betička komentáře u knih
Poslouchala jsme jako audioknihu, krásně namluvenou Zuzanou Slavíkovou.
Úžasně napsané, plné humoru, nadhledu ...
Mě by takové dětství, asi zabilo, ale pokud ne ... :-) tak bych možná napsala taky takovou knihu.
Lyžování na kapesníčcích sněhu, dědečkův parádní a domácí oblek, příprava školních pomůcek ... geniální a nenapodobitelné.
No teda ... to bylo pro mě dost těžké čtení.
Vlastně počet hvěz vůbec neovlivnil styl psaní autorky, ten byl skvělý náramně popisný, bez zbytečných detailů a zabředávání, ale ... to téma.
Jak já nemám ráda lidi, kteří se bojí někam pohnout, stále něco odkládají na pak, abych někoho nezatěžoval, nemluví o svých problémech, pocitech. Nebo se rozhodují na základě nějakých pochybných dojmů atd. Ne nadarmo se říká cesta do pekel je dlážděna dobrými skutky... a tady se to opět potvrdilo.
Knihu jsme znala jen podle názvu a k četbě jsme se odhodlala pro splnění výzvy. Jak já mám z knihy smíšené pocity, to už se mi teda dost dlouho nestalo. Jejda, jak mě byly ty postavy nesympatické a hlavně nepochopitelné. Jejich charaktery se pohybují ode zdi ke zdi. Nic mezi tím. Absolutní nenávist a tvrdost, kterou hrdina přenáší z generace na generaci, aniž by si to jednotlivci mnohdy zasloužili. A naopak naprostá netečnost a odevzdanost osudu, údělu. Jediný kdo byl tak nějak lidský byla hospodyně. O všem něco věděla, měla na to i zdravý náhled, ale moc pro změnu stejně neudělala.
No, vzít si knihu na dovolenou nebyl zrovna dobrý nápad :-)
A poučení pro ostatní - číst ji pokud člověk není úplně v psychické pohodě se přísně zapovídá :-)
Další zajímavý pohled na 50. léta 20. století u nás.
Příběh mě velmi bavil a nenudila jsem se u jeho čtení ani chvilku. Zajímavá byla ta myšlenka jak jedno slovo ANO/NE ovlivní osud člověka, že to někdy to může být jen paralelní cesta, ale někdy to může být úplná odbočka na křižovatce.
Ale hlavní je to rozhodnutí udělat ...
Posloucháno jako audiokniha. Úžasný hlas pana Vlasáka přidává příběhu na zajímavosti a autentičnosti.
Nádherná kniha, četla jsem ji před lety a nyní poslouchala jako audioknihu a rozhodně se k ní ještě několikrát vrátím.
Obdivuju s jakou noblesou dokáže autorka popsat velmi těžký život na farmě, že se člověku chce smát i plakat zároveň.
Její dokonalý a veselý popis situací mám moc ráda a vždy mi spolehlivě zvedne náladu nehledě na to jestli čtu tuto knihu a nebo některou z dalších dvou, které jsme už také četla ( Co život dal a vzal a Morová rána).
např. popis zkoušky korzetu : ona mě ohnula, navlíkla ramínka na ramena a trhem mě postavila zpatmo. Vypadala jsem přesně jako zkumavka z níž nahoře něco vybublává ...
Poslouchala jsem jako audioknihu a je to opravdu moc hezký poslech.
Hodně moc se mi líbila vesnička pro penzisty a jejich akční hrdinové :-) Trávit stáří v tomto prostředí nemusí být vůbec špatné, naopak pro dost lidí i dost přínosné.
Konec detektivky se mi už zdál malinko překombinovaný, ale pořád to ještě bylo únosné.
Mám tu knížku moc ráda + ještě se mi do toho čtení vloupávají útržky z televizního seriálu, takže mám v hlavě takové prima kino :-)
Moc se mi líbí krásný jazyk pana Škvoreckého a jeho úžasné slovní obraty - "Napnul jsem barové svaly i hříšnickou vůli ..."
I když v dost pohnuté době, tak krásný čas studentských lásek ...
Knihy od Ládi Heryána čtu stále s velkým zájmem.
Moc mě baví jeho propojení víry s životem, to že se nebojí " umazat" a žít Františkovo - církev jako polní nemocnici.
Mám ráda jeho překlady Bible, vysvětlení jednotlivých slov v jejich původním významu ...
Líbila se mi myšlenka: Bible není přírodovědná, nýbrž náboženská kniha...je to stejné, jako když chceme malým dětem sdělit tu velikou pravdu o vítězství dobra nad zlem: neděláme jim přednášku z psychologie nebo etiky, ale vyprávíme jim pohádku (a to přece vůbec neznamená, že jim chceme lhát).
Poslouchala jsem jako audioknihu, nádherně namluveno, moc příjemný poslech.
Líbí se mi jak autor propojil politické nálady v zemi, velkou nezaměstananost a ještě větší strach z ní (možná je škoda, že to tam není více zakomponováno do příběhu).
Zaměřuje se spíše na ohromnou změnu ve filmovém průmyslu (je pro mě až nepředstavitelné, že si spousta lidí myslelo, že mluvený film nemá dlouhého trvání) - je na tom krásně vidět, jak byla, je a bude určitá skupina lidí, která má až panickou hrůzu z jakékoliv změny.
Nápaditý příběh ...
3. díl a opět úžasné čtení, nádherná kronika života ...
Oslovilo mě spousta příběhů, myšlenek, řešení situací, některé kladně, některé záporně, ale každá mě donutila přemýšlet a vytvořit si názor a nikdy to nebylo ve stylu - tohle si musela vymyslet, to není normální.
jedna z mnoha: Ne, tak to není, Anuško, zatřese Ženka hlavou. Naděje neznamená, že se ti splní, co si přeješ. Uchovat si naději znamená věřit, že všemu zlému navzdory bude zase jenou dobře.
Knihu jsem si přečetla na doporučení od kamarádky. Je teňoučká, ale silná.
Líbil se mi autorčin přístup k danému tématu. Na nic si nehraje, nesnaží se situaci a své pocity zlehčit, zlepšit, vykreslit se v dokonalém světle. Je to pravdivé, surové .... a přitom neskutečně lidské. Jsem za tuto knihu moc ráda. prožíváme něco podobného v rodině a je moc osvobuzující moci si toto přečíst a nemít ten pocit, že jste nevděčný, nemilující a sobecký tvor :-)
Co k tomu říct ....člověk si zase uvědomil tu divokost doby po 2. světové válce a speciálně v pohraničí po odsunu Němců. Kdy se opět v celé nahotě projevily povahy lidí. Jak vlasně jen opravdu málokdo chtěl budovat, ale spíše využít možnosti nahrabat majetek a získat moc (co není uvázané, zamčené a hlídané není v bezpečí), ale o to víc vyniknou povahy těch co mají nadšení, snahu a radost z odvedené práce.
Rozhodně mě tato úžasná kniha motivovala ke shlédnutí seriálu.
Knížka je takové typické romantické čtení, které ale není trapné :-)
Takhle nějak bych dopadla, kdyby mi někdo svěřil psa :-)
příjemná oddychovka, Luc je až příliš, skoro trapně dokonalý :-). Knížka neobsahuje žádné zbytečné záludnosti napsané jen proto, aby se natáhnul děj :-)
posloucháno jako audiokniha
Zajímavý příběh, líbilo se mi, že se nejednalo o typickou detektivku, kdy se vyšetřuje jeden kriminalistický případ od začátku do konce (vyšetřování až do polapení pachatele :-)), ale je to prošpikováno " čtením z deníku".
Chvilku mi trvalo než jsem přišla na to proč je tam ta nit s deníkem a vyprávění jedné čerstvé maturantky.
Příběh není jen o vyšetřování smrti, ale je tam i zajímavě popsána charakteristika lidí, kteří odmítají příjmout mezi sebe cokoli jiného, něco co by je mohlo nějak vykolejit se zajetých kolejí, stereotypů.
Krátká knížečka o nás ... Kdybych, Abych, Jábych, Cobych ...
Určitě bych ji nečetla úplně malým dětem, pro které jsem si podle obalu, myslela, že knížka je.
Jak tu už psali - nejrozumnější je ten plyšový pes :-)
Zajímavě pojatý životní příběh jednoho muže a lidí okolo něj. Velmi uvěřitelně vystavěno, s několika životními kotrmelci, životními křižovatkami.
Na můj vkus byl Václav muž s velmi pružnou páteří a velkou snahou vyhnout se většině nepříjemností, které v životě nastanou... jako známý mohl být přijemný člověk, ale jako kamaráda, na kterého je spolehnutí za každé okolnosti bych jej mít nechtěla.
Odychovka na zahnání špatné nálady :-) Teda v případě, že už člověk je ve vztahu. A nebo pak pokud trvalejší vztah teprve hedá, tak pak k poznání, že může být i hůř ....