6493
![Z krve a popela Z krve a popela](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478410/z-krve-a-popela-Gj1-478410.jpg?v=1628549945)
Tak na úvod, přirovnat tohle k tvorbě SJM chce hodně odvahy a dovolím si říct i hlouposti. SJM má jedinečný styl a hlavně talent k vytvoření nádherných světů, dechberoucích situací a dokonale propracovaných postav. Což v knize z Krve a popela nenajdete. Ani jedno ze zmíněných.
Postavy jsou tady az neskutečně jednoduché a dost černobílé. Poppy je naivní pipka, Hawke je machistický slizák. Další postavy jsou jedna jako druhá a jejich jedinou úlohou je buď umřít, někoho zabít, nebo jen zaplnit téměř 550 stran.
Když jsem už nakousla ústřední dvojici, zatraceně hodně doufám, že v dalších dílech začnou ti dva aspoň trochu dávat smysl. Protože pokud jde o romantickou linku, která je, bohužel, stavebním kamenem příběhu, vůbec z ní nejsem nadšená. Vlastně mě dost štve.
Příběh je zasazen do světa upírů a vlkodlaků, něčeho jako zombíků a pár dalších chuťovek. Díky bohu, že tohle bylo v pořádku. Svět byl zajímavý, jednotlivé rasy, nebo jak to nazvat, celkem dobře zpracované a bylo to prostě fajn.
Pokud jde o to, jak to celé ubíhá, opravdovou akci čekejte až tak na posledních 100 něco stranách, jinak je to spíš sled smrtí, zabíjení, máchání kudlou, sundavání závoje, otvírání smyslů a nekonečných myšlenek naivky Poppy.
Ale co mě překvapilo, a furt se tomu divím, četlo se to dobře a byla to rychlovka. Nicméně, a teď možná budu kritizovat spíš překlad než spisovatelské umění autorky, některá slova mě vyloženě štvala. Tak třeba: agresivní, fascinující, dolíček, zachichotat. Kdo četl, asi pochopí.
Dávám tomu 3*, a to za fajn svět, ubíhající čtení, a celkově dobrý námět na psaní. A taky proto, že už mám koupený další díl a nedokopala bych se ke čtení pokračování něčeho, co mi nestálo aspoň za ty umolousaný tři hvězdičky.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Má lady Jane Má lady Jane](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351291/ma-lady-jane-ync-351291.jpg?v=1502200896)
Překvapení, jaké jsem rozhodně nečekala! Knihu jsem si koupila zcela náhodou (za 39 Kč, no neber to) a byla jsem si dost jistá, že to bude "konina". Ne ani tak kvůli tématu, ale kvůli kolektivu autorů. Nestává se často, aby knha psaná více lidmi, byla tak povedená!
Rychle to ubíhá, postavy jsou líbivé i naprosto nenávidění-hodné a občas byste je nejraději profackovali. Překvapivě skvěle tu funguje zasazení fantasy do tudorovské Anglie a vlastně je to zasazené tak povedeně, že by leckdo mohl uvěřit, že to tak opravdu mohlo být.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Život válečníka Život válečníka](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500983/zivot-valecnika-sJ2-500983.jpg?v=1661422123)
Pro mě až doposud zcela neznámý autor a nebýt nenápadné reklamy, která na mě vyskočila při jednom večerním projíždění storíček, přišla bych opravdu o hodně.
Kniha na první pohled jistě zaujme svojí vizuální stránkou a věřte mi, že unvitř je ještě krásnější. Nádherné ilustrace a celkově barevné provedení bylo pastvou pro oči a dovršilo můj celkový a vesměs kladný pocit, který jsem z knihy měla.
*****
Příběh je členěn do 4 částí, kde každá z nich sleduje určitou epoizodní etapu ze života jednoho válečníka (ejhle, název knihy). Jednotlivé části na sebe zdánlivě nenavazují, ale jako celek utvářejí propracovaný a komplexní obraz napínavého a neskutečně temného fantasy světa, kam by se člověk bál sednout si i do hospody na pivo. Každá část je zároveň zasazena do jiné části světa, potkáváme nové postavy, které jsou dotaženy k dokonalosti a každá je za sebe originální.
*****
Sama hlavní postava je přesně taková, jaká by měla být, aby uspokojila i ty nejrýpavější a věčně nespokojené čtenáře. Sebasttyen je zároveň padouch i hrdina, zlomený i v plné síle, šťastý i nešťastný a i tehdy, když má kolem sebe souputníky, přátelé i milované, je neustále sám. Ve výsledku si ho oblíbíte, budete nadšeně sledovat jeho dobrodružství, ale bude vám ho celou dobu dost líto.
*****
Tempo knihy je svižné, díky epizodám poznáváte pořád něco nového, takže nemáte vůbec šanci se začít nudit. Kniha má spád a zároveň i spoustu prostoru k zamyšelní. Stylově mi jak členění příběhu, tak i autorův styl psaní, evokuje práci Sapkowskeho, takže všichni jeho příznivci by měli být Životem válečníka uspokojeni.
*****
Meč & magie at its finest!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vazači zhouby Vazači zhouby](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499969/vazaci-zhouby-2l0-499969.png?v=1659421168)
Disclaimer
Knihu jsem četla na základě prosby autora. Tímto ještě jednou děkuji za zaslání elektronické kopie. A zároveň slavnostně přísáhám, že to nijak nezastínilo můj úsudek a
rozhodně si nebudu brát servítky.
******************
Kniha Vazači zhouby je na první pohled lehkou fantasy, kterí by vás mohla zaujmout tak maximálně obálkou, a ta je mezi námi hrozně laciná a child-like.
Když jsem svým kamarádům knihomolům řekla, že budu číst novou fantasy od českého autora, většina se jich hrůzou pokřižovala a pár snílků bylo nadšených. Fantasy jako takové je nesmírně složitý žánr, ačkoli je toho jak hub po dešti, a čeští autoři obecně vynikají spíš v prachobyčejných románech takže kombinace slov "fantasy" a "česká" zavání velkým průšvihem - v 90 % crap, v 10 % opravdový top téměř až světové úrovně.
Pravděpodobnost tak nemluvila v autorův prospěch a já se do čtení pouštěla lehce skepticky. Ale pozor, světe div se, po pouhých pěti stranách skepse zmizela a mně se na obličeji rozlil blažený úsměv, asi jako když koukáte na štěnata, koťata nebo mimina.
Pojďme to vzít popořádku. Nacházíme se ve světě, kde řádí jistá zombie-like nemoc, která zbavuje lidi svobodné vůle a jelikož tihle zombíci útočí na ostatní lidi, není divu,
že se táhne do války. Drtivou věšinu příběhu strávíme ve vojenských leženích a na bitevních polích. Tam potkáváme velkou spoustu postav, které jsou dobře napsané a jedinečné svými vlastnostmi a bizárními jmény. Obzvlášť musím vyzdvihnout trpaslíky, ti každou chvíli srší vtipem a budou vás prostě bavit. Ústřední čtveřice hrdinů je natolik zajímavá a silná, že příběh dobře utáhne a celé to hezky ubíhá. Příběh sám je poměrně jednoduchý - klaďasové bojují se záporáky a do toho hledají hlavního loutkaře, co si v pozadí vesele tahá za nitky.
Havelka však z tohohle konceptu udělal něco víc protože se nechtěl spokojit jen s černobílým světem. Dostáváme tak nálož etických, morálních, existenciálních a teologických úvah, které celému příběhu dodávají nebývalou hloubku a já musím ocenit snahu, se kterou se do toho autor pustil a také zdařilost, které dosáhl.
Vazače zhouby tak nemohu vnímat jinak, než jako filosofickou esej, která se dobře maskuje za žánr fantasy. Takže malá rada pro všechny rodiče, dětem tohle nekupujte, pochopí z toho leda tužku, tak si knihu radši přečtěte sami.
A teď pár poznámek o tom, co mi v knize chybělo a co mě tak docela, jako velkého šťouru, neuspokojilo.
Jelikož je kniha velmi krátká, hlavní mínus je pro mě nedostatek insightů - kdo byl Senát Bohů, jak vznikl, jak fungoval? Ostrov leguánů a Velehlas, proč tam jel, co přesně se tam stalo a jaktože ho po návratu neupálili? Jak vznikla Zhouba, byla vytvořena uměle, jak se přenáší? Proč vznikl konflikt mezi trpaslíky a lidmi a proč Senát nemá rád elfy?
Autor do příběhu zakonponoval kousky z minulosti hlavních postav, které výrazně pomohly k pochopení charakterů a motivů postav, tak by zodpovězení těchto a dalších otázek mohlo pomoct k celkovému vnímání a hlubšímu poznání celého fiktivního světa, který Havelka napsal a za mě především s pochopením motivů Skelena, záporné postavy s (asi?) kladnými úmysly. Zároveň bychom se mohli víc vcítit do jednotlivých postav a prožívat hlouběji jejich osudy, moje emoce při čtení byly, bohužel, pouze velmi povrchové.
Zcela na závěr ještě rýpnu do používání slov "vakcína" a "injekční stříkačka". Nejsem žádný znalec původů slov a jazyka, ale vyloženě mě to zarazilo a nutilo googlit.
Svět knihy má jednoznačně historicko-fantastický nádech - meče, štítové hradby, alchymisté, kouzelníci, elfové, ... A do toho hodit "vakcínu" (z lat. vaccinus, z vacca "cow" - léčba neštovic virem cowpox) a "injekční stříkačku" (první použití až na konci 19. století) je trochu nemístné a kazilo mi to atmosféru. Ale to je jen detail a klidně se nechám jazykovědci vyvést z omylu.
Celkově knihu mohu doporučit každému, kdo hledá trochu netradičnější fantasy a nebrání se hlubším úvahám o světě a sobě samých. Zaslouží si solidní 4*!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vládci popela Vládci popela](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458848/vladci-popela-McW-458848.jpg?v=1605795881)
Jsme ve světě, kde se koně rodí z popela, influencers sbírají lajčíky na svůj pseudo instáč, božstva mění top technologii za krvavé oběti a otroctví a oprese je naprosto v pohodě.
Celé dohromady je to jako kdyby se v Hunger Games vraždili vzájemně pouze Židé s afroameričany, vítězi by poblahopřál Hades, který přijel v Tesle a celé by se to živě vysílalo na Hulu.
Nejde to dohromady.
A nejenom kvůli tomu světu, ale postavy jsou tak trochu nudné, moc vám na nich nezáleží a vlastně jsou vám jedno jejich motivy a jak to s nimi celé dopadne.
Tak, teď si asi říkáte, proč jsem se vůbec namáhala s těma třema hvězdičkama.
1. I když je ten svět bizár nad bizár, je to vlastně až fascinující a s každou otočenou stranou jste zvědaví, co tam autor zase plácne. Třeba se z nebe snese Thor!
2. Autor má velice dobrý styl psaní, takže i když čtěte blbost, je to moc a moc dobře napsané.
A za 3., některé části jsou opravdu zajímavé, plné validních témat a úvah.
Takže mám z toho celého v hlavě jeden velký nepořádek. Nikdy jsem asi nečetla knihu, která by mě tolik iritovala a zároveň ji nechtěla odložit. Přečteno za 3 hodiny, ehm ehm.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Babel Babel](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516145/babel-kRr-516145.jpg?v=1686591536)
Přečteno v originále.
Jedna z nejoriginálnějších fantasy, jaká se mi kdy dostala do ruky. Kuang má jako autorka jednu nepopiratelnou kvalitu - vzdělání na té nejvyšší úrovni. Díky tomu se může vydávat i do těch nejhlubších vod, kde by se mnozí jiní autoři topili.
V Babelu dostanete na talíři vše, co si může dospělý milovník neobyčejné fantasy přát a ještě navíc to, co by si přát ani nedoufal.
Vše je do puntíku promyšlené, dechberoucí a prostě dokonalé.
Doporučuji všem čtenářům, kteří se nebojí výzev, tohle čtení totiž výzva je. Nečekejte žádné špičaté kloubouky, draky, sexy víly ani lásku až za hrob. Čekejte surové pojetí světa, které vás donutí se zamyslet nad tím opravdovým světem, a pokud budete číst opravdu pozorně, kniha vás bude dál ovlivňovat i po tom, co ji odložíte zpět na polici.
Výjimečné dílo.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Smrtící vzdělání Smrtící vzdělání](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476616/smrtici-vzdelani-1v0-476616.jpg?v=1625843539)
Jedna z nejlepších fantasy knih, kerou jsem kdy četla. Rozhodně se nedá než zatleskat celému originálnímu nápadu, ať už se budeme bavit o magii, postavách nebo i celé té strašné škole, která je vražednější, než Bradavice (a to je silná konkurence!). Čte se to samo, tajíte dech a radujete se z každého úspěchu hlavní hrdinky. Ta je klasický outsider a sledovat její vývoj vás určitě bude bavit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Alan Rickman: Deníky Alan Rickman: Deníky](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499588/deniky-alana-rickmana-v80-499588.jpg?v=1675070313)
Alana miluji, jeho dílo obdivuji. Nicméně to, jakým způsobem byly jeho deníky interpretovány pro veřejnost, je velice nečitelný a není čtivý. Drtivá většina deníkových zápisů je sled miliardy jmen lidí, filmů, divadelních her, médií a dalších a vy se snažíte, velice marně, v tom zmatku a útržcích nějak zorientovat. Občas dostanete poznáku pod čarou s mini vysvětlivkou, ale i přesto jste ztraceni. Asi bych se nebránila tomu, kdyby byla celá kniha koncipovaná jinak. Například poskládat z jednotlivých zápisů příběh některého z Alanových projektů nebo třeba životních fází. Takhle to nemá žádnou přidanou hodnotu troufám si říct pro nikoho, sand jen pro vydavatelství, pro které je to easy money grab.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Poslední noc Poslední noc](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501252/posledni-noc-nIP-501252.jpg?v=1677334262)
"Proč zavíráme oči v důležitých chvílích svých životů?
Když se modlíme, když pláčeme, když se líbáme, když sníme?
Protože ty nejkrásnější věci v našem živote nejsou vidět očima,
můžeme je pouze cítit srdcem a tohle byl přesně ten okamžik." (str. 226)
__________________________________________
Málokdy se mi stane, že bych si v knihkupectví jen tak na blind koupila knihu bez reviews od českého začínajícího autora v žánru fantasy, jejíž obálka se mi nelíbí a k tomu není ve slevě. Bylo to vlastně moje poprvé a můžu říct, že jsem nikdy nebyla víc spokojená se svým impulzivním rozhodnutím! Ruku na srdce, ta jen málokdy vyjdou v náš prospěch... Nicméně jsem si prsty nespálila a Poslední noc totálně vypálila rybník mému přesvědčení, že moderní čeští autoři z fantasy žánru nemohou dosáhnout na světovou úroveň.
Kniha byla skvělá! Od postav, přes svět až po originální pojetí upírů. A to je opravdu něco protože knižní upíry byste mohli přehazovat vidlemi a víceméně se vždy doházíte ke stejnému výsledku. Autorka nám ale dala ochutnat něco nového a mně nezbývá, než se radovat nad skvěle strávenými hodinami čtení.
Hlavní postavou je Julie, teen pricezna s fakt silným daddy issues, kterou v příběhu doprovází poměrně dost vedlejších postav. Ty bývají u začínajících autorů většinou odfláklé, ale v Poslední noci mají, představte si, přidanou hodnotu a bude vám na nich záležet! Chtěla bych hlavně vyzdvihnout postavu Gabriela což je pro upíra nejlépe zvolené jméno (fanoušci Říše upíra jistě vědí, mrk mrk).
Děj je svižný, nikde se nebudete nudit, ani nic nebude extra drásat vaše logické já. Občas se autorka neubránila trochu uměle vytvořeným scénám, kterých naštěstí nebylo moc, takže přivírám oči a jdu dál.
Všechno šlapalo jak po másle, začátek navnadil, prostředek polapil a konec totálně rozdrtil. I přesto ale musím dát 4/5, a to kvůli jazyku a stylu psaní.
Postava Julie je teen, takže u ní čekáte neformální mluvu, i když je princezna. U poddaných a níž postavených postav autorka používá nespisovnou řeč a nářeční koncovky, takže paráda. Ale pak jsou tam postavy jako král a bůhví jak staří upíři, kteří mluví stejně, jako teen princezna. S tím jsem měla docela problém, hůř se mi pak v postavy věřilo a celkově jim to ubíralo na budovaném charakteru. Poslední věc z hlediska jazyka, celé se to nese ve velice neformálním duchu, ať už vyprávění, nebo monology/dialogy postav, takže když do toho všeho autorka najednou plácne přechodník, je to jako pěst na obě oči.
__________________________________________
Doufám, že druhý a poslední díl bude venku co nejdřív, moc se těším a děkuji autorce za skvělý příběh!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Bouře a vzdor Bouře a vzdor](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351296/boure-a-vzdor-wD3-351296.jpg?v=1525344205)
Neskutečné, jak někdo dokáže napsat skoro 400, kde se absolutně nic neděje. U prvního dílu jsem si postěžovala, že kniha dějově trpí malým počtem stránek. U tohohle dílu si říkám jen díky bohu!
Z kraje jsem byla poměrně spokojená, těšila jsem se na vývoj psotav v jiném a neznámém prostředí, ale až neskutečně brzo jsem se zase odtěšila. Postavy zůstaly ploché, nesympatické a veskrze pitomé - Alina stále hledá svojí identitu a má solidní trust issues, Mal stále hledá svojí identitu a má solidní trust issues, a Temný, překvapivě, stále hledá Fantastická zvířata (a způsob, jak se dostat Alině pod sukni) a má až neuvěřitelně málo trust issues (vážně, přelstít tohohle chlapa je jako vzít miminu lízátko).
Potkáváme i pár nových postav a za ně patří téhle knize jedna ze dvou hvězdiček.
Ta druhá je za zapojení náboženské tématiky a rozvinutí "Sankta Alina", tohle mi na celém tom příběhu přijde nejreánější a dělá pěkný oslí můstek mězi všemi třemi díly.
Víc už to komentovat nechci, stále mám na jazyku nepříjemnou pachuť promarněného potenciálu a nudy.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Prohnilé město Prohnilé město](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367759/prohnile-mesto-q0O-367759.jpg?v=1515956681)
Skvělé zakončení příběhu Kaze a jeho party. Obsahově se Prohnilé město značně liší od předchozího dílu, kde byla ústředním tématem dobrodružná výprava a něco jako "útěk z vězení" vibe. Ve dvojce se posouváme od standalone dobrodružství ke komplexnějším intrikám, spekulacím na trhu (v YA dost neobvyklé téma, nicméně potěšilo), vydírání, zákonům, industriální špionáži a vůbec dostaneme ochutnat toho, co to znamená být grázlem v zemi řízené obchodem a penězi. Je to zase úplně jiný příběh a svým způsobem poskytuje mnohem více zvratů, wtf momentů a rozmanitosti, než čeho jsme se dočkali v prvním díle.
Ráda bych na závěr vyzdvihla jednu velkou přednost této knihy. V YA žánru se dost často autor na závěr uchyluje ke klasickému "odcváláme spolu do Slunce západu" klišé, které, ač může být příjemné, je zcela jistě těžce nereálné a bolí z něj zuby. Bardugo dokázala napsat zakončení, kterému jsem dokázala uvěřit. Její svět a předvším Ketterdam samotný, jsou ohromně dark places a každý, kdo tam vyrůstá, musí být notně poškozeným jedincem. A vzhledem k tomu, že na konci knihy je svět a Ketterdam stejně dark jako na začátku, pro "šťastně aý do smrti" tu logicky není místo - každá postava musí bojovat nejen se světem kolem sebe, ale hlavně s démony, co si nosí uvnitř. A tak, i když to vlastně dobře dopadlo, víte, že to nikdy nebude stoprocentně OK, a to je v pořádku.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Cilčina cesta Cilčina cesta](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421624/tater-z-osvetimi-cilcina-cesta-CsJ-421624.png?v=1569312470)
Už je to pár měsíců, co jsem četla Tetéra z Osvětimi. Kniha mě natolik zklamala a vlastně i znechutila, že jsem dlouho váhala, zda si od, dle méhe názoru, přeceňované autorky, ještě vůbec kdy něco přečtu. Nicméně jsem Cilce neodolala; částečně mě k přečtení přesvědčilo mnoho střízlivých a kvalitních recenzí bez "růžových brýlí".
Z prvu jsem byla nadšená! Tak zhruba prvních 150 stránek jsem četla s velkou chutí a radovala jsem z toho, že se autorka konečně naučila psát věty o více než pěti slovech, a které dokonce i dokázaly vyvolat emoce! Pak ale ouvej, Cilka zapadla do rutiny gulagu a dalších 100 stránek se vrátilo do nepříjemných kolejí Tatéra. O závěru se mi psát ani nechce, ten mohu s klidným svědomím zařadit do šuplíčku "zbytečné/hloupé/uspěchané/wtf?!".
Slavnostně přísahám, že od této autorky bych nečetla ani nákupní seznam, natožpak se nechat opětovně přesvědčit k přečtení knihy.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Praví bastardi Praví bastardi](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476623/pravi-bastardi-uf5-476623.jpg?v=1625845594)
Ach...
Nemohu než porovnávat s prvním dílem, který mi doslova vyrazil dech a recenze na něj se psala sama. Už uplynul nějaký ten pátek od doby, kdy jsem tohle pokračování dočetla a nějak si nemůžu vybavit většinu děje (narozdíl od jedničky). Z toho, co si pamatuji, jsou Praví bastardi slušné pokračování, a to je tak všechno. Do knihy se těžko začítalo, to můžu přisoudit změně hlavního hrdiny na hrdinku. Rozhodně není špatně, že se do popředí dostává žena (poloorkyně), ze závěru jedničky to bylo ostatně logické a jasné, nicméně na mě Nádherná působila vždy jako nemastná neslaná fifina, která radši drží pusu a krok. V prvním díle to procházelo v pohodě, jelikož jsme měli k dispozici mnohem charismatičtější postavy, ať už hrdiny, nebo zloduchy. Ale tady to bohužel nefunguje. K dějové lince s elfy a matkou (bez spoileru) se vyjádřím jen tak, že jsem se modlila, aby to už skončilo.
Autorovou snahou zde bylo bezpochyby ukázat, že Souzené nejsou tak snadné - poloorci proti orkům, ale že je tam ještě "něco" dalšího, co hýbe dějem a míchá osudy. To "něco" je však uspěchané a těžko uchopitelné a doufám, že se autorovi podaří, v rámci dalšího pokračovaní, utřídit si myšlenky a opět najít cestu ke kouzlu, které vyčaroval v prvním díle.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Plamen v temnotě Plamen v temnotě](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342816/plamen-v-temnote-hmQ-342816.jpg?v=1494529658)
Velice vydařené pokračování originální série! Přetrvává úžas nad zcela jedinečným světem, který je pro Evropana exotický a nezvyklý. Příběh je plný zvratů, šokujících odhalení, emocionálních kolotočů a báječného jazyka. Opravdu skvělá kniha a oproti jedničce ještě o krapet lepší.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Temná harmonie Temná harmonie](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518354/temna-harmonie-E64-518354.jpg?v=1691603457)
Po druhém dílu jsem si řekla, že s tímhle končím. Nicméně OCD je pěkná mrška, a tak jsem chtě nechtě musela tuhle sérii dočíst.
O fous lepší než dvojka, nicméně se to pořád točí jen kolem sexu, hlavní motiv je sex, postavy reálně nedělají nic jiného a nikdo v tomhle světě ani nechce nic jiného. Kdybych byla patnáctiletá panna, asi bych si na tom ujížděla. Ve zkratce: když autorka potřebuje zaplácnout díry v ději, dialozích, motivech postav, hodí tam sex, mluvení o sexu, předehru, dohru, případně pak jednostranné praktiky, nebo mluvení o nich.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Jiskra v popelu Jiskra v popelu](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275091/jiskra-v-popelu-zph-275091.jpg?v=1454939401)
Velice příjemná fantasy z poměrně neokoukaného prostředí, ačkoli podobnost s Naslouchačem byla místy dost "in the face".
Nejvíc mě bavil development postav, na tom se Tahirová opravdu vyřádila a já byla víc než spoko. Co bych si ale dokázala odpustit, a co mi do příběhu vůbec nesedělo, byl pokus o začátek romantické linky (trojúhelníku, asi?), který dost kazil atmosféru, deminishoval napětí a určitou "dospělost", kterou kniha jistě má. Je mi ale jasné, že minimálně v dalším díle to bude stejné, ne-li horší, takže se s tím budu muset smířit, protože tenhle svět se mi opouštět nechce.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Sivá krev Sivá krev](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509607/siva-krev-63cacba1ab542.jpg?v=1674234785)
Velmi milé překvapení! Zajímavý a poměrně komorní příběh, ve kterém autorka servíruje originální svět založený na legendách, sebepoznání a lásce. Vše je však podáváno v malých doušcích s kapkou tajemství, takže vaše představivost může volně pracovat. Občas to bylo trochu zmatené, hlavně u bojových scén jsem se trochu ztrácela, nicméně jsem knihu zhltla a užívala si ji.
Zajímavá a zvláštní pro mě byla absence kapitol. V celé knize jsou 4, z toho dvě mají asi 6 stran a zbylých 300+ se nacpalo do dalších dvou. Docela bych chtěla vědět, proč to tak autorka vymyslela. Každopádně klasické "dočtu kapitolu a jdu spát" tady úplně nepochodilo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Chmurný Válečník Chmurný Válečník](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448487/chmurny-valecnik-KJh-448487.png?v=1605027970)
Takže.... tohle bylo divné čtení. Trvalo mi skoro měsíc po přečtení odhodlat se k napsání recenze. A ani teď si nejsem moc jistá tím, co chci vlastně napsat.
Jednou za mnou přišel manžel, když jsem zrovna četla Chmurného válečníka a zeptal se mě, o čem to je. Po minutě ticha jsem pokrčila rameny a přiznala, že opravdu nevím. Kniha totiž nemá děj jako takový, je spíš přehlídkou bizarností, a epizodních událostí, které se tak nějak proplétají až nakonec vyústí v.... asi v nic. Není tam žádný moment eskalace, dokonce ani rozzuzlení, nebo pochopení. Prostě jen čtete fakt divné věci, které jsou jakousi přehlídkout největších a nejvíc znepokojivých věcí, které se můžou zrodit v něčí hlavě.
Když říkám divné věci, představte si to nejhorší, co dokážete vymyslet na téma jídlo, vražda, lidské tělo, sex, vynásobte to tak milionem, umocněte na druhou a možná se přiblížíte k tomu, co autor napsal na 350 stranách. To celé ještě místy proložte rádoby hlubokými existenciálními kecy a voilá, máte knihu.
Tři hvězdičky dávám za originalitu, autorovu odvahu a postavy Sester.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dvůr temnoty Dvůr temnoty](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496898/dvur-temnoty-pSL-496898.jpg?v=1658226484)
Spousta promrhaného potenciálu!
Celý námět je skvělý a originální, alternativní historie + upíři = mňam mňam. Ale jakmile to pojmete jako středoškolskou přehlídku Mean girls, přihodíte do toho trochu Hunger games a celé to namixujete se Stmíváním, dostanete něco, co je fajn na čtení, ale tak nějak to nestačí.
Kdyby to autor napsal s ohledem na vyšší věkovou kategorii a odpustil si spoustu plochých a předvídatelných momentů, bylo by to lepší a zábavnější.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Aurora plane Aurora plane](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480174/aurora-plane-VZI-480174.jpg?v=1631015767)
Víte jak se říká, že druhé díly trilogií bývají nejslabší? Ha! Tak tady to rozhodně neplatí a vy se bude dál vozit na vlně super sci-fi knihy s úžasnými postavami a hladou samých plusek.
*****
Pokračování bizárního a nepravděpodobného dobrodružství pokračuje a my si můžeme užít daší smršť emocí, humoru, oblíbené jednotky 312, vesmírných bitek a i trochu té lásky. Postupně odhalujeme různá tajemství a celé pozadí událostí, do kterých se Tyova partička dostává. Opět se nebudete nudit, opět budete chtít víc.
A ten konec... ten byl vyloženě nervy drásající a já jen děkuju bohu, že jsem měla třetí díl hned poruce, nechápu, jak by někdo mohl vydržet dýl jak minutu.