Síla přírodní fermentace - Jedinečná chuť a léčivá síla živých kultur

Síla přírodní fermentace - Jedinečná chuť a léčivá síla živých kultur
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236763/bmid_sila-prirodni-fermentace-jedinecna--236763.jpg 4 32 32

Autor popisuje, jak na domácí výrobu kysaných mléčných produktů, představuje základní postupy na výrobu sýrů, věnuje se kváskovému pečivu, luštěninám či nastiňuje variabilitu přípravy kysaného zelí i jiné nakládané zeleniny. Mnohdy se během svého vyprávění pozastaví nad tradicemi nejrůznějších světových kultur. V knize nechybějí ani skutečně jednoduché techniky na domácí výrobu piva, vína i octa (spolu s recepty na cider, medovinu i šumivé víno). S téměř stovkou receptů je neobsáhlejší a nejšířeji pojatou knihou o fermentovaných potravinách, která kdy byla publikována.... celý text

Literatura naučná Zdraví
Vydáno: , Grada
Originální název:

Wild fermentation, 2003


více info...

Přidat komentář

Grana.Dina
02.10.2024 5 z 5

Skvělá knížka o tomto pár tisíc let starém způsobu zpracování potravin.
Ale i zde platí, všeho s mírou.

kopeceli
29.08.2022 5 z 5

Moc se mi líbí. Na úvod a mezi recepty poutavé čtení. Receptů je přehršel, všechny s reálnými ingrediencemi, jednoduché, srozumitelné. Tuhle knihu do knihobudky nedám ani zanic


Kryštofka
13.08.2021 5 z 5

Inspirativní. Během čtení jsem hodně experimentovala a zkoušela různé recepty, moje nadšení se ale postupem času někam vytratilo. Moje chyba. Kniha je krásně hravá a nedogmatická. Vždycky totiž něco vznikne a většinou je to jedlé.

Keiko.L.
28.09.2020 5 z 5

Velmi užitečná kniha pokud chcete do vašeho jídelníčku zařadit více fermentovaných potravin. Najdete zde rozmanité druhy těchto potravin, návody jak si je udělat, recepty z nich a i stručnou historii o původu těchto lahůdek. Celá kniha je protkaná příběhem autora. Doporučuji ji i jako zajímavé čtení i pokud se zajímáte o to co jíte.

Martina1725
11.09.2020 5 z 5

Zajímavá kniha plná receptů, ale i poutavého povídání o fermentaci.

milary
10.08.2020 5 z 5

Vařím dobře. Léta si nikdo nestěžoval, natož aby (po požití) zemřel. Jednu pihu na kráse to ale přece má. Výroba delikátních sladkostí – co delikátních sladkostí, i taková buchta na plech - v důsledku mých inovativních postupů málokdy dopadá podle plánu, o estetické rovině nemluvě. Prostě to z mé úžasně šikovné mámy přeskočilo rovnou na dceru. Moji teda. A co jako?
Protože jsme s mužem vegetariáni (flexitariáni jen o prázdninách v blízkosti regionálních „nevege“ pochoutek) a máme zálibu ve zdraví prospěšném stravování, zakoupila jsem výše zmíněný titul. Dobře jsem udělala. Kromě řady zajímavých receptů na poživatiny neoddiskutovatelně zdravé a co do chuti nanejvýš slibné je ta knížka báječně napsaná; obsahuje množství zajímavých informací z historie a perliček pro potěchu, humor i filozofická zamyšlení nad podstatou věcí. Moc příjemně mne překvapila. Formulace jsou zcela nenátlakové; prostě nabízí, co nabízet má a nepodsouvá žádná dogmata. Jo, - a autor vybízí k experimentování. Jupíííí! :))

angloumene
28.07.2020 4 z 5

Síla přírodní fermentace je ze všeho nejvíc čtivá. Chytlavý příběh autora, který skrz ozdravení s pomocí kvašení bojuje s nevyléčitelnou nemocí. Jenže, tentokrát bez zdlouhavého povídání kolem, tady se jde rovnou na věc.
Takže oprašte kvašáky a zamyslete se na tím, co máte v kuchyni. Dobrá zpráva je, že zkvasit se dá skoro všechno. To hlavní, co je k tomu potřeba je trpělivé vyčkávání na optimální výsledek. Fermentu zdar.

Chesterton
13.07.2020 5 z 5

Dokonalá kniha o zdravém selském rozumu v úvodu ❤️ a jako bonus recepty.

Terezk-a
12.05.2020 5 z 5

TOP kniha o fermentaci a kvašení vůbec.
Pokud se někdo nemůže rozhodnout jakou knihu o kvašení či fermentaci si pořídit, rozhodně je to tato!
V knize zkvasíte všechno. Od základního zelí s mrkví, přes octy a kombuchu až po piva,vína a jiné pokrmy.

Panter
25.12.2019 4 z 5

I přes uvedené recepty se nejedná o kuchařku s naprosto přesnými postupy k výrobě kvašených dobrot všeho druhu. Je to něco víc - kniha plná inspirace, která vám dodá kuráž zkoušet, kvasit a ochutnávat.

Šmudlina
27.06.2018

Super knížka. Fermentujeme hlavně sýr - je to dobrota. Koupili jsme si teda vymoženost - fermentor kuvings. A začali jsme dělat i jogurty.

Ája27
18.06.2018 5 z 5

Po pár stránkách i zapřisáhlý odpůrce kvašáků přemýšlí nad tím, kde pořídí soudek na zelí. :D
Dle mých znalostí kniha nabízí opravdu relevantní informace.

Petruš999
01.02.2018 5 z 5

Nezbytná součást mé police s kuchařkami!

Štítky knihy

vegetariánství kvašení, fermentace zdravá výživa

Autorovy další knížky

Sandor Ellix Katz
americká, 1962
2015  89%Síla přírodní fermentace - Jedinečná chuť a léčivá síla živých kultur
2021  100%Umění fermentace I
2021  100%Umění fermentace II
2021  70%Fermentace