Zuzvil Zuzvil komentáře u knih

Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Autorka prostě umí, mám ji docela načtenou a mě se především na jejich knihách líbí taková ta „obyčejnost“, nepotřebuje žádné velké akce, kudrlinky, atd., prostě popisuje co zná, co známe všichni a zažíváme denně buď my nebo naše okolí, život bez příkras, tak jak je. Tato kniha je navíc z lékařského prostředí, což já můžu. Lékařská terminologie čtenáře absolutně vtáhne. To celé "reálno" se povedlo autorce skvěle vystihnout a já můžu jen doporučit.

18.06.2020 4 z 5

Úterky s Morriem aneb Poslední lekce mého učitele Úterky s Morriem aneb Poslední lekce mého učitele Mitch Albom

Velmi příjemná, chytrá a svým způsobem i dojemná knížka o umírání, smrti a především o jejím možném způsobu přijetí. Za mě by knížka mohla dát ještě více mouder, niterných pocitů hlavních postav a určitých poselství, ale i tak se četla velmi dobře a člověk se donutí zapřemýšlet nad vlastním vnímáním smrti. Vnitřní síla hlavní postavy Morrieho ať je nám inspirací, že vše jde zvládnout z určitým nadhledem a grácií...

10.03.2020 4 z 5

Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Druhá kniha autorky u které musím říct wow, neskutečně silná, emoční kniha, nad kterou přemýšlíte v průběhu čtení, ale také dlouho po přečtení. Je tak strašně opravdová, autentická, já prostě nevím co pořádně napsat. Výborně se čte a člověk jakoby čte krásně i mezi řádky, je tam hodně prostoru k vlastní představivosti, ale autorka je velmi dobrým průvodcem, takže všichni pochopí. Rozhodně knihu k přečtení doporučuji.

03.07.2019 5 z 5

Pokrevní pouta Pokrevní pouta Angela Marsons

Na pátém dílu série od této autorky především oceňuji, že děj nepřímo navazuje na druhý díl - Ďábelské hry, tak se člověk setkává se známými postavami, ale zároveň je opět stěžejní jiný případ, který tým Kim Stoneové vyšetřuje. Stále oceňuji krátké a úderné kapitoly, které končí samozřejmě tak, aby čtenáře nalákaly pokračovat ve čtení. Celkově styl autorky se výborně čte a asi nemám co vytknout, určitě doporučuji a těším se na šestý díl série.

03.06.2019 4 z 5

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Další kniha od autorky a další nadšení, plný počet hvězdiček nemůžu dát jen proto, že jsem nedávno dočetla knihu Heřmánkové údolí (částečně podobné téma) a to mě nadchlo ještě o kapánek víc. Jinak paní autorka prostě umí, mě už se líbila její druhá kniha Hotýlek, má vytříbený styl psaní, nádherně umí vykreslit psychologii postav, navíc vícegenerační román se úžasně čte a já můžu určitě doporučit k přečtení.

15.05.2019 4 z 5

Krvavý duben Krvavý duben Ismail Kadare

Knihu jsem četla do knižní výzvy, asi úplně nebyla ta správná doba a správný čas, takže mě kniha "nepohltila", ale na druhou stranu byla neskutečně zajímavá svým tématem. Jsem rozpolcená, to nepopírám, přišlo mi to až celé absurdní, jak by krevní msta v Albánii mohla teoreticky fungovat, ale zároveň mě to svým způsobem fascinovalo, jak Kanun (místní jakoby zákon, vlastně lépe říct nadzákon) fungoval, působil, vládl.

02.05.2019 3 z 5

40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

3,5 * - Všeobecně cestopisy moc nemusím, než číst o cestách jiných, tak raději zažívám ty své vlastní :-) Autor je ale velký sympaťák a knížka se mi hodila do knižní výzvy. Určitě nedoporučuji se do knížky pustit těm, kteří očekávají nějaké rady či návody jak cestovat, naopak doporučuji těm, kteří se chtějí zasmát, kteří chtějí "cítit" nadhled autora, pousmát se (či přímo zasmát) nad jeho velmi trefným popisem osob, které potkal, i vlastně nepotkal.

02.03.2019 3 z 5

V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

Jůůů, a já se bála, že druhá kniha od autorky mě už nemůže určitě "dostat" jako ta první...dostala. Já jsem stylem psaní autorky absolutně nadšená a vyhovuje mi na 100%. Je to další, skvěle promyšlený a propracovaný psycho thriller, který jsem přečetla během 24 hodin, což se mi povede opravdu málokdy. Toto vše mohu konstatovat i přesto, že jsem již záhy odhalila co, kdo a jak. Teda ne úplně všechno do detailů, ale valnou většinu bohužel ano. Ani to ovšem neubírá na kvalitě knížky a dávám plný počet hvězdiček. Za mě určitě doporučuji k přečtení.

05.09.2018 5 z 5

Cop Cop Lætitia Colombani

Povedená Odeonka, jen co je pravda :-) Tenká knížka, tzv. jednohubka, ale rozhodně to není poznat na kvalitě, kniha se skvěle čte, jednotlivé ženské postavy jsou parádně vykresleny a autorka si s dílčími příběhy opravdu hezky vyhrála. Moc se mi líbilo vzájemné propletení na závěr, které bylo reálné a nenásilné. Příběhy jsou silné, určitě knížku s klidným svědomím můžu doporučit, každopádně se jedná o hodně feministickou věc, takže pro všechny knížka není :-)

31.07.2018 4 z 5

Mor Mor Albert Camus

Kniha byla velmi čtivá, je plná autorových myšlenkových názorů, vzhledem k tomu se některým čtenářům může zdát příliš složitá, neboť je jenom o jednom: O MORU. Camus nám chtěl říci, ať jsme připraveni, nikdy nemůžeme vědět, co se stane. Lidé dost věří v to, že se nic nemůže stát, a pokud se něco má stát, tak ne jim ! Toto je velkým omylem tohoto i minulého století a lidí v něm. Určitě doporučuji knížku přečíst nebo do ní alespoň nahlédnout.

30.06.2012 4 z 5

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Ano, i já před lety podlehla fenoménu Harry Potter a vůbec nelituji a pevně věřím, že si knížky ještě někdy přečtu, protože mimo klasické vydání mám i ilustrované a na ta se moc těším. Navíc knížka je určena opravdu všem, dětem, mládeži i dospělých, každý si tam najde to své, pevně tomu věřím. Když nad tím tak ale přemýšlím, tak první díl (a určitě i druhý) jsou spíše takové dětské, jemnější, přívětivější a veselejší než ty díly další.

26.06.2012 5 z 5

Hra na Betsy Bowovou Hra na Betsy Bowovou Ruth Park

Tak k této knížce bych se 100 % nedostala nebýt výzvy v rámci našeho malého místního knižního klubu a byla by to škoda, protože jsem asi nic takového ještě nečetla a možná ani číst nebudu. Svojí obálkou vyvolává pocit jasné dívčí knížky, ne-li úplně dětské (nečetla jsem záměrně anotaci knihy), po první pár stránkách jsem si říkala, že toto nebude nic pro mě, ale pak najednou přišlo cestování v čase, takže dobrodružství, následně se tam objeví i krapet romantiky (opravdu krapet), takže to zase nabere jakoby jiný spád a závěr byl takový nečekaný/čekaný, ale každopádně skvělý. Čtení jsem si moc užila, byla jsem napnutá a příběh jsem s hlavní hrdinkou prožívala. K přečtení můžu určitě doporučit.

16.09.2024 4 z 5

Deník Dory Grayové Deník Dory Grayové Naďa Reviláková

Knížka určena dětem od 13 let, dle mého zvládnou i malinko mladší, ale rozhodně potěší i mnohem starší, jako mě. Knížka má lákavý začátek, plnohodnotný střed a krásný závěr. Byla jsem opravdu velmi nadšená z příběhu Hanky, který je svým způsobem detektivní, takže upoutá, ale zároveň děti nenásilně seznámí z útrapami války. Je to vše velmi jemné a v náznacích, ale i tak to přenesenou hodnotu rozhodně má a za mě můžu k přečtení velmi ráda doporučit a těším se až si knížku za pár let přečte i dcera.

02.05.2024 5 z 5

Tajemství v lahvi: příběh hrdinství Ireny Sendlerové Tajemství v lahvi: příběh hrdinství Ireny Sendlerové Anna Czerwinska-Rydel

Na první dobrou vás na knížce rozhodně zaujmou ilustrace, jsou překrásné a tolik vypovídající. Příběh samotný je jak bolestný, tak plný naděje, protože je o hrdinství Ireny Sendlerové, která v 2. SV se svými spolupracovníky dokázala z židovského ghetta zachránit téměř 2.500 dětí. Knížka je určena dětem od 9 let, já jsem zatím přečetla sama a s dcerou si ji moc ráda zopakuji příští rok. V knížce je i spousta vysvětlivek pod čarou, což je velmi přínosné, protože přece jen mladší čtenáři nemusí některých termínům rozumět. Za mě rozhodně doporučuji a jsem ráda, že se autorka snaží příběh této mimořádné ženy předat už dětem, protože většina dospělých o ní určitě také bohužel neslyšela.

30.04.2024 5 z 5

Zlodějka příběhů Zlodějka příběhů Michaela Klevisová

3,5* Nejsem úplně největší fanda detektivek, ale přesto se k této autorce ráda vracím a poslech jejích knih si svým způsobem užívám. Píšu svým způsobem, protože některé části mi přijdou vleklé a zdlouhavé, ale na druhou stranu si užívám charakteristiky jednotlivých postav, ty má vždy velmi dobře popsané a vystavené. Vraha jsem zatím nikdy neodhadla, takže to je pro mě také příjemné, ale celkově tak nějak nejásám nebo jak to nazvat. Za mě je to spíše takové neurazí, nenadchne. Za mě ideální poslech, to mi vyhovuje, ke čtení jako takovému se nejspíš u této autorky nedostanu.

19.04.2024 3 z 5

Severka Severka Nina Špitálníková

3,5* Na první román od autorky jsem se moc těšila, na prvních 15 stranách jsem se ale jakoby ztrácena a měla jsem pocit, že sice samotným slovům rozumím, ale jako celku bohužel ne. Od zhruba 20 strany ale vše nabralo spád a už vše dávalo smysl a knížka se četla dobře. Každopádně musím bohužel konstatoval, že tak jak hltám ostatní knihy autorky, tady to kapánek drhlo, jde vidět, že tento styl, román, není pro autorku úplně standardní forma psaní a rozhodně mi u ní vice vyhovovala forma rozhovorů či deníků. Příběh je to rozhodně nesmírně zajímavý a opět přinesl mnoho nových informací a skutečnosti, ale to malé ALE tam prostě je. K přečtení určitě můžu doporučit, jen prosím nemějte tak obří očekávání jako já :-)

29.03.2024 3 z 5

Vánoční prasátko Vánoční prasátko J. K. Rowling (p)

Dětská kniha z pera autorky Harryho Pottera, to jsem si prostě musela přečíst :-) Námět je velmi originální a zajímavý, autorka má bujnou fantazii a umí ji velmi dobře přenést do psaného projevu. Vede dětské čtenáře k zamyšlení jak se chovat se svým věcem, hračkám a vlastně i pocitům. To se mi líbilo moc. Každopádně ač se mi knížka četla dobře a líbila se mi, nemůžu dát plný počet hvězdiček. Rozhodně ji ale můžu doporučit k přečtení.

12.03.2024 4 z 5

Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

3,5* Toto klasické romantické dílo jsem poslouchala jako audioknihu bravurně namluvenou paní Danou Černou. Hlavní hrdinka Elizabeth je opravdu na svou dobu velmi chytrá, prozíravá, ale i tvrdohlavá. Její příběh o ní a panu Darcym zná každý (i ten, kdo knížku nikdy nečetl). Samotný název knížky je velmi výstižný a vhodně zvolený pýcha (pan Darcy) a předsudek (vůči Elizabeth). Velmi se mi líbí, jak se autorka nebojí projevovat svůj názor k tehdejší společnosti a jak ji přijde nevhodné brát se z rozumu, nikoliv z lásky. Knížku můžu určitě doporučit, ale podle mě už ji každý určitě četl.

20.07.2023 3 z 5

Louskáček Louskáček Rachel Elliot

Překrásné zpracování klasické německé pohádky, s dcerou se nám líbil formát, ilustrace i příběh samotný. Knížka je určena jak nejmenším dětem, tak potěšila i mou dospěláckou duši. Příběh jsme si rozebíraly a komentovaly, obě jsme se přenesly do Vánoc a bylo nám dobře (četly jsme v horkém letním dni). Pořád je potřeba věřit v zázraky a je hezké si to připomínat, knížku k přečtení moc ráda doporučuji, užijete si ji.

14.07.2023 5 z 5

Julie a žralok Julie a žralok Kiran Millwood Hargrave

Dokonalost, do-ko-na-lost, za mě tedy rozhodně, jak po grafické, tak obsahové stránce. Nemůžu knížce vytknout jedinou věc. Do příběhu jsem se na začátku ponořila a na konci se z něj (nerada) vynořila, a to doslova, protože příběh se točí kolem jedné rodiny, majáku a moře. Zní to obyčejně? Ale obyčejné to rozhodně není, obyčejná není ani rodina, ani maják a vlastně ani to moře :-) Kniha je primárně určena dětským čtenářům, ale já si úplně neumím představit, že bych ji s dcerou (9 let) zatím četla. Hrubým odhadem bych to viděla pro děti minimálně 12+. Moc bych si přála, aby knížka byla hojně čtěná a křičím do světa, že ji DOPORUČUJI.

18.04.2023 5 z 5