Abroš

Po Zvuku slunečních hodin další KNIHA s příběhem z Baťova Zlína.SKVĚLÁ.A děkuji autorovi za konec jaký jsem si vždycky přál.Když to shrnu,H.Androníková Zvuk slunečních hodin,J.Pospíšil Hyeny,V.M.Havel Mé vzpomínky,P.Klabouchová U severní zdi,dohromady.Doporučuju,parádní práce.

Na knihy,kde je na obale samá chvála už se dívám opatrně.Čtivé,i napínavé zároveň.Autorka,podle mě dobře odhadla kdy už utnout začínající zdlouhavé omáčky.Kniha o samotě,beznaději,lásce a hlavně nezlomné síle žít.Po popisech lokalit,kde se děj odehrává,by se tam začalo líbit i mi:-).Opravdu dobře se to četlo.

Příběh obyčejných lidí,který nikdy nebude lehký. Kniha z neobvyklého a dosud moc nepopsaného prostředí-počátků hornictví na Karvinsku. Dobře čtivé, kniha se špatně odkládá.Taková rozvinutější hornická "SLEPÁ MAPA" :-) . Skvělé,

Koupil jsem ženě i všechny jiné dostupné knihy o bohyních.Je totiž bohyně.Užasně zpracovaná kronika žen léčitelek,pomocnic.Pomáhaly i škodily,některé.Dar se dá využít různě.Úplně se mi vybavilo jak jsme s babičkou jako děti chodili sbírat na valachách po kopcích bylinky(mateřídoušku,dobrou mysl,diviznu).KRÁSNÁ kniha

Připoměl jsem si dědovu sestru,která tam jako řádová sestra byla internovaná.Podrobnosti jsem ale nevěděl.Touhle knihou jsem aspoň získal jakousi představu jak to tenkrát mohly a prožívaly.Smutná doba,která se dala vydržet jen oddanou vírou.Skoro 700stran v knize,kde by každý uvedený rok vydal na samostatnou knihu.
Kniha velmi čtivá,která se špatně odkládá.

Úžasná studnice vědomostí.Z téhle knihy jsem denně přečetl tak 2-3strany.Více se pro mě pro kvantum informací,abych to vstřebal nedalo.Doporučoval bych jako povinnou četbu na střední.

Neskutečná kniha.A myslím,že nedoceněná.
Krásný a smutný příběh o velké lásce.
Nádherné myšlenky.Odzbrojující popis osudové lásky.
Čtivé,pochopitelné..Jsem na kusy...Uf..Nedostává se mi slov.Skvělé.
Tahle kniha by měla patřit do zlatého fondu

Moc pěkná kniha.Zajímavý -řeklo by se tuctový příběh z druhé světové války.Odehrávajíce v nacistickém Německu.Příběh vypráví smrt,takovým zajímavým nevtíravým,nesoudícím způsobem.Zajímavé skladby vět.Kniha se četla jedním dechem.Vyprávění,které je především o životě,který přínáší radostné i smutné události jedné německé dívenky.Smutku a beznaděje je v knize opravdu hodně.Ale také naděje a ta má podle mého spravedlivě navrch.
Opravdu silný příběh,jaký jsem dlouho nečetl.
"A odnesla jsem jeho duši,byla taková klidná a lehká a měl před sebou celou smrt"

Krásná kniha,smutný příběh.Moc pěkně napsané.Ty místa,kde ti lidé žili znám velmi dobře.

Kniha,z jedné strany Stařík a z druhé Analfabetka.Bylo mi řečeno,že když přečtu jedno,nebude mě bavit druhé.Přečetl jsem obojí a náramně jsem se bavil.Jednoduchý sprintující děj bez nudy.Skvělé

Tichý Don od Šolochova končí asi v roce cca 1923.Tahle kniha na toto období nepřímo navazuje(od roku 1916).Hlavně navazuje na to,co se v Rusku dělo.
z knihy "Bach si prohlížel kolemjdoucí na pokrovských ulicích-a bylo mu jasné,že jejich rybí mlčenlivost a myší uspěchanost není způsobena pracovním nadšením,nýbrž strachem:všichni se něčeho báli,všichni před něčím utíkali".
A Guzel Jachina to pohádkově popisuje.Nádherná hra se slovy,nespěchající dílo,taky o obdivuhodné síle člověka jít dál nebo muset,aby obstál sám před sebou.
Já bych dokázal Volhu a její okolí popsat dvěma větami,autorka to dělá celou knihu a je to neskutečně krásné.Po Zvuku slunečních hodin od Hany Andronikové ,který je pro mě zážitek života,tak tahle kniha je pro mě minimálně zážitek roku.Určitě jsem ji nečetl naposled.
O téhle autorce si myslím ještě uslyšíme.Šolochov za Tichý Don dostal nobelovku a Hamsun za Matku Zemi taky.

Dojemná kniha na citlivé téma,hlavně pro ty,co se s tím setkali.Takové pohlazení po duši.Podle mého by ani neměla být obsáhlejší,ostatní je na každém....

Velmi čtivá kniha.Z pěkného prostředí Šumavy.Moc jsem fandil Sáře,ať se vyhrabe ze dna,do kterého ji jako malou holčičku svrhl její deviantní otec a neschopná matka a začne žít svůj,krásný život.

Uf,drsné.Čtivé,smutné,k uzoufání při vcítění do postižených.Inspirováno skutečnými osudy.Znal jsem člověka,jehož bratr tam leží taky.

Paní Borskou jsem si jako autorku oblíbil.Jako v případě knihy Osud jednoho čecha,skvěle zpracovaný příběh pozoruhodné osobnosti.Řadím ke skvělým knihám vzpomínek Vladimíra Vondráčka.

Další silná kniha od autorky.Psáno z pohledu nevinné německé ženy,která se provinila jen svou národností.A drtí ji soukolí nacismu,komunismu a démon vlástního otce.Není mnoho knih,které jsou psány z německého pohledu.Ikdyž jich přibývá.Jsem za to rád.Každá mince má dvě strany.Knihu by měl číst každý,koho zajímají českoněmecké vztahy.
Ve válkách trpí většinou nevinní,a za konkrétními zločiny nejsou ideologie,ale konkrétní lidé-zločinci.(Urban-Habermanův mlýn)

Dobře napsaná kniha o systémové zrůdě,která,řečeno nacistickou frází tzv."jen plnila rozkazy"

Jedna z nejlepších knih,co jsem za poslední roky četl.Hezké a zároveň drsné.Vyvolá emoce,o lásce i smrti, naději a štěstí.A to,když je,tak jde všechno nějak snáz.Skvělé dílo.

To byl fičák.Cca 700 stran děje.Příběh dvou "kamarádů".Strhující,brutální příběh z dob předválečného,válečného Slovenska,vzestupu mafie v Americe a vzestupu nacismu v Německu.V knize se mihnou ti nejhorší z nejhorších,co měli co do činění s holokaustem,Himmler,Heydrich,Moll,Wirth a hlavně Mengele.Takhle vypadala praxe v Osvětimi.Šílené a nepochopitelné zároveň.
Takový příběh jsem nečekal,zařekl jsem se,že po knize Sobibor,Belžec,Treblinka,už mi o holokaustu stačí.
SHRNUTÍ:Tohle by si měli přečíst žáci než tam pojedou se školou.Kdo si přečte tuto knihu,nemusí číst další od pamětníků co Osvětim přežili.Je to stejné.
Jedna z nejlepších knih popisující chod Osvětimi,a nacistické vražedné mašinérie.
Laskavé bohyně II.

Dobře, čtivě zpracované "počátky-vývoj" těžby uhlí v Karvinsko-Těšínském regionu.Kniha vypráví příběh jedné z mnoha hornických rodin. První hrdinové, hrdinky ho prožívají ještě v době Rakouska-Uherska,další při jeho rozpadu a vzniku nové Československé republiky a poznamenal je do té doby pro některé aktéry asi nedůležitý národnostní nacionalismus.Skvělý popis vývoje hornictví. Kniha je o běžném, většinou tvrdém životě aktérů.Kniha z dosud ve větší míře nepopsaného prostředi. Proto se tak líbí. I mě se líbila.