Zuzvil Zuzvil komentáře u knih

Nevyhnutelná opotřebovanost citů Nevyhnutelná opotřebovanost citů Zidrou (p)

Argo dělat komiksy prostě umí, to je všeobecně známá věc. Tento má krásný formát, dokonalou přebálku a skvostné ilustrace, které mě absolutně dostaly. Příběh samotný velmi dobře vykresluje stáří, v knize je uvedeno, že knížka není pro mladé, ale já si naopak myslím, že je, že člověk vidí, že v každém věku jsme stejní, toužíme po lásce, uznání, společnosti, atd. Že i stáří může být hezké, vlídné a žádoucí. Konec je kapánek bizár, ale asi chápu co tím autoři chtěli říct ;-) K přečtení rozhodně doporučuji a já se ke komiksu také rozhodně vrátím.

20.02.2021 4 z 5

Africká zima: V Jižním Súdánu s Lékaři bez hranic Africká zima: V Jižním Súdánu s Lékaři bez hranic Tomáš Šebek

Jak sám autor rád uvádí, není spisovatel, ale zapisovatel a přesně tak to vidím i já. Je to zároveň plus i mínus knihy, z mého pohledu. Plusová je jasná autentičnost a vyvolání pocitu pro čtenáře, že je úplně tam a umí se do situace krásně vžít, protože je tam vše krásně syrově, odkrytě napsané, bez tzv. příkras. Zároveň pro mě opět (je to moje druhá kniha od autora) bylo těžké se začíst, vůbec mě to ze začátku jakoby nebavilo, nevtáhlo. Každopádně knížku můžu s čistým svědomím doporučit, člověk se dozví zase víc detailů o africkém světě a jeho způsobu žití a bytí. 3,5* za mě.

20.02.2021 3 z 5

Vladimír Beneš: Mé cesty do hlubin mozku Vladimír Beneš: Mé cesty do hlubin mozku Martin Moravec

Knihu jsem poslouchala jako audioknihu a především musím ocenit načtení samotným autorem (klade dotazy) a Jiřím Langmajerem (který ztvárňuje pana profesora Beneše), úžasně se to poslouchala. Náplň a rozdělení do jednotlivých kapitol bylo také velmi poutavé a poučné. Pan profesor se má dar vysvětlit zajímavé informace z jeho oblasti neuromedicíny velmi srozumitelně, rozvážně, bez příkras a občas i zábavně. Za mě rozhodně doporučuji k poslechu.

19.02.2021 4 z 5

Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Knižní skvost, jak po stránce obsahové, tak vizuální, dokonale zpracovaná obálka knihy i její vnitřní ilustrace, předěly jednotlivých rozhovorů jasně červenou barvou (typickou pro KLDR) a citátem některého z vůdců - úžasné. Obsah byl také skvělý, 7 rozhovorů z uprchlíky různého věku, pohlaví, zaměstnání, vzdělání. Čeho si na knížce nejvíc vážím je, že neřeší propagandu jako takovou, ale snaží se přiblížit život a jejich pohled na KLDR, bez příkras, ale také bez nějakého zbytečného "urážení" vůdců, bez patosu, atd. Prostě jak je to viděno opravdu očima lidí, kteří tam žili, ale nakonec si zvolili útěk. Knížku bych doporučila opravdu každému, protože si často málo vážíme toho co máme a kde žijeme.

06.02.2021 5 z 5

Gemina Gemina Amie Kaufman

Druhý díl této trilogie se mi snad líbil ještě kapánek víc než první díl. Příjemné bylo sledovat zase dva jiné hlavní hrdiny, kdy v poslední čtvrtině knihy se vše proplete a vše začne být jasnější a jasnější. Moc se mi líbí forma, ač nejsem vůbec čtenář sci-fi, tak mě forma zápisů, přepisů, videozáznamů, atd. moc vyhovovala a přišla mi jako stvořená k tomu, že se děj odehrává v budoucnosti a tím pádem je to tak i autentičtější. Občas jsem se ztrácela ve "vesmírných" termínech a občas jsem se pousmívala některým částem příběhu (ano, nejsem už nějaký ten pátek primární cílovka), ale celkově hodnotím jako velmi povedenou věc a můžu doporučit.

25.01.2021 4 z 5

Rabínova dcera Rabínova dcera Reva Mann

V tomto případě jsem asi měla od knížky přehnaná očekávání, které bohužel nesplnila. život židů-Chasidů v dnešním světě byl velmi lákavým tématem. Kladně hodnotím tu zcela jasně autobiografickou linku, která tam je krásně čitelná, protože jsou tam veškeré myšlenkové pochody hlavní postavy-autorky, někdy možná až rozvláčné, ale i tak toto za mě bylo skvělé, protože je tam zajištěna autenticita. Co naopak hodnotím záporně je to, že jsem se absolutně nemohla začíst, bylo mi to celou knížku jedno jak to s hlavní postavou bude, co zrovna dělá a co dělala dříve. Až jsem se občas nudila a snažila se přeskakovat. Informativní charakter knížky dobrý, samotný styl nic moc. Shrnuto-tečka.

22.01.2021

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Knihu jsem četla již před 8 lety v roce 2013 a hodnotila jsem ji 2 hvězdičkami, vůbec mě nezaujala, říkala jsem si ale, že možná na ni nebyl vhodný čas, vhodné rozpoložení, atd. všichni z ní byli nadšení, unešení či uchvácení. Tak jsem se rozhodla, že musím knížku přečíst znovu (to normálně nedělám, pokud to není nějaká moje extra oblíbená kniha), no a stalo se teď, začátkem roku 2021 a bohužel můj názor se příliš nezměnil, dávám 3 hvězdičky, protože jsem poslouchala tentokrát jako audioknihu a moc se mi líbilo zpracování i hudba v audioknize. Budu se tedy opakovat, námět je poutavý, originální a a prostředí je od mého rodiště nepříliš vzdálené, ale zpracování mě neoslovilo (přitom například Vyhnání Gerty Schnirch jsem četla s nadšením), vůbec mě nebavily pasáže z vyšetřování STB, také láska k závěru knihy mi přišla absolutně zbytečná a "navíc". Takže já i na druhý pokud jdu proti proudu většiny příznivců této knihy, ale přesto se moc těším na autorčiny další knihy.

12.01.2021 3 z 5

Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Knížku jsem znala už léta letoucí, ale pořád mě odrazovalo to, že Oliver Twist od téhož autora se mi strašně nelíbil...Jenže díky skvělé skupince #klasikomilove se přede mnou tato výzva opět otevřela a jsem ráda, že se tentokrát nenechala odradit. Navíc číst Vánoční koledu právě o Vánocích mi přijde absolutně nutné a budu se snažit tak činit každé Vánoce. Příběh se krásný, poetický, smysluplný a překrásné ilustrace v mém vydání jen podtrhují atmosféru. Po dočtení si teď dávám 3-dílnou filmovou adaptaci na HBO GO a taky to vypadá dobře. Přečíst rozhodně doporučuji, příběh je poučný pro děti i dospělé, pro ty snad ještě víc ;-)

29.12.2020 4 z 5

Amálie Zubatá a Příšerný ples Amálie Zubatá a Příšerný ples Laura Ellen Anderson

Knížku nejprve zhodnotím vzhledově, úžasný formát, krásná obálka a příjemné jednoduché ilustrace, které dotváří atmosféru. Neubránila jsem se srovnání s knižní sérií Mortina a vidím podobné "kouzlo" v obou sériích. Ze začátku jsem měla pocit, že mě knížka až tak nezaujme, ale jakmile se příběh tzv. rozjel, tak byl čtivý, napínavý i poučný (ne vše je úplně takové, jak to na první dobrou vypadá...). Rozhodně je knížka i vtipná a zábavná, bude se určitě líbit mladším školním dětem, ale pobaví i dospěláka ;-)

23.12.2020 4 z 5

Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Klobouček před paní autorkou, ona prostě umí psát, a to výborně. Stejně tak jako knížka Doupě mě nadchnula i tato, snad ještě víc, protože žádné slovo v této knížce není navíc. Autorka navíc působí, že píše velmi stroze, úsečně, ale čtenář si na to velmi rychle zvykne a mě osobně to absolutně vyhovuje. Vše je totiž na první dobrou jasné, srozumitelné a zřejmé, působí to až tzv. čistě. Hned víte co vám chce autorka sdělit a předat. Rozhodně knížku doporučuji, je skvělá.

18.11.2020 5 z 5

Mizející dívky Mizející dívky Lisa Regan

Málokdy hodnotím vlastnosti dané knihy, ale tady musím. Velmi mě potěšila její lehkost a dobře otevíratelnost vazby v jakékoliv části knihy, paráda, také ale zároveň musím říct, že v knize bylo hodně chyb, překlepů. Teď už k samotnému námětu a stylu autorky. Moc se mi líbí krátké kapitoly (to ve všech knihách), jasný a zřejmý text, který čtenáři vše osvětlí a nic nezůstane nevysvětleno, to také kvituju s povděkem. Námět se mi také líbil, zaujal a vtáhnul mě, ale musím taky přiznat, že tolik, jak jsem očekávala, v tomto stylu knih většinou chci číst dál a dál, taky jsem tu potřebu neměla, klidně jsem dočetla kapitolu a pokračovala další den. Každopádně knihu řadím k těm povedenějších thrillerům a těším se na další knihy od autorky.

07.11.2020 4 z 5

Dracula Dracula Bram Stoker

U mě je to z klasickými knihami tak, že buď mě totálně pohltí nebo mě "jen" baví, ale tak nějak "normálně", či-li průměr, respektive lepší průměr, a tak to mám i s Draculou. Z čeho jsem absolutně unešená je semišové vydání a dřevorytinami od Arga z roku 2018, je to skvost mé knihovny a jsem ráda, že ji mám. Co se týče obsahu a opravdu všem známého děje (i když, opravdu všichni známe ten opravdový příběh a ne jen filmové podoby ;-)...) tak se mi líbí forma deníkových zápisků a dopisů, občas jsem měla pocit rozvleklosti děje, ale to je vlastně i pochopitelné. Nejméně mě zaujala část se slečnou Lucy, ta mě snad i doslova nebavila. Čeho si ale rozhodně cením je autorova odvaha takové dílo před více než 100 lety napsat, muselo to být obrovské WOW. Jsem ráda, že jsem si knížku přečetla, ale re-reading určitě neplánuji.

29.10.2020 3 z 5

Růže bílá, černý les Růže bílá, černý les Eoin Dempsey

Knížek z 2. SV války mám načteno docela dost a celkem se jim vyhýbám, ale jsem MOC ráda, že jsem tady udělala výjimku, protože tato kniha se čte velmi dobře, zasazení příběhu je originální a neotřelé. Nejvíce mě oslovil citát: "Kde pálí knihy, budou nakonec pálit i lidi", ach, jak pravdivé a smutné. Příběh jeho formou je určitě vhodný i pro mladší čtenáře, možná právě proto se mi občas zdálo, že je takový plytký, že našlapuje tak lehce po povrchu a nejde více do hloubky. Každopádně velmi dobře vystavěná kniha a já můžu doporučit.

29.10.2020 4 z 5

A každé ráno je cesta domů delší a delší A každé ráno je cesta domů delší a delší Fredrik Backman

Útlá knížečka s náročným tématem. Tato novela je velmi emotivní a dotkne se každého z nás, protože se také každého z nás týká nebo týkat může. Obsah se může být depresivní (a někdy i je), ale u mě spíš převládalo to převzetí si ponaučení, toho moudra co se snaží sdělit. Od autora je to moje první knížka a už teď se těším na další, protože Backman ví co píše, jak to píše a jak přenést co potřebuje na čtenáře.

04.10.2020 4 z 5

Opravdový život Opravdový život Adeline Dieudonné

4,5* - Kniha si mě připoutala hned prvními dvěma větami - Doma jsme měli čtyři pokoje. Můj, bratra Gillesa, rodičů a jeden patřil mrtvolám - kniha je směsice všech možných žánrů, je děsivá, mrazivá, syrová, zároveň je v ní spousta vtipných a trefných glos, obsahuje krátké, úderné a vše vystihující věty, které jsou dány do krátkých kapitol, což já mám moc ráda. Autorka vůbec nepotřebuje dlouhých popisů a "kudrlinek", aby čtenáři popsala co potřebuje a vytvořila v něm pocit, který potřebuje. Za mě můžu rozhodně vřele doporučit.

04.10.2020 4 z 5

Zulejka otevírá oči Zulejka otevírá oči Guzel Jachina

Debut tatarské autorky ověnčený mnoha cenami jsem si nemohla nechat ujít. Moc se mi na knížce líbilo jak hlavní hrdinka příběhu Zulejka opravdu tzv. "otevírá oči", jak se z podřízené a ušlápnuté manželky stává (vlivem prostředí a situace) silnou, více sebevědomou a soběstačnou ženou. Také se mi líbila autentičnost, která z příběhu vyzařuje díky ponechání některých slov v originále (na konci knížky je k nim slovníček), co mě naopak nebavilo byly některé zdlouhavé pasáže, popisné, jak je pro ruské autory často typické. Jsem ráda, že jsem si knížku přečetla, je to silný příběh, ale zároveň musím říct, že jsem četla i lepší v rámci stejného tématu.

29.09.2020 4 z 5

Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Pro mě opravdu netradiční žánr, sci-fi, oslovil mě formát knihy (nemyšleno velikost, tak opravdu ne :-), ale to, že je udělána formou zápisků, e-mailové korespondence, hlášení, atd. Ze začátku jsem si na zpracování a především na popis částí vesmírných lodí a mluvu z roku 2575 musela zvykat (na mě až moc technických věci), ale časem jsem to nevnímala a do děje jsem se pořádně "zakousla", takže z mé původní myšlenky: rozhodně nebudu číst druhý díl...jsem přešla na: "co nejdřív si musím přečíst druhý díl". Námět byl opravdu zajímavý, jsem zvědavá jak se příběh bude vyvíjet dál. K přečtení doporučuji.

18.09.2020 4 z 5

Srdcerváči. Kniha 2 Srdcerváči. Kniha 2 Alice Oseman

To je ta nejroztomilejší a nejvíc ťu-ťu četba co snad znám :-) Teď když už jsem věděla, že je komiks černobílý, tak jsem byla s formou i grafikou moc spokojená, parádně sedí i font písma, super. No a příběh je krásný, slaďoučký, mladoučký, prostě ideální pro LGBT komunitu, i když si myslím, že je tam vše až moc jednoduché (teď myslím čistě v rámci příběhu hlavních postav) a to v životě bohužel není, ale na druhou stranu se mi tam líbí, že vidíme pochybnosti, znázornění, že vše není jasně buď bíle nebo černé, atd.Vezme vám to maximálně hodinku času a můžu vřele doporučit.

11.09.2020 4 z 5

Než pravda vyjde najevo Než pravda vyjde najevo Tošikazu Kawaguči

Druhý díl z pera japonského autora, který mě oslovil, dostal a nepustil. Jedná se o tak čistý text, kde není potřeba velkých zvratů, změn, překvapení, je to prostě a jednoduše o životě a je to prostě skvělé. Druhý díl se mi snad ještě kapánek líbil víc, než díl první. Celé autorovo dílo má takové duchovno, ale takové příjemné, asi bych řekla i typicky asijské opojení. Je to skvost, který pohladí po duši a nejen po ní, troufá si říct, že knížka čtenáře až zklidni, a co si budeme, každý jsme v této době uspěchaní ;-) Rozhodně doporučuji k přečtení.

03.09.2020 5 z 5

Ginny Napořád Ginny Napořád Benjamin Ludwig

Tato kniha je neskutečně okouzlující, originální a posadí každého na zadek, doslova. Kniha je psaná z pohledu autistické dívky, které je 14 let, je u svých řekněme adoptivních rodičů a stále se potřebuje vrátit ke své "rodné" mámě, víc není potřeba vědět, knížka vše objasní, vysvětlí, popíše. Příběh je fascinující a vede k hlubokému zamyšlení, jak to právě lidé s touto diagnózou mají, jak to je to náročné zvládnout "celý svět" a jak to naopak vnímáme my "zdraví". Knížku doporučuji na 100% k přečtení.

26.08.2020 5 z 5