zuzana2599 Online zuzana2599 komentáře u knih

Nové nebe Nové nebe Margit Steinborn

Nové nebe přinese Novou naději. Ano, tento úžasný válečný příběh bude mít své pokračování. A my jeho čtenáři se dozvíme o dalších poválečných osudech židovské učitelky Hannah, její dcerky Meliny a rodiny Sandnerových. Doufám, že to pro ně bude hlavně nový začátek.
Nové nebe je krásný, emotivný příběh, který se díky krátkým kapitolám i skvěle a lehce čte. Když Německo ovládli nacisté, musí se učitelka hudby Hannah skrývat i se svou dcerkou na odlehlém statku, ale i zde už není bezpečí. Smutný příběh i o dobrých lidech v nelehkých dobách, o lidské soudržnosti, obětavosti a pomoci !

03.06.2023 5 z 5

Velké naděje Velké naděje Christiane Gohl

I druhý díl Zvěrolékařky se mi moc líbil. Skvělý příběh, bohatý na děj, se odehrává na Novém Zélandu, na Krétě a chvíli i v Austrálii. Čtenář opět sleduje osudy veterinářky Nellie , jejíž rodina se rozrůstá. Její dospělá dcera Grit se dostává na Krétě do velkého nebezpečí a Nellie má práce i starostí plnou hlavu...
Sarah Larková napsala skutečně obdivuhodný příběh se silnými ženskými hrdinkami. Oba díly byly pro mne pěkným čtenářským zážitkem !

01.06.2023 5 z 5

Tři životy Tři životy Natasha Lester

Alix a Anthony - splynutí dvou lidí, kteří si padnou jako tělo a šaty, takové, které všude sedí jako ulité. Tuto větu jsem si vypůjčila z bohatého textu románu, moc se mi zalíbila.
Tři životy - další rozsáhlý, spletitý a skvěle napsaný příběh z pera oblíbené australské autorky. Román je příběhem Alix St. Pierreové, která dětství prožila jako sirotek, za války pracovala jako špionka a po válce je pravou rukou Christiana Diora. Proto název Tři životy.
Děj odehrávající se v poválečné Paříži byl i pro mne čtivější, a líbil se mi určitě víc. Krásné šaty, slavný návrhář, hledání pravdy, láska... Ovšem i linka válečná ze Švýcarska a Itálie je dobře napsaná, jen samozřejmě smutná a bolestná. Natasha Lester vždy napíše mimořádně kvalitní příběh a Tři životy nejsou výjimkou.

27.05.2023 5 z 5

Na viděnou v Havaně Na viděnou v Havaně Chanel Cleeton

Román je to velmi lákavý, ať už svou krásnou obálkou, či zasazením příběhu do prostředí atraktivní a daleké Kuby. Na druhé straně téma příběhu je dosti časté. Po smrti babičky se její vnučka s kubánskými kořeny vydává na Kubu, aby pátrala po rodinném tajemství z doby kubánské revoluce. Knížka se mi četla dobře, ale nemůžu napsat, že to je příběh nezapomenutelný či srdceryvný. Ale i tak, ráda jsem zavítala do exotického prostředí Kuby, procházela se po nekonečné pláži Varadero a sledovala krásu palem, šum větru a nekonečně modrou oblohu.

26.05.2023 4 z 5

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Milá cácorko,
ano, teď už znám Tvůj příběh a nemyslím si, že můžeš být šťastná. Snad pak až čas zahojí ty největší a nejhlubší rány, pak pocítíš úlevu a v životě
se ti zableskne i první paprsek štěstí. To Ti přeji z celého srdce !

Nikdo z nás by nechtěl ani neměl mít les v domě. Je to smutný, silný, temný, drásavý příběh z pera Aleny Mornštajnové, skvěle napsaný...

22.05.2023 5 z 5

Rozmarýnová zátoka Rozmarýnová zátoka Jenny Hale

Rozmarýnová zátoka musí být místo vskutku překrásné, docela si tu krásu umím představit, jen ty časté hurikány ne... Příběh je to oddechový, nenáročný, čtenář si může číst a přitom odpočívat a relaxovat. Melanie po milované babičce zdědí značný obnos peněz určený ke koupi domu v Rozmarýnové zátoce, na pobřeží Mexického zálivu. Babi ten dům milovala, a Melanie se při jeho renovaci snaží pátrat v minulosti, aby zjistila důvod babiččina odkazu. Najde staré dopisy, plné vyznání lásky, které psal původní majitel domu a které nikdy nebyly doručeny. Komu byly určeny ? Tento rodinný příběh spojuje láska, tu najde i samotná Melanie, a tak to má v životě být ...
Hezké čtení, protkané dopisy z minulosti, což příběh oživilo a dodalo ději šmrnc. A já zrovna takový příběh potřebovala, i proto jsem spokojená !

21.05.2023 4 z 5

Prokleté kosti Prokleté kosti Bella Ellis (p)

Dočetla jsem druhý případ sester Brönteových, které tentokrát "detekují" hrůzný nález dětských kostí v komíně sídla na Top Withens. Případ má tentokrát i duchařskou zápletku a byl moc čtivý a napínavý. Opět jsem s radostí zavítala na haworthskou faru a spolu s Charlotte, Emily a Anne prožívala jejich dobrodružství. Opravdu se moc těším na jejich další případ. Dobrá dobová detektivka !

17.05.2023 4 z 5

Ztracená nevěsta Ztracená nevěsta Bella Ellis (p)

Navštívit haworthskou faru, bývalý dům sester Brontëových, byl pro mne zážitek. Charlotte, Emily a Anne sdílely lásku k literatuře a psaní a jejich životní příběh mě vždycky vábil a přitahoval. První díl nové série o sestrách Brontëových, které jako "detektorky" pátrají po zmizelé mladé ženě z Chesterovy usedlosti, se mi líbil a bavil mě. Četl se moc dobře a kromě mnoha faktů ze života sester bylo napínavé i jejich pátrání. Je to čtení s přesahem, neboť mi umožnilo vrátit se v čase do roku 1845, kdy sestry i jejich bratr pobývali spolu na faře... Ano, bylo to potěšení číst !

15.05.2023 4 z 5

Varšavský sirotek Varšavský sirotek Kelly Rimmer

Nejnovější román známé australské spisovatelky Varšavský sirotek nás zavede do smutného období našich dějin - za zdi varšavského ghetta, kde čtenář sleduje osudy rodiny židovského zubaře Samuela, jejich naděje a zklamání, hlad, beznaděj, podvýživu dcerky Eleonory... Na druhé straně zdi žijí Sara a Elžbieta, které pomáhají zachránit z ghetta co nejvíce dětí. Roman je židovský mladík toužící po svobodě a po vzpouře v ghettu přežije a jeho setkání s Elžbietou se stává osudové...
Jsem ráda, že jsem si tento román přečetla. Hrůzy války je třeba si připomínat, aby se nikdy neopakovaly. Někteří lidé by takovéto romány měli číst povinně. Bohužel. Příběh je to dojemný, hezky napsaný, jen se nemůžu ubránit pocitu, že mohl být napsán ještě víc do hloubky, aby emoce byly ještě silnější a syrovější. I tak ten příběh jen tak z hlavy nevyženu !

12.05.2023 4 z 5

Učitelka angličtiny Učitelka angličtiny Magda Váňová

Učitelka angličtiny je tradičně dobré čtení od paní Magdy Váňové. Je to příběh dívky s nezvyklým jménem Ninel, jejíž osud čtenář sleduje od dětských let až do pozdní dospělosti. Příběh je protkán i osudy mnoha vedlejších postav, hlavně žáků Ninel. Učitelka angličtiny je dějově bohaté čtení, které mě bavilo a zaujalo. Závěr románu byl velmi dojímavý, prostě takový jako život sám. Život není žádná procházka růžovou zahradou.
Mám přečteny téměř všechny autorčiny knihy a časem určitě s chutí sáhnu po další !

11.05.2023 5 z 5

Smrt číhá na jarmarku Smrt číhá na jarmarku Anders de la Motte

Smrt mezi lovci starožitností v idylickém švédském městečku. Protikladná dvojice vyšetřovatelů a jejich zvířecí přátelé - pes a kocour Pluto milující sardinky. Dokonalá atmosféra, poklidné tempo příběhu, příjemné napětí, skvěle napsané, bezvadné čtení !
Tato detektivka mi tedy sedla ! A očím při čtení lahodila přenádherně barevná obálka !!

06.05.2023 5 z 5

Příběh akvamarínu Příběh akvamarínu Miriam Blahová

Příběh akvamarínu je krásné čtení. Je to dokonale namíchaný příběh, ve kterém se snoubí a proplétá současnost s minulostí. A to se mi líbí, to mám moc ráda. Láska napříč staletími, láska tajemná či mysteriózní... Moc pěkné ! Příběh mi kromě zábavy při čtení přinesl i zamyšlení nad životem a poučení. Přeji Jasmíně hodně štěstí a zdraví ! A paní autorce děkuji, knížka se jí moc povedla !

04.05.2023 5 z 5

Jarní sen Jarní sen Rena Rosenthal

První část nové zahradnické ságy má skutečně moc pěknou obálku, která je plná barev a voní šeříkem a já té kráse neodolala. Poslední dobou mám rozečtených více rodinných ság a líbila se mi i Dvorní zahradnice. Líbila, ale nenadchla, no hezké a příjemné čtení to tedy bylo. Knihu četla i moje kamarádka a ta byla moc spokojená, jen ona nemá možnost srovnání, pro ni to byla první sága od německé autorky.
Román navíc potěší i všechny milovníky květin, zahrad, přírody, neboť kromě samotného příběhu se poučí mnohé zajímavosti ze světa flóry.
Dvorní zahradnice je příběh o dívce, která chce uskutečnit svůj sen !!!
Samozřejmě, i já si s chutí přečtu pokračování !

03.05.2023 4 z 5

Zrádné loviště Zrádné loviště Dana Stabenow

Zrádné loviště je můj sedmý výlet na Aljašku v doprovodu Kate Shugakové. Nerada, velmi nerada, musím tentokrát připustit, že tato lovecká výprava se mi líbila ze všech nejméně.
Prvních sto stran jsem se trápila, až tak popisné čtení mě zaujalo jen velmi málo. Místní politika a pro mě nezáživné informace z místního života byly pro mě příliš vleklé a dlouhé. Až po nalezení mrtvého rybáře Cala se mi začala knížka líbit, i když vyšetřování bylo krátké a rychlé. Příště se mi bude snad líbit na Aljašce víc, nevzdávám to !

29.04.2023 3 z 5

Sophiiny sny Sophiiny sny Corina Bomann

Závěr příběhu mě skvěle navnadil a nalákal na pokračování a já se tedy už těším na poslední díl série. Román se mi líbil, stejně tak jako první část, je napsán velmi lehce a nenáročně, ale přitom se krásně čte, nenudí a příběh čtenáře potěší i pohltí.
Děj románu se odehrává v třicátých letech dvacátého století v New Yorku, ale také v Paříži a v Německu. Opět sledujeme osudy Sophie, která připlouvá do Paříže, aby pátrala po svém synovi, její práci pro Elizabeth Ardenovou, která ohrozí i její lásku a budoucnost, ale i smrt její matky, kterou Sophie snáší těžce...
Brzy se pustím do závěrečného dílu a jsem zvědavá na další životní cestu naší hrdinky !

28.04.2023 5 z 5

Kořist Kořist Yrsa Sigurðardóttir

YRSA je značkou kvalitního čtení, které čtenáře nezklame !
Kořist je mrazivý thriller s prvky hororu okořeněný mystickými detaily. Je hrůzostrašný, děsivé a šokující scény následují jedna po druhé a čtenář se tedy nudit rozhodně nebude.
Rozuzlení a pochopení přinesla až závěrečná kapitola. Bylo to pro mne nečekané a překvapivé, snad prozradím jen, že i tady platí, že tichá voda břehy mele. Psst !
Islandská pustina je zavátá sněhem, mrazivá, nehostinná, sužovaná sněhovou vichřicí, mrazem a ledem. V žádném případě se nevydávejte na túru do takového počasí, neboť naši hlavní hrdinové zato zaplatili cenu nejvyšší ! Přečtěte si o tom !!

24.04.2023 5 z 5

Vraní oko Vraní oko Michaela Klevisová

Vraní oko není jenom oko vrány, ale i bylinka. Věděli jste to ? Já vesničanka neznalá bylinkářství jsem to netušila. Tolik na úvod jako zpestření i poučení.
Vraní oko je úžasná detektivka. Moje nejoblíbenější česká autorka opět napsala tak čtivou a napínavou detektivku, že jsem ji přečetla za dva večery. Moc se mi líbila ! Moc ! Bavila mě hned od prvních stránek, kde jsem se seznámila s rodinou Straussových. Krásné a nevšední prostředí příběhu vytvořilo parádní atmosféru celé knihy.
Detektivka z českého prostředí, uvěřitelná, taková jako život sám ! Doporučuji !!

21.04.2023 5 z 5

Rudá jako oheň Rudá jako oheň Ursula Poznanski

Závěrečný díl série Vanitas od rakouské autorky dočten a já zůstanu u čtyřhvězdičkového hodnocení. Příběh květinářky Carolin se přesouvá z Vídně do Frankfurtu, aby se zde vypořádala se svými nepřáteli. I tento díl je velmi napínavý a akční, plný nečekaných pastí a intrik, převleků...Závěr byl třešničkou na dortu celé trilogie.
Kniha nebyla vůbec špatná, najde si své nadšence, ale pro mě se nestala srdeční záležitostí, ani nezapomenutelnou. Toho zla, boje, násilí, vražd zde bylo až přespříliš a čtení mě místy až tak nebavilo.

18.04.2023 4 z 5

Poslední zrada Poslední zrada Patricia Gibney

Další díl z mé oblíbené série byl opět na jedničku ! Také já jsem si oblíbila Lotie Parkerovou, neohroženou inspektorku, starostlivou mámu i babičku a silnou ženu.
Tato krimi série se rychle čte, je svižná a plná napětí. A pak nakonec po smršti zla, zloby a vražd, přijde Boyd s tak krásnou nabídkou. Jak mu Lottie odpoví ?
Další díl s názvem Zlomené duše si zajisté přečtu !

17.04.2023 5 z 5

Údolí iluzí Údolí iluzí Kate O'Hara

Dočetla jsem druhou část Cadwellovy rodinné ságy, která vypráví o osudech bohaté rejdařské rodiny i o začátcích němého filmu v Hollywoodu. Frank Maynard se se svou kamerou usadí v tehdy neznámém Hollywoodu a jeho kariéra ve světě filmu strmě stoupá vzhůru. Jeho bývalá velká láska Harriet je provdaná za Jordana Shawa a má syna. Čí je vlastně Adrien syn, Frankův nebo Jordanův ?
Kniha se mi opět líbila a skvěle se četla. Těším se na závěrečný díl !

14.04.2023 5 z 5