boxas boxas komentáře u knih

Kořeny Kořeny Alex Haley

Klasika, ale stále skvělá. Obdivuji autorův sběr informací i jeho smysl pro detail. A jeho schopnost vystavět příběh je obdivuhodná.

16.06.2018 5 z 5

Ďáblova slza Ďáblova slza Jeffery Deaver

Rozhodně nadstandardní detektivka...

06.05.2018 5 z 5

Už vím proč 1. Už vím proč 1. Eduard Škoda

Takových knížek není nikdy dost!

23.10.2017 5 z 5

Možná jednou Možná jednou Colleen Hoover

Moderní verze Červené knihovny. Dobře řemeslně zvládnuto, tím pádem se to také dobře čte, ale to je vše. Neuvěřitelné charaktery, lehce předvídatelný děj, stejně jako přeslazený závěr. Jediným plus je propojení s hudbou.

07.10.2017 3 z 5

Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla C. D. Payne

Není to tzv. velká literatura, ale pokud chcete příjemně strávit pár deštivých podvečerů, vřele doporučuji!
Payneho Helena a Kingova Dolores, to jsou dvě ženské, které mi jsou obě a každá jinak sympatické.
P. S. Jo, a ještě Pratchettova Bábi Zlopočasná!!! :-)

22.08.2017 5 z 5

Čaroprávnost Čaroprávnost Terry Pratchett

Ne a ne se začíst...tak o zkouším znovu a kupodivu mě to baví mnohem víc než poprvé...

01.04.2017 4 z 5

Odvedu vás do Sierry Madre Odvedu vás do Sierry Madre Forrest Carter (p)

Přiznám se, že pro mě byli do nedávna Apačové jen Vinnetou a jeho sestra Nšoči, a tak mi chvíli trvalo, než jsem se s drsným (skutečným) světem této knihy srovnala. Forrest Carter píše se znalostí věci, nehodnotí, nekomentuje, spíš jen informuje a popisuje, a tak zůstává jen na čtenáři, co si o genocidě Apačů a dalších kmenů amerických indiánů pomyslí.

04.03.2017 5 z 5

Příběhy tisíce a jedné noci Příběhy tisíce a jedné noci Eduard Petiška

Vlastně ani nevím, proč jsem se k této knize teď vrátila, vždyť prach mi na ni usedá v mojí knihovně už takových let! Možná proto, že budou Vánoce, člověk je tak trochu melancholický, touží vypadnout z toho shonu, vrátit se v čase zpět... a ejhle! Pohádky či spíš příběhy krásné Šahrazád! To je přesně kniha na takovou náladu!
Pohladí na duši, potěší a na chvíli odvede do dalekých krajů, kdy slova "zbožný muslim", "pouť do Mekky", "navštívil krásné město Mosul" či "závoj jí zakrýval tvář" nevyvolávají podvědomé šimrání v zátylku...

21.12.2016 5 z 5

Na cestě Na cestě Jack Kerouac

Nebavilo mě to, přečetla jsem jen proto, že jsem paličatá a když si něco umanu, tak to udělám. Omlouvám se všem, komu se kniha líbí, mně prostě nesedla.
P. S. Nicméně když jsem stála na proslulé silnici 66, tak jsem si paradoxně právě na tuhle knihu vzpomněla. Nějak se mi asi proti mé vůli zaryla do kůže...

02.11.2016 3 z 5

Neviditelný strážce Neviditelný strážce Dolores Redondo

Takže:
+ vylíčení atmosféry života v zapadlém koutě Baskicka,
- kdo je vrah, to je jasné už zhruba od poloviny knihy.
Závěr:
jako knížka na dovolenou (třeba do Španělska) proč ne, ale jinak...

29.05.2016 3 z 5

Bouře mečů 2 Bouře mečů 2 George R. R. Martin

Je třeba si zvyknout na styl vyprávění, tak jak nám ho předkládá George R. R. Martin. Pomalé pasáže, podrobně popisující politické intriky, přírodní scenérie, jednotlivé postavy a jejich historii najednou jakoby nic vystřídá nečekaný, velice dynamický zvrat, kde krev teče proudem a ti, které jsme si stačili oblíbit, umírají.
Jakmile si však na tento autorův styl zvyknete, jste ztraceni a dožadujete se dalších a dalších pokračování.

27.11.2024 5 z 5

Střet králů Střet králů George R. R. Martin

Pořád nadprůměrně dobré, ale ty věčné intriky a hovory o nich mě nudily a snům jsem někdy nerozuměla. A občas jsem se ztrácela ve jménech.
Na druhou stranu chvílemi byla kniha tak napínavá, že jsem ji nedokázala odložit.

Hra o trůny 2 Hra o trůny 2 George R. R. Martin

Na rozdíl od mnohých jiných jsem se roky vyhýbala jak knize, tak i seriálu. Veškeré opěvování mě od toho silně odrazovalo. Nyní jsem tedy zjistila, že to vůbec není špatná kniha. Sice chvílemi až moc drsná, jednání některých hrdinů je z části naivní a rozčilující, z části naprosto nepochopitelné, ale na druhou stranu mě to celé velice bavilo!
A koneckonců, jak říká jedna z postav: "Nic z toho, co je před slůvkem ALE, se nepočítá."
Jo, a ještě jedna poznámka pro ty, kteří s knihou (a seriálem) stejně jako já teprve začínají: Nezvykejte si příliš na některou postavu! Stejně vám ji autor pravděpodobně zabije.
A to prosím pěkně není spoiler, to je fakt.

27.11.2024 5 z 5

Hostina pro vrány 2 Hostina pro vrány 2 George R. R. Martin

O co víc intrikaření a pletich, o to méně přímé akce. A navíc nové a nové postavy. Připadá mi, že tím, jak se děj neustále košatí a větví, že George R. R. Martin sám sebe zahnal do rohu a teď váhá, jak z něho ven. Chuť "táhnout dál" některé postavy ho evidentně opouští, tak mu nezbývá, než je zabít, jiné mu asi chyběly natolik, že se je snaží naopak oživit, nová území jsou plná nových lidí...tedy lidí - většinou, přesněji - jak se to vezme.
No a pak jsou tu ty postavy, které udělaly v knize tak zásadní kotrmelec, že nad tím zůstává rozum stát. A do toho všichni ti vrabčáci, rudí, příznivci jednoho mnoha tváří, nebo sedmi nebo čarostromů nebo co já vím, koho ještě, tyhle náboženské řeči mě už opravdu nudily.
No nic. Snad v další knize dostane děj zase ten stejný spád, jako měl na začátku! U Sedmi bohů, moc si to přeji!

Hostina pro vrány 1 Hostina pro vrány 1 George R. R. Martin

Koření Koření Gill Davies

Super kniha a zajímavé informace, z nichž mnohé jsem až do této doby ke své škodě nevěděla. Např. víte, které koření se má přidávat do pokrmu během vaření a které zásadně až po něm do hotového? :-)

09.10.2024 5 z 5

Veselé paničky windsorské Veselé paničky windsorské William Shakespeare

Celé takové až moc rozjuchané a vlastně o ničem.
A upřímně řečeno, Falstaffa mi bylo líto. Takového troubu dělat vesnickým balíkům, to si nezasloužil.

06.10.2024 4 z 5

Koule Koule Terry Pratchett

Tohle byla úplně první kniha Terryho Pratchetta, která se mi kdysi dostala do ruky - a na velice dlooooouhou dobu také poslední. K mojí velké škodě!
Teprve po letech jsem na tohoto autora znovu narazila a jsem moc ráda, že jsem mu dala ještě druhou šanci.
Koule není až tak špatná kniha, ale rozhodně s ní nezačínejte jako s první.
P. S.
Líbí se mi myšlenka K-prostoru.

05.08.2024 2 z 5

Podivný regiment Podivný regiment Terry Pratchett

Trochu váhám s hodnocením, protože první polovina knihy mi připadala bez tempa, ale pak se to výrazně zlepšilo a závěr v pevnosti s pradlenami je skvělý.

05.08.2024 5 z 5

Báje evropských měst Báje evropských měst Vladimír Hulpach