ddkk komentáře u knih
Aktuálně nejoblíbenější literární dílo mého dvou a půl letého vnoučka. Včetně kompletní interpretace!
Tento unikátní atlas vznikal celých sedm let a podílely se něm desítky odborníků českých vysokých škol a vědeckých ústavů. Jako první komplexní atlasové dílo, které bylo vydáno od r. 1992, obsahuje poprvé mapy ČR v měřítku 1 : 500 000. Atlas obsahuje 906 map a více než 760 dalších prvků (grafů, tabulek, kreseb, fotografií atd.). Je členěn do osmi základních kapitol: 1. Krajina - předmět studia, v níž jsou mimo jiné zahrnuty i historické mapy od r. 1518, 2. Geografická poloha, kde jsou obsaženy především klasické fyzicko-geografické mapy ČR, mapy Evropy i světa, 3. Historická krajina, zahrnující mapy změn v krajině, půdorysné mapy sídel a řadu dalších dokumentů, 4. Přírodní krajina s klasickými mapami krajinné sféry - např. reliéfu, vodstva, geologie, atd., 5. Současná krajina s mapami socioekonomickými , 6. Krajina jako dědictví zabývající se mapami ochrany krajiny a kulturního dědictví a přírodní a kulturní významnosti krajiny, 7. Krajina jako prostor pro společnost s dvěma oddíly - Krajina a antropogenní rizika a Kvalita životního a prostředí a konečně poslední 8. kapitola – Krajina v umění, která obsahuje 45 maleb a grafik předních českých malířů krajiny.
Atlas je neprodejný, od začátku určený hlavně pro vědecké a vzdělávací instituce. Přesto je možné si ho prohlédnout ve vybraných knihovnách nebo školách, do nichž byl postupně od r. 2013 zdarma distribuován. Stojí za pozornost nejen odborníků, ale i běžných laiků, neboť je to dílo po všech stránkách úžasné (mimochodem, váží asi 10 kg!) a krásné. Doporučuji - pokud se taková příležitost naskytne, do Atlasu, na který může být Česká republika po právu hrdá, alespoň nahlédnout.
Snad ani netřeba komentovat, stačí přečíst...vezme to vlastně jen několik desítek minut. Skvělé, jednoduché a prosté, pravdivé a k zamyšlení....
Výtečné, inspirace nad všechny průvodce. Při každé návštěvě této úžasné oblasti oprašuji tuto knihu. A doporučuji.
Výborné počtení, je vidět vlastní zkušenost a novinářská praxe. Bretaň hodláme navštívit napřesrok...
Hm, myslela jsem, že pokračování "Prady" když nemám před očima skvělý film dle1. dílu bude pro mne záživnější. Nestalo se.
Kniha ani zdaleka nedosahuje kvalit filmu s úžasnou Meryl Streep, scénář se knihou zřejmě pouze inspiroval, a to k nepopíratelnému prospěchu věci.
Od Kamenného deště jednoznačně vzestupná tendence, ovšem , pokud si člověk přečetl všechny díly....já ano a hodnotím za pět :-)
Čím dál tím lépe...naštěstí jsem nakoupila všechny díly najednou.
Po zkušenostech s Kamenným deštěm jsem vlastně nic moc nečekala. A vida, dočkala jsem se. doporučuji.
Ne každý norský autor detektivek je borec ... tentokrát jen za tři...
Vůbec to není špatná detektivka, právě naopak, je jen jiná. Pro mne hodně zajímavá. Vědecké prostředí a konkurenční vztahy, které v něm panují, problém, který protagonisté řešili, to vše je neotřelé a čtenář je stále více a více vtahován do děje.
Koukám na hodnocení níže a nemůžu se s nimi ztotožnit. Povídku jsem si užila a vůbec mne nenapadlo ji srovnávat s ostatními knihami Gillian Flynnové. Příjemné počtení, svižný děj. Proč bych se měla zalamovat nad "profesí" hlavní hrdinky a jejím reálným intelektuálním potenciálem? Koneckonců vzpomeňme na Garpa...Bylo to zábavných pár hodin, které mne uspokojily a pobavily. A víc jsem neočekávala.
Právě jsem dočetla - výtečné! Velmi dobře napsané, napínavé a do poslední stránky nepředvídatelné. Tentokrát opravdu skutečný bestseller. Kniha se navíc dobře čte, kapitoly jsou krátké, obě linie se skvěle prolínají. Navíc - problém sociopatických osobností vůbec není výjimečný...doporučuji.
Výborná encyklopedie, přehledná, spousta informací a nádherné barevné fotografie. Za pět!
Dobrý nápad, dobré zpracování - pro mne občasné zavzpomínání na dobu ne tak vzdálenou, pro mé děti hluboká, avšak poučná historie. Doporučuji.
Spousta informací, které nenajdete v jiném průvodci, spousta osobních doporučení, spousta zajímavostí...výborně se nám hodila na našich cestách. Doporučuji.
Výborná kniha o zajímavostech této úžasné francouzské oblasti. Jan Šmíd píše o Francii výborně a je vidět, že zemi velmi dobře na vlastní kůži poznal. Doporučuji.