aginecka komentáře u knih
Přečtené 2/5. Barvitě vykreslený svět, zajímavé plnohodnotné postavy, krásná grafika, ale nesedí mi autorčino dávkování.
Mám ráda nedovyřčené konce, mám ráda pomalejší tempo, které nabízí prostor pro atmosféru a výlety do nitra postav. Ale ráda nemám natahování, nadbytečné opakování a především "efektní" utínání děje téměř uprostřed věty.
Nicméně oceňuji nápad i propracovanost v rámci malé české kotliny.
Nejde ani tak o to, že autorka nepřišla s něčím novým. Problém je, že ani to všeobecně známé není schopná smysluplně formulovat. Kniha je kupa kliše, navršených bez ohledu na logiku a stylistiku. Bohužel.
Je možná nevhodné označovat knihu a potažmo i dobu, kde se nejen s dětmi zachází tak drsně, jako kouzelnou, ale nejde to jinak. Navzdory všem nespravedlnostem a násilí dýchají romány Charlese Dickense jedinečnou atmosférou staré Anglie. Ironické, ale laskavé.
Mikuláš patří spolu se Saturninem a Péťou Bajzou k mým nejstarším láskám. Svým laskavým humorem spolehlivě vyhrávají každou bitvu se smutky moderní, o dost méně idylické, doby.
Prostý lidský příběh plný tepla a naděje, který se musí dotknout každého, kdo má, byť jen normálně velké, srdce. Žádný patos, jen život bez příkras. Nádhera!
Velkolepý dramatický příběh nabitý událostmi i emocemi. Tisíc stran uteče jako nic a čtenář si ani na chvíli nevydechne.
Realisticky vykreslené pozadí občanské války ukazuje falešnost dogmatického dělení válčících stran na padouchy a hrdiny. A stejné je to u postav; Scarlett je rozmazlená sobecká mrcha a Rhett při nejlepším hraje podle vlastních pravidel, bez ohledu na morálku, ale ani oni nejsou černobílí. Obě postavy jsou živoucí. Napjatě sledujeme, jak čelí životním zkouškám, jak se vyvíjejí a jak je jejich ega nevyhnutelně ženou do záhuby.
Kniha nevnucuje historický kontext ani morální poučení, o to víc si z ní čtenář odnese. Doporučuju!
Ano, způsob vyprávění je stejný jako u Staříka (a proč by taky být neměl), ale příběh je nový. Analfabetka nemůže počítat s tím, že by ohromila originálním tvůrčím stylem, přesto má, co nabídnout. Opět čtivý, hravý příběh, i když těch absurdit na závěr bylo na mě už trochu moc. Malý mínus za nevyváženost.
Při čtení jsem viděla barvy: syté odstíny žluté, červené a růžové, evokující proměny oblohy na konci horkého dne. Poetické a čtivé.
Působivě vykreslená postapokaliptická scéna je jen prostředek, hlavní je otázka lidství a lidskosti - existuje situace, kdy je jejich ztráta ospravedlnitelná; co zbyde, když člověk už není člověk? Rozhodně bych knihu neřadila do "scifi a fantasy".
Navzdory názorům některých odborníků, plně souzním s obsahem i formou odpovědi Jelinekové na otázku obsaženou v názvu. Rozmazlená, nedospělá husička si zákonitě musí natlouct. A když už, tak už. Drsné, vtipné, pravdivé.
Velmi čtivý a srozumitelný výklad proměn politické a společenské situace 1. poloviny 20. století, citlivě ilustrovaný zákulisními historkami význačných osobností.
Jistá formální podobnost se Zmizelou tu je, ale Dívka ve vlaku rozhodně nedosahuje její úrovně. Příběh je navzdory výrazně nesympatickým hrdinkám čtivý, místy napínavý, ale zcela předvídatelný a schématický.
Nečtu popořadě, ale nemyslím, že by to významně ovlivnilo čtenářský zážitek... Za mě průměrná detektivka s minimálním napětím, i když opět výborně spletený příběh.
Obdivuji obrovský přehled a schopnost argumentace. Vyčerpávající průřez dějinami nenechává prostor pro pochyby.
Mile ironická, oddechová, velmi čtivá. Tempo vyprávění je stejně lenivé jako život v prosluněné Provence. Nespěchá, ale k pointě se dostane pokaždé.
Citlivé, zábavné, autentické. Láska k výjimečnému člověku je patrná nejen z textů, ale i grafické podoby knihy - nádherné!
Nikomu život nezmění, ale spolehlivě zabaví. Lehké, čtivé, nepatetické.
Nádherná kniha, především graficky. Originální nápad. Tempo pomalejší, ale atmosféra čtenáře pohltí.
Barvitý obraz Itálie 16. st. V prostředí jednoho z nejkrásnějších měst světa se nenásilně splétají příběhy tří živoucích hrdinů. Autor buduje děj s lehkostí a nenuceností, přesto se jeho styl vyznačuje přesnou vyvážeností. Naturalistické zobrazení drsné doby a poetičnost lásky, která přináší naději, zajišťují rovnováhu. Kniha se obejde bez bombastických akcí, udržuje poklidné tempo, přesto čtenáře po celých šest set stran nepustí ani na chvíli.
Dobře vybalancované, ideální poměr reálných fakt a imaginace. Originální hrdina. Severský Forrest Gump. I přes některé delší výlety do minulosti, velmi čtivé a vtipně nekorektní.