čef komentáře u knih
Série pokračuje léty okolo roku 1948, kdy KSČ slavně zvítězila, což bylo prospěšné mnoha prospěchářům, jak jinak. Nešťastná láska a sňatek z rozumu podtrhují romantickou linku, ale hlavní důraz je na politiku a jak ta křiví lidi. Není to tak úplně podle mého gusta, na to je příběh příliš černobílý, ale nezatracuji, jako připomínka let nesvobody a varování, to myslím ujde.
Boj s psychopatem se nedá vyhrát bez ztráty květinky, ale život blízko něho je vrcholně nebezpečný. Takže jde o to, jak se všichni poperou o své děti, které byly v porodnici vyměněny a kdo skončí jako vítěz. Jedná se tedy o psychothriller velmi napínavý a plný detailů z porodů, péče o děti a psychických problémů z toho plynoucích, které se zejména ženám musí připadat hodně zajímavé.
Děsný příběh dívky, která byla omylem zavřena v blázinci na State Island v New Yorku. Otřesné svědectví, jak tam bylo s postiženými dívkami zacházeno okolo roku 1970. Také je zde asi druhý hlavní motiv v osobě sériového vraha. Najít ho nebylo snadné. Snadné je však tuto knihu s napětím schroustat, o tom nepochybujte!
Autor zde použil své již dávno osvědčené, přesložité postupy, takže žádné překvapení, což je jistě škoda. Znovu nás tedy upozornil na nebezpečí netu, kde si mohou různí divousi vybírat oběti, inspirovat se ulétlými podivnostmi a prezentovat svoje potrhlé ideje. Také se dozvídáme hodně o překonávání zámků, stalkingu, a o různých chemických sloučeninách, a co z nich můžeme vydolovat za informace o místě činu. Toto dílo je tedy pro mne nepřekvapivý sem tam zajímavý průměr.
Silný historický román převážně z fašistické Itálie se ideologickou špínou naštěstí nezabývá a nekomentuje ji. Příběh je o lidech, kteří bojují za přežití svoje a svých nejbližších z plných sil v době, která byla opravdu hodně zlá. Dopouštějí se přitom různých hříchů proti lidem i Bohu, ale nevzdají to. Inspirativní!
Zlý sen autorky o sexuálních frustrátech, mužích, kteří nemohou najít ženy pro svoje nedostatečnosti - ne že by tito fanatičtí blbové neexistovali i ve skutečnosti. Odhlédneme-li od motivu těchto incelů - nepřátel foidek, je to však sepsáno docela poutavě, takže je nad čím se pozastavit. Např. jak lze snadno obrátit genderově-korektní vidění pravicového nebezpečí, v zásadě stejné, ale levicové, vymývání mozků a také že se nakonec bojuje ne o princip, ale jen o ty prachy.
To bylo zase kotrmelců! Hříčka s hledáním vraha, který kopíruje všechny slavné sériové vrahy, je svým způsobem potvrzením toho, že vše již tady bylo a najít nějaký nový motiv je nemožné. Autorka se o to sice pokusila, ale nezvyklé vztahy mezi postavami příběh okořenily opravdu jen trošinku. Nemá tedy smysl hledat nějaké zvláštnosti a moudra, ale nechat se zdrogovat příběhem, připravit se na nejhorší a doufat v nejlepší.
Přesně takto si představuji dokonalou detektivku. Bosch má problémy se soudem kvůli zastřelení padoucha při akci a k tomu se zpochybňují výsledky pátrání po sériovém vrahovi jeho i jeh parťáků. Příběh graduje a hledání viníka je stále ostřejší. Opravdu zážitek pro čtenáře krimi.
Kdopak ještě nečetl nějaký ten horor ze starého zámku, kde to stále skřípe, vrže, vydávají se různé jiné zvuky za občasného zahřmění hromu. Také se něco objevuje a zase záhadně mizí a obyvatelé z toho všeho šílí a umírají. Tak v této knize si toho jistě užijete dost, pokud vás to ještě baví.
Děsivě nafouklý příběh o sériovém vraždění děvčat. Velice podrobně sledujeme každé hnutí mysli a přemítání hlavní hrdinky, psycholožky, která si podle mne neumí poradit ani se sebou, aniž by nespolkla nějaký ten Xanax a nezapila něčím tvrdým. Příběh je sice zamotaný s několika překvapeními, ale probít se vším tím rákosím není vůbec jednoduché.
Z kouře seznamovacích plků v první části se vyklubal docela dobrý příběh. Zaprděná předměstská komunita zbohatlíků se nám před očima mění na pěkné debily, pokrytce a vrahy. Překonáním úvodu jsem se tedy dočkal slušného čtení a své vytrvalosti nelituji.
Michal Dabert je zde, jako ostatně i v předchozích dílech, vykreslen jako neprůstřelný zabiják, který je třeskutě vtipný, někdy až krutě zlý. Avšak ženy po něm jdou, až je musí setřásat. Zde se na výletní lodi dostal, jak jinak, do pořádné mely, když si nějací bojovníci za osvobození Palestinců vzali do hlavy, že jim pomůže, když vyhodí tuto loď do povětří i s pasažéry a nějakým dalším cílem hodným velikosti Alláha. Jak to dopadlo, se dozvíte po napínavém čtení.
Sjednocující linka povídek zde asi není nebo jí nedokáži popsat. Možná je to mistrovství vypravěče, který dokázal napsat je tak úžasně poutavě a vložit do nich tolik pravd a pocitů, že jsem z nich prostě paf. Hluboké myšlenky o spravedlnosti, oddanosti, pomstě, paralelních světech a svobodné volbě nejsou určitě všechny, které tato kniha obsahuje. Bude vás určitě zneklidňovat ještě dlouho a proto je tak dobrá.
Typická salonní detektivka, samozřejmě až na pár akčních scén v bazénu. Příběh ctí veškeré zákonitosti žánru jako u ostatních autorek např. u slavné Agáthy. Na dnešní čtenáře je to možná dost zdlouhavé, jiní však jistě ocení drobnokresbu charakterů a detailní popis scény. Další knihy z této řady si tedy postupně časem také přečtu.
Ženy to v 60. letech minulého století měly o hodně těžší než dnes nejenom v Kalábrii, kde se odehrává děj tohoto románu. Nicméně jižní Itálie byla známá velkou podřízeností žen mužům a až umožnění rozvodů a změny zákonů, zde také zmíněných, pomohly ženám k emancipaci. Příběh tohoto románu je toho zářným příkladem, kolik osobní statečnosti stálo prosazení možnosti volby tehdejší ženě. Naštěstí se dnes a tady můžeme při čtení už jenom zhrozit, co to bylo tenkrát za kulturu.
Klasický horror odehrávající se na ostrově v uzavřené společnosti, která má své slabé i silné kusy. Napsáno již mnohokráte předtím, zdejší inovace je, že se vše vysílá jako reality show. Jinak je zápletka hodně podobná jako u knih Deset malých černoušků nebo Pán much a další. Očekával jsem větší zředění příběhu o zbytečné kecy, ale kupodivu jsem se dočkal docela úctyhodné napínavosti i propracovanosti.
Dobrá detektivka s podobnými motivy vytváření uměleckých děl pomocí zavražděných chudáků jak v řadě jiných knih. Text neunavuje dlouhými dialogy, mnohdy je řeč vtipná, úderná, takže příběh pěkně odsýpá. Je zde také několik zajímavých psychologických momentů a tak se určitě nudit nebudete.
Byla by to super kniha, kdyby autorka nezazdila velmi zajímavý příběh spoustou nezajímavých rozhovorů mezi postavami. Takhle je to opravdu brodění spoustou stránek bez obsahu. Osud polabských Slovanů v 10. století nebyl takto beletristicky podrobně, objektivně a také s velkou znalostí dějin nikde popsán, alespoň já o žádné podobné knize nevím. Zejména jde o pronikání franského (saského) živlu za Labe a výměna pohanských pověr za ty křesťanské. Doporučuji čtenářům, kteří disponují hromadou času a velkým zájmem o historii
Autor má zřejmě nakročeno býti J. Š. Baarem Krušných hor 21. století. První román Chaloupky měl pro mne trochu více zajímavý historický obsah, než tento evidentně zaměřený na romanticky založené čtenáře a hlavně čtenářky. Alkoholismus, kotrmelce lásky, záludná škola života a krásy Krušnohoří toť veškerý obsah tohoto díla. Může to být dost, ale v dalším románu, do roka a do dne hin sa v další knize teprve hukáže.
Další kniha o holokaustu z nové vlny těchto let. Velmi pěkné, dojímavé a působivé vyprávění o osudu jedné ženy, které byla arizována z Lidic. Kvituji, že nic z těchto let autorka nezjednodušuje, lidé prostě nejsou vykresleny jednobarevně ale plní pochyb, vykonávající jak špatné tak dobré činy. K přečtení určitě ano.