Dilema všežravce podobné

Dilema všežravce
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/192787/bmid_dilema-vsezravce-Oke-192787.jpeg 4 46 46

Podtitul: Přírodopis čtyř jídel. Autor se ve své mimořádně čtivé práci zaměřuje na velkovýrobu potravin v USA, ovšem jeho poznatky jsou stejně platné pro všechny vyspělé země západního světa. Krom alarmujícího reportážního popisu samotné produkce uvažuje i o tom, jaký má dopad na krajinu, hospodářské plodiny a zvířata, ale i na skladbu našeho jídelníčku, stravovací návyky, kulturu stolování i zdraví člověka. Jeho popis průmyslového zpracování potravin, do kterého vstupuje chemie či genetické inženýrství, je varovný, autor nicméně v této i dalších svých knihách nabízí i východisko. Prostá doporučení typu "nejezte nic, co by vaše babička nepovažovala za potravinu" či "nekupujte nic, co je složeno víc než z pěti ingrediencí", apelování na návrat tradičním receptům a místním dodavatelům jsou stejně platná i pro českého čtenáře. Michael Pollan se této tematice věnuje soustavně a s mimořádným čtenářským ohlasem. Mezi jeho knihami najdeme tituly jako Obrana jídla: Jedlíkův manifest či Pravidla pro stravu: Jedlíkův manuál.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Zdraví
Vydáno: ekniha , Argo , Dokořán
Originální název:

The Omnivore's Dilemma: A Natural History of Four Meals, 2006


více info...

Podobné knihy (6)

Jíst zvířata Jíst zvířata Jonathan Safran Foer

Autor se sám celý život potácel mezi vegetariánstvím a konzumním způsobem stravování. Po narození syna rozhodl vypátrat co nejvíce o tom, jak to chodí v americkém masném průmyslu, aby se mohl zodpovědně rozhodnout, čím b... více


Jíst slušně Jíst slušně Karen Duve

Karen Duveová nám nelítostně a s nadhledem klade otázky na tělo: Kolik si toho člověk může dopřávat na úkor druhých lidí, dokonce i zvířat a rostlin? Čeho jsme ochotni se vzdát, a bez čeho se naopak v životě neobejdeme? ... více


Hřbitov na talíři Hřbitov na talíři Jan Šťastný

Unikátní příručka uceleně popisuje používání živočišných surovin v potravinářství, v kosmetice i v oděvním průmyslu a dalších oblastech. Věděli jste, že do jídla se dává rozemletý hmyz jako barvivo, žaludky telat se použ... více


Jídlo na prvním místě Jídlo na prvním místě Dallas Hartwig

Jídlo na prvním místě není řadová kniha o paleodietě, tohle je Melvilem pečlivě zvolený vstupní titul nabízející skutečnou životní změnu. Že nemáte tušení, co to je paleodieta? Všichni víme, že jídlo ovlivňuje kvalitu n... více


Vláda módy: Cena rychlé módy a budoucnost oblečení Vláda módy: Cena rychlé módy a budoucnost oblečení Dana Thomas

V našich šatnících se vedle kabátu a džín skrývá také environmentální katastrofa, vykořisťování i naděje na změnu. Co posnídat a co si obléct, ptá se ráno sám sebe téměř každý z nás. Tyto banální otázky mají ve svých dů... více


Ultrazpracovaní lidé: Proč nemůžeme přestat jíst věci, které nejsou jídlo, a co s tím? Ultrazpracovaní lidé: Proč nemůžeme přestat jíst věci, které nejsou jídlo, a co s tím? Chris van Tulleken

Víte, čím krmíte sebe a své děti? Vydejte se na fascinující a zároveň děsivou cestu do světa ultrazpracovaných potravin. S pomocí vědy odhalíte, co skutečně jíte a proč moderní strava vede spíše než ke zdraví a rovnov... více

Štítky knihy

vegetariánství stravování, výživa jídlo zdravý životní styl

Autorovy další knížky

Michael Pollan
americká, 1955
2013  80%Dilema všežravce
2024  100%Jak se mění vědomí