david6273 david6273 komentáře u knih

Klapzubova jedenáctka Klapzubova jedenáctka Eduard Bass (p)

Klasická, vzpomínková kniha z dětství, která nikdy neomrzí.

01.09.2021 3 z 5

Možná že odcházíme Možná že odcházíme Jan Balabán

Balabán dokáže krásně vykreslit postavy a jejich pohnuté osudy končící často ve slepých životních uličkách. Existenciální próza je občas pěkně syrové téma a na konci cítíte prach v puse, ale samotný proces je celkem štavnatý.

02.06.2021 3 z 5

Wim Hof – Ledový muž Wim Hof – Ledový muž Wim Hof

Četl jsem čistě ze zvědavosti, jelikož lidé z mého okolí jsou Wimem ovlinění. Kniha je velmi inspirativní a myslím, že je zde dobře vysvětlená cesta, díky které Wim ke své metodě dostal. Metodu jsem začal hned provozovat, konkrétně studené sprchování. Studená sprcha je něco tak jednoduchého a účinného, že se to stalo mým denním rituálem. Co se týče dýchání, tak se stále učím se svým dechem pracovat, jelikož mi to velmi pomáhá i při samotném otužování. Člověk se celý život učí poslouchat své tělo.

11.05.2021 2 z 5

Na kole přes Afriku Na kole přes Afriku Tadeáš Šíma

Samozřejmě nejde nesrovnávat se Ziburou, ale upřímně můžu říct, že Tadeáš mě nadchnul o poznání více. Upřímný, vtipný a čtivý příběh kluka, se všemi trablemi a osobními zážitky, který svůj sen proměnil ve skutečnost. Ať ti to šlape dál, chlape! 4/5

04.12.2020 3 z 5

Duchové Šumavy Duchové Šumavy Martin Sichinger

Tohle téma a příběhy s ním spojené mě nikdy nepřestanou zajímat, a že těch příběhů už vzniklo...Musím uznat, že jsem se do knihy nemohl začíst, s odstupem času jsem se tomu dostal kloub, ale dostatečně mě to nepohltilo. Rozhovory mezi postavami jsou vedené velmi zvláštně (např. otec a syn Firmanové). Nehodnotím jako odpad, ale něco o čem bych psal domu to také není.
2,5/5

07.10.2020 1 z 5

Kar Kar Miloš Urban

Urbana jsem dlouho nečet, ale musím se přiznat, že jsem měl problém se u knihy někdy soustředit na děj. Celá zápletka byla jaksi kostrbatá. Myslím, že celou knihou se táhne jako červená niť jakási osobní výpověď autora k Varům. Začátek je nadějný, ale kniha má sestupnou tendenci. Konec je hodně podobný Santiniho jazyku. Nehodnotím vyloženě jako odpad, ale motýli v břiše z toho také necítím. 2,5/5

17.09.2020 2 z 5

Dr. Alz Dr. Alz Miloš Urban

Hořkovtipný příběh človíčka, který si bohužel logicky neuvědomuje důsledky svého chování, ale zároveň se mu vracejí "flaschbacky", o kterých přemýšlí. Život s Alzákem braný s černým humorem se snáší lépe.

07.01.2025 3 z 5

Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

(SPOILER) Netradiční příběh holčiny z JAR, která se shodou okolností a vlastním instinktem vypracovala z uklízečky latrín až k držitelce atomové bomby s kterou jen tak náhodou odcestuje do Švédska, setřese agenty tajné služby a žije život jak z akčního filmu s bratrem šílence, který chce rozvrátit monarchii. Příběh, který nepostrádá humor a o náhody tu není nouze, je na můj vkus až přehnaně vypointované. Zajímavé, čtivé a neortodoxní, ale "Stoletý stařík" je jenom jeden.

21.10.2024 2 z 5

Severka Severka Nina Špitálníková

Žena, která vyrůstala v domnění, že dělá vše dobře (bonzování, podvádění, ideologické výplachy mozku) dostane vinou otcovi vůle možnost žít v opačném světě. Rozčarování a bezmoc z nové příležitosti, kde musí opět lhát, aby mohla důstojně žít, jí zbaví veškerých iluzí o normálním životě. Autorka se skrze postavu zamýšlí nad tím, co je větší zlo. Hluboká morálně-psychologická rozepře, kterou bych opravdu nechtěl řešit.

03.09.2024 3 z 5

Lehká dívka a reportér Lehká dívka a reportér Karel Poláček

Poctivá jednodhubka, která čiší poláčkovinou. Vtipné postavy, které složitě řeší jednoduché situace. Srdcovka.

23.12.2023 4 z 5

Lenost Lenost Jiří Maršálek

Hlavní postava muže se vrací na ostrov, který má spojený se šťastnými chvílemi svého života, než došlo k zásadnímu zvratu. Člověk, který neví kam ho osud zavede dostane krutou lekci. Melancholicky laděný příběh, který neurazí ani nenadchne.

09.02.2023 3 z 5

Osudné svědectví Osudné svědectví Robert Bryndza

Moje první setkání s autorem a jeho tvorbou. Hodnotím vesměs kladně, ale bohužel se nemůžu ubránit dojmu, že příběh je zbytečně natáhnutý. Uvažování hlavní vyšetřovatelky v některých momentech pro mě trochu nesrozumitelné, ale jinak celková zápletka a rozuzlení se mi líbilo.

09.02.2023 3 z 5

Vlaštovka v bublině Vlaštovka v bublině Markéta Lukášková

První setkání s autorkou v rámci čtenářské výzvy a příjemné překvapení. Životní osudy ženy a její rodiny, odehrávající ve dvou časových rovinách nechávají nahlédnout do duší a myslí vnitřně lehce rozpolcených osobností. Střípky mozaiky se postupně skládají a kniha příjemně teče. Hezký příběh.

31.10.2022 3 z 5

Lady Fuckingham Lady Fuckingham Oscar Wilde

Obsah knihy, který patří spíše do laciných barevných časopisů, je spíše soubor plný orgií a sexuálních úchylek. Úpřímně jsem čekal lehký nádech erotiky ale tohle bylo tvrdé porno! Chvíle jsem se trochu styděl co to vlastně čtu, ale dočetl jsem. Skautům a kněžím bych to nedoporučoval číst, aby neomdleli. Nemohu se zbavit dojmu, že tahle novela doznala jistých úprav.

23.09.2022 1 z 5

Jak jsme se zbláznili: můj táta Ota Pavel a já Jak jsme se zbláznili: můj táta Ota Pavel a já Zuzana Peterová

Těžko si představit jaké to je žít s "Máňou" a "Depkou" zvanými maniodepresivita, ale tato kniha jako sonda do duše Jiřího Pavla, dává nahlédnout za oponu nevšedních dní. Vzpomínky na tátu a dětství, sentimentální nálady, vykreslují pohled na svět člověka, který se snaží být prostě jenom normální, ale nejde to...Vše spojené s Otou Pavlem je pro mě skoro povinná četba, a proto jsem rád, že jsem si mohl udělat představu i o nemoci, která ho a jeho syna proklela.

22.08.2022 4 z 5

Hráči Hráči Karel Poláček

Klasická 'poláčkovina', tzn. mnoho postav, vtipné životní osudy podbarvené vtipným stylem vypravování. Poláček mi zvedne náladu kdykoliv, jeho humor je jedinečný. Díky

30.03.2022 5 z 5

Srdce včely má pět komor Srdce včely má pět komor Helen Jukes

Pro mě jako začínajícího včelaře to byla velmi inspirativní kniha s mnoha zajímavostmi a detaily o včelách, které jen tak nepochytíte. Samotný příběh hlavní postavy je samozřejmě něco jiného. Pochopitelně je zajímavé pozorovat to co cítí hlavní postava, jelikož si díky tomu uvědomíte, že když jste u včel, tak je to hodně podobné.

01.09.2021 2 z 5

Mezipřistání Mezipřistání Matěj Hořava (p)

Poeticky pojaté vypravování lehce vnitřně rozervané osobnosti, která jako by neustále neví kam patří. Osudy lidí spjaté s místní kulturou a krajinou dávají knížce esenciální nádech.

14.07.2021 4 z 5

Napíšu Pavle Napíšu Pavle Miroslav Pech

První povídka byla výborná, dlouho jsem se takhle nezasmál. Postavy jsou skvěle popsané a vypointované. Druhá povídka mě bavila trochu méně, už to nebyla taková rána na komoru jako v prvním případě. Na Pechovi se mi líbí, že u některých pasáží jde o přesně uhozený hřebíček na hlavičku z života všednosti nás obyčejných lidí a ještě je to napsané pro mě vtipným způsobem.

15.03.2021 2 z 5

Cobainovi žáci Cobainovi žáci Miroslav Pech

Jak píše kolega pode mnou, doposud jsem četl hororovou tvorbu od Pecha, která si mě získala. O této knize bohužel, nemůžu říci to samé. Kniha začínající od nevinného dítka přes prokalené a profetované mládí, připomínající Trainspotting, je dozajista vděčným námětem pro knihu, ale podané je to velmi sterilně, bez pointy a špetky fantazie. Vyjma několika vtipných situací nemůžu hodnotit kladně, myslím, že autorův potenciál je jinde.

14.03.2021 1 z 5