Basti06 komentáře u knih
cteni pro pozitek ze cteni. trochu me zklamal konec, ale mistrovske liceni konverzace v teto knize je opravdovou lahudkou
souhlasim, ze z daneho tematu slo vytezit trosicku vic, nicmene jsou tam momenty, ktere jsou az prekvapive silne. navic je cele liceni dost obstojne napsane, zejmena zacatek knihy, kdy jeste neni tusit "o co jde" a kniha pulsuje zvlastnim erotickym napetim. ke konci ma sklon sklouznout ke clishe "jak je tu na zemi krasne", ale nastesti nezapadne do kyce a konci tak, jak koncit musi... Nejsem ctenar sci-fi martanske literatury a kdybych vedel, ze kniha toto tema ma, nekoupil bych si ji. Tim vic me prijemne prekvapila.
temer nikdy nectu soucasne ceske autory, protoze mi to prijde ztrata casu. ke koupi teto knihy me presvedcilo pak kamaradu. po precteni prvnich dvou povidek jsem si rikal, ze to byla skoda penez, postupem casu jsem ale zmenil nazor. cim vice se blizime soucasnosti, tim jsem tyto chronologicke povidky vyzralejsi a lepsi. Halkova sila je bezesporu ve staveni dialogu svych "luzrovskych" postavicek v prazskych realiich. s licenim deju a popisu uz je to horsi. Nakonec jsem rad, ze jsem si knizku koupil, ale mou nevoli k soucasne ceske beletrii nezlomila.
Velice poutave cteni. Kniha se cte rychle, ale neni nikterak povrchni. jazykova i myslenkova brilantnost. Jen jsem se trochu nemohl zbavit dojmu, ze druhou cast knihy psal jiny clovek nezli prvni. Ne, ze by byla horsi nebo lepsi, ale byl to dost jiny styl. Doporucuji...
podle recenzi a ohlasu jsem cekal trochu vic. je to nekde napul mezi zasnenou epikou a dejovym romanem. chtelo to bud vic zastirat a mlzit az do poesie, nebo rozvest dej do opravdoveho romanu... aniz bych chtel byt sexista, myslim, ze to je velmi zenska kniha, urcena predevsim zenskemu publiku.
Tato kniha pro me byla ohromnym zklamanim. Kvuli nekolika pochvalnym ohlasum i dobre recenzi v A2 jsem cekal daleko vic. Celou dobu jsem si nemoh pomoci, ze se pan spisovatel snazil napsat svou vlastni variaci na Houellebecqovu knihu Moznosti ostrova; ve sve verzi je vsak prilis toporny a tezky, postrada nadhled a jakysi sarm vlastni prave Moznostem ostrova. Predevsim potom mu chybi hlavni postava, na ktere by mohl stavet. Houellebecqova hlavni postava je sice take loser v mnoha vecech podobny postave Lennyho z tohoto romanu, ale je to loser, ktery ma charisma a kteremu proste fandime. Lenny a Eunice nejsou zadnou fatalni dvojici, jen dva nesmirne nevyzrali, hloupi a detinsti lide, kteri nejsou s to se pohnout z mista a de facto jen parazituji na vlastni nechopnosti o na svem okoli. Clovek se nedivi, ze si nasli jeden druheho, ale divi se tomu, proc ma nekdo potrebu o nich psa (???). Navic se spisovatel temer nesnesitelny neustalym opakovanim novotechnickych terminu, nazvu sloucenych korporaci, novych financnich men, atd. O jakekoliv zapletce nemuze byt rec, vse je papirove pruhledne a zalostne predvidatelne. Slovo, ktere, podle me, vystihuje tuto knihu je TOPORNOST.
Velice poutava a ojedinela kniha. Nechapu, ze u nas vysla poprve teprve nyni!!!!
McEvan at his best... jeho klady asi neni ani nutne vyjmenovavat. Konkretne u tohoto jeho dila me prekvapila jakasi muzska jesitnost hranicici se sexismem. I kdyz konec knihy poskytuje jakesi rozhreseni, prece jen McEvan v teto knize vykresluje hlavni postavu jako celkem neschopnou hloupouckou divenku, ktera je "jen" pekna a ktera nema v "muzskem" svete co delat a de facto se tak zastava tech, kteri se v sedmdesatych letech ostre staveli proti "pronikani" zen do pracovniho prostredi, ktere vzdy patrilo muzum a svym romanem dava vsem jejich argumentum za pravdu...
opravdu vydareny debut. jedna z mala knih, kterou jsem si musel precist dvakrat. pritom to neni nijak narocne cteni... spise cista radost z pribehu a s tim, jak si s nim spisovatel hraje.
bohuzel se pry kniha velice spatne prodavala a druhy roman Neda Beaumana The Teleportation Accident se pry v CR zatim neplanuje. v zahranici je vsude vyprodan. nezbyva nez cekat na dotisk v AJ...
Pan spisoval je basnik ale zaroven totalni minimalista. Pribeh vypraveny jen skrze pocity a vidiny. A ano, je to velic explicitní, ale v této knize nejde tak o čem se píše, ale jak. Za mě jedna z knih roku!
Jeden z nejlepsich "zensky" psanych romanu, ktere jsem za posledni dobu cetl. Mistrna prace s "nelinearni" vypravou... veci do sebe pozvolne zapadaji a az na konci ctenari dojde, co se vlastne stalo. jen tan dal, pani NG!
Rozhodne nejslabsi knizka, kterou jsem od McEvana cetl. Vydrzel jsem do konce jen z ucty k autorovi.
Jedna z nejkrasnejsich a nejpusobivejsich knih, co jsem kdyz cetl. Barnes se vypisuje ze sveho smutku aniz by pouzival jakakoliv klise. Kazde slovo, kazda fraze je naprosto uveritelne a prozaicky krasne.
Diky poslednim peti povidkam jsem musel prehodnotit svuj skepticky nazor na soucasnou ceskou beletrii. Jen tak dal...
Cele pojeti knihy mi pripominalo do absurdna prodluzovany "film o filmu"... Nekonecne dovysvetlovani predesle knihy Prokleti, vycpavane dost umelou vatou. U Palahniuka jsme ne absurdity zvykli, ale vzdycky byly vyvazene velice inteligentnim humorem a postrehy a davaly svym zpusobem smysl. Zde se dej obcas "logicky" rozpada a kniha je stezi uveritelna i na Palahniukovy pomery.
I pres nekolik vybornych a ostrych postrehu ci moralnich apelu, pro me zatim nejvetsi zklamani od tohoto autora.
Docetl jsem to do pulky a pak jsem to vzdal. Je to takovy dost slaby odvar Foerovy knihy Priserne nahlas a k nevire blizko. Vypraveni pribehu z destske stranky, naivita a nevinnost v hrubem svete bohuzel dost brzy omrzi a zivotni radoby-moudra zni jako dost lacina klise.
Celkem zavidim uzivateli Christo, ze ji koupil v levnych knihach za 19,-. Ja za ni dal bohuzel plnou cenu v Neoluxoru.
Kniha mi neprisla zdanlive tak spatna, jak se tady o ni vetsina lidi vyjadruje. I kdyz je pribeh ponekud banalni, myslim, ze o nej v prve rade nejde. Nektere poeticke obraty me doslova braly dech. ta kniha je spise poesie (i kdyz drsna) nezli proza. preludy chore mysli starnouciho muze. Nenechava zrovna nejlepsi pocit na dusi, ale jako pohled do jineho sveta je ojedinela.
uzasna kniha, ale cist ji je dost "zahul". na druhou stranu, jak jinak popsat halucinogeni stavy vzpominek pred smrti nez prave takto zmatene...?