ZuzanaK.
![Šikmý kostel Šikmý kostel](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428618/sikmy-kostel-3Jk-428618.png?v=1638780398)
Poslouchala jsem jako audioknihu skvěle načtenou V. Cibulkovou, která příběhu vůbec nic neubrala, naopak, krásně podtrhla krásu a plynulost textu, uvěřitelnost postav a sílu příběhu. Kniha určitě stojí za přečtení nebo poslech.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32578/kladivo-na-carodejnice-65abbe29039a3.png?v=1705754153)
Čtete a čtete a čtete. Nechcete už číst dál, ale musíte. Nejen proto, abyste tu hrůzu už měli za sebou, ale také pro tu strhující a do děje vtahující formu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hotýlek Hotýlek](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235353/hotylek-blc-235353.jpg?v=1462435939)
Je to skvělé tím nepříjemným způsobem, kdy mě něco zasáhne a neumím to přesně pojmenovat, protichůdné pocity, chuť číst dál přes nepříjemno ze čteného, ...
Velmi dobrá práce, velmi dobrá kniha.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně](https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84764/zitkovske-bohyne-HEo-84764.jpg?v=1625748456)
Se skeptickým přístupem kniha předčila mé očekávání. Už pro to téma bylinkářek a léčitelek, které mne přitahuje, nejen proto, že babička z Poniklé a bez bylinkového čaje si ji nepamatuji.
Závěr je opravdová třešnička.
Postavy působily přirozeně, se všemi svými špatnými a dobrými vlastnostmi, (zlo)zvyky, umanutostí a přesvědčením o své víře/pravdě, pro kterou se stane člověk na chvíli i dlouhý čas třebas i nedobrým.
Interpretka knihy Tereza Bebarová spolu s Miroslavem Táborským byli příjemnými spolucestujícími při ranním a podvečerním cestování. M. Táborský má ale IMHO lepší německou, než slovenskou výslovnost :)
![Zlodějka knih Zlodějka knih](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26831/zlodejka-knih-43M-26831.jpg?v=1417423706)
Ze začátku jsem si musela zvyknout na styl, ale po pár stránkách jsem byla uhranutá. Ve druhé třetině došlo k mírnému a krátkému poklesu tempa a záživnosti, ale finále opět skvělé.
V knize si to své může najít každý napříč generacemi (od náctiletých po seniory) i pohlavími.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dva proti Říši Dva proti Říši](https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/7810/dva-proti-risi-8GP-7810.jpg?v=1469896813)
Znám ten příběh i hrdiny velmi dobře. A přesto. Mám je ráda, odsuzuji je, chápu je, znovu se divím a děsím a ... stejně pořád držím pěsti a doufám, že tentokrát to vyjde ...
Velký obdiv a dík všem bezejmenným a zapomenutým hrdinům, kteří nezištně pomáhali navzdory velké pravděpodobnosti smrti.
(Hodnotím audioknihu načtenou L. Frejem)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Selský baroko Selský baroko](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12932/selsky-baroko-rUp-12932.jpg?v=1462439047)
Silné!
Rozvedu-li to více, lidsky upřímné, hluboké, bolestné, ... stejně jako jakákoli pravda, která nemusí být vždy jedna. Skvěle vystižené charaktery, protože nikoli černobílé, se všemi touhami, mladickou hloupostí i touhou po spravedlnosti, která ale může pro každého být, stejně jako pravda, různá.
Slyšeno na ČRo.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145715/egyptan-sinuhet-ga6-145715.jpg?v=1555067045)
Dočteno až na druhý pokus. První jsem vzdala po asi 70 stranách. I na druhý pokus mě kniha zpočátku nebavila, pak ale strhla, poté trochu nudila, nakonec jsme kniha i já nabraly druhý dech, abychom dospěly k příjemnému závěru.
Asi je mou chybou, že jsem po všech nadšených doporučeních čekala víc. Přesto je to velice dobrá kniha a jsem ráda, že jsme si k sobě našly cestu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Drak spí Drak spí](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445610/drak-spi-fPH-445610.png?v=1668601663)
Bavilo mě to. Právě pro tu, některými vytýkanou, obyčejnost. Nic překombinovaného, ale čtenář (v mém případě posluchač, díky ČRo) byl stále udržován v lehce snesitelném napětí.
Bavilo, líbilo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tady byla Britt-Marie Tady byla Britt-Marie](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275172/tady-byla-britt-marie-T4L-275172.jpg?v=1460470063)
FB mě baví. Ač jsou jeho postavy vlastně neuvěřitelně divné, nesnesitelné a celý příběh sentimentální se všemi klišé, jsou zábavné, dojemné a postavy vlastně i uvěřitelné (ale ano, vím, že si odporuji :), což je možná právě to, co mě na tom všem baví).
Čteno v anglickém překladu, takže hodnotím možná trochu jinou knihu, ale pořád je to pro mne velmi dobrá oddechovka.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dášeňka čili Život štěněte Dášeňka čili Život štěněte](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164/dasenka-cili-zivot-stenete-taE-164.jpg?v=1634411065)
Jak mám to dítě čtením uspat, když se oba hlasitě smějeme nejen textu, ale i skvělým kresbám?
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Špalíček veršů a pohádek Špalíček veršů a pohádek](https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67868/spalicek-versu-a-pohadek.png?v=1734122285)
Klasika a nádherné ilustrace Jiřího Trnky. Povinná četba do dětských postýlek.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176769/krvave-zeme-evropa-mezi-hitlerem-a--nZL-176769.jpg?v=1570103463)
Kniha, kterou pravděpodobně nebudete chtít číst znovu, ale kterou byste si rozhodně měli přečíst.
Skvělý souhrn dvaceti let předválečných, válečných i poválečných středo a východoevropských států. Citlivost, se kterou se autor snaží vyobrazit neuvěřitelnou krutost páchanou na lidech, nezmírní odpor, hnus i hrůza, které pocítíte při čtení všech konkrétních příkladů, jimiž autor polidšťuje všechna ta ohromující čísla padlých, zavražděných, vyhladovělých, umučených a jinak života zbavených lidí, čímž se z čísel nestávají jen čárky do statistik, ale cítíte za nimi lidské bytosti se svými životy a osudy.
![Jozova Hanule Jozova Hanule](https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/5721/jozova-hanule-zu1-5721.png?v=1614454063)
Svérázné postavy žijících v místech, kde se těžko žije i v době zdánlivého klidu. Postavy živé, jako bych viděla pár starousedlíků z naší vesnice, když jsem byla malá holka a bála se kolem nich jen projít ...
Líbilo.
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Listopád Listopád](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463130/listopad-zqU-463130.png?v=1660033192)
A vlastně proč ne právě takhle ... Dobré pro zamyšlení o době, která nebyla hezká, ač se tak někteří stále tváří a s nostalgií vzpomínají. Nevzomínejte, přemýšlejte.
![Vánoční prasátko Vánoční prasátko](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470916/vanocni-prasatko-DjM-470916.jpg?v=1628517582)
Kniha mě mile překvapila nejen zápletkou, ale i velmi příjemným plynutím.
Syn dobrodružství skutečně prožíval a jsem si jistá, že v něm na nějakou dobu zůstane i hlavní poselství knihy.
Pátou hvězdu přidávám za krásné ilustrace.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Anglické listy Anglické listy](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36040/anglicke-listy.png?v=1736262914)
Nemusíte nikam jezdit, jen si sednete na zahradu, přikryjete se dekou, popíjíte černý čaj, čtete a procestujete celé království.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Chalupa Chalupa](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528779/chalupa-6627a75d71c62.jpg?v=1713874781)
Obyčejný příběh o obyčejných ženách. Reálných, lidských, plastických. Líbilo.
Posloucháno na ČRo.
![Přijde kůň do baru Přijde kůň do baru](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371199/prijde-kun-do-baru-aYj-371199.jpg?v=1663847793)
Skvěle interpretováno H. Borem na ČRo. Jeho přednes učinil z poslechu neuvěřitelne živý zážitek, mnohem lepší, než kdybych si knihu četla sama. A i tak by to bylo tíživé poslouchání, plné trapnosti, smutku, troše legrace, plné života, který nebyl ani naplněný, ani prázdný. Hluboce lidský příběh.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Venuše ze zátoky Venuše ze zátoky](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407579/venuse-ze-zatoky-bVD-407579.jpg?v=1554715623)
Mé první setkání s tímto autorem a to velmi příjemné. Děj má spád, příběh je uvěřitelný, zajímavý a pestrý.
Kladně hodnotím i audiozpracování na ČRo v podání Petra Stacha.