boticelli boticelli komentáře u knih

Rváčov 2 Rváčov 2 Džian Baban

Výtvarné pojetí prostě parádní, radost prohlížet každé okénko. Jen ten příběh se nějak tříští a já se v něm ztratil.

20.11.2024 4 z 5

Ptáci jsou dosud nečitelní Ptáci jsou dosud nečitelní Vladimíra Valová

Na nové dílo Vladimíry Valové jsem čekal hned od přečtení prvotiny Do vnitrozemí, které mě tenkrát mimořádně nadchlo. A i teď jsem četl parádně napsané povídky o lidech kolem nás v nejroztodivnějších situacích. Žádná romantika, žádný happyend, jen odžitý život.

04.11.2024 5 z 5

Knihomol Knihomol Stefan Zweig

Zweiga jsem měl dlouho v hledáčku, nicméně tato novelka mě donutila vytahat z regálu po mami i ostatní jeho díla. Na pár stránkách jsem poznal úžasnou osobnost z jiných časů a její okouzlující život a neokouzlující zánik. Až nepříjemně jsem si znovu uvědomil, jak nicotný je život člověka.

*Nač žijeme, když vítr zavane stopu hned za naším střevícem.*

04.11.2024 5 z 5

Vnitřní světlo Vnitřní světlo Arthur Machen

Machen a jeho Velký bůh Pan - to byl tenkrát na počátku devadesátých můj úvod do jeho temných světů, do kterých se pravidelně vracím do dnes. Styl, jakým navozuje pocit zla mi velmi sedí, působí strašně samozřejmě, jakoby popisoval pravdu pravdoucí.

28.10.2024 5 z 5

Modrý hotel Modrý hotel Stephen Crane

Díky pointě v samém závěru dávám čtyři *.

18.10.2024 4 z 5

Ó, jak jsme jiné Ó, jak jsme jiné Radoslav Nenadál

Od pana Nenadála mám jiné oblíbené!

15.10.2024 3 z 5

Jiné životy Hynka Harra Jiné životy Hynka Harra Jakub Dotlačil

Na knihu jsem se chystal dlouho, velice slibný obal i téma románu mi byli hned sympatické. Po zajímavých prvních cca sto stranách přišla akční část a já pozvolna ztrácel zájem. Zrovna u tohoto románu mě to jaksi obzvlášť mrzí, ale lepší hodnocení dát nemohu.

15.10.2024 3 z 5

Praha bláznivá Praha bláznivá Lenka Reinerová

Vzpomínková knížka o magické, bláznivé Praze. O městě, ve kterém jsem prožil krásných pět let právě v době, kdy paní spisovatelka psala tyto řádky. A vždy, když se do Prahy vracím, cítím podobné vzrušení, jaké popisují tyto stránky.

08.10.2024 5 z 5

Lazarská v zimě a jiné básně Lazarská v zimě a jiné básně Elsa Aids

Toto dílko mi mimořádně sedlo, s autorem jsme zhruba stejně staří a Prahu konce devadesátých jsem zažil, takže tato téměř pop-artová sbírka plná neonů, bilboardů, marketů a silnic mi připomněla tehdejší atmosféru. A všechno se to nese v melancholickém hávu, radost pročítat.

05.10.2024 5 z 5

Než se setmí Než se setmí Reinaldo Arenas

Do velké míry bláznivě (barokně) napsaná autobiografie z totalitní Kuby. Když svobodná duše musí žít v okovech nedopadne to nikdy dobře, vždy zůstane nejméně šrám. Zajímavé, ne - děsivé je, kolika lidem na této planetě ještě dokáže totalita imponovat.

02.10.2024 5 z 5

Sudety Sudety Daniela Mrázková

Pitoreskní obrázky z našeho Bohem zapomenutého pohraničí. Knihou listuju často, mám zde chalupu se zahradou, tak mi momenty zachycené objektivem přijdou pikantně nostalgické.

30.09.2024 5 z 5

Jak se Trivoj smrskl Jak se Trivoj smrskl Florence Parry Heide

Edward Gorey! Dílo tohoto umělce přímo hltám. Jeho svět *lehce* přitažený za vlasy je vždy radost navštívit.

29.09.2024 5 z 5

Vincenc neboli Přítelkyně významných mužů Vincenc neboli Přítelkyně významných mužů Robert Musil

Podivné. V divadle určitě lepší zážitek než na papíře.

28.09.2024 3 z 5

Na opačné straně času Na opačné straně času Aleš Rozehnal

Knihu jsem zvládnul během momentálních povodní a byla mi velice zábavným společníkem. Koketování s hermetismem, vědomím a realitou mi přišlo vhod, až jsem měl pocit, že když zavřu oči, nebude existovat ani žádná katastrofa!

15.09.2024 5 z 5

Den Den Michael Cunningham

Můj velký oblíbenec opět nezklamal. Baví mě jeho popisy momentu, prostředí, nálady. A samozřejmě postavy. Postavy ze všech možných ingrediencí ale strašně opravdové. Dík!

09.09.2024 5 z 5

Pohádky z Kampy Pohádky z Kampy Jindřiška Smetanová

O Praze čtu prostě rád, pohádky z Kampy jsem si nemohl nechat ujít. Jindřiška Smetanová vytvořila na Kampě a v okolí celé univerzum, které se v jejích knížkách objevuje zas a znovu.

03.09.2024 5 z 5

Srpny Srpny Jakub Stanjura

Autorův styl mě chytnul od první kapitoly. Nepatřím mezi chytrolínky, co od půlky vědí jak to dopadne, takže jsem si užil i napětí a nechal se překvapit závěrem. A téma románu mi opět připomnělo, jak je důležitá zdravá psychika, jak nepříjemní musí být démoni v hlavě, ještě když je vyvolá někdo druhý, nejbližší..

30.08.2024 5 z 5

Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Třetí setkání s Nabokovem, na Lolitu jsem se chystal několik let. Bohužel mi potvrdila, že autorův styl psaní mi nesedí. Květnaté popisy všeho možného na úkor děje. 3,5*

11.08.2024 4 z 5

Pohled z mostu Pohled z mostu Arthur Miller

Hra, která zabaví i na papíře. Momentálně opět aktuální téma migrace aneb jak to bylo s přistěhovalci dřív.

03.08.2024 5 z 5

Srpnová neděle Srpnová neděle František Hrubín

Kulisa večerní vesnice, lampióny a pod nimi drobná dramata všech zůčastněných se mi hned od začátku tuze zamlouvala.

16.07.2024 5 z 5