Zmiu
![Karavana Karavana](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24862/karavana-WKY-24862.jpg?v=1625809891)
Výborné pohádky, které jsou (tedy aspoň některé) propojeny jednou linií o tajemném cizinci. V našich očích to možná ani nebudou klasické pohádky, ale spíše příběhy, které si vyprávějí kupci v karavaně. Některé jsou docela kruté, a ukazují dost nám dost nepochopitelné mravy, např. "příběh o uťaté ruce". Ale účelem pohádek je mimo jiné seznámit čtenáře s odlišnou kulturou, což Karavana dělá znamenitě.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mýty a bohové Indoevropanů Mýty a bohové Indoevropanů](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114704/myty-a-bohove-indoevropanu-JvZ-114704.jpg?v=1558012514)
Jedna ze základních knih pro religionisty zabývající se předkřesťanskými evropskými náboženstvími. Dumézil je sice dnes už překonaný, ale v jistém směru se na něj pořád navazuje a reaguje, takže je rozhodně nutné se seznámit s nějakým jeho dílem. Rozhodně doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Klíč k duši Klíč k duši](https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96179/klic-k-dusi-96179.jpg?v=1321889816)
Tato kniha mě opravdu dostala. Neřekla bych ani, že jde o hledání svého smyslu života, spíše o pochopení svého vlastního já, tedy smyslu sebe sama, neboť my sami jsme jedineční. Hillman dává skvělé příklady ze života géniů, kterak se projevovali jako malí, a tím ukazuje, že jedinečnost člověka se projevuje bez ohledu na výchovu, které se přikládá příliš významu. To co nás ovlivňuje, není ani natolik samotná výchova, ale to, jak ji interpretujeme! Hillmanův přístup jistě není pro každého, používá dost mytologie, a je hodně ovlivněn Platónským pojetím duše. Mně jsou tyto přístupy blízké. Knihu jsem přečetla jedním dechem a teď se k ní znovu vracím.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Podivné historky ze staré Koreje Podivné historky ze staré Koreje](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525362/podivne-historky-ze-stare-koreje-65401e1377b9b.jpg?v=1698700819)
Krátké povídky jsou neuvěřitelně čtivé, a kromě toho se čtenář dozví i dost o tehdejší společnosti. Tedy zábava i poučení, přesně jak to má být.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Rahan 3 Rahan 3](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524175/rahan-3-6527b88e1a976.png?v=1697101966)
Jako nostalgie dobré, proto hodnotím výše, ale dnešníma očima už se na ty příběhy dívám jinak.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Loď do Grónska Loď do Grónska](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23217/lod-do-gronska-23217.jpg?v=1284927161)
Úvodní kapitoly nejsou tak záživné, ale když už se sejdou všichni protagonisté a začne vyprávění, které je samotným příběhem, tak se už těžko od knihy odtrhává. Je to jedna z těch, kdy jsem málem zapomněla vystoupit z autobusu. Zajímavé je, že kniha také pracuje s historickými postavami, některé postavy zmíněné v knize skutečně existovaly. Dnes už výzkum o severských osadách v Grónsku pokročil dál, a odhaduje se, že Východní osada byla opuštěna o něco dřív, než jak to popisuje kniha. Ale to jsou detaily, kniha byla napsaná v šedesátých letech a autorka pracovala s tím, co bylo k dispozici a pojala to skvěle. Doslov na konci také mnohé osvětluje a pro mě hlavní hodnota knihy je v tom, že si rozhodně chci načíst ještě nějaká fakta k tématu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vlk Fenri Vlk Fenri](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509265/vlk-fenri-63c43376c3252.jpg?v=1673802614)
Moc pěkně udělaný komiks se spoustou detailů. Velmi mě bavilo si prohlížet obrázky a hledat drobné vtípky či kulturní odkazy. Ač je zde svět vikingů vykreslen ve stylu moderních seriálů, v každé druhé větě je slovo viking a všude plno ozdob a symbolů, které mohou působit až přehnaně, je mi tento komiks sympatičtější než ty nabubřelé komiksy pro dospělé. Moc se mi líbí úvodní stránky jednotlivých kapitol. Doufám, že brzy budou další díly.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Skřet Skřet](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494746/skret-63806cf4e1343.jpg?v=1669360884)
Výtvarně moc pěkný komiks, který je i zasazen do hezky vymyšleného světa. Příběh o pomstě a dospívání není asi ničím novým, ale mezi dětskými komiksy, kam byl v knihovně zařazen, rozhodně vyčnívat bude.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pohádky z pralesa Pohádky z pralesa](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225505/pohadky-z-pralesa-alW-225505.jpg?v=1647685013)
Příběhy vyprávěné krásným jazykem. Nevím, co bych jim řekla jako dítě, ale teď jsem si je užila. Doslov je taky skvělý. Dozvíte se, co vše vás v pralese může sežrat.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Písečníci a probuzení krále Písečníci a probuzení krále](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497049/pisecnici-a-probuzeni-krale-03b-497049.png?v=1654690402)
Konečně druzí Písečníci. Přečetla jsem si znovu i první díl, abych byla lépe v obraze. Druhý díl už částečně opouští potterovskou strukturu a jde víc po vlastní ose a to je dobře. Hodně mě bavil výlet na vodní planetu a výprava na měsíc Niragag, který má mimochodem vtipně vymyšlené jméno. Ale i všechny další věci okolo vesmíru mě zaujaly. Co mě už tolik nebavilo, byla hlavní zápletka tohoto dílu. To jsem si při čtení chvílemi i nudila a také mi chyběla větší hloubka postav. Ale jsem ráda, že jsme se dozvěděli další zajímavosti z Tomášovy minulosti. Další díl si určitě přečtu, jsem zvědavá, jak to vše s Tomášem bylo, a také mě zajímají další planety. Tenhle vesmírný svět je pěkně vymyšlený.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Krásné příběhy Čtyřlístku 2005 Krásné příběhy Čtyřlístku 2005](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503074/krasne-pribehy-ctyrlistku-2005-21-v-5Zo-503074.jpg?v=1664718046)
Ročník 2005 už jsem ve své sbírce neměla, možná jeden dva příběhy jsem četla dříve. Očekávání jsem neměla nijak vysoké, jak se říká, že ty novější příběhy už nejsou ono. Nakonec jsem se ale dobře bavila a těch lepších příběhů bylo víc než těch slabších.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Byli jsme tu vždycky Byli jsme tu vždycky](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489801/byli-jsme-tu-vzdycky-rH3-489801.jpg?v=1643992896)
Chtěla jsem napsat sáhodlouhý komentář, ale vlastně tu už bylo všechno řečeno. Upřímně jen doufám, že kniha dostane nějakou cenu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Žofi Z-4515 Žofi Z-4515](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495590/zofi-z-4515-NEd-495590.jpg?v=1652349520)
Téma koncentráku bude vždycky drsné, a i když v doslovu paní zmiňuje, že ty nejhorší zážitky záměrně vynechala, aby děti zbytečně netraumatizovala, i tak to byla síla. Líbí se mi zpracování, i to, jak tam v těch všech hrůzách dokázala vyzdvihnout pozitivní setkání. To je obdivuhodné. Komiks je relativně krátký, ilustrace jednoduché, obsahuje i krátké povídání o paní Taikon.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Piruety Piruety](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479822/piruety-ur1-479822.jpg?v=1634297859)
Kresba neurazí, ale ani nenadchne. Totéž platí o příběhu. Sem tam načrtnutá myšlenka, která není dále rozvedena a na další stránce se objeví něco dalšího. Emoce postav šly ze slabě načrtnutých tváří také hůř přečíst. Komiks měl sice nějaké zajímavé momenty, ale co se týče prostředí krasobruslení i osobní zpovědi, zůstal někde na půl cesty.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ztracený princ Ztracený princ](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454845/ztraceny-princ-ZTr-454845.jpg?v=1601984415)
Bohužel klesající úroveň této série se potvrdila. Kniha mě ani moc nebavila, a nakonec jsem ji dočetla až po delší pauze, když už mám v ruce 16. díl. Ten si také ještě přečtu, ale případné další díly už nejspíš nechám být. Ne že by byla kniha nějak hrozná, ale už se pořád opakují stejné motivy, stejné situace, a to je hlavní důvod, proč mě tak nudila. Snad bude pokračování o něco lepší.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Tarot divokého lesa Tarot divokého lesa](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462851/tarot-divokeho-lesa-f8z-462851.jpg?v=1610543234)
Tyhle karty mě chytly za srdce. Nevadí mi, že jsou jiné než klasický tarot, ten mi naopak v hodně věcech nesedí. Jak už tu bylo řečeno, buď vás osloví nebo ne.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stručná historie času Stručná historie času](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475939/strucna-historie-casu-x7z-475939.jpeg?v=1625681406)
Asi na třetí pokus jsem konečně přečetla. Nebudu předstírat, že jsem všemu rozuměla, nicméně znám čtivější a srozumitelnější odborné knihy. Z knihy jsem si ale i tak leccos vzala.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Viktor a záhadná teta Bobina Viktor a záhadná teta Bobina](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378658/viktor-a-zahadna-teta-bobina-3Qs-378658.jpg?v=1525094063)
Krásně napsaný příběh, který chytne a pohladí po duši. A jak už tu psali mnozí, baví i dospělé. :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vraždící automaton Vraždící automaton](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449393/lady-mechanika-4-mj2-449393.jpg?v=1596527027)
Lady Mechanika je moje komiksová láska, miluju příběh i výtvarné zpracování. Jen mi přišlo, že překladatel trochu přitvrdil a některé postavy mluví víc nářečně/hovorově než v předchozích dílech, místy mě to až rušilo. Až jsem si myslela, že překládal někdo jiný. LM čtu i v AJ, a tam to tolik nevnímám, i když vidím, že Lewis mluví děsně. Plné hodnocení ale dávám. :-)