ZaS
![Kronika o Velké Moravě Kronika o Velké Moravě](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36718/kronika-o-velke-morave.jpg?v=1723806495)
Komentovaná historie Velké Moravy složená z pasáží dochovaných kronik, seřazených podle roků. Velmi užitečná kniha pro každého kdo se o toto období z našich dějin zajímá.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Epištoly o elitách a lidu Epištoly o elitách a lidu](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380553/epistoly-o-elitach-a-lidu.jpg?v=1731432815)
Další zajímavý pohled historika na současnou společnost. Trefné, poučné, ale bohužel elitami zjevně pomíjené. :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nulorožec Nulorožec](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392401/nulorozec-5I9-392401.jpg?v=1540222844)
Inspektor Lavabo je nadějným následovníkem ck inspektora Durmana. Snad dokonce jeho reinkarnací v současném světě. Každopádně má všechny jeho nectnosti, záliby i zvyky. Těžko říct, jestli je to knize ku prospěchu nebo na škodu, jisté ale je, že nevstupujete do stejné řeky. (I když v kontextu by bylo lépe napsat spíše do stejného jezera.)
Nulorožec sice nemá humor Mlýnu na mumie a z principu ani nemůže čtenáře znalého předchozí Stančíkovy tvorby překvapit, nicméně vám umožní se víc soustředit na autorův neotřelý styl, díky kterému si četbu užijete stejně jako u všech jeho předchozích knih. Doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Trapný konec rytíře Bartoloměje Trapný konec rytíře Bartoloměje](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22898/trapny-konec-rytire-bartolomeje-cac-22898.jpg?v=1423754726)
Příběh samotný není nikterak náročný, leč vyprávěn vančurovským, košatým stylem nabývá na délce jako meandrující řeka. Zda je to na škodu či ve prospěch díla je na okamžité náladě každého čtenáře. Jisto je, že jednoho potěší, zatímco jiný jej opustí dříve, než uplyne v závěr, v rozporu s názvem nikterak trapný.
Pokud máte rádi podobný způsob psaní, nenechte si knihu ujít. :-) První půlka byla trochu zdlouhavá i na mě, ale druhá to vynahradí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Husitská epopej. II, 1416-1425 - za časů hejtmana Jana Žižky Husitská epopej. II, 1416-1425 - za časů hejtmana Jana Žižky](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231003/husitska-epopej-husitska-epopej-ii--LD7-231003.jpg?v=1429819089)
Stejně dobré jako první díl, možná ještě o kousek lepší, tím jak postupně gradují všechny dějové linie. Začínám si na téhle epopeji vytvářet závislost... :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Matoucí encyklopedie Matoucí encyklopedie](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322552/sasa-gr-matouci-encyklopedie-TL6-322552.png?v=1480431032)
Famózní. Jedinečné. Vynikající. Vřele doporučuji. U některých hesel hrozí natržení bránice či zalknutí smíchem, takže čtěte opatrně :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí](https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/898/nesnesitelna-lehkost-byti-Y9O-898.jpg?v=1610799760)
K téhle knize jsem se dostával hodně dlouho; asi jsem podvědomě tušil, že ve mě vyvolá rozoruplné pocity. Chvílemi precizní dílo přesahující hranice svého času, chvílemi nezajímavý spisek o lidech, jejichž jednání je mi cizí. To je ale tím, že mě generace osmašedesátníků míjí, ergo zůstává jen to obecné, co je společné všem lidem; a v téhle oblasti zůstávají skutečné perly knihy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Rukověť bojovníka světla Rukověť bojovníka světla](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/232979/rukovet-bojovnika-svetla-IhO-232979.jpg?v=1585659689)
Pro mě zklamání. Nebo možná potvrzení toho, že Coelho dávno překonal vrchol své kariéry a teď už je na (silně) sestupné dráze.
Rukověť je podle mne naprosto zbytečná knížka plná prázdných esoterických frází. Ne že by neobsahovala myšlenky se kterými se dá souhlasit, ale je to jako hledání několika perel v hromadě hlíny.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Lincolnova dálnice Lincolnova dálnice](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507298/lincolnova-dalnice-63938fd8b175a.jpg?v=1670615000)
Towles excelentní jako vždy. Perfektní styl psaní tentokrát doplněný velmi zajímavou strukturou příběhu. Přesto tomu tentokrát k plným pěti hvězdám kousek chybí. Schopnost vcítit se do hlavních hrdinů. Už od přečtení recenze mi bylo jasné, že tento příběh nebude úplně můj šálek kávy. Příběh 'rebelů bez příčiny' je mi vzdálený jak mentalitou, tak - hlavně - věkově. Trochu jsem doufal, že se s rozvíjejícím dějem vytratí, ale tento předpoklad se ukázal jako mylný. Celá kniha na něm totiž stojí. Ergo musím kajícně přiznat, že celou první polovinu knihy mé hodnocení deklasoval až na tři hvězdy a knihu jsem neodložil jen proto, že Towlesův styl psaní je sám o sobě zážitkem. Postupem času jsem se ale do děje přece jen ponořil a o co víc mě dráždily všechny zjevné chyby hrdinů, o to víc mě příběh nutil přemýšlet nad osudem a dopady některých okamžiků na celý život člověka.
Plných kvalit Towlesových knih získává Dálnice až v poslední třetině, aby byla vygradovaná naprosto jedinečným koncem, který je tak obojetný, že umožní čtenáři pokračovat ve fabulaci tím směrem, který mu vyhovuje. Ke klasickému happy-endu nebo naopak k zákonitému trestu za "mladickou nerozvážnost".
Každopádně na verdiktu ta chybějící půlhvězda nic nemění: vřele doporučuji všem milovníkům propracovaného děje, košatého jazyka a geniálně vygradovaného příběhu.
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![37 stupňů Celsia 37 stupňů Celsia](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544999/37-stupnu-celsia.jpg?v=1726154881)
Spíše než o klasickou sci-fi/dystopii jde o SF bajku. Děj sám není důležitý. Podstata knihy je ve filosofických úvahách, které děj doplňují.
Podobné je to i se stylem; i ten je jednoduchý jako u bajek.
Bohužel to trochu limituje okruh čtenářů. Ti kteří se kriticky zamýšlejí nad vývojem společnosti se nedozví nic, co by netušili nebo dokonce nevěděli; pro zbytek to bude jen nudná a hodně plochá fikce.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poslední rodu Sedmerova Poslední rodu Sedmerova](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140374/posledni-rodu-sedmerova-140374.jpg?v=1353244870)
Svým způsobem je kniha paralelou Baarova románu K Bohu. Zatímco tam čtenář sledoval osudy čechoameričana a jeho životní pouť za bohatstvím i za duchovním poznáním, tady se odehrává obdobný příběh v domácím prostředí. Vzestup a pád hlavního hrdiny je nejen věčný příběh, který by mohl být klidně zasazen do kterékoliv doby; je také silným tématem k zamyšlení nad tím, co formuje společnost, což je dnes nanejvýš aktuální téma.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Chvíle oddechu Chvíle oddechu](https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64605/chvile-oddechu-kapit-64605.jpg?v=1327752827)
Baarovsky pohodový popis cest po Evropě. Autor sám odmítá, že by šlo o cestopis; nazývá to spíše fejetony z cest. Patrně se chtěl odlišit spíše od bedekrů. Každopádně z mého pohledu to cestopis je a vcelku zdařilý.
V průběhu několika cest autor navštíví Německo, Benelux, Švýcarsko, ale i Polsko a Slovensko. Krásné je především srovnání s dnešními cestami, protože všechny tehdejší turistické cíle patří i v současnosti k oblíbeným. Takže pokud jste v posledních letech například navštívili Krakov či solné doly ve Veličce, bude vás určitě zajímat jak je viděl Baar před více než sto lety.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![K Bohu K Bohu](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368487/k-bohu.png?v=1727295796)
Po poměrně pomalém úvodu je čtenář stále více vtáhnut do děje, který - jak je u Baara časté - je sice velmi snadno předvidatelný a přesto vás udrží v napětí až do konce.
Tematicky se trochu podobá Cimburovi, ale (jak je z názvu patrné) v tomto případě nejde jen o hrdinův vývoj osobní, ale především duchovní. Od mladických omylů sledujeme pouť českého exulanta v Americe až k jeho duchovnímu poznání. Baar staví na zvláštním kontrastu - odmítání Boha v konzervativním prostředí vlasti a jeho "objevení" v daleké, nicméně novotářské cizině. Jakkoliv se tento děj zdá být fádní, opak je pravdou. Snad proto, že u většiny lidí je duchovní zrání součástí vstupu do středního a vyššího věku. Díky tomu se i v takto exotickém příběhu hodně čtenářů alespoň částečně najde.
Jen na okraj - Baar tu vysloveně adoruje českou komunitu v Americe, stejně jako Spojené státy samotné (musíme si ale uvědomit, že to jsou Státy konce 19. století). Materiální podstatu USA vnímá jako pokrokový prvek. Byo by zajímavé vědět, jak by hodnotil dnešní USA, kde je materialismus dotažen ad absurdum.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hvězdná hora Hvězdná hora](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465042/hvezdna-hora-dte-465042.jpg?v=1612475097)
Tuto knihu jsem četl jako kluk v Pionýrské sedmičce a považoval jsem ji za mírně propagandistické socialistické sci-fi. Přesto mi celkem utkvěla v paměti. Když jsem na ni znovu narazil, překvapil mě v anotaci rok vzniku daleko před bolševickou revolucí, tak jsem se rozhodl k ní vrátit.
Srovnání s klasiky žánru typu Haggarda je přesné. Romantický děj je jednoduchý a odpovídá přsně žánru "rodokapsu", nicméně má silný sociální podtext, který tehdy soudruhy zaujal. Za obzvláště dobrý počin nakladatele považuji přetištění i s původními ilustracemi.
Kniha se dá přečíst za jedno odpoledne u vody.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Krátké vypravování o životě Jeho Excelence Františka Antonína hraběte ze Sporcků Krátké vypravování o životě Jeho Excelence Františka Antonína hraběte ze Sporcků](https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_n.jpg?v=1479224491)
Memoáry Šporkova pážete jsou sice trochu idealizovaným pohledem na život barokního mecenáše nicéně i tak jsou zajímavé. Autor své vzpomínky sepsal 40 let po Šporkově smrti, zjevně bez jakéhokoliv poznámkového aparátu, takže jsou zatížené drobnými časovými nepřesnostmi. Ty ale odstraňuje edice muzea v Kuksu, které knihu pro vydání opatřilo upřesňujícími poznámkami.
Vzhledem k malému formátu a počtu stran jde o četbu na jedno odpoledne, která vás vtáhne do počátku 18. století.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Bělohorský podvod Bělohorský podvod](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457071/belohorsky-podvod-ML7-457071.jpg?v=1604133380)
Zajímavá kniha obsahující velmi neortodoxní pohled na bitvu (nebo v kontextu autorovy teorie spíše "false flag" operaci) na Bílé Hoře. Jakkoliv se stěžejní myšlenka může zdát neuvěřitelná, autorův pohled je logický a byť je - pochopitelně - podložen jen nepřímými důkazy, určitě jej nelze apriori zavrhnout. Naopak celá řada faktů pro něj svědčí, vč. osobnostních profilů Lobkowitze a Thurna, kde s autorem souhlasím bezezbytku. Zajímavá je i uvažovaná souvislost mezi Bílou Horou a Komenského Labyrintem. Netradiční ale platná je i paralela mezi bělohorskou a mnichovskou zradou, včetně akcentace následné emigrační vlny. To vše jsou argumenty, které autorově teorii přidávají na věrohodnosti.
Velkým mínusem je bohužel chybějící korektura a to nejen jazyková, ale i obsahová. Místy se fakta opakují a text se stává proto méně čtivým; redukce až téměř na polovinu by mu jen prospěla.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Koniáš kontra Špork Koniáš kontra Špork](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506184/konias-kontra-spork-G4d-506184.jpg?v=1669050013)
Neotřelý pohled na vztah Šporka a jezuitů je sice zřejmě historicky podložený autorovým výzkumem, ale bohužel mu úzkostná snaha o historickou přesnost ubírá na čtivosti. V zásadě jde zjevně o sled archivně doložených údajů, doplněný jen nepřímo doloženými spekulacemi. Z historického hlediska postup nepochybně správný, nicméně z literárního velmi neuspokojivý. Škoda, že autor místo románu nezvolil populárně-naučnou formu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Evangelium neznámého eséna Evangelium neznámého eséna](https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68354/evangelium-neznameho-esena-68354.jpg?v=1299180901)
Tato kniha ve mě vyvolává rozporuplné pocity. Na jednu stranu evangelium, které tvoří druhou část knihy, přesně odpovídá mému vidění světa. Bohužel, jak vyplývá z první, popisné části, jde zřejmě o spiritual-fiction. Aniž by autor přesně označil zdroj, odkazuje se na akašu, Steinera, Cayce a pod. z čehož nepřímo vyplývá, že jde o kompilát současných představ o gnostickém hnutí v Palestině v Kristově době.
V důsledku je tedy významnější první část, která tematiku popisuje z pohledu současných historických znalostí. Autor se především věnuje esénské komunitě v Kumránu, jejichž způsob života i náboženství silně připomínají středověké katary a bogomily, kterým zjevně byli vzorem.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kniha keltské moudrosti Kniha keltské moudrosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34350/kniha-keltske-moudrosti-34350.jpg?v=1271700468)
Kniha trochu klame názvem. Namísto dochovaných střípků týkající se keltských zvyků a pravděpodobného pohledu na svět obsahuje současnou filosofii, která občas pro zpestření použije slovíčko kelt. Ne že bych v mnoha ohldech s autorem nesouhlasil, jen jsem očekával něco trochu jiného.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zázraky a jejich výklad okultními naukami Zázraky a jejich výklad okultními naukami](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/192211/zazraky-a-jejich-vyklad-okultnimi-n-63b88d065d9d6.png?v=1673039110)
text je dělený na dvě části - první popisuje konkrétní případy paranormálních aktivit jak v ČR, tak i podobných v zahraničí; ve druhé se je autor snaží zasadit do své kosmologie. Současně s tím opakuje svoje teze z předchozích knih.
Pro čtenáře KW asi nic úplně objevného, ale přinejmenším pvní část je zajímavá. Pro laiky možná trochu neobvyklý pohled na okultismus. Pro jogíny povinná četba :-)