adoli komentáře u knih
První setkání s paní spisovatelkou a jsem nadšená. Po čtení komentářů jsem se bála stylu, kde chybí přímá řeč. Jistě, sem tam jsem nevěděla, zda někdo mluví (a jestli vůbec), ale nevadilo mi to. Autorka skvěle vystihla povahy postav, sobeckou Hanu, rozmazleného Vikiho i Evu, mámu a babičku, které nešlo o nic jiného, než aby bylo vše v pořádku. Příjemné čtení. Těším se na další knihu autorky.
Opět staré dobré oddělení Q s jejich typickým humorem. Příběh a osud Asada mě překvapil. Trošku jsem se bála toho, o čem děj je, není to zrovna můj šálek kávy, ale kniha byla dobře napsaná, napínavá, děj odsýpal, vše správně fungovalo a zapadalo do sebe. Spokojenost.
Knížka se četla jednoduše a rychle, byla napínavá, pachatel mě překvapil. Našlo by se nějaké to ale, ale nechám to být. Jako oddechovka posloužila dobře. (I když jsou mi bližší případy Josefa Bergmana z české kotliny.)
Třetí případ Cormorana Strike. Kniha nebyla špatná, rozhodně neurazí, ale ani nenadchne. Autorka má velmi čtivý styl, to ano, kapitoly lehce plynou, děj v klidu ubíhá, ale příběh byl příliš dlouhý. Velmi podobné typy podezřelých, kteří mi splývali a vlastně ani nakonec nevím, který byl který. Nakonec i vysvětlení, proč se vrah mstil detektivovi, mi v té záplavě textu jaksi uniklo. Přesto si někdy v budoucnu nejspíš nenechám uniknout další, ještě delší, díl.
Autorka má styl, který mi sedí. Velmi dobře se čte. Téma velmi těžké, smutné až traumatizující. Přesto kniha stojí za přečtení.
Kniha plná vůně bylinek, posedlosti zvláštní ženy, ale taky bílých míst a otazníků. Dobré čtení, moc se mi líbilo.
Kniha se mi hodně líbila. Děj byl napínavý, výborně se prolínaly časové linky. Námět se mi velmi líbil. Postavy jsou dobře vykresleny. Kniha má výbornou atmosféru, syrovou i poetickou zároveň. Autorka má krásný styl vyprávění, i když to západočeské používání přivlastňovacího přídavného jména podle vzoru otcův opravdu tahá za uši (oči). Závěr mi nevadil, trošku jsem to od určité chvíle tušila. i když malinko překombinovaný byl. Vytkla bych asi ten mediálně známý případ, jinak jsem velmi spokojená.
Dobré čtení. Případ byl jiný, napínavý, kniha se dobře četla. Je znát, že autor má zkušenosti. Je zde dobře popsána ta mravenčí práce, kterou musí policisté při vyšetřování vykonat.
Už dlouho jsem neměla u čtení pocit, že se nemohu odtrhnout, až tady. Knížka měla vše, co od detektivky, krimi, thrilleru očekávám. Napětí, dobrodružství, nějakou tu omáčku okolo, psychologii postav. Jistě, na knize je znát, že je určena pro mládež. Jak jazykem, tak stylem, prostředím, postavy byly předvídatelné apod. Zkušenějšímu čtenáři je samozřejmě hned ze začátku jasné, kdo to je, i jaký měl motiv. Jistě, dalo by se i kritizovat, našly by se nějaké ty mouchy, ale nechci. Knížka mě bavila a čtení jsem si užila. Doporučuji!
Když jsem si přečetla, o čem kniha bude, bála jsem se jí otevřít. Jedná se o velmi těžké a citlivé téma. Autorka ho však naservírovala ohleduplně, s pochopením, trošku i s nadhledem a přitom empaticky. Líbí se mi spisovatelčin styl psaní. Povídky moc nemusím, ale k takto vážnému tématu se skvěle hodí. A ačkoliv byly některé příběhy lepší, všechny stály za zamyšlení. Je dobře, že byla takováto kniha napsána.
Původně jsem chtěla dát plný počet hvězdiček. Kateřina Tučková má velmi vytříbený styl, píše krásnou češtinou. Téma vyhnání Židů z Brna velmi zajímavé, opět jsem se dozvěděla o mně neznámých událostech naší historie. Část knihy pojednávající o Němcích, o pochodu, o životě v Perné byla výborná. Uzavření nebo spíš shrnutí života dalších postav románu bylo v pořádku, ale bleskové, uhnané projetí Gertina života ve 2. polovině 20. století mi úplně nesedlo. Také vstupy Barbory, a především závěr jejího smíření se s matkou, se mi nelíbily. Za to jedna hvězdička dolů. Kniha však stojí za přečtení a velmi ji doporučuji.
Velmi čtivé, napínavé, zajímavá zápletka. Hlavní hrdina Fabian mě neoslovil, byl nesympatický, napsaný podle šablony. Ale zato zaujali jeho spolupracovníci, dánská policistka a syn Teodor. Docela uvěřitelné postavy i charaktery. Celkově však byla kniha překombinovaná, na můj vkus přehnaný počet mrtvol i náhod, jak to tomu pachateli všechno vycházelo a superhrdina detektiv se ze všeho dostal... Také velmi předvídatelné. Co bylo jen okrajově zmíněno, hned bylo využito. Myslím že i méně zkušený čtenář detektivek hned poznal, kdeže se nachází syn? A vše zabil konec - také velmi předvídatelný a odbytý. Škoda. Ale na dovolenou super.
Tak nevím.... dost jsem se na knihu těšila, ale celkově mě spíš zklamala. Nejsilnější byl příběh Josefa, velmi zajímavý pohled ze strany "zla". Příběh Minky měl také velmi silné stránky, ale chvilkami pokulhával, byl trošku předvídatelný, vyskytovalo se v něm moc náhod a také byl trošku neuvěřitelný (důstojník SS zvědavý na to, jak dopadne příběh o upírovi?!). A linka se Sage...takový ten ženský román s kapkou červené knihovny, všechny vzorce a klišé pro běžnou harlequinku, ona zohavená, ale ...on takový makový...jak to asi dopadne? Ale budiž. Co mi však vůbec nesedělo, byla alegorie s upírem. To mi přišlo už hodně amatérské, do příběhu se nehodící...nevím. Autorka se snažila o pohled ze čtyř stran, ale pro měl každý příběh jinou kvalitu a celkově mi to v knize moc neladilo. Kniha však byla čtivá a děj hezky ubíhal. Za tři.
Čtení knihy bych přirovnala jako třeba k nějaké cestě k cíli. Čím je člověk blíž, tím víc je vtažen do děje a tím víc se těší, jak to dopadne. Zpočátku mi byla celkem nesympatická Erika, ale časem jsem si na ni zvykla. A ačkoli nemám ráda, když je známý pachatel, tady to vůbec nevadilo, do děje to tak nějak zapadalo. Bylo to moje první setkání s autorem a určité ne poslední. Dobrá detektivka. Doporučuji.
Kniha mě ze začátku chytla, dobře se četla, hned zápletka, rozjeto velmi dobře, ale pak hvězdy začaly padat dolů jak ze srpnové oblohy. S tak nesympatickou hlavní hrdinkou jsem se už dlouho nesetkala. A děj - celou dobu se nic nedělo, vyšetřování (asi spoiler) snad spočívalo jen v tom, že všichni neustále pročítali papíry a pili kafe a večer z toho byli hróózně unaveni. Ale téměř v každé kapitole se dozvíme, že Kim to vyřeší, Kim to zvládne. A nakonec je vše záhadně a zcela nelogicky rychle vyřešeno. Styl a jazyk taky žádná sláva, Kim vždy dopředu "už věděla, co bude následovat", "co řekne", "už tušila, co bude". Neustále se zmlklo v půlce věty, protože zvonil telefon, někdo klepal, někdo přišel... Mraky frází a někdy použít synonymum nebo zájmeno by také nebylo na škodu. Jinak téma zajímavé, líbily se mi krátké kapitoly, kniha tím získala spád a dobře se četla. Takže celkový dojem od nadšení spíš ke zklamání. Zkusím jinou, když mají knihy autorky vždy tak vysoké hodnocení.
Kniha se mi líbila. Má příjemnou atmosféru padesátých let.
Děj byl zajímavý, originální, skvělá atmosféra. Kniha měla spád, nemohla jsem se odtrhnout.
Kdyby byla knížka pouze detektivkou, je zde zločin, probíhá pátrání...ok, byla v fajn. Motiv nebyl špatný, i když pachatele jsem také poznala hned, jakmile se objevil. Na knize mi vadilo to, co i dalším čtenářům. Ty neustálé, zbytečné dialogy mezi hlavními vyšetřovateli, jejich komunikace plus veškerý patos, který se objevoval, by se podstatně lépe uplatnil v románku z červené knihovny. Hlavní postavy mi vůbec nebyly sympatické. Jejich chování ,,ode zdi ke zdi" bylo divné, občas nesmyslné, např. Laura - stále empatická ke všem a najednou ubalí podezřelému?! A Adamovy výbuchy vzteku?! Dále se autorka pohybuje spíše v rovině fantasy. Podezřelý spolužák je podle popisu tak možná žákem praktické školy, a ne gymnázia. Z příběhu mám pocit, jako by si spisovatelka dala za cíl do knihy vnést případ, psychologii, fantazii, filozofii, romantiku a kdo ví, co ještě. Prostě je toho moc. Kdyby tedy kniha zůstala jen ,,pouhou" detektivkou, mohla mít víc hvězdiček.
Má druhá detektivka s partou z Kanady. Takové pomalé, milé čtení s detektivními zápletkami. Moc zajímavé prostředí, člověk se něco dozví i z historie. Již podruhé jsem však měla problém začíst se, spád i napětí bylo pozvolné, chybělo mi zde také to "musím číst, ať se rychle dozvím konec". Prostě všechno jen tak plynulo... I tak to byly příjemně strávené chvilky.