Síla přírodní fermentace - Jedinečná chuť a léčivá síla živých kultur
Sandor Ellix Katz
Autor popisuje, jak na domácí výrobu kysaných mléčných produktů, představuje základní postupy na výrobu sýrů, věnuje se kváskovému pečivu, luštěninám či nastiňuje variabilitu přípravy kysaného zelí i jiné nakládané zeleniny. Mnohdy se během svého vyprávění pozastaví nad tradicemi nejrůznějších světových kultur. V knize nechybějí ani skutečně jednoduché techniky na domácí výrobu piva, vína i octa (spolu s recepty na cider, medovinu i šumivé víno). S téměř stovkou receptů je neobsáhlejší a nejšířeji pojatou knihou o fermentovaných potravinách, která kdy byla publikována.... celý text
Literatura naučná Zdraví
Vydáno: 2015 , GradaOriginální název:
Wild fermentation, 2003
více info...
Přidat komentář
Moc se mi líbí. Na úvod a mezi recepty poutavé čtení. Receptů je přehršel, všechny s reálnými ingrediencemi, jednoduché, srozumitelné. Tuhle knihu do knihobudky nedám ani zanic
Inspirativní. Během čtení jsem hodně experimentovala a zkoušela různé recepty, moje nadšení se ale postupem času někam vytratilo. Moje chyba. Kniha je krásně hravá a nedogmatická. Vždycky totiž něco vznikne a většinou je to jedlé.
Velmi užitečná kniha pokud chcete do vašeho jídelníčku zařadit více fermentovaných potravin. Najdete zde rozmanité druhy těchto potravin, návody jak si je udělat, recepty z nich a i stručnou historii o původu těchto lahůdek. Celá kniha je protkaná příběhem autora. Doporučuji ji i jako zajímavé čtení i pokud se zajímáte o to co jíte.
Vařím dobře. Léta si nikdo nestěžoval, natož aby (po požití) zemřel. Jednu pihu na kráse to ale přece má. Výroba delikátních sladkostí – co delikátních sladkostí, i taková buchta na plech - v důsledku mých inovativních postupů málokdy dopadá podle plánu, o estetické rovině nemluvě. Prostě to z mé úžasně šikovné mámy přeskočilo rovnou na dceru. Moji teda. A co jako?
Protože jsme s mužem vegetariáni (flexitariáni jen o prázdninách v blízkosti regionálních „nevege“ pochoutek) a máme zálibu ve zdraví prospěšném stravování, zakoupila jsem výše zmíněný titul. Dobře jsem udělala. Kromě řady zajímavých receptů na poživatiny neoddiskutovatelně zdravé a co do chuti nanejvýš slibné je ta knížka báječně napsaná; obsahuje množství zajímavých informací z historie a perliček pro potěchu, humor i filozofická zamyšlení nad podstatou věcí. Moc příjemně mne překvapila. Formulace jsou zcela nenátlakové; prostě nabízí, co nabízet má a nepodsouvá žádná dogmata. Jo, - a autor vybízí k experimentování. Jupíííí! :))
Síla přírodní fermentace je ze všeho nejvíc čtivá. Chytlavý příběh autora, který skrz ozdravení s pomocí kvašení bojuje s nevyléčitelnou nemocí. Jenže, tentokrát bez zdlouhavého povídání kolem, tady se jde rovnou na věc.
Takže oprašte kvašáky a zamyslete se na tím, co máte v kuchyni. Dobrá zpráva je, že zkvasit se dá skoro všechno. To hlavní, co je k tomu potřeba je trpělivé vyčkávání na optimální výsledek. Fermentu zdar.
TOP kniha o fermentaci a kvašení vůbec.
Pokud se někdo nemůže rozhodnout jakou knihu o kvašení či fermentaci si pořídit, rozhodně je to tato!
V knize zkvasíte všechno. Od základního zelí s mrkví, přes octy a kombuchu až po piva,vína a jiné pokrmy.
I přes uvedené recepty se nejedná o kuchařku s naprosto přesnými postupy k výrobě kvašených dobrot všeho druhu. Je to něco víc - kniha plná inspirace, která vám dodá kuráž zkoušet, kvasit a ochutnávat.
Super knížka. Fermentujeme hlavně sýr - je to dobrota. Koupili jsme si teda vymoženost - fermentor kuvings. A začali jsme dělat i jogurty.
Po pár stránkách i zapřisáhlý odpůrce kvašáků přemýšlí nad tím, kde pořídí soudek na zelí. :D
Dle mých znalostí kniha nabízí opravdu relevantní informace.
Štítky knihy
vegetariánství kvašení, fermentace zdravá výživa
Autorovy další knížky
2015 | Síla přírodní fermentace - Jedinečná chuť a léčivá síla živých kultur |
2021 | Umění fermentace I |
2021 | Umění fermentace II |
2021 | Fermentace |
Skvělá knížka o tomto pár tisíc let starém způsobu zpracování potravin.
Ale i zde platí, všeho s mírou.