bertrand
![Asfalt Asfalt](https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/9659/asfalt-I81-9659.jpg?v=1471553950)
Štěpána Kopřivu mám rád i jako člověka a považuju ho za výborného spisovatele, s talentem pro jazyk, postavy i s velkou slovní zásobou (opak Kulhánka?). Proto mi nezbývá než čekat, že opustí psaní knih pro čtyřicetileté a jiné pubescenty a pustí se do něčeho, co by bylo hodno jeho talentů.
Asfalt je masakrálně makabrózní dobrodružství se skvěle napsanými postavami, místy neskutečně vtipné a všude neskutečně a nápaditě brutální. Brutalita kulminuje a jak je knížka tlustá, přestává bavit a bere se jako nezbytné zlo, protože to co pod ní prosvítá (popisy Pekla, vztahy mezi postavamy, geniální dialogy, slepé uličky a jak z nich ven) je mnohem mnohem zábavnější a zajímavější.
Napadá mě, jak citlivě Štěpán Kopřiva balancuje na hraně kvalitní zábavy a žánrových stereotypů (které má samozřejmě v malíku). To je radost.
Podobně na mě působili třeba ve filmu první Guardians Of Galaxy.
Tak se těším na příště, Štěpáne, bral bych druhou Rychlopalbu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Noční klub. Díl druhý Noční klub. Díl druhý](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/1058/nocni-klub-dil-druhy-2iL-1058.jpg?v=1554270613)
Ve stylu hollywoodských majstrštyků větší, hlučnější, akčnější a brutálnější nežli první díl. A taky hloupější. První návštěva v ústavu působivá svou přímočarou amorálností.
To je asi tak všechno, čtl jsem předevčírem, ale více si nepamatuji. Zapomnění milosrdně zastřelo mou mysl...
![Noční klub. Díl první Noční klub. Díl první](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/1057/nocni-klub-nocni-klub-i-ZEv-1057.jpg?v=1441635700)
Jak popsat Noční klub, knihu z roku 2002, čtenou v roce 2017?
Inu, svět se posunul i v popisu a zobrazení brutalit a z tohoto pohledu je kniha bohužel už poněkud zastaralá (bohužel se vztahuje k momentálnímu vztahu světa, filmu a literatůry).
A literárně?
Rodokaps pro 21. století, kdy Indiány, rančery a kovboje nahradili upíři, nindžové a různí jiní nadlidé, na jemnější psychologii opět není místo. Rozdíl mezi Rodokapsy je v tom, že v nich byla hranice mezi dobrem a zlem zcela jasná a nezrušitelná. Dnes? Porcuje se to horem dolem, vinní nevinní, může se všechno, jen houšť do toho, hrdinové se brodí potoky krve s občasnou hláškou na rtech a jejich život je nadřazen životům kolemjdoucích. Vnitřní morální kompas lehce poblikává v udávání směru, aby se zachovalo dekorum. Čtenář časem otupí.
Možná je Kulhánek schopný vypravěč, s dobrými nápady a schopnostmi vtáhnout do děje, ale není to v takovém případě ouplně ouplně zbytečné?
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Ostří oceli Ostří oceli](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14678/ostri-oceli-05a-14678.jpg?v=1454795096)
Velice, velice, velice... nudné. Kde je Koniáš, kterého mám tak rád? Asi mu povídky nesluší.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Padoucnice 3 Padoucnice 3](https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63808/padoucnice-3-jC8-63808.jpg?v=1643536620)
Cesta do temnoty. Autorův bratr překročil bod z něhož není návratu - přijal za své, že je pacientem. Že je postižený, nevyléčitelný.
Opět hypnotické, znepokojivé čtení. Jako autobiografický grafický román jde Padoucnice do hloubky a intenzity, jakou jsem nečekal...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Přeběhlík Přeběhlík](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/302529/prebehlik-ppD-302529.jpg?v=1480148335)
Člověk už je zvyklý, že knížky s advokátem Halloranem jsou, inu, nudnější. V tomto crossoveru se onou nudou podařilo nakazit i Harryho Bosche. Celá kniha je rutinní, vykalkulovaná, prostě zboží na zakázku - něco jako by Hollywood napsal scénář k nějaké knize Harryho Bosche. Snad je Bosch po dvacáté už vyčpělý, kdo ví? Nebo je to tím, že jsem začal číst mezitím knihy Dominika Dána - v jeho světě by umírněný rebel a last boyscout Harry Bosch (a to jsem jeho fanda) nevydýchal ani čtvrthodinu.
Jsem zvědavý na další Boschovku, jestli mi potvrdí nové pravidlo: kdo jednou čtl Dána, nemůže se vrátit ke Connellymu. Naopak to neplatí.
Hodnocení je subjektivní, objektivně by to bylo za ***, knížka nemá žádnou jinou chybu než mainstreamovou unylost.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Padoucnice 1 Padoucnice 1](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31582/padoucnice-1-rfc-31582.jpg?v=1643536294)
Padoucnice je cesta do jiných světů, do jiných časů, do příběhů, kterých je plná.
Už začátek prvního dílu naznačuje, že se jedná o příběh bez happy endu, o to je jeho četba drásavější, plná beznaděje a černobílá kresba to jenom podtrhuje. Zároveň je fascinující (tak jako fascinuje můru žárovka) zpovědí autora, který i v dospělosti dokáže vnímat svět očima dítěte a předat jeho popis nám ostatním.
Padoucnice také není komiksem, Padoucnice je grafický román.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zahrada ve zbrani Zahrada ve zbrani](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260399/zahrada-ve-zbrani-SGU-260399.jpg?v=1439047601)
Ne úplně snadno uchopitelný komiks. Komiksy mi vyhovují v tom případě, že obrázek pouze neilustruje vyprávěný děj v bublinách, ale přidává k němu vlastní nadstavbu, dotváří text a obohacuje ho a třebas i vede jiným směrem (tedy většinou pravý opak komiksů superhrdinských a jiného mainstreamu).
Zahrada ve zbrani mé požadavky vcelku splňuje. Možná se zdá neukončený nebo nedokonalý, ale právě proto se k němu budu často vracet. Navíc David B. kreslí fakt pěkně ženské....
![Šunkový nářez Šunkový nářez](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/1780/sunkovy-narez-AHM-1780.jpg?v=1544032511)
Co mi kdysi, jakožto Bukovského fandovi, připadalo zajímavé a vtipné vyprávění, to vidím dneska jako nesmírně smutnou výpověď o dospívání v kruté bezcitné společnosti a dysfunkční rodině.
Už nebudu číst, je toho i tak kolem dost.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ženy Ženy](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11250/henry-chinaski-zeny.jpg?v=1736158235)
Inu, v dobách mládí moje oblíbená četba a nyní, po cca 20ti letech?
Bukowski měl knihu pojmenovat spíše (a s prominutím, dámy) "Kundy", protože to je jediné, co Hanka Chinaskiho na ženách zajímá a v knize také hojně využívá. Pozor, nekladu 100% rovnítko mezi Bukowski - Chinaski.
Co mi kdysi připadalo vtipné nebo zajímavé se vytratilo a zbyl smutný příběh o osamělém alkoholikovi, který se snaží udržet jakés takés zdání integrity vlastní osobnosti, bez ladu skladu a výběru bere, co mu život v jeho věku ještě nabízí i když sám v koutku duše cítí, že jediným pevným bodem v životě je psací stroj a Mozart v rádiu. Chlast mu pomáhá přežít. A právě na jeho vztahu k ženám prosvítá jeho pravá osobnost. Něco v závěru na chvíli pochopí, ale holt, je to alkoholik, že...
No, kdo četl depresivní Šunkový nářez a věří na určující vliv rodiny a mládí, tuší, odkud Hankovo chování může pramenit.
Chtěl toto Bukowski napsat? Nevím, ale pro mne to tam mezi řádky jest.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Rudý kapitán Rudý kapitán](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/279226/rudy-kapitan-QRz-279226.jpg?v=1557073975)
Tak jsem viděl film a že si otevřu knížku, abych viděl jestli je stejně blbá. Sklaplo mi po pár stránkách.
Do filmu ji zhmotnil někdo, kdo nikdy neseděl s kámošama v zaplivané čtvrté cé, komu sprostý slovo nesedí v hubě, kdo viděl víc filmů jak živejch obyčejnejch lidí a kdo si bůhvíproč myslí, že Michal Suchánek může hrát mužnýho agenta StB - podle toho to taky vypadá.
A knížku napsal někdo, kdo je toho prvního pravej opak a podle toho to taky vypadá!
Body snižuju jenom za podivnou zápletku s templářema, která se hodí snad do Indiana Jonese, ale tady byla jako pěst na oko... ale jinak - lahoda pane jahoda....škoda, že nemám k mání slovenskej originál, ale jen českou kopii....
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Théseus Théseus](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164014/theseus-164014.jpg?v=1369502882)
Když Kabát se ku komiksu pustí/zaplesá laskavého čtenáře srdce, byť dětské dupačky jeho/ již dávno na smetišti věků/ hlodá času chrup...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Příhody barona Prášila Příhody barona Prášila](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219962/prihody-barona-prasila-219962.jpg?v=1409342934)
Malý literárně vizuální skvost, který svou hravostí předčí mnohé slavnější publikace. Samozřejmě hlavně zásluhou ilustrátora Václava Kabáta, který zde zřejmě dostal zcela volnou ruku! Jaká škoda, že jde o počin téměř neznámý!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Komisař Bambus a fantóm banky Komisař Bambus a fantóm banky](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/53280/komisar-bambus-a-fantom-banky-cfF-53280.jpg?v=1575279092)
Opět klenot mé knihovny, korunovaný navíc diadémem v podobě toho, že se zde pábitelské ilustrace Václava Kabáta potkaly s kongeniálním textem Vladimíra Přibského. Výsledkem je onen zmíněný poklad nad poklady, který stačí otevřít a ocitnete se v Londýně, který nikdy nebyl....
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šibal Mušfikí Šibal Mušfikí](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223590/sibal-musfiki-Ll5-223590.jpeg?v=1658094935)
Ilustroval Václav Kabát. Poučený čtenáři, je třeba něco dodávat?
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pavián mezi lidmi Pavián mezi lidmi](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44750/pavian-mezi-lidmi-vTl-44750.jpg?v=1568642425)
Opět jedna z knih, kterou "udělal" rozkošný ilustrátor Václav Kabát. Tentokrát se překonal a velice vtipně doplnil psaný text drobnými kreslenými minipříběhy, které povyšují knížku na tzv. evergreen (cosi věčně svěžího).
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![O Stodolovém mistru: Pohádky a pověsti z Rožnovska O Stodolovém mistru: Pohádky a pověsti z Rožnovska](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104255/o-stodolovem-mistru-v52-104255.jpg?v=1475133633)
Luxusní kniha sebraných poudaček z Rožnovska. Atmosférické ilustrace geniálního Václava Kabáta jí dodávají další rozměr. Přítomno jest tajemno, dobrodružno ba i strašidelno. Rodinný poklad.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Básník Básník](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245373/basnik-Gni-245373.jpg?v=1554048955)
Hltá se to jedním dechem, až stránky šustí vzduchem.
Slabých míst si člověk ani nevšimne, protože na to prostě není čas, musí se číst a číst a číst až do konce i kdyby děti hladem skučely, tramvaje zvonily, uragán Flóra řádil za okny...