čef komentáře u knih
Kupodivu to není o Židech, jak jsem očekával, ale o jiných vyloučených s tmavou barvou pleti a odlišnou kulturou – tedy o Romech na Slovensku a jinde. Myslím, že popisované chování této skupiny však platí všude. Autorka nic nezamlčuje, svoji rodinu popisuje asi věrně, zrovna tak jako její život v Německu a Británii, a o to je kniha jistě cennější. Není zde moc co obdivovat, snad jenom otevřenost a lidskost, s jakou je její opravdu těžký život popisován a úsilí autorky, aby z toho všeho marastu vybředla.
Politická detektivka popisující, jak to chodí se státními zakázkami. Odnesou to většinou ti, kteří se znelíbí nebo se vzpouzejí, aby si potřební namazali kapsy. Kniha neunavuje vycpávkami a jde tvrdě za příběhem. Závěr je také uvěřitelný pro tento typ literatury a tak, kdo má chuť si trochu zanadávat na poměry, s chutí do toho.
Pravdivé příběhy přímo vyhledávám, ale zde to vůbec není příjemné čtení. Život narkomanky mnoho radosti kromě neustálých tripů nepřináší a je to pořád dokola. Sliby chyby, neúspěšné pokusy o abstinenci, krádeže, prostituce zklamání přátel a rodiny – no fuj tajbl. Nakonec jsem dočetl a nemohu litovat – té pravdy a naděje zde bylo také opravdu hodně. Snad si tato kniha najde hodně potřebných adresátů.
Nejsem si zcela jist, jestli jsem všemu dobře porozuměl. Základní koncept je jasný, dohled nad lidmi pomocí IT je v literatuře také často použit. Vyznění však pro mne spíše přineslo otazníky a tak mohu ocenit jen napětí, které se v díle povedlo navodit. Uvidíme, kam se autorka dále vydá.
Velice detailně popsané vraždy spáchané rodinou Charlese Mansona - tedy na těhotné herečce Sharon Tate a dalších. Podrobně je rozebírán život této sekty, mnohé chyby policie při vyšetřování vražd, dopadení pachatelů, jejich odsouzení a také činnost sdělovacích prostředků a to vše očima státního zástupce. Osobnost Charlese Mansona zde není naštěstí glorifikována, ba právě naopak je dobře ukázána bída jeho pomateného života, jeho nemožná filosofie a ambice. Je to strašlivá nálož sedmi set stránek, jejichž přečtení se mi však vyplatilo připomenutím této doby, v doslovu také podtržením neúprosného plynutí času popisem dalších osudů postav románu skoro až do dnešních dnů.
Kronikář Krušných hor spolu s geologem napsali hezkou knihu o tomto nádherném pohoří, které sice návštěvností trochu pokulhává za dalšími našimi pohořími, ale krásou a lidskými osudy určitě nezaostává. Mnoho krásných fotografií tento fakt velmi dobře dokumentuje a krátké životopisy některých rodáků také pěkně dokresluje. Prostě Krušné hory – hory mého života.
Hodně je to o tom jak Erice házejí klacky pod nohy, aby při vyšetřování vražd neodhalila nějakou špínu na poslance parlamentu. Vyhrůžky, odvolání, práskači v týmu – ještě že přímá šéfová je tak trochu na její straně. Zase jde o sex všeho druhu a peníze jsou také za vším, že. Autor vybízí podávat podněty na další vývoj kariery Eriky, možná je čas na jiné světy.
Několik postav se vzájemně oblažuje různými hádkami a sprosťárnami a tak pořád dokola. Zvláště někteří jsou hrubí a hloupí. Jinak jde o tajemství z minulosti, kdo je čí dítě a kdo má koho rád a nerad a jak se z toho vymotat. Třeba to někoho inspiruje, aby se zamyslel nad svým životem. Literárně snad v pořádku, tematicky však pro někoho jiného než jsem já.
Dnes už je Rhyme klasika a vyprávění je použitou technikou také trochu out of date. Nicméně se to pořád dobře čte, napínavé scény se briskně střídají s přísnou logiku pátrání, zločinci jsou více než zlí až ďábelští a sofistikovaní a tak si čtenáři v tomto ranku vždy přijdou na své mírou vrchovatou zvláště, když se zde také mimochodem hodně dozví o létání a letadlech a láska také vypučí. Chválím, chválím.
Mladá paní se potácí mezi podivnou dcerkou, umělým oplodněním a ztraceným otcem a ti policajti ji také nenechají na pokoji. Náhle zjišťuje, že žila ve lži a co je za tím vším se jistě také dozvíme. Asi musím především chválit, i když určité pasáže tam být nemusely. Závěr byl také jako ze známého Větru z hor, změny identity postav vyvolávaly u mne jen nevěřícné pomrkávání.
Hezký historický exkurz do panství hraběte Šporka v Kuksu a jinde. Koniáš je známý zloch – pálí knížky, takže žádné slitování, ale zejména v doslovu je jeho úloha více přiblížena jeho skutečné činnosti. Pěkně vyjádřená myšlenka právního sporu je pro mne bonus. Líbilo se a oceňuji autorovu znalost českých dějin.
Mistrovsky vystavěný příběh pátrání po lidech ztracených v jednom městě USA v průběhu mnoha let. Soukromé vyšetřovatelce není dlouho jasný rozsah ani důvod proč se lidé ztrácejí, policie nemá vůbec na nějaké pátrání kapacity a tak případy zahrává do autu. Samozřejmě je zde řada vedlejších motivů, z nichž nejsilnější je úmrtí matky vyšetřovatelky a dědictví spadlé do klína. Další je problém stárnutí, Covid, Trump a vůbec vztahy mezi matkami a dcerami. Výborný detektivní román.
Zajímavá vzpomínka na devadesátky trochu jinak očima nepříliš úspěšného novináře. Vtipné scény z pracovní dovolené na Kanárech včetně divokého silvestrovského večírku a připomínek tehdejší úrovně komunikační techniky bez Internetu a poznávání západního světa primitivy odněkud z východu, mohou dobře pobavit zejména pamětníky těchto let . Možná trochu zamyšlení nad nesmyslem života. Není to asi bůhvíjak objevné, ale trocha zábavy a znepokojivého podumání jistě.
Tato kniha by asi více slušela horrorovému Kingovi – žravá sluchátka, hmyz a příšery. Takhle jsem byl dost překvapen, ale zase vůbec ne zklamán. Je zde trocha nostalgie po spolužácích a rodině a také různá nezdravá tajemství, ze kterých cítíme to správné napětí. Hodnotím jako román na úrovni i bez starého dobrého Harryho Holea.
Dosti dobrá detektivka ze středověku v Čechách, přesněji z Mokropes, Prahy a okolí. Hledá se vrah veselé dívky a dalších mj. metodami tehdejší doby tj. zaříkáváním, boží soudem, lynčováním, rvačkami apod. Kodifikované právo je, jak vidno, až v té poslední řadě. Naštěstí je zde vyšetřující kanovník, kterému to pálí a docela dobré seznámení se životem tehdejší vesnice se tak blíží ke zdárnému závěru.
Taková poctivá detektivka okořeněná přípravami na veselku hlavních hrdinů. Hledá se krutý vrah žen ve spletitém rodinném prostředí a není to tedy vůbec jednoduché. Opět jako v předcházejících dílech a mnoha jiných románech tohoto druhu, se nám předvádí těžký úděl policajtů, kteří musí odložit svůj soukromý život na druhou kolej, snášet hraběcí rady nadřízených a starosti a půtky podřízených. Určitě dobré počtení pro detektivkáře.
Děsný příběh holčičky z Itálie předané do Švýcarska na práci. Příliš štěstí neměla a užila si všeho, co si u primitivů může kdo zažít. Jsou zde i další osudy v dalších letech a je to také místy hodně napjaté. Rochnit si v tomto příběhu asi moc nebudete, ale jako poučení o tom, jak se většinově máme tak moc dobře, to doporučuji.
Exkurze do říše virů a jejich možného zneužití je jakoby inspirována COVIDem, ale bylo to psáno věštecky o dost dříve. V knize jsou za pandemií pěkně vyčůraní teroristé, komunikující na Darknetu a tak má policie a protiepidemická služba v Paříži plné ruce práce. Možná si mohl autor odpustit sáhodlouhé popisy epidemiologických postupů a jiné zdržovačky, aby byl román více čtivý, ale i tak to to docela šlo.
Vraždí ženy, protože chtějí jenom Chady a ne je, chrabré Incely. No, jsou bohužel i takovýto pitomci na světě. Osvědčená dvojice z Ohňové země však po nich jde a tak máme o napětí postaráno. Autorovi se příběh docela povedl, i pointa byla na místě. Vyčkáme, kam se vyvine vztah hlavních hrdinů, zatím se jenom blýská na lepší časy.
Nelze ani uvěřit, že se něco takového popsaného v knize může v civilizované Francii vůbec stát, ale zřejmě se stalo. Dlouhodobé týrání všeho druhu mladé a zřejmě hodně zpožděné dívky, nutí k zamyšlení nad lidskou zhovadilostí a nečinnosti okolí včetně příslušných orgánů. Nečte se to vůbec dobře a nedivil bych se, kdyby většina čtenářů knihu vůbec nedočetla.