zuzana2599 komentáře u knih
Hospůdka v Praze je velmi oblíbená knížka, ale bohužel ne moje. Tento pražský díl cestovatelské romantiky byl snad nejslabším ze všech. Mě nedokázal zaujmout, přitáhnout, potěšit, nic. Ani tu pražskou atmosféru jsem si neužila, a to jsem si chtěla udělat výlet do Prahy... Příběh Anny a Lea byl moc jednoduchý a já měla při čtení stále pocit, že je kniha napsaná na objednávku a odbytá. Asi už nemám věk na romantické útěky a tuto četbu přenechám mladším!
Na tuto šafránovou krásku jsem se moc těšila. Historických románů nevychází hodně a i proto mě příběh lákal a vábil. Ocitla jsem se v tudorovské Anglii a byla vtažena do příběhu Eleanor, která musí opustit své panství, kde pěstuje šafrán a zanechat zde nepohřbené tělíčko své brzy narozené dcerky. Tento příběh se stal před pětisty lety a v současnosti podobný osud potkává mladou Amber, která se po smrti novorozené Saffron, stěhuje k dědečkovi do Norfolku. Zde se osudy dvou žen naplní a propojí napříč časem, a vlastně obě ženy naleznou svůj klid.
Hezké a příjemné čtení ve dvou dějových linkách, přičemž tudorovská linka mě vábila víc. Eleanor si do modlitební knížky napsala rodinné motto : DUM SPIRO SPERO (Dokud dýchám, doufám), což může být mottem každého z nás !
Jen výjimečně vyhledávám dávněji vydané knižní série, ale tato švédská stojí zato. Nebýt lákavých, skvělých komentářů mé knižní poradkyně Hanky (Mandlevest), která taky letos objevila tuto sérii, nečetla bych ji. Děkuji, Haničko! I mě moc bavilo číst tento hutný krimi román, ten propletenec vyšetřování spojený s problémy a osudy hlavních hrdinů. A už se nemůžu dočkat na Sebastiana, darebáka s laskavým srdcem, který se mi dostal pod kůži. Škoda, že nečtu staré knihy častěji...
Hlubiny je další detektivní román ze série Černý led od skvělé islandské autorky Yrsy. Pravdou je, že proti předešlým dvěma se tento díl odehrává v pomalejším tempu, je méně děsivý, napínavý, ale i přesto mě čtení zaujalo a líbilo se mi. Ocenila jsem pasáže odehrávající se na rybářské lodi, to bylo pro suchozemce velice atraktivní a zajímavé. A celkové propojení příběhu, ke kterému dojde k závěru, to se autorce také moc povedlo. Těším se na Karó a Týra v dalším případu !
Tohle čtení mě fakt hodně bavilo !! Ač se může jevit docela jednoduché, je nabité akcí, napětím a překvapením. O zvraty v ději není nouze. Krátké kapitoly s překvapivým koncem jsou oživením tohoto těžko odložitelného příběhu. Millie je pořádná potvora, i když touží pomáhat a být sociální pracovnicí, její smysl pro spravedlnost a dobro je poněkud zvláštní. A pak je tu její přítel Brokoličák, to jsem se vždy smála, když Enzo přišel s touto přezdívkou.
Na závěr musí být třešinka na dortu a je tam ! Takže ? Těším se na další díl s pomocnicí Millie !!!
Série Magické momenty se mi moc zalíbila. I Tajemství Ořechové aleje jsem si vychutnala a příběh mě pohladil po duši. Je plný rodinné pospolitosti, složitých vztahů, dávných tajemství, nových lásek a je okořeněn magií a krásou přírody. Moc pěkné čtení nejen pro milovníky romantiky!
Ty vysokánské červené střevíčky z krokodýlí kůže od Louboutina tvoří opravdu zápletku celého příběhu a nesou na svých podpatcích osud všech jeho hrdinek.
Nisha a Sam, dvě ženy, které žijí každá v jiném světě. Nisha je ženou boháče a Sam se potýká se všemi možnými problémy. Jejich životy se poprvé protnou, když si omylem vymění tašky v tělocvičně. Nisha zůstává bez prostředků, nejenom bez svých louboutinek, ale ztrácí téměř vše... Sam má sice boty, jejichž cenu nezná a její život začne postupně nabírat jiný směr...!
Moc hezky jsem si početla, Jojo Moyes mě nezklamala, příběh byl moc krásně napsaný, místy až humorný, místy smutný, dojemný i laskavý. Takový příběh o přátelství žen, které spojí solidarita a touha pomáhat.
Přece jsem se tedy pustila do čtení 2. dílu, skvěle napsané pekelné či andělské série s nadpřirozenými jevy, kterou mi doporučila moje kamarádka Jana. Jedná se opravdu o vzrušující hru mezi peklem a zemí, mezi démonem Adrienem, démonkou Chrystal, lidskou Vivien a samotným vládcem pekla a jeho příšerami. A láska mezi Adrienem a Vivien je tak silná, že překonává i věci nadpřirozené a spojuje světy, které vlastně propojit nejdou.
Čtivost knize upřít nelze, i mě dokázal tento svět pohltit a vtáhnout do děje !
Od Anne Jacobsové jsem četla všechny její u nás vydané knihy a i proto jsem Krámek na vsi nemohla minout. Všechny autorčiny ságy jsou příjemným a hezkým čtením, i tentokrát tomu nebylo jinak. Jak sama autorka píše úvodem, Krámek na vsi je příběhem její matky Friedy. Příběh nás zavede do dvacátých let minulého století, do vesničky Dingelbach a vypráví o osudech jejích obyvatel. Autorka nám předložila opravdu pestrý obraz společnosti té doby. Hlavní hrdinkou je dívka Frieda, která se chce stát herečkou a na tuto školu nastoupí díky talentu i proti vůli matky... Líbila se mi postava vesnického učitele, ale i mladé Helgy, která je v manželství nešťastná a touží po svobodě a nové lásce... Pěkné to bylo !
Kavárna s vůní perníčků je lehké odpočinkové čtení, vhodné pro nenáročné čtenáře. I mě knížka nalákala svou nostalgickou podzimní obálkou a počtem rezervací v naší knihovně. Příběh je milý, sladký, a co jsem nečekala i pikantní. Jeanie dostane od své tety kavárnu, ale nečeká, že k tomu získá i srdce farmáře Logana. Kdo by odolal jeho flanelové košili?
Tak to byl velmi příjemný výlet do doby 18. století, do doby Jane Austenové. S radostí jsem se seznámila s její početnou rodinou a uvítala Jane jako vyšetřovatelku případu nešťastné kloboučnice. A budu číst i dál, protože Janino vyšetřování bude pokračovat dalším případem. Líbilo se mi, jak autorka vyobrazila vztahy v Janině rodině i jak popsala samotnou Jane. Hezké čtení, které vnímám i jako hold slavné spisovatelce !
Opět jeden ze skvělých historických románů od Natashy Lester. Tentokrát nám autorka vypráví osud tří generací žen, babičky, maminky i vnučky. Mizzy, Astrid a Blythe. Děj se odehrává v úžasném i neúprosném světě módy, v Paříži v době Christiana Diora, v New Yorku i na francouzském venkově. Po dočtení románu a brilantniho doslovu jsem plná emocí, myslím na Mizzu, na tu úžasnou bohyni se zelenýma očima, myslím na minulost. Díky závěru a celkovému dojmu, odpustím tentokrát začátku knihy, že jsem se nemohla začíst a ponořit do příběhu a ohodnotím počtem nejvyšším. Možná byla chyba u čtenářky..., tedy u mne. Těším se na další dílo Natashy Lester.
I druhý díl lékařské ságy se mi velice líbil. Na chvíle s knížkou jsem se neobyčejně těšila, tak moc jsem si oblíbila své hrdiny. Hlavně sestřičku Lilly, která mi nejvíce přirostla k srdci. Místy bylo čtení i hodně smutné, ale pravdivé. Myslím, že tento díl se dá číst i jako samostatný román, bez znalosti prvního dílu, je opravdu skvěle napsaný. Již se těším na další pokračování !
Karen Swan je pro mne zárukou krásného čtení. Sáhla jsem po Vánočním vyznání a nezklamala jsem se, dostala jsem příběh plný romantiky, lásky, milý, dojímavý, něžný, moc hezký ! Natasha a Rob se snaží cestou na Maledivy zachránit své manželství a uhasit touhu po druhém dítěti. Jejich dcerka Mabel cestou z dovolené ztratí oblíbeného plyšáčka a tento malý talisman se stane osudovým pro Natashu i Mabel, ale i pro jejího nálezce. Příběh je moc pěkně propracovaný, žádnou přeslazenou romantiku nečekejte, dejte mu šanci ! Moc se líbil i mé kamarádce, která knihu četla přede mnou !
Než napadne první sníh, už ten název je krásný i poetický a v takovém duchu se nesl celý příběh. Nevšední, soucitný, procítěný, ale i laskavý, vyprávěný třemi vypravěči. Dívkou Clarou, paní Orchandovou a mladým mužem Liamem. Nemohla jsem si vybrat vhodnější čtení na dušičkové období, je plné vzpomínek a nostalgie, a to k dušičkám patří.
Zase jsem rozečetla novou rodinnou ságu od německé autorky Michaely Grünig, kterou znám z třídílné ságy Rodinný hotel. Prostě krásné knize neodolám.
Příběh začíná v r. 1919, kdy se mladý John potkává na břehu Labe s dívkou z nuzných poměrů Leni Hansenovou. John, který je z bohaté rejdařské rodiny se nedávno vrátil z války a do Leni se zamiluje. Ano, začátek je vcelku romantický a i tuctový, ale brzy rodinné i politické poměry v zemi romantiku zahubí. Hitler přichází k moci a Johnova rodina je zčásti židovská... Příběh je to hezký, a mě nejvíce oslovila poslední třetina knihy, tu jsem četla jedním dechem. Hodnotím 4*, ale jen proto, že jsem asi podobných příběhů nasycená, neboť jsem tzv. rodinných ság již přečetla opravdu dost. Snad všechny, co u nás vyšly.
Jinak příjemné, dobové čtení !
Nečekaný dárek bývá nejvzácnější i nejmilejší. Tajemná dívka takovým dárkem pro čtenáře Lucindy Riley rozhodně je. Autorka román napsala ve svých mladých letech a o vydání se postaral a zasloužil její syn Harry. Děkuji Harrymu i jeho mamince, která své čtenáře sleduje z nebeských výšin.
Opět jsem si krásně početla. Tajemná dívka je román plný emocí, který zavede čtenáře na různá místa světa. Nejvíc se mi ale líbilo na vřesovištích Yorkshiru, kde příběh začíná a dívka Lea vyrůstá.
Pointa příběhu sahá daleko do minulosti, do válečných let, ale to si už přečtěte sami. Příběh o prosté dívce, která přes mnohá úskalí, své štěstí nakonec najde !!
Velmi laskavý a milý příběh, vhodný pro všechny knihomoly !! Knihovnice Sloane je přívětivá, laskavá, skromná dívka s velikým srdcem. Miluje knihy, ale bohužel lásku ke svému movitému snoubenci necítí. Když se v knihovně seznámí se staříkem Arthurem, bručounem a podivínem, její život nabere úplně jiný směr !
I o tom, že láska má mnoho podob, je tento zajímavý a nevšední příběh. Jedná se o pomalejší čtení, určené pro chvíle podzimní nostalgie a rozjímání !
Vzrušující, temné, plné pokušení, které pochází ze samotného pekla! Kamarádka byla z knihy tak nadšená, neodolala jsem ani já. Stejně jako andělská Vivien podlehla Adrienovi. Příběh je skvěle napsaný, a i přesto, že erotické romány nevyhledávám, bavila jsem se a četla se zaujetím. Konec vábí k dalšímu dílu, odolám či ne?
Román Sběrači borůvek je zajisté nejlepší kniha, kterou jsem letos zatím četla. Je to kniha, která se dotkla mého srdce, je to příběh přesně podle mého gusta ! Silný, dojemný, plný pocitů a emocí, příběh, který jsem četla jedním dechem a nemohla jsem se od čtení odtrhnout. Krásný ! Tleskám paní autorce za tento výjimečný srdceryvný literární debut ! Příběh vypráví dva vypravěči, Norma a Joe. Joe je bratr ztracené indiánské dívenky Ruthie a Norma je dívka žijící u přísných rodičů, která jen stěží hledá pochopení a radost. Láska její mámy je svazující, majetnická a Norma se trápí. Neprozradím víc, ten příběh o ztracené holčičce je tak úžasný, že si jej musíte přečíst. Mě nadchnul a rozplakal, na konci příběhu jsem musela pro kapesník. A to se postarším čtenářkám často nestává. Krásná obálka skrývá jedinečný příběh, ze srdce doporučuji !!!