bagel
![Dědina Dědina](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366042/dedina-ls6-366042.jpg?v=1519218058)
Nečekala jsem, že se mně kniha bude až tak moc líbit. Hodně pravdivé a realistické vylíčení vesnických poměrů a vztahů. A příjemným přídavkem byla přidaná mapka.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hluchavky Hluchavky](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397053/hluchavky-NvJ-397053.png?v=1644410915)
Byla jsem trochu skeptická ke všem nadšeným ohlasům, ale musím jim dát naprosto za pravdu. Tuto knihu by si měl přečíst každý, ať už se setkává s neslyšícími či ne. Myslím, že nikdo si nedokáže představit, jaké komplikace a problémy musí neslyšící neustále překonávat. A to bylo v průběhu knihy vidět, jak se postupně v průběhu let jejich život zejména díky moderní technice přece jen trochu usnadňuje. Letos zatím má nejlepší přečtená kniha.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Na kuchyňské frontě Na kuchyňské frontě](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510156/na-kuchynske-fronte-63e737fbe7749.jpg?v=1676097532)
Zpočátku se mně to líbilo moc, ale postupně mé nadšení trošku opadlo. Příběh je dost naivní a předvídatelný, ale v záplavě válečných románů určitě originální. Plusem určitě je, že vychází z reálné situace během války v Anglii a čtenář se o ní může hodně dovědět včetně původních receptů.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vetřelec Vetřelec](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491453/vetrelec-63b458ca880c2.jpg?v=1672763594)
Z celé trilogie se mi tato líbila asi nejméně. Konec byl moc uspěchaný a vadil mi přehnaně "květnatý" styl vyprávění.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Rozsudek smrti Rozsudek smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468166/rozsudek-smrti-5vR-468166.jpg?v=1628173371)
V první polovině jsem se nemohla od čtení odtrhnout, pak ale tempo trochu opadlo a děj byl až moc brutální. Podrobné popisování práce policie mě bavilo - je znát, že autor u policie pracuje. Bohužel možný obrat v závěru jsem tušila od počátku, proto hodnocení snižuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Umění být zdráv Umění být zdráv](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432416/umeni-byt-zdrav-Wul-432416.jpg?v=1580462511)
Zklamání po stránce obsahové i stylové. termín funkční medicína zní pěkně a tváří se, že používá vědecké metody a přístroje. Pak se ale objevují duchovní pasáže a vše se míchá dohromady. Zpočátku to vypadá jako rozhovor, který se pak ale rozpliznul a jen sem tam je v textu nějaká otázka. Knihu jsem četla v elektronické verzi a zde se najednou nějaké věty opakovaly bezdůvodně dvakrát.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Žiješ iba dvakrát Žiješ iba dvakrát](https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72156/zijes-iba-dvakrat-2B5-72156.jpg?v=1554729810)
Jeden z nejlepších dílů, zápletka vyvrcholila až na úplném konci. Sérii čtu v pořadí uvedeném zde, ale neřekla bych, že knihy na sebe časově dějem navazují.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Odložená spravedlnost Odložená spravedlnost](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451156/odlozena-spravedlnost-atz-451156.png?v=1598466163)
Toto je má první dočtená kniha v letošním roce a určitě to byla dobrá volba. Připojuji se ke předchozím kladným hodnocením. Příběh byl strhující, nesmírně barvitý, postavy jsou výborně vykresleny. Bavily mě lehké ironické poznámky spojené situací v letech, kdy se příběh odehrával. Autor prokázal nejen vynikající znalost soudního prostředí, ale i dalších oblastí. Předešlou knihu Sametové iluze jsem četla loni a určitě si ji přečtu znovu, abych si připomněla postavy, které se objevily i zde.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pamatuj na smrt Pamatuj na smrt](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402605/pamatuj-na-smrt-C5h-402605.jpg?v=1570650961)
Příběh nebyl špatný, ale neskutečně mě vytáčel styl vyprávění. Kniha je psána v ich-formě, tedy z pohledu šestnáctiletého kluka, ale jsou používané šroubované obraty a vzletná přirovnání, která k tomu absolutně nesedí. A taky změna pohledu Adama na otce byla až příliš náhlá. Vložené odstavce z minulosti byly oživením a mnohé objasnily.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310093/okamziky-stesti-656779212c8a6.jpg?v=1701280033)
Kniha se četla velmi lehce a autorovi se podařilo dobře propojit příběhy psané ze dvou stran, aby pokaždé doplnil něco nového a neodhalil příliš z druhého příběhu. Děj byl ale dost plytký a při velkém časovém rozsahu často nešlo jít příliš do hloubky. Podobně jako minulé knihy ani tato zase tak moc humorná nebyla, ale to mně nevadilo.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Já, doktor(in) Já, doktor(in)](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430316/ja-doktor-in-BAv-430316.png?v=1644954275)
Velmi zajímavý pohled na německé zdravotnictví, často jsem až zírala. Jednu hvězdičku strhávám za přece jen až přílišné stěžování si.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vlčice Vlčice](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497784/vlcice-z4m-497784.jpg?v=1661791804)
Po několika kapitolách jsem chtěla knihu odložit, působila na mě hodně negativně a depresivně. Pak jsem se ale začetla a nakonec hodnotím pěti hvězdičkami. Přiměla mě zamyslet se nad mnoha otázkami.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Prokletí rodu Prokletí rodu](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495522/prokleti-rodu-EFn-495522.jpg?v=1652217673)
Určitě jedna z nejlepších detektivek z této edice. Děj měl spád, pro mě sympatické hlavní postavy vyšetřující tragickou smrt, výborně vylíčená atmosféra města. Jen tak dál, ale raději s mírou. Právě v této edici mně vadí stále a stále další příběhy s jedním vyšetřujícím hrdinou, dovedla bych uvést více příkladů.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Jak jsem vozil Nory Jak jsem vozil Nory](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491586/jak-jsem-vozil-nory-I2R-491586.jpg?v=1646298178)
Humorné knihy obecně neupřednostňuji, ale tato mi sedla moc. A navíc jsem se dověděla hodně o Norsku a viděla, že ani tam není vše růžové a bez problémů. Hvězdičku ubírám za místy násilná a nadbytečná přirovnání (zejména ve vztahu k politické situaci na Slovensku). Určitě se podívám po autorově druhé knize.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ještě to nebalím, vzkazuje babička Ještě to nebalím, vzkazuje babička](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392777/jeste-to-nebalim-vzkazuje-babicka-tKM-392777.jpg?v=1540567135)
Dobré jako inspirace k aktivnímu životu i ve stáří ( ale nevím, kdo by měl odvahu k tak radikálnímu kroku jako Evie), příběh mě však celkově moc nezaujal.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Obětina Obětina](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210831/obetina-pMM-210831.jpg?v=1418505542)
Napínavá kniha, která mě zaujala a taky přiměla podívat se do atlasu na Shetlandské ostrovy.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Život s Islandem Život s Islandem](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490799/zivot-s-islandem-xSU-490799.jpg?v=1645094914)
Knihu moc doporučuji všem milovníkům Islandu. Dozví se tady věci, které nikde jinde nenajdou. Autorčiny zážitky z prostředí rybářů nebo sedláků jsou opravdu jedinečné a její fotografie vše dokreslují. A seznámíte se i s mnoha významnými islandskými osobnostmi.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pod sněhem Pod sněhem](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233977/pod-snehem-YTV-233977.jpg?v=1462438532)
Je obdivuhodné, jak autorka dokázala na pozadí děje během jednoho dne vystihnout všechny postavy, jejich vztahy a chování.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![V jabloňovém sadu V jabloňovém sadu](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475218/v-jablonovem-sadu-hSN-475218.png?v=1634029090)
Podle předchozích komentářů jsem čekala úžasný příběh, ale můj dojem je spíše rozpačitý. Charaktery postav byla jasně dané, děj se vyvíjel očekávaným směrem a zvraty příliš nepřekvapily. Kladně hodnotím přiblížení odboje za druhé světové války v Dánsku a celkovou atmosféru knihy.