blanka5960 komentáře u knih
Tato kniha rozhodně bude patřit k nejlepším, které jsem tento rok přečetla.
V příběhu sledujeme hlavní hrdinku Grace, která získá pracovní místo v knihkupectví. Grace ještě nikdy v žádném knihkupectví nepracovala a ani to není žádná vášnivá čtenářka, postupem času však objevuje kouzlo knih a jejich příběhů....Vše se zdá být idylické až na fakt, že se nacházíme v Londýně za druhé světové války, kdy muži postupně odcházejí do války, ženy zůstávají samy a děti jsou odesílány na bezpečnější venkov.
S rostoucí silou německých vojsk začíná v obyvatelích narůstat strach z možného útoku. Jednoho dne se tyto obavy bohužel promění ve skutečnost, Londýn je v noci bombardován. Celé městské čtvrtě mizí v troskách, budovy ničí ohromné požáry, které nemá kdo uhasit a ani čím. Bombardování jsou stále častější, německé vzdušné útoky jsou prováděny vždy za temných nocí a o to více jsou zničující. Ti kdo mohou staví si na pozemcích kryty, nebo využívají například kryt v metru. Obyvatelé musí po setmění zatemňovat okna, na dodržování dohlíží hlídky civilní obrany. Mnoho lidí přichází nejen o střechu nad hlavou, ale i o své blízké.
Lidé čím dál tím víc potřebují trochu rozptýlení od války a útěchu právě nalézají v onom knihkupectví, kde Grace pracuje.
Celá kniha je prostoupena solidaritou, pomocí, nadějí a láskou ke knihám.
Po přečtení prvního dílu jsem si myslela, že je to ten nejlepší díl.
Ale tady autorka zvedla pomyslnou laťku hodně vysoko.
Svět který jsme poznali v prvním díle společně s Feyre , nyní teprve skutečně objevujeme a poznáváme. A je to nádherný pohled, těžko hledat slova, která by popsala všechny pocity, emoce, které společně s Feyre potkáme.
Navíc romantická linka je perfektní a Rhysand je prostě úžasná postava, kterou milujete.
Autorka píše tak čtivě, že stránky mizí a zachvilku jsme u konce . A konec ještě nechcete, věřte.
U čtení jsem zjistila, že pokud by Mass do knihy napsala třeba i nákupní seznam, nebo recept na nedělní oběd, budu jej stejně hltat jako celý příběh v této úžasné série.
(SPOILER) Závěrečný díl, přinesl opět krásné, pohodové čtení.
S napětím jsme sledovali, zda se podaří sídlo rodiny Dranitz zachránit a navrátit mu lesk a noblesu dávných časů. Dozvěděli jsme se také něco z hluboké minulosti, tohoto sídla, vsuvka o klášteře a jeptiškách, které zde žily byla příjemným osvěžením příběhu. Dějová linka z dětství a dospívání Sonji nám nastínila jaký byl život v NDR za socialismu.
Celá trilogie mě bavila, byla odpočinková, pohádková.
Časy se mění, ale lidé stále prožívají to co jejich předci, radost, smutek, naději i lásku.
Posledních pár vět knihy krásně uzavírá celý příběh.
Nic nekončí. Všechno začíná zase od začátku. To nové má na sobě jiný šat, ale zpívá stejnou píseň.
Cassidy je obyčejná holka, která má kocoura, čte komiksy, má ráda Harryho Pottera a žije společně s rodiči v Londýně. Zdá se, že je obyčejná, ale opak je pravdou. Cassidy se skoro utopila a od té doby vidí ducha chlapce, který se stane jejím kamarádem.
Rodiče se velmi zajímají o duchařinu a je jim jednou televizní společností nabídnuto natočení pořadu o nejstrašidelnějších místech na světě.
Rozhodnou se pro skotský Edinburgh.
Město plné tajemných uliček, starobylých domů, hřbitovů, sklepení a hlavně město duchů.
Cassidy zde zažije velké dobrodružství, konečně zjistí proč vidí duchy a hlavně se dozví, co je jejím posláním.
Knížka je velmi čtivě napsaná, krátké kapitoly, není zde hluché místo, stále se něco děje.
Opět čtivě napsáno. Miluji Dianiny bichle a tato byla opravdu maxi, 1200 stránek uteklo jako nic a příběh mě bavil od začátku až do konce. Těším se na další díl, snad se jej brzy dočkáme.
Romantický příběh, který Vás přinutí přemýšlet. Hlavní hrdinka při havárii vrtulníku přijde o svého manžela Jesse, o svou jedinou pravou lásku. Čas plyne a do života jí vstoupí Sam, který dokáže, že může opět poznat lásku a být milována. Ovšem osud zamíchá karty a ztracený manžel se po letech objeví a Emma se musí vypořádat se svým srdcem, koho si vybere a kdo bude ta jediná láska jejího života, těžká a nelehká volba. Knížka je plná pocitů, nutí vás k zamyšlení. Přemýšlíte jak byste se zachovali vy být na jejím místě.
Po přečtení ságy Panský dům jsem samozřejmě nemohla vynechat ani prvotinu ságy Venkovské sídlo. Příběh nás zavede střídavě do dvou časových linií a to sice období druhé světové války a cca rok 1990. Z počátu knihy jsem se ztrácela ve jménech, ale po chvíli jsem všechny postavy zařadila a věděla jsem kdo je kdo. Příběh nám vykresluje osud baronky Francizky von Dranitz a její rodiny, odehrávájící se na území východního Německa. Příběh je čtivý, hezky popsáno prostředí i okolí panského sídla, velmi se mně líbily pasáže z deníku. Za mne lepší než Panský dům.
Železný plamen je pokračování série Empyreum. První díl Čtvrté křídlo se stalo naprostým fenoménem ve světě fantasy, troufnu si napsat, že snad není nikdo, kdo by o ní neslyšel a neznal ji. Čtvrté křídlo bylo naprosto úžasné, skvělý fantasy příběh o dracích. Mě naprosto uchvátil, po dočtení jsem netrpělivě vyhlížela pokračování.
Tento druhý díl navazuje přesně tam, kde skončil děj prvního dílu. Violet přežila první ročník na Basghiatské akademii a nyní nastupuje do druhého ročníku, kde se společně se svými spolužáky učí zdokonalovat své dovednosti. Stejně jako v prvním díle i tady Violet neustále bojuje o svůj život. Nově zvolený zástupce velitele se na ni zaměřil a dělá jí pěkný peklo. Oporu nachází u svých nejbližších přátel a samozřejmě u Xandena. Linka mezi nimi je opět skvělá, začínají se více poznávat, odhalují minulost. Učí se jaké to je být spolu ve vztahu a tvořit pár, učí se komunikovat, důvěřovat jeden druhému i svěřovat si navzájem své vlastní pocity.
Violet také zjišťuje, že informace, které jim celý život říkali jsou lživé. Lidé jsou v nebezpečí, zlo číhá za hranicí ochranného štítu a nejen tam.
Celý druhý díl se nese ve znamení objevování, zdokonalování, odhalování pravdy, je o boji ale také o obřím přátelství i důvěře. První část knihy byla v pomalejším tempu, ale příliš mně to nevadilo. Bylo to jako bych se navrátila mezi staré známé. Prostřední část knihy bych trochu zkrátila, za mě to bylo zbytečně natahované. Pro mě byl tento díl o pocitech, při čtení mé emoce lítaly nahoru dolů jako na horské dráze. Bála jsem se, dojimala, smála i plakala. Uchechtávala jsem nad hláškami dračí puberťačky Andarny.:-) A když se na scéně objevila jedna postava, tak jsem použila i dost nevybíravý slovník.
No a ten konec, co si pro nás autorka přichystala :-0 To jsem nečekala a dost mě to překvapilo. Měla jsem chuť s tou knihou hodit.:-D
I přesto, že tentokrát nedávám plný počet * i tak knihu doporučuji, bavila mě a to moc. Těším se na pokračování, doufám, že bude brzy!
Nová kniha od Natashi Lester je malinko jiná, než jak jsme u autorky zvyklí, ale i tak je opět skvělá.
Kniha je rozdělena na šest částí, střídají se časové osy z období válečného a těsně poválečného. Musím říct, druhá část je linka z válečných let a ta mě při čtení překvapivě moc nebavila. Měla jsem pocit, že je zde na mě moc jmen a tak nějak jsem se ztrácela. Možná to bylo jen ovlivněno mou nepozorností a náladou, těžko říct. Ale ostatní části a hlavně závěr to byla opět Natasha Lester jak ji známe.
Hlavní hrdinka Alix po válce začne pracovat u začínajícího módního návrháře Christiana Diora. Vleče za sebou stín minulosti, pronásledují ji události při kterých přišlo o život devět mužů. Křivda, kterou nejde zvrátit, ji pronásleduje každý den i noc. Alix chce dostát spravedlnosti, najít viníka. Tajemný muž La Voce se ozývá a jen ona jej může odhalit světu.
Po dočtení celé knihy musím uznat, že i ta druhá část měla být napsána, tak jak byla. Vše dávalo smysl, vše zapadlo, tam kam mělo.
Přemýšlela jsem, proč mám knihy od Natashi Lester tak ráda.
Její knihy dokáží člověka naprosto pohltit. Dokáže skvěle popsat prostředí, postavy, vzbudí ve vás zájem o události té doby. Osobně si neustále při čtení něco vyhledávám, zjišťuji jak vypadaly všechny ty nádherné šaty od Diora. Hledám si fotografie míst na kterých se příběh odehrává, informace o válečných operacích, tajných organizací....
Odpovědí je, že přesně pro tu skvělou kombinaci všeho, co vzbudí zájem. To za mě splňuje jen dobře napsaná kniha.
Tři životy můžu všem doporučit, už teď se těším na další autorčinu knihu.
PS: doporučuji nevynechat autorčin doslov, kde vysvětluje a odhaluje co je fikce, co jsou reálie, jaké osobnosti ji při psaní inspirovaly.
Hodnocení 4,5
(SPOILER) Láska po španělsku je boží čtení, jasně už od začátku všichni víme kam to směřuje, ale proto to také čteme, že jo :-)
Takže pokud máte rádi letní romance, a nevadí vám trocha toho klišé, nebo máte rádi příběhy od nenávisti k lásce, tak tohle je přesně co potřebujete a chcete číst.
Catalina a Aaron, jsou kolegové v práci a samozřejmě se nemají rádi. Ona je upovídaná, kamarádská, je jí všude plno. On naopak je nažehlený kravaťák, pan dokonalý, věčně zamračený. A říkáte si jak se ti dva spolu dají dohromady ? Tak to je jednoduché. Catalina díky své lži potřebuje partnera na svatbu své sestry. Čas se krátí, termín svatby se blíží a Catalina zjišťuje, že sehnat někoho narychlo není tak jednoduché, jak se původně zdálo.
Aaron se nabídne, že bude její partner na svatbu. Proč se nabídl, když se nesnáší, to už si budete muset přečíst sami.
Ale slibuji, že se budete bavit, smát, otáčet jednu stránku za druhou.
A možná, že i nějaká ta slza ukápne.
Láska po španělsku je skvělé prázdninové letní čtení, které doporučuji všem romantickým duším.
Ps: pssst.... kdybyste někde potkali Aarona, dejte vědět
Drahý Aarone je druhá kniha od autorky, kterou jsem četla a jo tohle mě bavilo ještě mnohem víc než Srdcem proti zdi. Sedlo mně to do nálady, krásná slow burn romance čtivá, nenudila jsem se ani chvíli. První polovina je psána ve formě dopisů, mailů, chatu. Tahle forma byla super mělo to spád, četlo se to samo, druhá polovina knihy je psána klasicky.
Ruby je mladá talentovaná dívka, která navrhuje a šije kostýmy na krasobruslení. Navrhování a šití je její koníček, který ji hodně baví, jenže na obživu to nestačí a tak vypomáhá u tety s šitím svatebních šatů. Kromě toho je i dobrovolnicí v nadaci Pomoc vojákům. Tato nadace zajišťuje dopisování dobrovolníků s vojáky, kteří jsou vysláni na zahraniční mise. Ruby je nadací přidělen Aaron Hall, který zpočátku na Rubyiny maily vůbec nereaguje. Ruby je rozhodnuta požádat o přidělení někoho jiného. Nakonec po několika nezdařilých pokusech přeci jen přijde od Aarona odpověď. Nezůstane to jen u jednoho mailu, začnou si pravidelně psát a pomalu mezi nimi vzniká přátelství na dálku.
Příběh je o poznávání jeden druhého, o budování vzájemné důvěry. Aaron učí Ruby být odvážnější, jít si za svými sny a Ruby je pro Aarona jediná, která jej v nelehkých chvílích dokáže rozesmát a být mu oporou.
Od knihy jsem dostala přesně to, co jsem očekávala. Krásný příběh od přátelství k lásce.
Zapata dokázala ve mně vzbudit všechny emoce. Smála jsem se, zažívala jsem obavy i nedůvěru, plakala jsem, nakonec se zamilovala a společně s Ruby i Aaronem našla lásku na celý život.
Hodnocení 4,5
Druhý díl série Dark Elements nese název Dotek jako led a opět se budu opakovat, ale i tento díl byl skvělý pro mě i malinko lepší než předchozí.
Layla začíná být více svá, je prostořeká, odvážná, zapojuje se do bojů i pátrání po Lilinovi (tohle je příšerné jméno :-D), chce zjistit kdo bere lidem duše.
Příběh je napínavější, plný přízraků, neobjasněných úmrtí, démonů, pekelných stvoření.
Do příběhu zasáhnou i čarodějové a cena bude vysoká.
Layla, Zayn, Roth... milostný trojúhelník má v tomto díle velký prostor. Zatímco Layla má dilema a váhá, já mám jasno od prvního dílu #teamroth
Doufám že autorka je také team Roth
Bambi a koťátka už známe, tak tajně doufám, že se dočkáme draka Dupíka ;-)
Sečteno a podtrženo, skvělá série a ten konec...proč nám to dělá, kdo to má vydržet do dalšího dílu.
Hodnocení
Neni tajemstvím, že jsem nadšená sérií Z krve a popela, takže když vyšla další kniha od autorky potřebovala jsem si ji nutně přečíst. A opět jsem byla nadšená, protože píše skvěle Je to čtivé, vtipné, napínavé, bavilo mě propojení fantasy a lidského světa, postavy.
Navíc je tady snad první milostný trojúhelník, který se mně líbil, chemie mezi nimi funguje. A co musím ocenit je popis démonického prince Rotha ;-)
Takže je vám jasný, že jsem #teamroth
Jo a taky pokrevnice had Bambia koťátka byla skvělá.
Hodnocení 4,6
Jak popsat něco co je skvělé a dokonalé, snad jen....
Prostě si to musíte přečíst
Příběh je zasazen do světa Z krve a popela, pokud jste četli tuto sérii budete v malinké výhodě. Knihu lze číst i samostatně, jen je možné, že si lehce vyspoilerujete některé věci. Sama autorka doporučuje číst Z krve a popela 1-3 a jako 4 díl zařadit Ve stínu popela.
Tento příběh se odehrává v minulosti před příběhem Poppy. Hlavní hrdinka Serafena je první vyvolenou Pannou pro boha smrti. Svůj život zasvětila tomu, aby se obětovala a zachránila tím své království od všudypřítomné hniloby, která ničí vše. Serafenu připravovali a cvičili, aby splnila své poslání. Jejím úkolem je se zaslíbit prvotnímu bohu Nyktovi, kterého musí zabít. Obyvatelé Lasanie na ni spoléhají a ona nesmí selhat. Sera je bojovnice, odhodlaná uspět za každou cenu, má jasný cíl, on musí zemřít.
Jenže nepočítá s tím, že v ní Nyktos zažehne zakázanou vášeň.....
Je to strašně moc čtivé, chemie mezi hlavními hrdiny je perfektní. Po celou dobu má děj dynamiku, postavy se vyvíjí, není tam žádné hluché místo, hltáte stránku za stránkou. Nyktos, dovolím si jej přirovnat trochu k Rhysandovi, šlape mu malinko na paty.
No a na koneci ten cliffihanger jako hrom, potřebuji další dil. Jo a taky Drakeni byli boží. Já jsem nadšená, bylo to skvělé čtení, moc jsem si jej užila a všem jej doporučuji. Tohle bylo o level výš než Z krve a popela.
Za mě je to první adept v seznamu TOP 2023.
Hypotéza lásky
nebylo dne nebo hodiny, kdybych nenarazila na sociálních sítích doporučující odkaz na tuto knihu, jak je boží a jak si ji musíme všichni přečíst. Přiznám se, že jak má kniha kolem sebe mnoho povyku, jsem obezřetná a spíš mě to jako čtenáře odrazuje. Takže jsem vyčkávala, co na ni říkají knihomolové z mých oblíbených účtů. Povětšinou ji chválili, doporučovali a tak jsem se nechala zlákat ke čtení. Prvních asi 80 stránek jsem si říkala, kde je to kouzlo, nebylo to špatné to ne, jen jsem nebyla tak uchvácená jako ostatní. Možná za to mohla nálada, nebo pár sprostých výrazů, které pro mě byly v tu chvíli přes čáru. Těžko říct...
Naštěstí jsem knihu neodložila a četla dál, kouzlo bylo objeveno a mě stejně jako všechny ostatní Hypotéza lásky okouzlila a já četla, hltala stránku za stránkou.
Hypotéza lásky je romantická komedie z žánru new adult, odehrávající se v akademickém prostředí vysoké školy. Laboratoře, výzkum, granty, naděje, zklamání, chemie, přátelství, láska o tom všem a především o vztazích je tato kniha. Jeden neuvážený čin spustí sérii něčeho, co už tak lehce nejde zastavit. Vtipná láskyplná komedie kterou,doufám v to, někdo ztvární ve filmové podobě. Bylo to skvělé, boží čtení u kterého jsem si odpočinula, užila si jej a stejně jako milion čtenářů předemnou musím Hypotézu lásky doporučit. Tohle fakt chcete číst.
Máte rádi knihy od S. J. Maas nebo Jay Kristoffa, pokud ano Divoká říše je přesně ta pravá knížka, která vás nesmí minout.
Válka lidí a víl Budapešť rozdělila na dvě části na Budín a Pešť. Budín lze popsat jako část města, kde je blahobyt, řád, moc a všudypřítomné politické intriky. Oproti tomu Pešť je částí města, kde je vše zchátralé, budovy se rozpadají, všudypřítomný zápach, obyvatele trápí chudoba, hlad, nikdo nedodržuje žádná pravidla. Špinavé ulice jsou plné zlodějů, vrahů a ani ve dne zde není bezpečno. Neutrální hranici mezi Budínem a Peští tvoří řeka Dunaj, kterou přetíná železniční most. Právě po tomto mostě vlaky přepravují cenné náklady, které hlavní hrdinka Brexley společně s Cadenem přepadává a uloupí část nákladu. Je to velmi riskantní, oba jsou vysoce postavení, pochází z paláce a pokud něco selže hrozí jim, že přijdou o vše. Přijdou o život nebo je chytí a zavřou je do toho nejhoršího vězení, do Halalhazu, vězení z kterého se nikdo nevrátil živý.
Brexley je hrdinka, která má ráda adrenalin, je spontánní, odvážná a většinou dříve koná než myslí. Což se jí stane osudným, chytí ji a noční můra se stane skutečností.
Prostředí vězení je drsné, surové, plné násilí, šikany, ponížení, strachu, tísnivá atmosféra v knize je přímo hmatatelná. Bohužel Brexley tohle všechno zažije na vlastní kůži, padne až na samé dno. Přesto se nevzdává, jejím cílem je přežít, v mysli má jen Cadena, dokud se jí ve vězení nepostaví do cesty jeden muž. Tím mužem není nikdo jiný než sám Warwick Farkas, legenda o níž se jen vypráví a nikdo nevěří, že existuje.
Historky o vlkovi slýchali už jako děti, nebyl ani fae, ani člověk, jen žijící duch. Jeho činy vyvolávaly hrůzu i úžas, kolik lidí zabil holýma rukama. A nyní se legenda stává skutečností....
Co se mně líbilo:
- temná, surová atmosféra vězení
- bad boy co vypadá jako Jason Momoa (toho já můžu )
- chemie mezi hrdiny fungovala
- prostředí Budapeště, zmínka o Praze
Mimochodem některý z následujících dílů se bude odehrávat v Praze
- skvělý skřítek Opie a jeho úžasně originální oblečky
Co se mně malinko nelíbilo:
- skoro nezničitelná hrdinka
- erekce ve chvíli kdy bojují o život
- málo rozvedené fungování světa, chyběl mně popis kouzelných bytostí, ale předpokládám, že to autorka rozvine v dalších dílech.
Takže shrnuto a podtrženo bylo to skvělé čtení, které můžu doporučit a ikdyž to má nějaké drobné nedostatky, jako celek to bylo super
Oba díly této historické série jsou perfektní. Příběh je zasazen do Anglie na konci 19.století, kdy se ženy pokouší prosadit svá práva. Sufražetky bojují za práva, která jsou pro nás dnes samozřejmostí, ony si je musely tvrdě vybojovat. Právo na studium, na svobodu, nebo také volební právo.Hlavní hrdinky obou dílů jsou silné ženy, ví co chtějí, jsou chytré, vtipné a s muži se nemazlí. Příběhy jsou psány čtivě, chemie mezi postavami funguje skvěle, romantická linka je v obou dílech perfektní Pokud máte rádi Pýchu a předsudek, Kroniky prachu , nebo Bridgertonovi jsou Rebelky přesně to pravé čtení pro vás.
Autorka opět dokázala vykouzlit krásný příběh plný jídla, úchvatných popisů přírody, památek, i kultury země. Romantická linka je skvělá, mezi Hannah a Conorem to pěkně jiskří. Překvapení v tomto díle je i malinkatá detektivní zápletka. A to vše tvoří nádherný celek pro který její knihy milujeme. ️
Po Kavárně v Kodani, Hotýlku na Islandu se i Domek v Irsku řadí k mým oblíbeným dílům ze série Romantických útěků.
Doufám, že se od autorky dočkáme dalších dílů, protože píše skvěle a nás čtenáře to moc baví. Baví nás cestovat, poznávat nová místa a kultury, společně prostřednictvím jejich úžasných příběhů.
Po Království krve a popela, které jsem zařadila do top 2021, jsem se obávala, aby následující díl nebyl jen výplňkový. Ale panebože tohle jsem nečekala, že to bude takhle skvělé. Ano Království těla a ohně se právě nominovalo do top knih 2022.
Kniha je čtivá, od prvních stránek vás příběh vtáhne a než se nadějete jste na konci. Tohle byla jízda, těch 616 stránek přečteno za den a půl. A miluji to!
Hlavní hrdinové Poppy a Hawk/Casteel si nelze neoblíbit, jejich vzájemné poznávání, přitažlivost, která mezi nimi je, chemie prostě funguje. Vedlejší postavy jsou skvěle napsány, Kieran je úžasný. Také se dozvíme věci z minulosti, leccos je objasněno a leccos naopak zůstává pod rouškou tajemství. A ten konec, potřebuji nutně další díl. Doufám, že se brzy dočkáme českého překladu, protože kdo to má vydržet.
Já jsem čtení neskutečně užila, doporučení největší, tohle si musíte přečíst.
První co vás zaujme na této knize je její nádherná obálka i ilustrace pod přebalem, jedním slovem krása. Druhá je anotace, která moc nevyzradí a láká k přečtení tohoto historického příběhu. Příběhu jež se odehrává v polovině 18.století. Prostředí Londýna je zde krásně vykresleno, ulice plné špíny, žebráci, chudoba obyčejných lidí naproti tomu šlechta a bohatí lidé. Příběh nám ukazuje společenské rozdíly té doby, kdy si mladé chudé dívky nemohly ponechat své děti a doufaly, že se jim poštěstí je umístit do londýnské nemocnice, kde se jim dostane zaopatření. Nalezenec ukrývá příběh o silných ženách, naději a o nekonečné lásce k milovanému dítěti.