denisa7430 denisa7430 komentáře u knih

Co odvál dým aneb Jak jsem přežil holokaust Co odvál dým aneb Jak jsem přežil holokaust Miloš Bondy

Když se pubertálnímu chlapci ze dne na den změní život vzhůru nohama a v pekle jménem Osvětim přichází o celou svou rodinu. Peklo, které navíc přežil.... Miloš Bondy byl spolu s rodiči držen v pražském veletržním paláci a 3.8.1942 odvezen vlakem z nádraží Holešovice do Terezína. Do Osvětimi byl poslán 1.2.1943.

"Jistý je akorát to, že až umřu, tak že mě spálej."
"Poláci dokázali Židy pronásledovat líp než samotní esesáci. I v brutalitě často přetrumfli všechny ostatní." - 134 -

31.08.2020 5 z 5

Dvorní šašci Dvorní šašci Viktor Fischl

Jedna z mých nejoblíbenějších...

27.08.2020 5 z 5

Holokaust: Zločin proti lidstvu Holokaust: Zločin proti lidstvu Guido Knopp

Velmi dobře sepsána historie holokaustu. Těžké čtivo, ale rozhodně potřebné neustále si téma připomínat.

20.08.2020 5 z 5

Druhý život pana Roose Druhý život pana Roose Håkan Nesser

Nelepší švédský krimiromám, tak to alespoň stojí na obálce knihy. Bohužel nesouhlasím. Děj o ničem, napětí nulové, snad jen zvláštní hledání postaršího může něčeho neuchopitelného, něčeho, co mu život dluží, bylo ve své podstatě zajímavé.

20.08.2020 2 z 5

Jizva Jizva Alice Broadway

Sice nejslabší díl celé série, ale to většinou při pokračování bývá vždy. Celkově se mi námět série neuvěřitelně líbil a dokážu si představit i jeho zfilmování.

19.08.2020 4 z 5

Můj život s Egyptem Můj život s Egyptem Miroslav Verner

Koho zajímá česká egyptologie, přijde si rozhodně na své! Nádherně sepsaná kniha.

19.08.2020 5 z 5

Chrám světa Chrám světa Miroslav Verner

Jedna z nejkrásnějších knih o Egyptě....a že jsem jich už přečetla :-)

19.08.2020 5 z 5

Holocaust, Spojenci a Osvětim Holocaust, Spojenci a Osvětim Pavel Benedikt Elbl

Mnohé informace mi byly již známé z jiných knih, avšak sestaveno je to v této knize přehledně.

17.08.2020 4 z 5

A odpusť nám naše viny A odpusť nám naše viny Romain Sardou

Kdo má rád Ecovo Jméno růže, ten si přijde na své.

16.08.2020 4 z 5

Někde ještě svítí slunce Někde ještě svítí slunce Michael Gruenbaum

Pobyt v terezinském ghettu očima dospívajícího kluka dle skutečné události. Kniha je psaná pro děti a dospívající, kteří se o tématiku holocaustu začínají zajímat. Doporučuji začít tímto dílem.

14.08.2020 4 z 5

Rozbitá Rozbitá Cathy Glass

Krutost některých rodičů nezná mezí. Velmi silný příběh a já se kláním paní Cathy za její láskyplný a vstřícný přístup k chuděrce Jodie.

14.08.2020 5 z 5

Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci Walter Isaacson

Jedním slovem: nádherná!

11.08.2020 5 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Jako všechny knihy autorky je i tato perfektní. Tentokrát popisuje lidské osudy za dob komunismu, okupace, normalizace.

11.08.2020 5 z 5

Dcery Kambodže Dcery Kambodže Thavry Thon

Thavry touto knihou upozorňuje na nerovnost mezi pohlavími, přeje si, aby kniha inspirovala co nejvíce žen a dívek k tomu, aby bojovaly za své názory a sny. Poukazuje na celkovou podstatu vzdělání. Je však samozřejmé, že cesta k osvícení bude ještě dlouhá a trnitá. Ve společnosti, které vládnou muži, to nebudou mít ženy v žádném případě jednoduché.

09.08.2020 4 z 5

Čarodějnice: Salem, 1692 Čarodějnice: Salem, 1692 Stacy Schiff

Román je rozpracován velice detailně, čtenář k němu musí přistupovat s úmyslem „studia“ tohoto tématu, kniha vyžaduje maximální soustředění.

09.08.2020 4 z 5

Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Naprosto dokonalé! A jako audiokniha taky nemá chybu!

08.08.2020 5 z 5

My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Příšerné, jak lehce dítě přijde ke drogám, v kterých se nakonec utápí několik desítek let. A to měla vlastně Christiana ještě štěstí, její kamarádi kolem ní umírali mladí buď z předávkování, nebo sebevraždou... Ufff.... Povinná četba nejen do škol, ale pro rodiče!

07.08.2020 5 z 5

Člověk bez osudu Člověk bez osudu Imre Kertész

Válka a koncentráky popisované z pohledu maďarského patnáctiletého chlapce. Nechápe, co se kolem něj děje, kde se octnul, proč tam je... Vše vypráví jakoby zpovzdálí, jakoby se ho situace ani netýkala.

06.08.2020 3 z 5

Hausfrau Hausfrau Jill Alexander Essbaum

Bolestná kniha o neschopnosti, nedůstojném partnerství, nedostatku lásky, zármutku, hlubokém smutku, a hlavně o neochotě jednoho člověka žít pro své milované.

06.08.2020 4 z 5

Upřímnou soustrast Upřímnou soustrast Guillaume Bailly

Vtipné historky ze života bretaňského funebráka.
Já však doporučuji knihu "Nohama napřed" českého autora, u které se budete za břicho popadat, ačkoliv je o rodině, která vlastní pohřební ústav.

05.08.2020 3 z 5