zuzi.d zuzi.d komentáře u knih

Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Nečekala jsem, že to zhltnu tak rychle. A ještě včera večer bych neřekla, že mě autor donutil k nějakým úvahám. Ale teď mi tráva venku přijde zelenějši, obloha modřejší a nejsem si jistá, jestli bych lidstvo nezradila, pokud bych věděla, že ten kdo místo něj přijde si toho všeho bude vážit víc než my. Zítra vstoupím do temného lesa

14.08.2023 5 z 5

Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

Audiokniha
Zkušenosti z minulosti reflektované současným pohledem pro poučení do budoucnosti.

22.01.2022 5 z 5

Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Kniha je vyborně zpracována a to po všech stránkách. Rozhodně stojí za přečtení. Doufám, že se dočkáme pokračování, protože svět tato svědectví potřebuje slyšet.

05.06.2021 5 z 5

Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Nina Špitálníková

Knihu jsem přečetla jedním dechem.
I když jsem spoustu informací již dříve slyšela v různých rozhovorech s autorkou, v tomto psaném podání v souvislostech ve mně zanechaly větší stopu.
Občas mám strach, co se to v té naší malé republice děje. Ale uvědomila jsem si jaké máme štěstí, že se to všechno dít vlastně může, že nejsme všichni svázaní jednou stranou a neležíme pod tíhou jednoho vůdce.

30.05.2021 5 z 5

Najdi mě Najdi mě André Aciman

Děkuji za připomenutí, že i takováto může být láska.

28.05.2021 5 z 5

Život za životem Život za životem Kate Atkinson

AUDIOKNIHA: Velmi dobře načteno. Příběh i styl čtení mě velmi hezky vtáhl do děje. Prožívala jsem s Ursulou její radosti i trampoty. Nejsem si jistá, jak vlastně autorka to prožívání života za životem myslela, nabízí se několik variant, ale i to je součástí této knihy - můžete si o tom myslet to své.

28.04.2021 4 z 5

Za objektivem Za objektivem David Suchet

Kniha mě moc potěšila a pohladila po duši. Není to obyčejný životopis. Je to spíš nahlédnutí do duše. Nebo jak autor sám říká pohled na svět jeho očima.
Krásné fotografie a krásné čtení. Ke knize se jistě budu vracet.

27.04.2021 5 z 5

Výdech Výdech Ted Chiang

Další sbírka precizně vybroušených diamantů. Některé se mi líbily více jiné méně, ale stále zůstávám velkým fanouškem tohoto autora a stále mě fascinuje způsob, jak dokáže daná témata zpracovat.

19.03.2021 5 z 5

Příběhy vašeho života Příběhy vašeho života Ted Chiang

Vybroušené diamanty. Každý jiný a originální. Nad každým námětem mě bavilo přemýšlet ještě dlouho po dočtení. Už se nadechuji a otevírám Výdech.

07.03.2021 5 z 5

Myšlenky za volantem Myšlenky za volantem Marek Eben

Laskavé postřehy ze života. Podávat po kapkách jako bylzám na duši.

02.03.2021 5 z 5

Tichá hudba jemne padajúceho snehu Tichá hudba jemne padajúceho snehu Jackie Morris

Neskutečně krásná kniha - díky ilustracím i zajímavým příběhům.
Stále jsem čekala až bude vydaná v češtine a když letos napadl první sníh, tak jsem se rozhodla již nečekat a rozhodně nelituji. Slovenština pro mě této knize dodala jen ještě více kouzla

14.02.2021 5 z 5

Čtenáři z Broken Wheel doporučují Čtenáři z Broken Wheel doporučují Katarina Bivald

Loni jsem objevila knihu
Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů, která se mi tak moc líbila, že jsem pak postupně přečetla všechny čtyři knihy, které jsou u ní uvedeny jako
"Podobné knihy". Tahle byla pro mě z té čtveřice poslední a bohužel nejslabší. Avšak času, který jsem jí věnovala nelituji.

13.02.2021 3 z 5

Deník japonské manželky Deník japonské manželky Veronika Ageiwa

Kniha mi trochu poodhalila svět Japonska a hlavně japonců. Ze začátku jsou to spíše jen krátké zkazky o jednotlivých "zajímavostech" či "podivnostech", které člověk nemá šanci si všechny zapamatovat, ale pomalu si z nich může skládat celkový pohled na tuto tak jinou společenskou kulturu. Později se zápisy i propojují tématem školy japonštiny nebo práce. Na to že je kniha psaná jakoby deníkovou formou mám pocit, že jsem sice trochu poznala japonce, ale vůbec ne autorku a jejího manžela ... i když možná to byl záměr autorky.

02.02.2021 3 z 5

Útěk Útěk Peter May

Tentokrát detektivku nečekejte. Je to příběh dvou cest za změnou, svobodou... životem.
Příběh příjemně ubíhá a přechody mezi minulostí a současností jsou zasazeny na ta správná místa.

26.01.2021 3 z 5

Sbor chilburských dam Sbor chilburských dam Jennifer Ryan

Hrdinky a městečko vám přirostou k srdci po pár stránkách. Velmi milá kniha s krásně vykreslenými postavami, která odkrývá ženskou sílu na domacím bojišti druhé světové války. Stojí za to si ji přečíst.

11.01.2021 4 z 5

Devět měst Devět měst Thornton Wilder

Z každé stránky dýchá atmosféra dvacátých let minulého století. Pěkné postavy a zajímavé příběhy. Moc příjemné čtení.

04.01.2021 4 z 5

Kontakt Kontakt Carl Sagan

Moje nejoblíbenější kniha, kterou jsem četla již několikrát a vždy v ní najdu něco nového. Je jako přátelství na celý život.

07.12.2020 5 z 5

Můj grónský rok Můj grónský rok Eva Střihavková

Kniha mě nenudila a dobře se četla. Jako oddechovku ji mohu doporučit.
Má silné stránky - prostředí, lidi, historky, ale také slabé stránky - například přestože je kniha psaná v první osobě, tak jsem se nemohla zbavit dojmu, že některé situace hrdinka neprožívá, ale jen popisuje a v případě nevšímavosti manžela pořád jen opakuje.
Čekala jsem trochu víc, ale úplně zklamaná nejsem.

20.11.2020 3 z 5

Malé ženy Malé ženy Louisa May Alcott

Konečně jsem se dostala k této americké klasice. Vcelku se mi kniha líbila. Druhá část víc než první. Líbí se mi především vykreslení prostředí a charakterů postav. A že je všechno miloučké a pěkňoučké a všichni se víceméně chovají hezky a slušně... inu proč ne. Splňuje to jeden z důvodů proč knihy čtu - aby člověk utekl od toho reálného světa do jiného. A proč ne tedy do toho, kde jsou lidé milí a můžete si být jisti, že po dobrobných útrapách vždy vše dobře dopadne.

04.11.2020 4 z 5

Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček

Trochu useknutý konec, ale v průběhu jsem se opravdu hodně nasmála. Nejvíc snad nad záplavou velmi barvitých přirovnání. Jako terapii humorem rozhodně doporučuji.

23.10.2020 4 z 5