7Clary7 komentáře u knih
Tuto knihu by měly matky dostávat v porodnici jako povinnou četbu.
Kniha desetiletí, alespoň pro mě. Nemohu vytknout ani jednu větu.
Autorku mám moc ráda. Tato knížka pro mě byla strhující. Nebála bych se srovnání s Šikmým kostelem.
Stejně skvělá jako první díl. Zkusme paní autorku Lednickou přemluvit, aby napsala i 4. díl :-)
K již řečenému bych chtěla vyseknout poklonu panu překladateli Šedivému. Jeho úkol nebyl nikterak lehký, aby zachoval pomalu plynoucí poezii. Doporučuji číst v klidu a tichu. V MHD si takovou krásu neužijete :-)
Petru Soukupovou miluju. Zmizet je pro mě nejlepší její knížka (zatím).
Moje oblíbená autorka a opět skvělá knížka. Řekla bych, že nejvíce dá střední generaci s dětmi. Úplně jsem viděla některé scény živě. Je dobré si občas uvědomit, jak tu samou věc prožívá partner nebo dítě. Autorka je žena, ale skvěle umí vykreslit myšlenkové pochody muže. V popisu dětského prožívání je přímo geniální. To dokázala v knížce Klub divných dětí.
Knihu jsem přečetla na základě kladných recenzí, ale nesdílím je. I když je kniha velmi čtivá, jazykově skvělá, popisy krásné, brutální scény k příběhu patřily, tak na mě autorka dělá dojem prvoplánovosti. Knih z tohoto období vychází v současnosti mnoho. Byla bych radši, kdyby tak výborná autorka zpracovala jiný příběh na téma násilí na ženách. I když nejde jen o toto jediné téma samozřejmě.
Četla jsem i Němce i Doupě. Proto vím, že autorka je výborná. Za tu prvoplánovost musím ubrat na 2*
Říkala jsem si, co na tom Hartlovi je, když tu knížku přečetlo tolik lidí. Oceňuji nápad s rozdělením na dva příběhy. Začala jsem Veronikou a přečíst i příběh jejího bratra už jsem se nutila. Takové obyčejné, povrchní. Ale to asi někteří čtenáři mají rádi, aby se nemuselo přemýšlet a knížka se mohla číst měsíc a ne zhltnout za dva dny.
Líbila se mi forma rozdělení do kapitol dvou životních příběhů. Ale to je asi tak všechno. Čtivá knížka sice je, ovšem obsahově překonána. Jak již někdo psal - literatura 90.let. Katka na svůj věk a ve 21. století neskutečně naivní. Sexuální život Marie - soft porno.
Nevím, koho autorka zamýšlela jako cílovou skupinu.
Přečetla jsem celou trilogii jedním dechem a bylo mi moc líto, že je konec všemu tomu nádhernému čtení a poučení. Pro mě mělo největší přínos to, že nejde jen o fabulaci, ale o historická fakta. Je to taková nádhera, že k tomu ani nic víc nebudu psát.
Vydržte prvních 100 stran, ty mě skoro odradily to dočíst. Pak se vše začíná spojovat a do sebe zapadat a stojí to za to.
Hodně zajímavé čtení, takové intelektuální. Některé čtenáře donutí i vyhledat význam některých použitých termínů. Pro lidi žijící v Praze ještě s nadstavbou - místopisem, historií, současností...
Pardon, pane Javůrku, ale to jste nepsal vy. Po Chaloupkách a Sudetském domě tomu nemohu uvěřit.
Přečteno na jeden zátah, nemohla jsem se odtrhnout. Vondruškovy historické knihy neznám a určitě si nějakou vyberu.
Dočetla jsem knížku v noci. Ještě plno dojmů doznívá. Mám chuť napsat HUSTÝ, MAZEC, NÁŘEZ. Jestli toto je prvotina, musí mít autorka ještě plné šuplíky :-)
Doporučila bych číst jen duševně vyrovnaným, jinak vás to roztrhá. Alespoň pro mě hodně sugestivní styl psaní
Kniha popisuje z velké části válečnou realitu v Čechách sepsanou anglickou autorkou. Pozitivně mě překvapilo, že tam nebyly žádné závažné chyby, jak jsem již v jiných knížkách cizích autorů zaznamenala.
Kniha přečtena jedním dechem, nedalo se přestat číst. Velmi dynamický děj. Pro mě neznámá hrdinka. Tato kniha mi umožnila poznat nejen ji, ale rozšířila jsem si obzory o válečném období ve Varšavě.
Krásná, vytříbená kniha. Autorka věnovala knize mnoho času a je to znát v každé větě. Velký dík, autorko.
Po přečtení prvního dílu jsem dychtivě otevřela tento díl druhý. Opět autorka brilantní v každé větě. Nádherná kniha s nádhernými fotografiemi.