bagel

Mě to moc bavilo - střídání vypravěčů, rozdíly mezi životem čínské komunity v USA a Holandsku, rodinné vztahy. Jen jsem musela trochu dávat pozor na časový sled a vytkla bych předčasné odhalení pointy.

Bylo to až moc zamotané, víc mě bavilo pozadí příběhu týkající se čínské medicíny, úřednického aparátu a jídel.

Lepší průměr, logika příběhu někdy trochu drhla.

Dočetla jsem se sebezapřením, děj byl často nereálný, hvězdičku přidávám za popisy prostředí.

Je to dost jednostranný pohled na počáteční období pandemie. Čtenář musí mít na paměti, kdy probíhaly rozhovory, protože jinak působí zvláštně, když mají po třech týdnech karantény plné zuby.

Líbilo se mi, že autor ukazuje méně známá místa ve městě, ale praktický význam jako průvodce má pro toho, kdo má možnost strávit v Barceloně delší čas.

Ze stylu psaní bylo poznat, že autorka není spisovatelka. Opakování některých faktů mi nevadilo, alespoň jsem se v rodinných vazbách lépe vyznala. Děj vyznívá nejednoznačně, což je vzhledem k popisované době zcela pochopitelné. A bylo dobré poznat zase kousek historie z mého regionu.

Doporučuji věřícím čtenářům. Pro mě byla trochu zklamáním, duchovní úvahy v knize převažovaly nad dějem. Ale ze shrnutí na každé kapitoly si lze určitě něco vzít.

Díky této knize vím, jak se chovat při zemětřesení a nikdy nevíte, kdy se vám to může hodit.

Kniha je souborem příběhů autora z jeho veterinářské praxe za socialismu, nic moc dalšího od knihy nelze očekávat. Nejzajímavější pro mě bylo období vojenské služby na Libavé.

Moc pěkně propletené příběhy čtyř osob se zabíháním do jejich minulosti. Třešinkou navíc bylo setkání s několika slavnými osobnostmi té doby.

Podle předchozích komentářů jsem čekala úžasný příběh, ale můj dojem je spíše rozpačitý. Charaktery postav byla jasně dané, děj se vyvíjel očekávaným směrem a zvraty příliš nepřekvapily. Kladně hodnotím přiblížení odboje za druhé světové války v Dánsku a celkovou atmosféru knihy.

Velmi příjemné překvapení. Povídky se odehrávají v komunitě severských lovců. Některé jsou až absurdní a nelze je brát zcela vážně, ale jsou vtipné a postavy v nich vystupující si nelze nezamilovat.

Rozhodně doporučuji si nejdříve přečíst dvě předchozí knihy. Tato na ně v mnohém navazuje a název dost klame - první zmínka o vraždě je na začátku druhé poloviny. Určitě se nejedná o pouhou detektivku.

Přínosné hlavně pro obyvatele Letné. Moc zajímavý byl úvod a mapování sociálních vazeb. Po nějaké době bylo čtení komentářů jednotlivých respondentů k životě na Letné už únavné. Skoro všichni vyzdvihovali přednosti Letné, jen málokdo se vyjádřil i kriticky. Fotky (či portréty) byly určitě přínosem.

Čekala jsem větší spojení s povoláním hlavní hrdinky a jedovatými rostlinami a měla jsem dost dlouho problémy s přezdívkami jednotlivých osob. Ale celkově hodnotím dost dobře.

Další z řady naučných dětských knih, která patří určitě k těm lepším. Je psána srozumitelně, uvádí zajímavá a méně známá fakta, na konci je několik kvízových otázek, které důkladně prověří, jak pozorně jste knihu četli.

Trochu jsem se bála, že to bude další kniha vyprávěná z pohledu domácího mazlíčka, ale tato je naštěstí trochu jiná - obrázky, krásná grafika, deníček, sociální sítě atd. A pochvalu i překladatelce, nápadité a tvůrčí!

Zatím jsem četla jen první díl, ale určitě si opatřím i druhý . Každý zúčastněný vypráví na dvou stranách svůj životní příběh, který je doprovázen větším či menším počtem jejich černobílých fotografií. Můžeme z toho vidět, jak těžký byl jejich život a jaké překážky museli překonávat. Velmi poučné pro mou generaci i generace pozdější.

Nenápadná kniha a velmi ji doporučuji. Je vždy užitečné podívat se na životní příběh uprchlíků z jejich pohledu.