj uspokojivě nezapadla.

30.11.2021 5 z 5