boticelli boticelli komentáře u knih

Astronomův sen Astronomův sen Thierry Bourcy

V polovině odkládám a vracet se ke knize nikdy nebudu. Mám rád pitoreskní příběhy ale tady ta atmosféra na mě působila jako reportáž bulvárních reportérů z šestnáctého století.

26.12.2023

Šťastné a nejhrůzostrašnější: Třetí antologie štědrovečerních hororů Šťastné a nejhrůzostrašnější: Třetí antologie štědrovečerních hororů * antologie

Třetím rokem trávím Vánoce ve společnosti duchařských povídek a budu velice rád, když to trilogií neskončí. Vůbec mi nevadí, že to nejsou supermoderní/rafinované/dechberoucí perly, naopak, tu více než stoletou patinu si svátečně vychutnávám. Sbírce, která je přecejen slabší než minulé, vévodí (dle mého) mistr Lovecraft, v závěsu za ním (kupodivu) obě dámy spisovatelky a potom ostaní mužští interpreti.

26.12.2023 5 z 5

Hloupý žert a jiné příběhy Hloupý žert a jiné příběhy Edward Gorey

Parádní nekorektní laskominy s ilustracemi od mého oblíbeného umělce.

20.12.2023 5 z 5

Co všechno zavál sníh Co všechno zavál sníh Jaroslav Seifert

Okouzlen nádhernýmy texty ve Všech krásách světa jsem si obstaral i tuto knihu s fotografickým doprovodem. Asi v ní budu listovat vždy takhle v prosinci, ta atmosféra, slovní i obrazová, tam je.

19.12.2023 5 z 5

Nulorožec Nulorožec Petr Stančík

Pan spisovatel mě svou brilantní fantazií zblbnul tak, že jsem párkrát nevěděl co je ještě fakt a co už je produkt jeho nekonečné obrazotvornosti. A mám obzvlášť rád knihy, kde si musím různé poznatky dohledávat jinde - tady vzbudil můj zájem Goethe, malíř Preisler nebo třeba pravdivá informace, že:
Plži jsou hermafrodité, mohou měnit pohlaví podle libosti, takže v přírodě nikdy nebojují o území. To dělají jen samci.

19.12.2023 5 z 5

Chlípnice Chlípnice Michał Witkowski

Teplý mikrokosmos. Docela ojedinělá sonda do sfér, které klasický smrtelník ani netuší. Vtipné, ulítlé a přesto jako celek smutné.

13.12.2023 4 z 5

Michaela Michaela Miloš Urban

Oblíbený autor, povedená obálka a slabé hodnocení. Hm, a je to přesně tak, autora budu číst dál, knihu si ponechám kvůli ďábelské Páně Marii a hodnocení nic moc, poněvadž mě to prostě zhruba od poloviny nebavilo číst. (A to mám rád makabrózní příběhy.)

12.12.2023 3 z 5

Povídky Povídky Jan Zábrana

Cením si jazyka knihy i docela reálně popsanou Prahu a její obyvatele nesympatických padesátých let. Dvě povídky (Psovid Gerža, peklo peněz) si snad někdy přečtu znova, zbytek mi ničím moc neučaroval - často mi chyběla pointa a opakující se téma fabrik a zoufalých mladíků mě prostě v této míře moc nezabavilo. 3,5*

12.12.2023 4 z 5

Čáp nejni kondor Čáp nejni kondor Radůza (p)

Těžko špatně hodnotit takovou roztomilou knížku ale kdyby to nebylo od mé oblíbené Radůzy určitě bych ji minul.

12.12.2023 4 z 5

Janošík Janošík Jiří Mahen

Další hra, která by mě oslovila asi více přímo v divadle. Začátek i konec zajímavý, prostředek se táhnul i díky velkému zástupu různých Janošíkových souputníků. Z dřívějška jsem si pamatoval hlavně ten hrůzunahánějící způsob popravy.

28.11.2023 4 z 5

Cizí dítě Cizí dítě Alan Hollinghurst

Další nádherná kniha se kterou se mi těžko loučilo. A to jsem ji tolik let odkládal. Pět kapitol, každá z jiné doby a z pohledu jiné postavy. To tápání v kterém roce se ocitneme a kdo bude vypravěč v dalším pokračování mi přišlo napínavé a hlavně zábavné, mistrně napsané. Počáteční příběh se s každou stránkou halí do tajemna a do nekompromisního zapomnění, tak jako příběh každého z nás - a to je to ohromující na tomto velice působivém románu.

22.11.2023 5 z 5

Luční harfa / Strom noci Luční harfa / Strom noci Truman Capote

Univerzum Trumana C. mě baví pokaždé a znovu a znovu. Třeba taková Miriam z této sbírky, uf!

20.11.2023 5 z 5

Žižkov - Svéráz pavlačí a strmých ulic Žižkov - Svéráz pavlačí a strmých ulic Tomáš Dvořák

Výpravná obrazová publikace s tak akorát textem. Pořídím si do knihovny i některé další čtvrtě.

22.10.2023 5 z 5

Láska ve dnech vášní Láska ve dnech vášní Lawrence Ferlinghetti (p)

Paříž, revoluce a vzplanutí dvou duší co zdánlivě stojí na opačných stranách barikád.
Zkusím i autorovy básně.

22.10.2023 4 z 5

Zimní zahrada Zimní zahrada Monika Zgustová

Po letech jsem se ke knížce vrátil, měl jsem náladu na něco pražského - a volba byla skvělá, román na mě zapůsobil ještě více než tenkrát. Krásný jazyk, krásné myšlenky, hudba, knihy, melancholie, nepochopení, valící se dějiny minulého století, nenaplněná láska a hlavně kouzelná zimní zahrada zavěšená nad Prahou, tam se vydám určitě znovu.

11.10.2023 5 z 5

Samet blues: Drsná devadesátá v povídkách Romů Samet blues: Drsná devadesátá v povídkách Romů * antologie

Líbilo ještě o fous víc než Všude samá krása. Povídky jedna lepší než druhá od různých autorů. Netušil jsem ovšem, že devadesátky byly až tak moc o rasizmu. Kde se to v těch lidech vzalo? Smutné, nicméně důsledky si užíváme dodnes.

08.10.2023 5 z 5

Tereza Raquinová Tereza Raquinová Émile Zola

Když se chtíč promění v noční můru aneb smrtící svědomí.
Román z roku 1867, kupodivu napsán čtivě a dynamicky, v knihovně by snesl místo vedle Erbena či E.A. Poe.

05.10.2023 5 z 5

Pražské příběhy 3 - Z Malostranských zákoutí až do Jiného Světa Pražské příběhy 3 - Z Malostranských zákoutí až do Jiného Světa Dan Hrubý

Ze stránek přímo čiší nostalgie, ulice bez aut, bez turistů…

05.10.2023 5 z 5

Vitka Vitka Kateřina Tučková

Portrét české skladatelky jako divadelní hru v podání Kateřiny Tučkové jsem si nemohl nechat ujít. Rozverné i dojemné, bavil jsem se.

18.09.2023 5 z 5

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Mohlo (mělo) by zaujmout ty, co nostalgicky se slzou v oku vzpomínají na rohlík za čtyřicet halířů ale před zvěrstvy komunistů u nás zavírají oči.
Rozum zůstává stát, co dokáže člověk člověku způsobit za bolest a bezpráví ve jménu totality.
Tučkovou mám rád za výběr témat, ženských témat.

14.09.2023 5 z 5