ArwenAragorn ArwenAragorn komentáře u knih

Kruh Kruh Kodži Suzuki

50%

Knížka tak špatná nebyla, ale za mě víc než na průměr nedosáhne. S filmem to nemělo zas tak moc společného, ale film se mi líbil o hodně víc. Taky byl dost hororový, což se o knížce říct nedá.

17.03.2025 2.5 z 5

Proč zrovna já? Proč zrovna já? James Hadley Chase (p)

80%

Zničehonic psisko uskočilo a přikrčilo se. Corridon doslova supěl, ale podařilo se mu vstát. Vzápětí se pes plavným prudkým skokem vznesl. Corridon se sehnul, a když mu protažené tělo psa prolétalo nad skrčenými rameny, praštil psa pohrabáčem. Pes zakňučel a padl na bok. Corridon vyskočil a vzal ho po hlavě.
_______________________________________________________________________________
Martin Corridon vezme úkol, protože to vynese pěkné peníze. Vzhledem k tomu, jak se věci vyvíjejí by možná raději zůstal bez nich. Je několik let po válce a Corridon se setkává s bývalými dozorci v koncentračních táborech, členy gestapa, vycvičenými zabijáky a dalšími fakt nebezpečnými lidmi.
Pěkná detektivka, je hodně akční, dobře se čte a já ji doporučím.

17.03.2025 4.5 z 5

C... jako corpus delicti C... jako corpus delicti Sue Grafton

80%

...Najednou mi došlo, že jsem se ocitla v liduprázdné budově sama s vrahem a klidně se tu promenovala, zatímco on čekal, co udělám, a číhal, aby se se mnou vypořádal stejným způsobem jako s chudákem zřízencem z márnice, který měl tu smůlu, že se mu připletl do cesty.
___________________________________________________________________________
Tentokrát jsem měla pocit, že obsah se až do půlky nějak vlekl. Pak už to bylo až do konce fajn.
Doporučuji.

15.03.2025 4 z 5

Znamení jednorožce Znamení jednorožce Hana Marie Körnerová (p)

75%
Historický román, odehrávající se v období sedmileté války ve Francii. Na své si přijdou hlavně ženské romantičky. Ale děje je tam hodně a je i dost akční, tak si myslím , že by knížku zvládli i chlapi.
Doporučuji a těším se na druhý díl, co nám přinese.

12.03.2025 4 z 5

Věř mi Věř mi Tony Strong

50%

Tak bych se chtěl já jedenkrát,
za nocí, když zní chvíle slastí,
k pokladům tvého ženství vkrásti,
bez hluku, podle jako had,

abych ti ztrestal jaré tělo,
šetřený prs ti rozdrásal
a v žasnoucí klín se ti vsál
až by ti maso zkrvavělo,

a pak - ó slasti temných chvil! -
tě těmi rty, mně neznámými,
však hezčími a lesklejšími,
svým jedem, sestro, napojil!
___________________________________________________________________________
Jsem z knížky tak trochu rozpolcená. Asi bych zůstala u průměru, i když mě moc potěšily Baudelairovy básně. Ať si říká kdo chce co chce, podle mě tady jde především o něj.
Jinak hodně překombinované a občas vyloženě nudné.

09.03.2025

Kam zmizeli Bennettovi Kam zmizeli Bennettovi Lisa Scottoline

85%

George se na mě vrhl. Silným pravým hákem mě zasáhl do obličeje. Čelo mi explodovalo bolestí. Uniklo mi zvířecké zasténání.
Chytil mě za ruce a srazil k zemi. Kutálel jsem se ze svahu, ústa plná hlíny a trávy. George vykročil za mnou. Snažil jsem se dokutálet k potoku. Kopl do mě, těžká bota se mi zaryla do kyčle.
...
Takže takhle.
To uvědomění vyvolalo příval adrenalinu. Přece jsem nedošel tak daleko, abych se nechal ukopat k smrti. Mozek mi začal pracovat. A stejně tak ústa.
_____________________________________________________________________________
Wow, tento psychologický thriller rozhodně stojí za to! Má spád, skvělou zápletku, dost zvratů, je napínavý, ve druhé části je hodně akční a závěr je vydařený.
Obyčejná rodina se vývojem okolností dostane do programu pro ochranu osob. Jason Bennett, otec rodiny postupně pochopí, že on sám musí vzít spravedlnost do svých rukou, aby ochránil manželku a syna.
Ráda knížku doporučím, nudit se nebudete!

09.03.2025 5 z 5

Já mu ukážu Já mu ukážu James Hadley Chase (p)

81%

Autora americké drsné školy jsem četla už dřív a zase jsem se k němu vrátila. Výborná detektivka ze světa, kde ještě nevládnou mobily a počítače. Má spád, akci, napětí. Ráda doporučím a nebojte se toho, že se vrátíte do padesátek minulého století.

04.03.2025 5 z 5

Sběratel mušlí Sběratel mušlí Anthony Doerr

85%

Velice poutavě, poeticky psané povídky, emočně silné. Téma přírody mi bylo velice blízké a dávkovala jsem si je po jedné. Já jsem byla okouzlena a troufám si říct, že se budou líbit i vám. Proto doporučuji.

02.03.2025 5 z 5

Tajný večírek Tajný večírek Patricia Gibney

81%

...A já jsem straka. Lupič hnízd. Jakmile mé oči spatří nějaký poklad, neprodleně si ho uzmu pro sebe.
S touto myšlenkou mé starosti mizí a zůstává mi jen pevné přesvědčení. Nastal můj čas.
Dávej si pozor, krásko, slétám nízko a střemhlav. Pro tebe.
______________________________________________________________________________
Přestože jsem minule psala, že s touto sérií končím, přečetla jsem si 11. díl s inspektorkou Lottií Parkerovou. A dobře jsem udělala, i když je drsný a smutný. Tento vydařený thriller doporučuji.

02.03.2025 5 z 5

Co Alice neřekla Co Alice neřekla T. A. Cotterell

35%

Tak tentokrát mi knížka nesedla. Nuda, nuda, nuda. Děj se úděsně vlekl, pořád se všechno omílalo dokola, a nepochopitelný konec mě otrávil.

27.02.2025 2 z 5

Sudetský dům III: 1959–1968 Sudetský dům III: 1959–1968 Štěpán Javůrek

81%

Další sledování osudů rodiny Smolíkovy. Tento díl se mně líbil asi nejméně, ale určitě je to čtivá a poutavá kniha, která si pět hvězdiček zaslouží.
Doporučuji.

26.02.2025 5 z 5

Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Jussi Adler-Olsen

85%

Idiot kývl. Kdyby udělal cokoliv jiného, vypadal by jako ještě větší blbec.
_______________________________________________________________________________
Další případ z oddělení Q. Jasný pětihvězdičkový thriller. Přečetla jsem si ho po čase podruhé. Je velice čtivý a napínavý, zvlášť konec je skvěle vygradovaný. Navíc jsem se často výborně bavila při dialozích mezi Carlem, Asadem a Rose ( Yrsy ) a při popisech jejich chování.
Kdo ještě nečetl, velmi ráda doporučím!

23.02.2025

Kam až mě nohy donesou Kam až mě nohy donesou Josef Martin Bauer

80%

Silný příběh německého důstojníka, který v knize používá přezdívku Clemens Forrel. Podařilo se mu prakticky nemožné, utekl z gulagu na Čukotce přes celou Sibiř až tam, kde se nemusel bát, že ho předají Rusům.
Přiznám se, že pobyt v lágru mě připadal dost jednotvárný, takže jsem i švindlovala a přeskakovala stránky, za to ubírám půl hvězdičky. Ale příprava na útěk, útěk samotný, pak putování tisíce kilometrů přes Sibiř, setkávání se s různými lidmi a celý boj o přežití mě velice bavily.
Myslím, že je to jedna z nejlepších knih, pojednávajících o útěku ze sibiřského gulagu a ráda ji doporučím.

23.02.2025 4.5 z 5

Řezník Řezník Jennifer Hillier

..."Proč je zabíjíte?"
"Protože to potřebuji. A protože můžu."
___________________________________________________________________________
Pěkný thriller. Vůbec nevadilo, že jsme tentokrát znali identitu sériového vraha zvaného Řezník, hned na začátku. I tak byla knížka hodně napínavá až do samého konce a měla spád. A pořád jsem čekala, kdy ho chytnou. Jenže tak jednoduché to samozřejmě nebylo.
Postavy jsou tady výborně vyobrazeny.
Doporučuji!

20.02.2025 5 z 5

Sněhová bouře Sněhová bouře Triona Walsh

80%

Sněhová bouře měla ustat až za tři dny.
Do té doby jim nikdo nepřijde na pomoc.
Nikdo je nepřijede zachránit.
______________________________________________________________________________
Na ostrově uprostřed Atlantiku se na Silvestra sejde skupina přátel, aby si připomněla a uctila tragickou smrt jednoho z nich před deseti lety. Jeden z nich je však zavražděn. Na ostrově zuří sněhová bouře a na moře není možné vyjet s lodí. Je tedy jasné, že vrah je pořád tady.
Thriller je čtivý, zápletka a rozuzlení slušné, ale autorce se nepodařilo vybudovat a hlavně udržet pořádně mrazivou atmosféru, která se přímo nabízela. Proto o jednu hvězdičku méně, ale doporučím.

16.02.2025 4 z 5

B... jako běs B... jako běs Sue Grafton

81%

"Vy zatracená mrcho!" práskla za sebou dveřmi. Z očí jí šlehaly blesky.
Nijak si nepotrpím na taková oslovení. Cítila jsem, jak mi do tváří stoupá horko, a automaticky stoupala i má podrážděnost. Jestlipak mě vyzve na pěstní souboj? Pomalu jsem se na ni usmála, jen abych jí ukázala, že na mě její herecký projev neplatí.
"Něco vás trápí, Beverly?" Sama sobě jsem zněla jako provokatér a říkala jsem si, abych se raději ohlédla po něčem, čím bych ji bacila, kdyby se na mě vrhla přes stůl. Neviděla jsem nic než ořezanou tužku a diář.
__________________________________________________________________________
Druhý díl s Kinsey. Paráda!
Za soukromým detektivem Kinsey Millhoneovou přijde žena, aby vypátrala její sestru. To, co se nejdřív zdá jako jednoduché se postupně pořád víc zamotává. Kinsey si je stále jistější, že sestra je mrtvá, pak, že byla zavražděna. Ale jaký je motiv?
Doporučuji!

16.02.2025 5 z 5

Vnitřní hlas Vnitřní hlas Brian Freeman

81%

..."Hrůza může být vždycky horší."...
_______________________________________________________________________________
„Kdybych vám v tuhle chvíli dal příležitost, vpálil byste kulku do hlavy člověku, který prořízl vaší sestře hrdlo?“
________________________________________________________________
Přečetla jsem si thriller s detektivem Frostem Eastonem znovu a tentokrát bych dala bez váhání pět hvězdiček. Nechápu, co se mi po prvním přečtení na příběhu nelíbilo. Tenhle díl byl ještě lepší, než předchozí.
Frost se dozví, že důkaz, který dostal mnohonásobného vraha mladých dívek Cuttera za mříže je podvržený. Oznámí to jako správný skautík, jak mu taky říkají. Cutter je propuštěn, i když policie ví, že vraždil on, ale nemá to jak dokázat. Zavraždil i Frostovu sestru Katie, i když tentokrát se vražda lišila od jeho ostatních vražd. Frost se snaží sledovat Cutterův pohyb na svobodě, přitom přijde na to, co mají všechny oběti, kromě Katie, společného.
Thriller je napínavý, ale ten konec je úžasný. Frost sice bojuje o svůj život, ale konečně se dozví, jak to s vraždou Katie bylo. A má smůlu, i když si za to může on. Unikne mu jeho "krásná neznámá".

13.02.2025 4 z 5

Stopy strachu Stopy strachu * antologie

50%

Průměrná sbírka duchařských povídek. Nejvíc se mi líbily povídky Kanál 99, Legenda o Anně Bartonové, Temnota, Obětní beránek, La Fleur De Nuit.
K přečtení doporučím, povídky jsou většinou kratší a čtou se dobře.

10.02.2025 2.5 z 5

A... jako alibi A... jako alibi Sue Grafton

81%

..."Lidé začnou být nedbalí, když se cítí bezpečně..."
___________________________________________________________________________
Můj první díl od autorky se soukromým detektivem Kinsey Millhoneovou. Detektivka je čtivá a má docela spád. O autorce jsem věděla, ale dlouho jsme se míjely. Jsem ráda, že jsem si konečně detektivku od ní přečetla, těším se na další díl a mám radost, že jich mám ještě hodně před sebou.
Já doporučuji.

10.02.2025 5 z 5

Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

85%

Víš ty, jak chutná strach? Tak slaně, ale ne jako sůl. Je to divná zima, probouzí se ti ve vnitřnostech, zachvívá jimi, stonožka se studenými nožkami putuje po páteři, zabloudí k srdci a dotkne se ho...
______________________________________________________________________________
Přečetla jsem si tuto novelu o zakázané, čisté lásce studenta Pavla a židovské dívky Ester, odehrávající se v době heydrichiády znovu. Mám pocit, že jsem ji naposledy četla na střední škole. Krásná a dojemná kniha. A nádherný jazyk Jana Otčenáška. Konec je smutný, ale co byste taky čekali?
Kdo ještě nezná, určitě si ji přečtěte!

10.02.2025 5 z 5