Bašťák Bašťák komentáře u knih

Otčina Otčina Robert Harris

Zajímavá kniha žánru alternativní historie. Realisticky a přesvědčivě vykreslené alternativní reálie poválečného Německa a vlastně celé Evropy. Detektivní příběh není tak důležitý ale ve druhé polovině knihy správně graduje i když předvídatelně, protože jak to bylo s konečným řešením ví každý. Proto konec není tak překvapivý - ostatně mu chybí epilog (na rozdíl třeba od filmového zpracování, které je ovšem minimálně o jednu hvězdu horší) což je možná škoda - na druhou stranu , možná to byl autorův záměr a příběh tak působí ještě více mrazivěji.

05.08.2016 4 z 5

Silo Silo Hugh Howey

Sci-fi moderního střihu. Především úvodní část knihy velmi dobrá, překvapující. Celkově výborné.

17.09.2015 5 z 5

Strnadův efekt Strnadův efekt Jan Kotouč

Češi odvracejí mimozemskou invazi a zachraňující svět. A proč vlastně ne? :-) Akční, občas vtipná oddechovka, asi tak jako jedna epizoda Hvězdné brány.

01.07.2024 4 z 5

Vítejte v Pekle Vítejte v Pekle Roman Bureš

Nejvíc mě bavily ty krátké předmluvy autora k jednotlivým povídkám. Většina povídek nás vrací k oblíbeným postavám a příběhům a vyšla již v jiných sbírkách i přesto jsem si je velmi rád připomněl. Z těch mě neznámých mě nejvíc zaujala titulní Vítejte v Pekle. Říkejte mi prostě Tony :-) Tak bacha!

02.07.2023 5 z 5

Odkaz Protektorů Odkaz Protektorů Jan Kotouč

(SPOILER) Dal jsem si celou sérii pěkně po sobě a navrch ještě povídku Xenofil z Krásek a Vetřelců, která se odehrává na Barrondu, a je asi nejvtipnějším kouskem z celého autorova univerza :-) To je vymyšlené výborně a po počátečním rozkoukání musím říct, že jsem si nakonec každé čtení docela užil, asi jako další díl Stargate nebo Battlestar Galactiky. Děkuji a doporučuji.

Pobavilo:
"Všem lodím Spojené flotily, tady vlajková loď. Hlaste připravenost. Šestá flotila?
"Šestá flotila připravena", ozval se hlas ve kterém Toscano poznal princeznu Radanu.
"Druhá flotila?"
"Druhá flotila připravena".
"Ralgarská flotila?"
"To si piš, že jsme připraveni, kreténe!"

13.10.2022 4 z 5

Písek Písek Hugh Howey

Po přečtení velice silný pocit, že stejně jako u Sila začínáme odněkud zprostředka a bude muset nutně přijít nějaký prequelový díl :-) neboť mnohé není známo a už vůbec ne vysvětleno. Tak to prostě u Hugha Howeye je. Úvodní část má opět velmi překvapivé vyústění děje, to mě dostalo, podobně jako u Sila. Autor vsadil zkrátka na osvědčenou kartu, se svým originálním stylem si to nejspíš může dovolit. Pro mě rozhodně příjemné překvapení.

08.10.2020 5 z 5

Inferium Inferium Roman Bureš

Velice originální námět i zpracování :-) povedené, čtivé. Autor využívá podobného principu jako v Propasti času - naprosto rozdílný pohled dvou "civilizací" na průběh stejné události, zde okořeněné principy fungování samotného Pekla a přes ty hrůzy je to místy až vtipné :-)
Oblíbená citace: "Lidstvo dokázalo udělat peklo z ráje, co by potom udělalo s Peklem samotným?".

05.05.2019 5 z 5

Válečná loď Válečná loď Joshua Dalzelle

Docela čistá hard military sci-fi, poměrně čtivě a žánrově dobře napsaná se stokrát omletým tématem invaze zlých mimozemšťanů do lidmi probádaného vesmíru. Uvidím co další díly.

28.01.2019 4 z 5

Kontakt Kontakt Carl Sagan

Na rozdíl od aktuální produkce nejrůznějších alternativních světů, časových zlomů a mezigalaktických válek, kterými nás autoři v poslední době zavalují (neříkám, že je to ve všech případech špatně), má tato kniha poselství, které není triviální, respektive nejde jen o zábavu. Vždyť také autor byl především astronom a popularizátor vědy, který stál dá se říci přímo u toho (SETI). Hlavní poselství, že kontakt s cizí civilizací přinese lidem tolik nutné vzájemné porozumnění, že jsme všichni spolucestujícími na nebezpečné cestě v prostoru a čase, a proto nikdo z nás není sám je velice silné a dává naději. Doufejme tedy, že až jednou ke kontaktu dojde (a já věřím že ano), může být tato kniha takovým malým manuálem, čeho se vyvarovat, nebo naopak na co klást důraz. Jen doufám, že ty bytosti tam jsou spíše typu Správců stanice než nějací šílení vetřelci. :-) no uvidíme.
EDIT: ještě oblíbená citace: "Celý život studovala vesmír, ale přehlédla jeho nejjasnější zprávu: Pro malé tvory, jako jsme my, je nekonečno snesitelné jen skrze lásku".
EDIT2: kniha je předlohou k velmi známému filmu s Jodie Foster. Film mám rád, ale nečekejte to samé od knihy. Ta je spíše takovou soft-populárně-naučnou až nábožensky-filozofickou záležitostí.

17.01.2019 5 z 5

Dveře do léta Dveře do léta Robert A. Heinlein

Klasika která nikdy neomrzí.

24.02.2017 4 z 5

Prach Prach Hugh Howey

"Kdo nám to tedy provedl? Číňani?"
Donald a Charlotte se na sebe podívali.
"Co je?" zeptal se Darcy.
"My jsme to provedli", poučil ho Donald. "Tohle místo nebylo stavěno jen tak pro strýčka Příhodu. Bylo součástí plánu".
---
Skvělé, všechny tři díly, promyšlené a zároveň nutící k zamyšlení a hlavně snění (o hvězdách) :-) Za mě tahle série 5 hvězd zaslouženě.

14.01.2017 5 z 5

Propast času (remake) Propast času (remake) Roman Bureš

Pamatuji si, jak mi původní Propast času vyrazila dech a jak se mi to tehdy zdálo neotřelé a výborně napsané :-) Z toho plyne, že nejsem asi úplně cílovka této verze 2. Přesto jsem neodolal a přečetl znovu stejný příběh. Je to stále stejně napínavé a rozhodně lépe poskládané. ALE v mém případě prostě chybí to počáteční wau, které logicky podruhé u stejné zápletky nelze zopakovat. Tedy proto o půl hvězdy méně... Jeden rozměr ale v této verzi nový je, a to, že rok 2013 už je pro nás vlastně také historie a v příběhu je toho několikrát vtipně využito :) Povedené a odvážné.

22.12.2024 4.5 z 5

Pláž Nekonečno Pláž Nekonečno Jack McDevitt

Nenápadná kniha, která klame tělem. Trefila se přesně do mého vkusu, co se podobných příběhů týká. Zprvu poklidně plynoucí děj v kulisách relativně vzdálené budoucnosti lidstva (na jednom z Devíti světů) se promění v napínavý příběh prvního kontaktu a nalezení pravdy o něm. Super.

29.02.2024 5 z 5

Hvězdolet Vltava Hvězdolet Vltava Tomáš Lipner

Uf tedy ten socík v tom mi dal docela zabrat. Tak nějak podvědomě si díky tomu nešlo oblíbit ani jednu postavu. Sorry. Kniha je zábavná, ale po přečtení se nějak nemůžu rozhodnout zda se jednalo o alternativní historii, akční českou obdobu Battlestar Galactiky nebo snad nějaké postapo či něco duchovního na téma nesmrtelnosti člověka. Zkrátka příliš mnoho témat na můj vkus. Vedlo to k tomu, že jsem knihu neustále odkládal a když se objevilo něco zábavnějšího, musela počkat. Není to špatné, ale mám oblíbenější české autory.
PS: úplně nejvíc ujetý mi přišlo oslovení soudruhu mimozemšťane :-)

10.09.2023 3 z 5

Torpédoborec Torpédoborec Joshua Dalzelle

Vcelku dobré zakončení druhé série. Zpočátku poněkud lehce předvídatelný děj. Když na jedné straně padne věta "jaký příšerný válečný akt bude ještě třeba provést, aby se naši vůdcové atd..." a další stránka začne popisem habitatu Amaterasu, tak je jaksi předem jasné, co se asi tak stane..:-). Naštěstí druhá polovina, kdy Nemesis vyrazí na lov Přízraku, je podstatně lepší a čeká nás i docela dost nečekaných překvapení. Závěr trochu křečovitý, ale tenhle typ literatury to snese. Jsem spokojen.

01.05.2022 3 z 5

Civilizace Civilizace Laurent Binet

Autora mám spojeného s HHhH proto jsem po knize sáhnul a nelituji. Jedná se o alternativní historii, příběh conquisty naruby. Teoreticky možné. Inkové a Aztékové posílení o příslušné protilátky, znalost železa a koní a stavbu oceánských lodí. Těžko říct zda by to skutečně stačilo a Atahualpa, okolnostmi donucený vylodit se v Portugalsku, by byl skutečně reálně schopen proměnit dějiny Evropy. Nemyslím si, ale forma a způsob vyprávění příběhu je velmi zábavný a v mnohém i poučný. Autor prokázal hlubokou znalost světové historie, skrytou v detailech příběhu a jak někdo napsal níže jejich objevování a rozpoznání od reality je největší devízou této knihy.
PS: Civilizace = Sid Meier má jistě radost :-)

27.02.2022 4 z 5

Poslední kolonie Poslední kolonie John Scalzi

Jednoznačně nejlepší díl. John Perry se vrací ve skvělé formě nikoliv jako zelený mozek, ale jako lídr a politik, který je, navzdory nepříznivým okolnostem, schopen pohnout historií našeho ramene spirální Galaxie. Tato třetí kniha docela ustupuje od formátu military a je více vystavěna jako klasická sci-fi s dobrým, skoro se nebojím říct téměř heinleinovským příběhem. A to mě bavilo. Ten závěr je sice až trochu moc happy (poslední věta :-), ale překvapivých zvratů je v knize celkem dost na to, aby to čtenář nakonec ocenil. Za mě s přimhouřením jednoho oka za 5. Zelení to nemají snadné :-)

21.10.2019 5 z 5

Gateway Gateway Frederik George Pohl Jr.

Chtěl jsem si po "novinkách" přečíst něco prověřeného ze "staré školy" a nejsem zklamán. Drsná až naturalistická sci-fi, která se nemazlí s hlavním hrdinou ani s ostatními postavami a zároveň nepříliš optimistická vize budoucnosti, to jsou ingredience slibující dobrý zažitek. Gateway, to je cesta a příležitost lidstva za dobytím vesmírných cest. Cesta, která až skutečně nastane (ať už s přispěním mimozemské technologie nebo bez), bude jistě lemována podobnými oběťmi, tragédiemi, zbabělostí ale i hrdinstvím jednotlivců, ostatně jako jakákoliv jiná cesta "pokroku" v dějinách lidské civilizace. /// Ještě oblíbená citace: "Jsou lidi co nemůžou překonat určitej bod ve svým emocionálním vývoji. ..... Je v nich něco, co neunese štěstí. Čím je to hezčí, tím víc toho musí zničit."

05.03.2019 5 z 5

Císařovna Císařovna Roman Bureš

Páni, tak i Císařovna u mě za jedničku. Přestože už druhý díl nemůže těžit z toho, na čem je postaven díl první - z překvapení hlavních postav z propadu časoprostoru, tak díky novým nápadům (Viktor, islámští fundamentalisté) je kniha velmi zábavná a čte se výborně. Líbí se mi také, že autor přiliš nešetří "kladné hrdinky" a nemají to vůbec jednoduché. S tím souvisí tato citace z knihy, která mě velmi pobavila: "Tonin úsměv potemněl: "Kdybych se já setkala s autorem tohoto příběhu, nechala bych ho ukřižovat." :-) :-) Souhlasím. Super, jdu na třetí díl.

21.11.2018 5 z 5

Devět dní Devět dní Zuzana Strachotová

Wow - to se rozhodně spíše povedlo a to jako že hodně. Po přečtení se u mě dostavil velmi intenzivní pocit, že jsem právě zhlédl nějakou nadupanou akční (áčkovou) filmovou záležitost. Postapokalyptický svět je docela uvěřitelný a dostatečně "šílený" až někdy zamrazí. První díl (no musí být další, jinak by to nedávalo smysl) otevře několik otázek a linií, které nejsou do konce vysvětleny, tak uvidíme. Nejlepší pasáže knihy jsou podle mě ty "putovní" kdy hlavní hrdinové "procházejí krajinou". Způsob útěku z citadely mi přišel již malinko neuvěřitelný (pokud tedy lze v sci-fi něco takového namítat.) Závěr naštěstí spláchne pochybnosti. Děkuji za tuto knihu, řadím v knihovně někam k mým oblíbeným sériím jako Silo a Metro.

28.03.2018 4 z 5