Becca_

Ráda čtu knihy, které mě dostávají do jiného místa, kultury a obohacují informacemi z historie. Kniha je ale jinak průměrně napsána.

Na knihu jsem se těšila, ale neoslovila mě. Autorčin styl mi nepřišel ničím zvláštní. Měla jsem pocit, že tohle už jsem někdy četla, bohužel ne v dobrém smyslu. Z mého pohledu se autorce nepodařilo předat na papír to, co možná měla v hlavě. Ani jsem příliš nepochopila vyprávění z pohledu několika postav, neboť to do příběhu nic moc nepřineslo. Postavy celkově působily rozpolceně, na což ovšem autorka záměrně upozorňuje, čemuž nerozumím, protože to pro děj příběhu v podstatě nemá žádný vliv. Kovbojka z domova důchodců a následné udivující prozření vnučky moje celé hodnocení srazilo na dvě hvězdy.

Tohle mi nesedlo. Děj vařen na vodě. Dialogy naprosto dementní. Konec totální nesmysl. Přišlo mi to spîš jako reklama na iphone. K smíchu mi přišlo nastavení navigace v mínusu, to každý ví, že by ten iphone dávno kleknul. Nedoporučuji.

První část velmi působivá, především poté, co se Teo odstěhoval, tady bych dala těch hvězd pět. Druhé části jsem tak nějak nevěřila, nezapadala mi k té první. Autorka jí možná mohla věnovat více stránek. Třetí část už mi přišla přitažená za vlasy. Potěšilo mě, že kniha je zasazena z části do aktuální doby. Čte se to samo.

Autor má obrovský cit pro český jazyk. Jediné mínus pro mě bylo velké množství postav a možná už trochu moc událostí na jednu knihu.

Kniha dost překvapila a moc mě bavila. Tři dějkové linky, odehrávájící se v různém čase, ale všechny se spojitostí s Christlhofem. Nejvíce mě bavilo pátrání Juliuse von Živného. Dějová linka o Roubalovi byla nejslabší, možná i proto, že teď je ho všude plno a nic nového mi nepřinesla. Líbilo se mi, jak autorka dokázala všechny příběhy propojit. Jen mě mrzí, že jsem asi úplně nepochopila to největši tajemství.

První kniha ze série o detektivce Josie Quinnové mě příliš nezaujala. Na můj vkus celkem nereálná a překombinovaná zápletka. Zjednodušeně bych to označila za takovou béčkovou detektivku. Jestli jste zvyklí na severské detektivky, tohle dílo Vás zřejmě moc nezaujme. Navíc trošku vykrádačka z jiné populární knihy. Na druhou stranu je kniha díky jednoduchému stylu psaní a rozdělení do kapitol po pár stránkách velmi čtivá a není v ní žádné prázdné místo. Četla jsem díky výzvě.

Tohle není kniha pro mě. Dost jsem se při čtení natrápila. Příliš poetické, snové. Autorka má ale na psaní talent a své čtenáře si to jistě najde.

(SPOILER) Kdybych nečetla hned po této knize Běsu, zřejmě by moje hodnocení bylo nejvyšší...
Šokoval mě vulgární styl psaní a od knihy se v podstatě nešlo moc odtrhnout. Co mě zklamalo, byl úplný závěr, klidně bych ho vypustila a nechala vše otevřené, neboť mi to přišlo dost na sílu. Trochu mě rušily i některé příliš vyhrocené scény (opilá Malka na pohřbu, Alice s Malkou na víně atd...)

Bolavá rozhodně psát umí. Ale závěr knihy byl úplně mimo. Nepochopila jsem to…a byla jsem ráda, když jsem knihu konečně zaklapla. Začátek byl ale slibný.

Hlavní hrdinka Linda, se shodou náhod a atmosférou doby dostane do situace, která její život fatálně ovlivní. Autorka velmi věrohodně vykreslila myšlení a emotivní jednání dvacetileté nezkušené dívky a její rozporuplného postoje (nechce bydlet s rodiči, ale bojí se na hájovně, nechce kšeftovat s Rusáky, ale nakupuje u nich). Kniha je sice vážná, ale psána spíše v duchu optimismu. V druhé polovině knihy mi schází větší propracovanost a tohle téma by si jistě zasloužilo jít více do hloubky.

(SPOILER) Hemingway nebyl nikdy můj oblíbenec, proto mě překvapilo, jak dobře se mi kniha na začátku četla. Strohý styl knihy mi přišel poměrně zajímavý, ovšem nechápu, proč dialogy byly tak vyloženě debilní. Občas se mi stalo, že jsem přečetla dvacet stránek a musela se vrátit zpět, protože jsem nebyla schopna vnímat obsah, což se mi obvykle neděje. Zřejmě dám v budoucnu autorovi ještě šanci, ale tato kniha mě celkově nebavila, možná až na část útěku do Švýcarska.

Dle mého hodnocení je evidentní, že se mi kniha líbila. Uznávám, že je poněkud překombinovaná a trochu bláznivá. U mě to ale fungovalo a vím jistě, že ještě za rok budu vědět o čem byla.

Pohodové krátké počtení, ale kniha mě ničím neobohatila. Konec velmi urychlen. Za rok si zřejmě nevzpomenu, o čem to bylo.

O téhle knížce nedokážu psát nebo na ni myslet, aniž by mi nevhrkly slzy do očí. Tak výjimečná kniha, ke které se už po dobu dvaceti let vracím a dost často se přistihnu, že na ni myslím. Nesmírně se těším, až ji jednou budu číst svým dětem.

Thriller není zrovna můj oblíbený žánr, protože mi to velmi často připadá pitomé. Tady je zápletka poměrně originální, nicméně hodně předvídatelná. Že bych to někomu doporučila, to spíš ne.

(SPOILER) Hodně mě baví styl, jakým autorka píše. S Martou jsem celou tu pouť šla taky a kniha nešla odložit. Velmi oceňuji otevřený konec, protože tak to prostě v životě někdy je…

Už jenom ta anotace o mateřské lásce je vlastně totální žvást. Autorka nám příběh více generací vsadila do dění ve dvacátém století, což už je samo o sobě berlička k úspěchu knihy, protože doba byla, jaká byla a normálního člověka to prostě musí drásat. V knize se v podstatě nic hlubokého neděje. Chlapům to tlačí v rozkroku a ženským se furt něco svírá. Autorka píše velmi popisně, v podstatě bez děje, o charakterech postav už ani nemluvím. Často jsem měla pocit, že tohle už jsem někde četla nebo viděla. Takové průměrné slohové cvičení žáka deváté třídy, neboť jsem opravdu získala dojem, že autorka psát prostě neumí. Příběh Jany a její dcery mi už v podstatě nedával ani moc smysl.

První kniha od autora. Kniha mi přišla hodně originální. Ole mi to ale celé nějak otrávil, a proto jen tři hvězdy. Hodně dobrý mi přišel deník holčiny odněkud z Čech.

(SPOILER) Nějak si nevzpomínám, že bych kdy četla hloupější detektivku. Vyšetřovatelé se nám představují jako banda naprostých amatérů. Hned zpočátku nám do děje vstupuje psycholog Martin, který má až předvídací schopnosti. Motiv vraha je dost stupidní a vysvětlen dvěma odstavci. Tohle jsem si fakt neužila.