Deia Deia komentáře u knih

Oceán mimo zákon Oceán mimo zákon Ian Urbina

Na túto knihu som sa tešila, pretože mala veľmi zaujímavú anotáciu a reportáže sa aj odohrávajú vo veľmi zaujímavom prostredí. Síce som si predstavovala trošku niečo iné, ale sklamaná som nebola. Už prvá reportáž je skvelá, o prenasledovaní lode, ktorá nelegálne lovila ryby a ktoré trvalo niekoľko mesiacov. A aj ďalšie reportáže majú veľmi vysokú úroveň a dozvedela som sa veľmi veľa vecí, mnohé z nich by mi nikdy nenapadli, že sa stále dejú - že ľudia sú v podstate proti svojej vôli odvádzaní na lode, kde musia pracovať v neľudských podmienkach, že keď dôjde k úmrtiu na mori, tak to vlastne nikto nerieši, že zákony sa ani zďaleka nevzťahujú na všetkých a hlavne tie ohľadom oceánov je veľmi ľahké obísť... Nehovoriac o všetkom tom nelegálnom rybolove. Občas som len neveriacky krútila hlavou, že ako je toto všetko možné. O pocite frustrácie ani nehovorím, neviem si ani len predstaviť, čo niekedy samotný autor prežíval. Ale občas toho na mňa bolo priveľa - priveľa mien, priveľa odbočiek, priveľa poznámok (ktoré sú až na konci knihy, tak tam treba neustále listovať), taktiež pár reportáži mi prišlo zdĺhavých. Ale všetky sú neskutočne poučné a poukazujú na to, že čo sa vo svete deje (a je to hrozné). Keby som jedla ryby, tak po tejto knihe ich určite nejem.

15.11.2024 4 z 5

Ve stínu blesku Ve stínu blesku Brian McClellan

Príbeh ma chytil úplne od začiatku, hneď prológ nasadil dobré tempo a hneď ma zaujal. Aj keď hneď po prológu je skok o deväť rokov neskôr, stále ma to bavilo. Neustále sa dialo niečo zaujímavé, dochádzalo k rôznym zvratom, bojom, intrigám, autor rozpracoval niekoľko dejových liniek z pohľadu rôznych postáv a navyše, všetky boli sympatické. Ja mám najradšej ženské inteligentné hrdinky a ako Kizzie, ktorá pátra po vrahoch, tak Thessa, ktorá sa snaží vybudovať stroj na obnovu božieho skla, boli skvelé, ich kapitoly ma veľmi bavili, aj keď Kizzie ich mohla mať viac. Ani mužské postavy za nimi nezaostávajú, či už Demir alebo Idrian, ktorý nám skrz svoj pohľad ukazuje celkom veľké množstvo bojov. Poňatie mágie je veľmi zaujímavé, len škoda, že niektoré veci neboli viac rozpracované. Čo ma trošku sklamalo, je záver, nejak sa mi nepáči, že kam to speje, ale tak uvidíme v ďalšej časti, na ktorú sa veľmi teším a už teraz viem, že čakanie bude nekonečné. Celý tento príbeh som si neskutočne užila a po predchádzajúcej knihe toto bola veľmi príjemná zmena :D.

02.11.2024 5 z 5

Čierny leopard, červený vlk Čierny leopard, červený vlk Marlon James

Túto knihu som si chcela prečítať asi odkedy vyšla, ale nejak som mala tušenie, že sa mi nebude páčiť. Ale anotácia znela zaujímavo, tak som sa do nej konečne pustila. A tentokrát som mala svojmu tušeniu veriť. Príbeh sa mi nepáčil snáď už od prvej strany. Bol na môj vkus až nemiestne vulgárny a nechutný, takým sexistickým spôsobom a vôbec mi to nesadlo. Ani jedna postava (a to ich tam je veľa), mi nebola sympatická, no a najmenej Stopár, ktorý príbeh rozprával. Rozprával ho už z väzenia a navyše od začiatku vieme, že je chlapec mŕtvy, takže aspoň to rozprávanie mohlo byť kratšie. Ešte k tomu je v tom príbehu kopu ďalších odbočiek a príbehov. Stopár sa väčšinou správal ako trucovité decko a zvyšné postavy na tom neboli lepšie, ani jedna mi neprišla svojím správaním ako dospelá (a to jedna vraj mala cez 300 rokov). Samotný príbeh a prostredie aj mohlo byť zaujímavé, ale priznám sa, že po čase som to už tak nejak prestala vnímať, mojím jediným cieľom sa stalo dočítať knihu (dosť som si nadávala, že prečo musím všetko dočítať). Ale bola tam kopa veľmi divných vecí, nevysvetlených a navyše sa to neustále nabaľovalo, stále prišlo niečo nové, ešte divnejšie a v konečnom dôsledku mi to viac-menej nedávalo zmysel. Toto bol pre mňa dosť veľký krok vedľa a do pokračovania sa rozhodne púšťať nebudem.

27.10.2024 2 z 5

Bezvětrné město. Kniha První Bezvětrné město. Kniha První Éléonore Devillepoix

Od tejto knihy som nemala žiadne očakávania a tak ma veľmi príjemne prekvapila. Už samotná Hyperborea je veľmi zaujímavá, veľmi sa mi koncept tohto mesta páčil. Aj to rozdelenie poschodí, cestovanie pomocou korytnačiek... Postavy sú tiež skvelé, Lastyanax, Arkin mentor, je spočiatku možno trošku upätý, ale jeho kapitoly ma bavili. Ale tie Arkine boli o trošku lepšie, čo som úprimne nečakala, keďže má len trinásť rokov. Ale jej povaha bola taká svieža, vtipná, konečne nejaká postava, ktorá sa nechce učiť a nechce v sebe prebudiť nejaké supersily. Aj keď jej mentorom by som veru byť nechcela. A do toho má príbeh ešte aj detektívny podtón, kedy sa obaja snažia prísť na to, kto vraždí ministrov. Ináč je to viac politické, nejaké boje tam nie sú žiadne, ale napriek tomu je to celkom napínavé a príbeh som si naozaj užila. Teším sa na druhú časť, ktorá je zároveň aj posledná a snáď sa do nej čoskoro pustím (skôr ako zabudnem, že čo sa dialo v tejto).

27.10.2024 4 z 5

Tak to je, tak to bude Tak to je, tak to bude Sharon J. Bolton

Na túto knihu som sa tešila, pretože predchádzajúca časť bola naozaj skvelá. Ale v prvom rade názov série mi príde zavádzajúci, príbeh je síce s Lacey, ale tá tam nie je až tak často, nie je súčasťou vyšetrovania a momentálne je na PN. Jej kapitol tam nebolo až tak veľa a musím priznať, že ma celkom svojím správaním a neochotou vyrovnať sa s predchádzajúcimi udalosťami rozčuľovala. Oveľa viac je tam Barneyho kapitol, ktoré sú síce zaujímavé, ale niekedy mi prišli rozťahané, predsa len sú o deťoch a až tak sa mi to k tejto sérii nehodilo. Ale vyšetrovanie a samotné prípady sú opäť zaujímavé, vraha som vôbec neodhadla (žiadny môj tip nevyšiel) a bolo to pre mňa dosť prekvapením, aj keď pri spätnom rozmýšľaní si nemyslím, že by dokázal páchať takéto vraždy. Čítanie som si užila, aj keď to bolo o trošičku horšie ako predchádzajúca časť, ale na tú ďalšiu sa už teším a verím, že opäť bude zaujímavá.

22.10.2024 4 z 5

Zlodej hviezdneho prachu Zlodej hviezdneho prachu Chelsea Abdullah

Tento príbeh ma chytil hneď od začiatku. Veľmi sa mi páčilo to exotické prostredie inšpirované arabskou kultúrou, plné piesku, zaujímavých trhov a vcelku sympatickými postavami, aj keď nejaké výhrady by sa našli. Princ bol príliš ufňukaný, Loulie neskôr tiež mohla svoje problémy riešiť inak. Najlepší bol Kadir, aj keď tie jeho tajomstvá... Ich putovanie bolo napínavé, aj keď občas som mala pocit, že ich na ceste stretlo až príliš veľa nebezpečenstiev, aj keď dosť rôznorodých a tak mal príbeh dobrý spád, ale niektoré časti boli teda dosť rozťahané. Ku koncu mi tam pár vecí nesedelo, hlavne z hľadiska presunov a času. Oceňujem, že tu nie je žiadna romantická linka. Ale ináč sa mi to čítalo veľmi dobre, je to príjemná oddychovka nad ktorou sa netreba hlbšie zamýšľať a to prostredie je naozaj úžasné. Koniec je taký, že druhú časť by som potrebovala hneď, tak snáď sa jej dočkáme.

20.10.2024 4 z 5

Válečný král Válečný král Eric Schumacher

Od udalostí v druhej časti uplynulo necelých dvadsať rokov a ja mám pocit, že Hákon sa veľmi nezmenil, že vývoj jeho postavy sa v podstate zastavil. O nejakých väčších zmenách v jeho živote (nejaké ženy, deti a tak) sa dozvedáme len v útržkoch, aj keď ja by som sa toho rada dozvedela viac a ucelene, myslím, že by tie strany mali väčší zmysel ako Hákonovo kresťanské rozjímanie. Ale ináč ma príbeh celkom bavil, opäť tam je veľa bojov, veľa politiky a aj celkom veľa výplne. Neviem, niečo mi na autorovom štýle písania vadí, len neviem to presne definovať. Ale určite neľutujem, že som túto sériu čítala, bola zaujímavá a v podstate ma to dosť bavilo, opäť som si doplnila nejaké časti z vikingskej histórie.

19.10.2024 4 z 5

Oslnivá čepel Oslnivá čepel Brent Weeks

Táto časť začína presne tam, kde tá prvá končí a od začiatku sa mi čítala skvelo. Gavin mi je veľmi sympatický a som rada, že veľká časť knihy bola písaná práve z jeho pohľadu. Jeho kapitoly sú vtipné a inteligentné a navyše sa konečne postavil svojej rodine, v prvej časti som mala pocit, že na to, že je arcimág sa až príliš necháva utláčať svojím otcom. Kipove kapitoly sa mi páčili o trošku viac ako v prvej časti, dostal sa na univerzitu a podstupuje výcvik. Čo mi vadilo je, že stále sa opakuje aký je tučný a hlúpy (ako keby sme to už v prvej časti nemali povedané asi tak stokrát) - pri čom hlúpy vôbec nie je a tučný by už tiež nemusel byť, keďže podstupuje náročný výcvik. Systém mágie je tiež veľmi zaujímavý a konečne som mala pocit, že mu aj celkom rozumiem :D. Konflikt, ktorý prebieha je v podstate celkom napínavý, keďže niekedy je ťažko určiť, ktorá strana má pravdu - či tá, ktorá chce mať všetko podľa pravidiel alebo tá, ktorá nechce mať podľa pravidiel skoro nič. Zdivočená mágia a jej následky je už len príjemný bonus. Mnohé zvraty, hlavne na konci, som vôbec nečakala a teším sa na ďalšiu časť, aj keď už teraz má mrzí, že tá posledná nie je preložená a pravdepodobne ani nebude.

19.10.2024 4 z 5

Ukradené jazyky Ukradené jazyky Felix Blackwell

Tento príbeh ma chytil už od začiatku a v podstate som ho prečítala na jeden záťah, naozaj sa nedalo prestať a musela som vedieť, že čo sa to tam deje. Už od pobytu na chate má príbeh hustú atmosféru a miestami som pri čítaní mala celkom nepríjemné pocity a to u mňa väčšinou knihy (ani tie hororové) nevyvolávajú. Ústredná dvojica je sympatická a držala som im palce, aby to všetko prežili, aj keď Faye mohla byť niekedy menej tvrdohlavá, ale to má zjavne po rodičoch, ktorí ma strašne rozčuľovali tým, že nepovedali všetko, čo o chate vedia. Celkom ma prekvapilo, že sa príbeh odohrával aj mimo chatu, nejak som si myslela, že všetko sa bude diať len tam, ale vôbec mi to nevadilo. Zapojenie indiánskej mytológie sa mi veľmi páčilo, aj keď tam toho mohlo byť o trošku viac. Koniec ma až tak nenadchol, čakala som nejaké iné rozuzlenie, aj keď sama neviem aké, ale nemám pocit, že by som sa dozvedela všetko, čo som chcela. Napriek tomu sa mi kniha čítala naozaj skvelo a po dlhom čase som nejakú knihu musela dočítať pred spaním, ináč by som nezaspala :D. Snáď sa dočkáme prekladu aj ďalších autorových kníh.

15.10.2024 4 z 5

Na půl cesty do hrobu Na půl cesty do hrobu Jeaniene Frost

Túto sériu som si chcela prečítať už veľmi dlho a konečne som sa k prvej časti dostala. Spočiatku to vyzeralo veľmi nádejne, Cat je správne drsná ženská, ale moje nadšenie dosť rýchlo opadlo, ani neviem prečo. Lovenie upírov spolu s Bonesom mi nejak nesadlo. Čo mi navyše strašne vadilo, bolo to, že ju Bones neustále oslovoval “kotě. Akože zakaždým keď k nej hovoril. Pomaly v každej vete. Príšerne ma to rozčuľovalo. Nadväzovanie ich vzťahu sa mi tiež nezdalo, bolo to príliš rýchle a pre mňa málo uveriteľné. Ale ináč sa to čítalo dobre, príbeh bol dosť akčný, ale čím viac som čítala, tým menej ma to bavilo a koniec ma teda nebavil vôbec. Navyše sa z Cat zjavne stala nejaká superhrdinka, ktorú nikto nedokázal zabiť. V sérii pokračovať nebudem, nie je to nič pre mňa.

11.10.2024 3 z 5

Návrat Návrat Hisham Matar

Od tejto knihy som mala vysoké očakávania, ktoré sa ale nenaplnili. Nebavila ma v podstate od začiatku. Myslela som si, že to bude hlavne popis režimu, života v Líbyi a podobne. Miesto toho som dostala ani neviem čo. Neustále pátranie po nezvestnom otcovi a dúfanie, že je aj po pomaly 25 rokoch nažive, čo mi prišlo divné, pretože si myslím, že je lepšie byť mŕtvy, ako mučený vo väzniciach. Autor spomína mnohé zaujímavé veci, ale len okrajovo - napríklad ako spolupracoval s organizáciami, ktoré sa venujú dodržiavaniu ľudských práv, ale nejak viac to nerozvádzal. Taktiež v knihe boli spomínaní len muži - jeho strýkovia a bratranci (ktorých bolo fakt veľa a v ich menách som sa strácala), ženy skoro nespomínal, ani svoju matku, tety, sesternice zjavne nemal. A svoju (asi) manželku tiež spomínal len okrajovo, pričom by ma zaujímali nejaké rozhovory s ňou ohľadom situácie alebo ako to celé vníma. Jediná zaujímavejšia kapitola bola o povstaní, keď autorov bratranec spolu s revolucionármi tiahol na hlavné mesto. Autor niekoľkokrát naznačil, že po zvrhnutí režimu to potom bolo ešte horšie, ale už sa k tomu nevrátil ani neopísal ďalší vývoj situácie, pričom som na to čakala celý zvyšok knihy. Takže koniec bol pre mňa dosť veľkým sklamaním. To je už druhá kniha (z dvoch) z tejto edície, ktorá mi nesadla, ale ešte to nevzdávam, ešte nejakú skúsim.

11.10.2024 3 z 5

Noční směna (20 povídek) Noční směna (20 povídek) Stephen King

Ja naozaj nie som fanúšik poviedok, ale u svojich obľúbených autorov robím výnimku. A Kingove poviedky si stále rada prečítam, k týmto som sa vrátila po desiatich rokoch. Ale až tak úplne mi nesadli. Väčšina je na môj vkus veľmi krátkych a kvôli tomu vo mne príbeh nestihol zanechať nejaký hlbší dojem. Akurát sa začítam a bum... koniec. Je tu veľmi málo poviedok, ktoré by mi nejak utkveli v pamäti, najvýraznejšia je asi Nekuřáci a.s. a tú som si dokonca pamätala ešte z prvého čítania. Potom samozrejme Děti kukuřice. Aj keď som si viacero poviedok v priebehu čítania ohodnotila 4 hviezdičkami, tak viem, že dlho si ich pamätať nebudem, niektoré sú už teraz zabudnuté. A navyše väčšina z nich má otvorený koniec a to ja veľmi nemám rada. Ale všetky sa čítali dobre, väčšina mala správnu atmosféru a možno sa k nim opäť o nejakých desať rokov vrátim, ale fanúšikom poviedok asi nikdy nebudem.

11.10.2024

Žebravá smrt Žebravá smrt Graham Masterton

Ja mám túto sériu veľmi rada, aj keď už to nie je to, čo na začiatku. Príde mi, že každý príbeh je dlhší a dlhší a pritom to už nemá taký spád. Navyše mnoho vecí je v každej časti ako cez kopirák - zranení alebo mŕtvi policajti a nejaký veľký zvrat v Katiinom osobnom živote. Som si myslela, že aspoň to by už mohlo byť pre ňu fajn, ale nie, zas má toho dosť s čím sa musí vyrovnať. Ani prípady ma teraz až tak nebavili, chýbalo mi nejaké väčšie napätie, vinníci sú navyše známi už od začiatku. Ale aj tak sa mi to čítalo dobre, v podstate ma to aj napriek výhradám bavilo a bolo príjemné sa po dlhšej dobe vrátiť opäť do upršaného Corku (aj keď podľa toho, čo všetko sa tam deje, to nebude ideálne miesto pre život). Záverečná scéna s Katie mi ale prišla strašná, jednak dosť nereálna a celkovo mi to tam dosť nesedelo, ale zas prekvapivé to bolo, to nie že nie. Ďalšia časť by zjavne mala byť posledná, tak dúfam, že sa vydania čoskoro dočkám a určite si ju rada prečítam.

Lampička Lampička Annet Schaap

Táto kniha ma nalákala zaujímavou anotáciou a krásnou obálkou. Celé spracovanie knihy je vizuálne krásne. Ale ani príbeh nie je zlý. Lampička je zaujímavá hlavná postava, odvážna mladá dievčina, ktorá sa snaží každému pomôcť a napriek príkoriam, ktoré musela zažiť, ostáva pozitívne naladená. Monštrum je tiež zaujímavé, aj keď treba povedať, že trochu rozmaznané. Príbeh je určený hlavne pre deti a tak je napísaný celkom jednoducho, ale skrýva sa v ňom veľa. Je tam naznačených mnoho ťažších tém a to hneď od začiatku. Mať tých 12, tak predpokladám, že by ma príbeh veľmi nadchol. Takto sa mi čítal dobre, zaujal ma, ale nejak hlbšie ma nezasiahol. Ale som rada, že som ho čítala.

Tajpan Tajpan James Clavell

Priznám sa, že do tejto knihy sa mi veľmi nechcelo a to aj napriek tomu, že Šógun bol skvelý. Ja mám stále pred takýmito staršími príbehmi obavy, že sa mi nebudú páčiť. Ale našťastie sa nepotvrdili a Tajpan bol snáď ešte o kúsok lepší ako Šógun. Začiatok bol síce veľmi podobný - veľmi veľa nových postáv, v ktorých sa bolo ťažké zorientovať (a ešte keď raz ich autor oslovuje menom, raz priezviskom), taktiež nepôsobili veľmi sympaticky. Ale veľmi rýchlo ma príbeh vtiahol do deja a Struana som si naozaj obľúbila, mal brilantnú myseľ. Taktiež autor ukazuje, aspoň trošku, ako sa vtedy žilo v Číne a ako vôbec došlo k obchodovaniu s ópiom, aj keď podľa anotácie som skôr čakala niečo o ópiových vojnách, neviem prečo (to tam teda nie je). Ale viac sa dozvedáme o budovaní Hongkongu a o obchodovaní či súperení, keďže v tej dobe bola Čína stále uzamknutá a bolo ťažké do nej preniknúť. Ale niečo sa dozvieme aj o Číňanoch, hlavne o rozdieloch medzi nimi a ľuďmi zo západu, ktorí vtedy ešte stále verili, že časté umývanie spôsobuje choroby. Koniec bol opäť trochu otvorený, ale pri udalostiach na posledných stranách som pomaly ani nedýchala, taký záver som veru nečakala. Opäť mi tam chýbala nejaká historická poznámka, že či to vtedy tak naozaj aspoň trochu bolo. Ale ináč ma príbeh úplne pohltil, prekvapivo ma to veľmi bavilo a zakaždým som sa nevedela dočkať, že kedy sa budem môcť vrátiť k čítaniu. Určite v tejto ságe budem pokračovať a teším sa na ďalší príbeh z Ázie.

11.10.2024 5 z 5

Noční host Noční host Heather Gudenkauf

Na túto knihu som sa tešila, pretože jej anotácia znela dosť zaujímavo. Ale dostala som niečo úplne iné, ako som si myslela, ale našťastie lepšie. Miesto jedného príbehu odohrávajúcom sa na farme počas búrky tu máme príbehy tri. Okrem tohto sa ešte vraciame do roku 2000, kedy v mestečku došlo k strašnej vražde - dvaja dospelí boli neľútostne zastrelení a ich dcéra ledva prežila. A ešte tu máme linku zjavne väznenej ženy a jej dcérky. Spočiatku som bola zmätená, pretože každá linka bola o niečom inom, ale je celkom rýchlo jasné, že ako sa príbehy prepoja. A bolo to naozaj zaujímavé. Najviac ma zaujímala vražda, ale aj príbeh zo súčasnosti, z farmy, bol skvelý. Obidva príbehy mali veľmi silnú, znepokojivú atmosféru, miestami až mrazivú (hlavne keď počas búrky vypadla na farme elektrina) a čítanie som si veľmi užívala, strany mi rýchlo utekali. Bola som veľmi zvedavá, hlavne na to, kto vraždil a aj na to, že ako to celé skončí. Záver je fajn, dáva zmysel, nie je nelogický a bol aj dosť akčný. Asi to nie je úplne kniha, nad ktorou by som dlho rozmýšľala, na to bol príbeh celkom jednoduchý, ale čítanie ma naozaj bavilo a určite siahnem aj po ďalších knihách od autorky.

Hostina krkavců Hostina krkavců Eric Schumacher

Po prvej časti som sa na túto celkom tešila, aj keď som dúfala, že možno bude o trošku lepšia. Ale to zas úplne nebola, prišiel mi to ako klasický výplňový druhý diel. Hákon síce trošku zdrsnel, už nedáva milosť každému koho stretne, jeho rozhodnutia sú o dosť ráznejšie, ale úprimne, jeho viera liezla aj mne dosť na nervy - aj keď chápem, že autor vychádza z historickej postavy. Čo mi viac vadilo je skôr to, že to bolo málo akčné, málo bojov, z veľkej časti sa jedná o politikárčenie, o dohody, o upevňovanie trónu a občas mi to prišlo celkom zdĺhavé. Taktiež správanie niektorých postáv mi nesedelo, napríklad Sigurdove, ktorý bol v prvej časti veľkým Hákonovým fanúšikom a v tejto už zrazu až tak nie. Poriadnej bitky sa dočkáme až na konci, ale tak aspoň niečo. Ale celkom ma to bavilo, som rada, že sa prostredníctvom takýchto príbehov dozvedám niečo viac zo skutočnej vikingskej histórie. Na tretiu časť sa teším a určite si ju čoskoro prečítam.

22.09.2024 4 z 5

Pieseň vlka Pieseň vlka TJ Klune (p)

Knihy od tohto autora mám rada a tešila som sa aj na túto. A bola skvelá. O Oxovi hovoria (jeho otec a spolužiaci), že je jednoduchší. Možno aj je, ale veľmi sympatickým spôsobom. Príbeh je napísaný z jeho pohľadu a je plný jednoduchých viet, ktoré sú ale veľmi úderne a vďaka tomu sa to číta skvelo. Taktiež je to celé plné emócií - lásky, nádeje, zúfalstva, hnevu, dojatia... Je tam proste všetko a to ten príbeh robí úplne úžasným. Po dlhej dobe som konečne čítala knihu, od ktorej som sa nemohla odtrhnúť a to sa tam toho ani veľa diať nemuselo. Ale dialo. Príbeh plynie dosť rýchlo - na začiatku má Ox dvanásť, potom trinásť, šestnásť, dvadsať a nakoniec dvadsaťtri a ide to ešte ďalej. A celý čas sa tam dejú veci, ktoré som vôbec nečakala. V podstate všetky postavy sú sympatické, spočiatku som voči rodine Bennettovcov mala výhrady (za to mohol Gordo), ale rýchlo som si ich všetkých obľúbila. Mali radi Oxa, prijali ho za svojho a navyše, ich deti boli fakt vtipné (a vtipní boli aj Oxovi kolegovia). Dialógy sú v tomto príbehu fakt skvelé. Celý príbeh síce nie je dokonalý, ale skoro. K dokonalosti chýbal naozaj len kúsok. Menej Oxových myšlienok na to, čo mu otec povedal (to tam bolo naozaj často) a niektoré scény tam naozaj nemuseli byť (asi dve). Ale ináč má príbeh úplne pohtlil a ja veľmi dúfam, že sa rýchlo dočkáme prekladu ďalších častí, aby som sa do tohto sveta tejto úžasnej svorky mohla vrátiť.

22.09.2024 5 z 5

Rosnička Rosnička František Kozmon

No už ani prvá časť tejto série ma nejak neohúrila, ale chcela som vyskúšať ešte jednu a táto mi prišla ešte slabšia. V prvom rade je tu strašne veľa rozpisovania sa o vzťahoch, hlavne Marek a Nina, ale aj vyšetrovateľ a jeho žena, Ninin blog... Akože chcem čítať krimi, nie červenú knižnicu. Mnoho z tých vsuviek z minulosti mi prišlo zbytočných, to sa dalo dosť zostručniť. Vyšetrovanie sa mi kvôli tomu zdalo tak nejak v úzadí, navyše dvojica chorvátskych vyšetrovateľov pôsobila dosť zle, nejak im to nešlo. Celkovo s každou postavou som mala problém, ani jedna sa nespráva na svoj vek a na svoju pozíciu a každá mi príšerne liezla na nervy. Petra s Denisou a ich pátranie na vlastnú päsť bolo smiešne, ako dve deti, ktoré bez rozmýšľania spravia každú blbosť, ktorá ich napadne. Akože samotný prípad bol ináč zaujímavý, bola som zvedavá, že kto Ninu zabil, ale hlavne kvôli tým postavám som si príbeh nevedela vychutnať. Aj napísané to bolo dobre, napínavo, čtivo, čítalo sa mi to naozaj ľahko a rýchlo. Ale za mňa to tieto pozitíva nezachránia a do ďalšej časti sa už dosť pravdepodobne púšťať nebudem, lebo cez tie postavy sa naozaj neviem preniesť.

21.09.2024 3 z 5

Dokonalé stopy Dokonalé stopy Helen Fields

Táto kniha má skvelé hodnotenia, tak som na ňu bola dosť zvedavá, ale ostala som celkom sklamaná. Začínam mať pocit, že mám asi nejakú čitateľskú krízu, ktorá sa prejavuje tak, že sa mi nič nepáči :D. Alebo mám len smolu pri výbere. Podľa mňa príbehu dosť uškodilo to, že od začiatku vieme, kto je vrah a čo robí, kapitoly s ním veľmi nebavili a ten človek bol tak strašne vyšinutý, že mi to až vadilo. Callanach mi tiež nebol najsympatickejší, prišiel mi dosť ufňukaný a keď vyšlo najavo, že prečo musel opustiť Francúzsko a prísť do Škótska, tak som len neveriacky krútila hlavou, taká blbosť. Rada by som čítala nejakú krimi sériu, kde vyšetrovateľ nie je alkoholik a ani nemá za sebou traumatickú minulosť, ale to sa asi nestane. Najsympatickejšia bola Ava, aj jej prípad ohľadom mŕtvych bábätiek ma zaujímal viac, škoda, že bol aj spolu s ňou v pozadí. Neviem, pri čítaní som necítila nejaké napätie ani nutkanie sa k príbehu vracať, v podstate ma to veľmi nezaujímalo. Ale čítalo sa to rýchlo, kapitoly boli krátke a ono ten prípad bol zaujímavý, len ku mne nejak neprenikol, možno keby to bolo uchopené trošku ináč. Myslím, že v ďalších častiach z tejto série už pokračovať nebudem.

15.09.2024 3 z 5