zuzi9 komentáře u knih
Kniha mě zaujala obálkou a následně anotací, jak je to u mě zvykem s novými knížkami :o)
Příběh se odehrává ve fiktivním městečku Wicklow, které je pověstné skupinkou 24 kosů, a také kosím koláčem. Kosi o půlnoci zazpívají poselství ze Země mrtvých určené těm, kdo koláč jedli během dne a v noci se jim bude zdát zpráva od lidí, kteří je milovali.
Na začátku skoro každé kapitoly jsou útržky s rozhovory místních lidí a reportérem, který píše článek o kosech.
Střídají se dvě postavy, Anna Kate, která se vrátila do městečka po zemřelé babičce a na dva měsíce musí převzít její kavárnu, aby jí mohla zdědit, a Natalie, teta Anny. Postupně se dozvídáme o obou rodinách, jejich usmíření a tajemství, která se mezi nimi skrývají.
Je to milý román o lásce, ztrátě a odpuštění, se špetkou magie. Jediné, co mi v knížce chybělo, byl recept na kosí koláč, který bych opravdu chtěla ochutnat.
Knihu asi nemusím představovat, myslím si, že Vánoční koledu musí znát každý, nebo o ní alespoň slyšel.
Já jsem četla knížku teprve podruhé, tentokrát krásné nové vydání s ilustracemi od L. Aisato, které mi nemohlo chybět v knihovně.
První vydání Vánoční koledy bylo vydané v roce 1843 a pořád je to klasika, která patří k Vánocům. Jde o příběh Ebenezera Scrooge, starého skrblíka, který miluje peníze a nenávidí Vánoce. Jednoho dne se u něj objeví přízrak Marleyho, jeho bývalého spolupracovníka, který zemřel před sedmi lety. Od něj se dozví, že ho každou noc navštíví 3 duchové - duch minulých Vánoc, duch letošních Vánoc a duch budoucích Vánoc, aby mu ukázali, že pokud se nezmění nedopadne to dobře. Pomůže to Scroogovi a změní se?
Líbí se mi, jak autor hezky vykreslil postavy duchů, že si je dokážete dobře představit. Oceňuji moc pěkný překlad, příběh se čte rychle a plynule. Doma mám ještě jiné vydání Vánoční koledy, a tam se mi překlad úplně nelíbí.
Ilustrace, které provázejí celou knihu, jsou nádherné, krásně doplňují tento příběh.
Tato kniha prostě patří k Vánocům a já jí miluju :o)
(SPOILER) Nádherný příběh s krásnými ilustracemi, kterou bych klidně darovala jako dárek tomu, kdo miluje knihy.
A můj oblíbený citát z knihy? "Pokud napoprvé neuspěješ, dej si zákusek. (v originále: “If at first you don´t succeed, have some cake.)
Miluju tuhle sérii romantických útěků od Julie Caplin. A ty obálky... :o) Vždycky se těším na vydání dalšího dílu, a jakmile vyjde, ihned knihu začínám číst. Jsou to pohodové romantické knížky, a i když jsou předvídatelné, tak mě jejich čtení baví. V každém díle se dozvíme zajímavosti z daného místa, v tomto dílu například o víně.
PS: Pro ty, kdo miluje tyto knihy jako já, tak další díl vychází v květnu a bude z Itálie a následující kniha by měla být z České republiky, na tu se moc těším.
Koňská knihovna mě vrátila do mladších let na základní školu, kdy jsem četla dívčí romány s koňmi. Jen tentokrát je to historický dramatický román pro dospělé.
Kniha se odehrává ve 30. letech 20. století, kdy ženy pokud chtěly prosazovat svůj názor a vybočovat z davu, tak se setkávaly s odporem lidí. A stále ještě panuje rozdělování lidí jiné pleti.
Na začátku jsem se trošku ztrácela ve jménech a chvilku mi trvalo, než jsem se do knihy začetla. Ale pak se kniha rozjela, pořád se něco dělo a byla čtivá. Líbilo se mi přátelství mezi hlavní hrdinkou a ostatními ženami z Koňské knihovny. Jejich odvaha a držení spolu jako jedna. A nechyběla ani romantická linka.
Amy Lowell: The Giver Of Stars (Jako hvězdy v temné noci) - našla jsem si originál, v knížce konec chyběl
Hold your soul open for my welcoming.
Let the quiet of your spirit bathe me
With its clear and rippled coolness,
That, loose-limbed and weary, I find rest,
Outstretched upon your peace, as on a bed of ivory.
Let the flickering flame of your soul play all about me,
That into my limbs may come the keenness of fire,
The life and joy of tongues of flame,
And, going out from you, tightly strung and in tune,
I may rouse the blear-eyed world,
And pour into in the beauty which you have begotten.
Velmi očekávaný romantický útěk, v pořadí 12., tentokrát z České republiky.
Julie Caplin je pro mě srdcovka a její romantické útěky miluju. Jsou to milé oddechovky, sice předvídatelné, ale mě to prostě baví. U těchto knížek krásně vypnete a ještě se dozvíte něco o dané zemi, ve které se knížka odehrává.
Ohledně obálky, kdy Hospůdka v Praze v originále má zimní obálku a naše obálka je podzimní, bylo hodně dohadů, proč tomu tak je. Ale kdo si knihu přečte, tak zjistí, že se víc hodí ta naše, podzimní obálka, protože zima se v knize vyskytuje až v samém závěru. Jaká obálka se vám líbí víc?
Hlavními postavami jsou Leo a Anna, kteří se po dlouhé době potkávají na stáži v pražském pivovaru. Co mají společného z minulosti? A je tady ještě šance, že se spolu můžou dát znovu dohromady?
Přišlo mi, že autorka chtěla do knihy zařadit co nejvíce informací o naší zemi, ale někdy to působilo trochu na sílu, hlavně ze začátku. Nějaké ne tak podstatné věci bych vynechala. Možná to vidím moc kritickým okem, protože se jedná o nás, a nejsem jako nějaký turista v neznámém prostředí. Proto mě zajímala hodnocení od zahraničních čtenářů, a tak jsem mrkla na Goodreads. A tam jsou pozitivní komentáře, takže to vypadá že se jim kniha líbí, což je super.
Mně se líbily informace o pivě a pivovarech, kterých mohlo být i víc (nejsem pivař, takže jsem ani netušila, že je tolik značek), recept na bramborové knedlíky a houbaření. Součástí příběhu není jen Praha, ale i Morava a další části naší republiky, to bylo také moc hezké. Nechybí ani poznávání místní kuchyně a spousta jídla. Hned jsem dostala na něco chuť. Romantická linka Lea a Anny byla trošku v pozadí, prostor se dával více na poznávání Prahy a okolí, což je škoda.
I přes tu počáteční rozpačitost autorky dávám 4*, protože kdo může říct, že má romantický útěk ze své země? Určité kouzlo to má, i když za mě to není nejlepší romantický útěk ze série.
Od autorky jsem četla všechny její knihy, které u nás vyšly, a některé se mi líbí víc a některé míň. Za mě kniha patří k těm, které jsou slabší.
Milujete běh? Tak tahle knížka se Vám bude líbit. Já teda neběhám, maximálně občas na tramvaj :o) Ale líbilo se mi popsání parkrunu, který se organizuje po celé Velké Británii, a to jsem vůbec netušila. Jak sama autorka píše v poděkování, tak parkrun sama běhá, a to ji inspirovalo k napsání této knihy.
Zaujalo mě to a našla jsem si, že parkrun se běhá ve 22 zemích napříč 5 kontinenty. U nás ale tento typ běhání není, což je docela škoda.
Workoholička Claire se srazí s workoholikem Ashem, jiskří to mezi nimi a stráví spolu noc. Jenže pak se Ash odmlčí a Claire už se neozve.
Claire má syndrom vyhoření a při měsíční nemocenské ještě musí hlídat svoje neteře, protože její sestra odjela do Indie. V parku potká důchodkyni Hildu a ta jí přivede k běhání v parku, a také jí seznámí s Ashem, který tam také běhá. Jen neví, že už se Claire s Ashem znají. Proč se Ash Claire neozval?
Z lásky k běhání se všichni tři snaží zorganizovat parkrun v parku v Churchstonu. Povede se jim to s pomocí nových přátel a dobrovolníků?
Co se stane, až se bude Claire vracet do práce? Touží po tom stále? Nebo se změnila a zjistí, že práce pro ní už není priorita? A jak to dopadne s neteřemi, jakmile se vrátí Alice?
Romantická linka byla docela slabá, víc byl popsaný vztah neteří a jejich tety, ale pro mě to bylo takové osvěžení oproti ostatním knihám od autorky. Možná mi tam něco malinko chybělo, úplně nevím co, ale i tak knihu doporučuji jako nenáročné a milé čtení, když potřebujete vypnout.
Tři ženy - Altha, Violet a Kate a tři dějové linky - 1619, 1942 a 2019.
Altha je obviněna z čarodějnictví. Violet žije s otcem a bratrem a jednou za nimi přijede bratranec Frederick, a tím se všechno změní. A Kate utekla od násilnického přítele do Weyward Cottage, kterou zdědila po pratetě, a snaží se zjistit o svém původu víc.
Ze začátku jsem se bála, jestli se mi tři dějové linky nebudou plést, ale nepletly se. Jednotlivé hrdinky se perou se svým osudem ve své době, ale patří do rodu divých žen, takže si nakonec vždycky dokážou poradit s pomocí přírody, hmyzu a zvířat. Příběhy jednotlivých postav se postupně proplétají a vzniká jeden příběh. Ke konci je knížka víc napínavější a čtivější a vše se hezky spojí a zapadne do sebe.
Knížka může působit dojmem, že autorka nemá v lásce muže, ale podle mě jí šlo spíše o to, vykreslit různé druhy násilí v té době, do které se hrdinky narodily. U Althy se muži báli žen a chtěli mít navrch oproti nim, tím, že je měli jen za stvořitelky nového života a na péči o domácnost. U Violet byl krutý otec na výchovu, protože byla jiná než ostatní a nechovala se jako typická dáma ve své době, ale vybočovala svojí zvláštností. A u Kate je zde typické domácí násilí a mít nad někým moc.
Mně se knížka líbila, protože je o silných ženách, nechybí trocha magie a střídání minulosti a přítomnosti, kde mě bavily všechny tři dějové linky stejně. Většinou mě více baví dějové linky z minulosti.
Kniha má krásnou obálku a ořízku, stejně jako první díl Věk přízraků. Zase mám knížku v boxu, a na jeho obsah se můžete mrknout u mě na Instagramu (odkaz mám tady na profilu).
Hlavní hrdinku Dany a Ambrože jsem si zamilovala, stejně jako hlavní postavy ve Věku přízraků. Líbila se mi jejich romantická linka, kdy Dany provází kletba od dětství v podobě pověry Přistkového skřítka, a tak se nechce zamilovat. Ale srdce to vidí jinak...
V knížce se řeší i domácí násilí, a to si myslím, že je důležité psát i o těchto tématech. Nevěděla jsem, že v roce 1899, pokud byly ženy učitelky, tak pro ně platil celibát a nemohly se vdát (zrušen byl v roce 1919, jak píše autorka v poznámkách).
Knihu doplňuje slovníček, poznámka autorky, úryvky z dobového tisku a literatury, obrázky a fotky.
Knížka se mi líbila, asi o malinko víc než Věk přízraků, a stoprocentně doporučuju!
České autory moc nečtu a asi bych to měla změnit...
Knihu jsem si koupila s krásnou ořízkou a v boxu (pokud chcete vidět jeho obsah, mrkněte ke mně na Instagram - odkaz mám tady na profilu).
Příběh se mi moc líbil, téma duchů a záhad mám ráda. A i když je kniha určená pro young adult, tak si jí klidně můžou přečíst i starší. Já se k YA už dávno neřadím (jsem v kategorii 30+) a kniha byla super :o) Určitě doporučuji.
Knížka má krásné zpracování a ilustrace, uvnitř nechybí mapy, dobové výstřižky z novin, slovníček s dobovými slovy, která jsou použita v příběhu, a poznámka autorky.
Už se těším na volné pokračování Hodina hromu.
Alexis je workoholička a má svoji úspěšnou finanční společnost. Nenávidí Vánoce a vždy, když má nějakého přítele, tak se s ním těsně před Vánoci rozejde. Jediné co miluje, je její práce a peníze. Ale tyto Vánoce se všechno změní, když se jí zjeví rodiče a ukážou jí její minulost, přítomnost a budoucnost. Pomůže jí to, aby přestala nenávidět Vánoce a začala zase milovat?
Od autorky jsem zatím žádnou knihu nečetla, a když vyšla tato novinka, román inspirovaný mojí oblíbenou Vánoční koledou od Charlese Dickense, tak jsem neváhala a knihu si koupila. A jsem ráda, že má u mě svoje místo v knihovně, protože jí můžu doporučit.
Líbí se mi nápad na přepracování Vánoční koledy do dnešní doby s trochou té magie. A kdo má rád originální knížku, tak by se mu mohla líbit i tato.
Autorka pěkně popsala hlavní hrdinku, kdy na mě opravdu působila jako zlá a nenávidějící Vánoce. A také důvody, proč tomu tak je. Ale vzpomínkami postupně otevírá své srdce zpět, protože ho zavřela po smrti svých rodičů. Nechybí ani vánoční atmosféra a na závěr také špetka romantiky. Jediné, co bych vytkla, je docela časté opakování slov protočila panenky, to dospělí nedělají nebo minimálně, tohle je spíš pro děti.
Taková moc pěkná pohádka pro dospělé o odpuštění, lásce a naději. Na konci knihy jsou jako bonus recepty na cukroví a punč, které se objevily v příběhu.
Určitě sáhnu i po dalších knihách autorky.
Od autorky jsem četla sérii s Jackem Rozparovačem a líbila se mi. A riskla jsem i tuto sérii, i když fantasy čtu minimálně. Ale zaujala mě anotace a mám ráda knihy s tématem čarodějnic.
Dvojčata čarodějky, Emilia a Vittoria, pracují v rodinné sicilské restauraci Sea & Vine. Jednu noc se Vittoria nevrátí domů, a pak jí najde Emilia zavražděnou. A Emilia se rozhodne najít jejího vraha a pomstit se mu. Použije temnou magii a připoutá si k sobě Iru, jednoho ze sedmi Hříšných princů...
Knížka se četla rychle, děj byl napínavý do poslední stránky.
Líbily se mi úryvky z grimoáru rodiny di Carlo na začátku některých kapitol.
Nechybí ani ediční poznámka a mini italský slovníček.
Za sebe doporučuji a já už se těším na druhý díl :o)
(SPOILER) Oproti první knize, kde jsem se ztrácela v postavách a chyběl mi tam jejich přehled, tak tady už jejich přehled byl na začátku knihy. A nechyběla ani mapka města.
Hádku mezi Lovisou a Axelem bych postavila na něčem jiném, než na mamografu, to mi přišlo takové zvláštní, vzhledem k mladému věku Lovisy.
Jinak se mi kniha líbila, hlavně prostředí kavárny a městečka Halleholm.
Knížka měla zbytečně moc stránek, začátek byl natažený. Myslela jsem si, že v knížce bude více ze Španělska, ale nebylo. Ke konci už mi to přišlo jako červená knihovna. Čekala jsem od toho víc, když to byl takový hit. Za mě zklamání.
Jsem milovnicí seriálu Přátelé, a tak autobiografie od Matthewa Perryho alias Chandlera v mé knihovně nemohla chybět.
Knížku jsem četla postupně, protože jsem věděla, že to nebude lehké čtení, vzhledem k tomu, že herec bojoval skoro celý život se závislostí. Kniha se mi četla dobře a je místy i vtipná, jen autor přeskakuje z minulosti do přítomnosti, a to mi občas dělalo problém se zorientovat. Obdivuji, jak se snažil bojovat se závislostí skoro celý život, ale ta vždy byla o krok napřed a nevzdávala se ...
Tak tohle bylo boží! Miluju tu nádhernou kreslenou obálku a ořízku, a vůbec se nedivím, že byla loni ve spoustě top knihách. Já si touto knihou nasadila vysokou laťku na top knihy za rok 2025, protože tuhle tam určitě zařadím.
Román s prvky fantasy, ve kterém najdeme chudou, ale odvážnou Iris a bohatého, ale naprosto skvělého Romana, který se odehrává na pozadí války bohů jsem si zamilovala. Irisin bratr odešel do války a ona mu píše dopisy na starém psacím stroji, které dává pod dveře skříňky a ty zmizí, ale odpověď jí nikdy nepřijde. Dopisy se dostávají k Romanovi a když zjistí, že je píše Iris, odpoví jí, ale neprozradí jí kdo je. Oba se znají z redakce novin, kde jsou rivaly a bojují o pozici sloupkaře.
Příběh mě dokonale vtáhl, protože autorka dobře vystihuje atmosféru a vše, co se odehrává v knize, a tak máte pocit, že jste jeho součástí.
Magické psací stroje a psaní dopisů mezi hlavními hrdiny mě moc bavilo. Hlavně, když Roman psal o legendách bohů, a tím nám více přiblížil fantasy svět. Ten se sice objevuje jen pozvolna, více se autorka věnuje vztahu Iris a Romana a právě probíhající válce mezi Dacreem a Envou, ale to mi vůbec nevadilo.
Obě postavy mi hned přirostly k srdci a líbilo se mi jejich pošťuchování a postupné přerůstání v něco víc.
Konec byl samozřejmě napínavý a já už se nemůžu dočkat druhého dílu, který vychází koncem února. No i tak to bude dlouhé čekání...
Madita nemá ráda předvánoční období, protože ho má spojené se špatnými vzpomínkami, kdy její přítel měl nehodu a zemřel. I po třech letech se s tím pořád vyrovnává. S neteří a synovcem napíšou přání pro Santa Clause, a i když Madita svůj dopis vyhodí, dostane se k Emilovi, který se jí rozhodne pomoct vyrovnat se se smutkem.
Tohle byla tak nádherná vánoční a romantická knížka! Kapitoly jsou z pohledu Madity a Emila a já si je oba moc oblíbila. Autorka dokonale vykreslila pocity a emoce o vyrovnávání se se smrtí někoho blízkého, kterého opravdu milujete. A vždy je lepší sdílet svou bolest s někým dalším, kdo vám rozumí, protože sám něco podobného zažil.
I když jde o lehce smutný příběh, tak na vás dýchá vánoční atmosféra na každém kousku a chtěli byste se ocitnout v této malé horské vesničce. Ochutnat všechny vánoční dobroty, zajít na vánoční trhy a čajového obchodu, který má Thea, sestra Madity, a Madita tam míchá své čajové směsi. Já si zamilovala popis tvoření nových čajových příchutí, které vymyslela Madita.
Tuto knihu moc moc doporučuji!
Přesunout se do slunného Španělska během těchto pochmurných podzimních dní bylo super. Úplně na mě ta krása jižního Španělska dýchala, jak kvetoucími třešněmi, španělským jídlem, tak i vášnivým flamencem.
Betiin sen je otevřít si bar ve Španělsku, a tak tam jede se svým snoubencem Willem. Jenže přítel jí sebere peníze, které dostala od své babičky, a odjede na tour se svojí hudební skupinou. A Beti nemá peníze na Motýlí bar, který si chce koupit, a tak se je snaží vydělat pomocí umývání nádobí v restauraci, a také zaléváním třešní u temperamentního šéfa Antonia.
Antonio musí naučit Beti jeden flamencový tanec, jinak přijde o svůj statek, na který si dělá nárok jeho žena Esmeralda. Antonio s Beti a Esmeralda se svým přítelem si dají taneční souboj ve flamencu. Jak všechno dopadne? V sázce je hodně…dokáže Antonio naučit Beti flamenco, a tím ukončit manželství s Esmeraldou? Nebo v případě prohry přijde o svůj statek? A co Will, který je pořád ve Španělsku a jednoho dne se znovu potká s Beti? Mají spolu ještě druhou šanci? A chce to ještě Beti?
Začátek knihy je trošku pomalejší, ale i tak se mi chtělo pokračovat ve čtení a dozvědět se, co bude dál. Líbila se mi atmosféra Španělska, španělské jídlo a informace o flamencu a chtěla bych vidět ten jejich flamencový tanec. Souboj flamenca je plný vášně, napětí a španělské atmosféry, kde nechybí početné publikum ani rodina Beti.
Moc pěkná kniha, kdy pomocí flamenca najde Beti samu sebe a zjistí, co doopravdy chce.
Knihu jsem si půjčila v knihovně.
Laura a její dvě děti, Lizzie a Nate, odjíždějí do Dorsetu, kde Laura bude pracovat na šest týdnů v Kavárně nových začátků. Od smrti manžela Laury uplynuly dva roky a je na čase jít dál, najít způsob začít zase žít a ne jen přežívat.
Kniha je rozdělená na šest hlavních kapitol, podle týdnů, které rodinka tráví v kavárně. Ze začátku bylo víc vzpomínek Laury na život s manželem Davidem, takže takový pomalejší rozjezd. Po příjezdu do Dorsetu tam byly i vtipné momenty, u kterých jsem se smála. Oblíbila jsem si i vedlejší postavy, jako majitelku kavárny a stálého zákazníka Franka.
Je to pohodová knížka o nalezení sebe sama po těžkém období. Jen mi občas přišlo, že Lauře je podle popisů víc než 35 let...
Nechybí ani romantická linka mezi Laurou a Mattem.
Na konci knihy je i pár receptů, kde mě zaujal Citronový, limetový a zázvorový dezert.
Už se těším na druhý díl se sestrou Laury, Beccou.
(SPOILER) Knížka mě zaujala anotací a krásnou obálkou.
Jednoho dne všichni na celém světě dostanou krabičku s nápisem ,,Uvnitř se nachází míra vašeho života. Krabička obsahuje různě dlouhý provázek, který označuje délku života jednotlivé osoby. Sledujeme osudy osmi postav, jestli se do krabičky podívají nebo ne a nebo musí, a jak se s tím poperou. Ti, kteří krabičku otevřou, tak je provázky nutí přehodnotit jejich životy, jejich priority.
Ze začátku jsem se bála, když je v knize tolik postav, že se mi budou plést, ale nepletly se mi. Hezky se doplňovaly a prolínaly.
,,Jak zvláštní nový svět provázky vytvořily." Jak si pomyslel Hank v knize. A měl pravdu, protože se vyskytla diskriminace krátkých provázků, někdo toho využíval k reklamám na dovolenou, seznámení,... Vznikl i googlovský seznam, kde sbírali údaje o délkách provázků. Mně se líbil nápad se špendlíkem se dvěma provázky, jeden dlouhý a jeden krátký, který představoval solidaritu.
Pokud byste dostali takovou krabičku, otevřeli byste si jí? Já jsem nad tím přemýšlela a zvědavá jsem dost, ale tady bych se asi nepodívala...