Anynator Anynator komentáře u knih

☰ menu

Nejhezčí dny našich životů Nejhezčí dny našich životů Claire Lombardo

Příběh až děsivě ze života. O rodičovství, o tom, že i když se sebevíc snažíte rozdávat lásku, na každého to má jiný vliv. O tom, že i zdánlivě dokonalý život je plný smutku, těžkostí a obrovské práce - na sobě, a na vztazích.
Wendy jsem si vyloženě zamilovala, ale nesouhlasím s jedním komentářem - že kromě ní se ostatním nic nedělo. Každý máme v sobě boje, se kterými bojujeme, a nemusí to nutně být smrt našich blízkých. Nevidím důvod, proč problémy ostatních snižovat. Nejenom v knihách.
Skoky v čase mě hodně bavily. Za prvé jsem se díky tomu nedokázala od knihy odtrhnout, za druhé to pomaličku rozplétalo všechny příběhy.
Další plus musím dát za charaktery postav, které byly vykresleny podrobně, včetně jejich křehkosti.
Příběh je podle mě celkem uvěřitelný. Žádný přibarvený románek o dokonalých lidech.

09.10.2024 4 z 5


Chata ve Švýcarsku Chata ve Švýcarsku Julie Caplin

V předchozích knihách jsem od autorky dostala to, co jsem čekala. Jednoduchý příběh s jednoduchou zápletkou, ideální oddechové čtení.

Ale tohle bylo naprosté utrpení. Zápletku to nemělo, postavy měly jen černobílé charaktery. Hlavní postavy byly dokonalé, včetně vzhledu a chování. A muži trousili z úst takové filosofické kecy, že jsem jim to nevěřila ani vteřinu.

Autorka dokáže člověka vtáhnout do atmosféry konkrétního místa. Ale takto vysoké hodnocení knihy opravdu nechápu.

09.10.2024 1 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Po chvíli čtení jsem pochopila, že každá postava v bytě představuje nějakou emoci, kterou si všichni nosíme v sobě. Zara je typická úzkost, a asi proto jsem jí měla nejraději. Ten krásný příklad toho, jak se deset let bojíme udělat rozhodnutí, protože by nás mohlo zničit...a mezitím se ničíme tím strachem. Protože když tu obálku otevřeme, teprve pak se můžeme v životě posunout dál.

Každá kniha od Backmana mě zatím dostala, a každá úplně jinak.

09.10.2024 5 z 5


Stínadla se bouří Stínadla se bouří Jaroslav Foglar

Dočetla jsem k Bublinovi, a tím končím. Jsem velmi ráda, že jsem to nečetla jako dítě.

19.07.2024


Všechny cesty vedou do Santiaga Všechny cesty vedou do Santiaga Ladislav Zibura

Láďa mi už pěkných pár let mění pohled na život. Díky za to.

02.04.2024 5 z 5


Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Asi nejsem cílová skupina. Kniha pro mě bylo utrpení plné klišé a předvídatelného děje. U intimní scény mi bylo trapně za vypravěčku.

Dvě hvězdy jsou za postavu Evy a její filosofické myšlenky. Líbilo se mi poukazování na to, že se často za postavením ve společnosti ženeme zbytečně.

26.09.2023


151 dní po evropských stezkách: Dobrodružství holky s bucket listem 151 dní po evropských stezkách: Dobrodružství holky s bucket listem Lucie Kutrová

Asi jsem čekala trošku něco jiného, i přesto, že inspirace pro traily v blízké vzdálenosti tam je. Konec knihy je takový...pochopitelný, ale myslím si, že s odstupem času by ho i sama Lucka chtěla smazat. Vím, že takhle přemýšlí každý po rozchodu, přesně takové myšlenky se kolikrát honily v hlavě i mně, a až mě vyděsilo, jak podobné pocity všichni prožíváme. Bohužel si myslím, že takto vypsané pocity patří spíše do deníku nebo do zpráv určeným kámošům, a ne do knihy, která je na hlavních stojanech v knihkupectví.

12.03.2022 3 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

V dospělosti už nemám tolik času na čtení, proto jsem poslední dobou došla k přesvědčení, že mě málokterá kniha dostane tak, abych se do ní dokázala ponořit a žít jejím příběhem několik dní. A pak mi do života přišel Backman.
Ove mě naprosto dostal, od poloviny knihy mi slzy tekly proudem, a po dočtení jsem jenom zírala do stropu a celý ten příběh si v hlavě přehrávala znovu a znovu. Moc děkuji za to, že jsem mohla poznat muže s příliš velkým srdcem

10.12.2021 5 z 5


Z lásky k písmu aneb základy letteringu a moderní kaligrafie Z lásky k písmu aneb základy letteringu a moderní kaligrafie kolektiv autorů

Ke knize se často vracím, škoda že se nedá objednat písanka zvlášť. Pro začátečníka ideální, holky mají velikou moc, zbláznit laika k lásce k písmu :-).

21.09.2021 5 z 5


My proti vám My proti vám Fredrik Backman

Bolestivé čtení. Příběh každé postavy se mi vpil pod kůži, a dlouho nad ním budu přemýšlet. Ať se zachováte dobře nebo špatně, skoro vždy to má dobrý i špatný následek najednou. Vždy na vás budou jedni koukat dobře, a druzí špatně. Ať už jste to něco udělali pro sebe, pro rodinu, pro ty které milujete, z afektu, vzteku, zoufalství, závisti...

Trochu mi vadila autorova snaha odvést pozornost, a jeho náznaky něčeho, co se mělo stát a nestalo se. Kniha by byla skvělá i bez toho. Základní informace o postavách jsme již věděli z prvního dílu, proto byl nyní prostor na analýzu jejich emocí. Pevně doufám, že autor nenapíše žádný třetí díl. Obávám se, že by tyto dvě knihy ztratily svou jedinečnost.

19.04.2021 5 z 5


Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

Spíše než "strhující psychothriller" mi tato kniha připomínala nějaký román pro ženy. Někdo se vyspal s někým, někdo něco řekl na někoho, a u toho všeho jsou stále dopodrobna popisovány pocity. Možná proto, aby se zakryl fakt, že žádná postava nemá určený charakter, a všechny vlastně přemýšlejí stejně.
V dnešní době jsou podobnými náměty přeplněná knihkupectví, proto je náročné v tom množství najít knihu, která se vymyká. V této knize je matení čtenáře neuvěřitelně násilné a bez nápadu. Chybí mi tam ten wow moment, kdy se ukáže, že psychopat všechny vodil za nos a dokázal od sebe odvádět pozornost.
A ten poslední pokus o otevřený konec mě opravdu rozesmál. Kdyby autorka popsala co v mobilu vlastně bylo, a kdo ho odcizil, bylo by to podle mě mnohem zajímavější. Takto na mě kniha působí dojmem, že byla v rychlosti "spíchlá horkou jehlou ". Asi jsem prostě náročná.

26.02.2021 2 z 5


Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Kniha, na kterou jsem dlouhou dobu čekala. Přesně ta, u které strávíte celou neděli se zabořeným nosem. Charakter každé postavy je zde vypsán do nejmenšího detailu, žádná postava není černobílá, čistě hodná nebo čistě zlá, každá má pro své činy důvod. Stejně jako v životě.

21.02.2021 5 z 5


Slíbila jsi, že budeš žít i za mě Slíbila jsi, že budeš žít i za mě Caréne Ponte

Kniha byla na můj vkus moc předvídatelná. Čekala jsem složitější zápletky. Myslím si, že z tématu se dalo "vyždímat" mnohem více.

03.10.2020 2 z 5