DenisaV komentáře u knih
Kniha, která zaujme nejen Kingovy skalní fanoušky. Jako vždy trošku vlažný rozjezd, ale zase naprosto skvělý a originální námět. Každý, kdo autorovu tvorbu zná, tak v příběhu knihy snad ani nedoufá v dobrý konec a je připraven na všemožné zvrácenosti. Při čtení Ústavu jsem se ale přistihla při tom, jak fandím hlavní postavě a doufám, že vše dobře dopadne. Autor je také jeden z mála, který se neštítí uvést do hlavních rolí děti, i když je čeká spousta trápení. A nakonec přišel i docela fajn závěr. Určitě doporučuji :)
První dojem? Zklamání. Zklamání, že Hunger Games nejsou tak originální, jak jsme si mohli myslet. Dystopický román, kde média ovládají společnost, napsal King už v roce 1982. To je skoro neuvěřitelné. Zábava v médiích byla na konci 20. století velkým tématem a Kingův román je tomu důkazem.
Ale pojďme k samotné knize, jejíž rozsah není nijak velký, a tak děj ubíhá velmi rychle. Jak sám autor přiznává v předmluvě, Bachman si mohl dovolit být surovější, ráznější... Žádné zbytečné popisy, zdlouhavé konverzace, dokonce ani žádná vedlejší dějová linka. Jednoduše se začtete a za chvilku je konec.
Četla jsem několik Kingových děl a je pravda, že tato kniha je v něčem odlišná. A vůbec ne ve špatném slova smyslu. Je zábavná, donutí vás k zamyšlení a i závěr je uspokojující.
Určitě doporučuji :)
Ach jo... Autorka velmi dobře píše, dokáže navodit a udržet napětí, děj svižně ubíhá... škoda, že chyběla inspirace. Tudor přiznává, že je velkou fanynkou Kinga, tato kniha ale kvůli tomu není vhodná pro další Kingovy fanoušky. Hned na začátku jsou totiž zklamaní z toho, že parta dětí, okolo nichž se příběh odehrává, se celkem dost podobá partě kluků a jednoho děvčete ze slavného To. Skupinka si sice nehraje na skládce, ale u starých dolů, podobnost však čtenáře přímo bije do očí. Čtivě psaný příběh pak na chvilku přinese špetku naděje, kterou nakonec zabije krásná kopie Řbitova zviřátek.
Poslední část, můžeme říci začátek konce, pak čtenáře znovu slibně navnadí. Děj skvěle graduje, napětí stoupá, čtenář může začít soucítit i s jednou po celou dobu zápornou postavou. Pak to ale autorka trochu překombinuje a ani závěr nepřináší této knize hvězdičku navíc.
Určitě si ale od autorky ještě něco přečtu, snad bude mít v jiných dílech i nějaký vlastní nápad.
Škoda... knížka měla dobrý námět, vcelku slušný začátek, ale bohužel nic moc závěr. Nejvíc mě kniha zklamala v momentě, kdy vypravěčka začala promlouvat ke čtenáři. To mi naprosto zkazilo dojem z celého příběhu. A na konci už jen doufáte, že to dopadne jinak, třeba trochu zajímavěji, než kam to směřuje. No, nedopadlo...
Pro čtenáře bez větších znalostí psychologie jistě velmi přínosné čtení. Kniha obsahuje kromě osobních příběhů a zkušeností autora i definice a názory psychologů, avšak ve velmi jednoduchém znění, takže se nejedná o nijak složité dílo. Otázkou však zůstává, zda autorův přístup k výchově dětí v ústavní péči je ten správný.
Ledové srdce jsem četla již podruhé, neboť jsem si z prvního čtení téměř nic nepamatovala. Jistě velmi zajímavý námět, ale bylo vcelku těžké se do knihy začíst. Původně jsem chtěla dát pouze dvě hvězdičky, povedený konec si ale zaslouží ještě jednu hvězdičku navíc. Jen škoda, že to bylo jediné napínavé místo celé knihy...
Tak já nevím. Chybělo mi napětí, a to i v momentě, kdy přišel zvrat a člověk by neměl být schopný odtrhnout oči. Také jsem tuto knihu četla o něco déle, než jiné, které mám během dvou večerů přelouskané. A určitě to nebyl horor.
ALE! Velmi originální námět, velmi příjemné čtení. Autorův oblíbený autor není nikdo jiný, než King a jistá podobnost v jejich dílech určitě je. Koneckonců podobný způsob psaní popisuje Barker v dopise od autora na konci této knihy. I když jsem nehltala každou stránku, jako u jiných, často detektivních, příběhů, těšila jsem se, až se ke knize vrátím. A po dlouhé době po dočtení cítím takový příjemný pocit uspokojení. A právě tento pocit mě donutil dát pět hvězdiček.
A i když se jedná o něco úplně jiného, než je autorova série o V4O, dokazuje nám, že se umí pohybovat i v jiném žánru. Celý děj ubíhá velmi nenuceně, a jak již zmiňoval někdo v komentářích, plyne jako pohádka. A to i přesto, že je plný mrtvol...
Vcelku jednoduché, příjemné čtení. Sám autor označuje knihu za psychologický thriller, v tom případě ale kniha postrádá o něco větší hloubku a chybí mi lepší vykreslení psychiky postav a jejich postupný vývoj.
Nicméně detektivní příběh super, originální a i když místy předvídatelný, neobsahuje žádná hluchá místa. Oceňuji i zakončení, kdy se nakonec dočkáme spravedlnosti. Není to má první kniha od autora a určitě sáhnu i po dalších.
Za mě takový průměr. Četlo se to relativně dobře, ale vrah jasný už od poloviny knihy. A to asi i kvůli tomu, že dost podobný děj už jsem někde viděla - jiné druhy vražd, ale jinak postavy a vrah dost podobní. Nejsem si úplně jistá, jestli ta podobnost nebyla s trilogií od Barkera - dejte mi kdyžtak vědět ;)
Tak já jsem celkem zklamaná. Od autora jsem četla všechny knihy, z nichž tato je opravdu nejslabší. Námět trochu mimo mísu, od poloviny knihy jasně předvídatelný vrah. Ono totiž z těch čtyřech postav, které tam figurují, není těžké vydedukovat závěr. A na konci se ještě k tomu všichni chovají úplně nepochopitelně. Tak snad to je jen slabší dílo jinak skvělého autora a příště naváže na předešlé tři romány, jeho první kniha mě také nijak zvlášť neoslovila.
Moje první knížka od této autorské dvojice. No... mám z toho dost rozporuplné pocity. Kniha je napsaná dobře, jen se v ní vyskytují místa, která nezvládají moc dobře udržet čtenářovu pozornost.
První polovina díla mě ještě vcelku bavila, těšila jsem se na další průběh. Druhá část už byla zbytečně natahovaná, co mi ale vadilo mnohem víc, bylo vraždění dětí. Nevadí mi v knihách vulgarity ani násilí, ale popis, jak se malé holčičce zasekává do hrudi sekyra a následně ji nemohou vyndat a škubou tím celým tělíčkem, to už bylo i na mě trochu moc...
Trochu zvláštní příběh. Ačkoliv se mi líbilo, jak do sebe všechno na konci zapadlo, nepřišla mi kniha ani trochu napínavá a spousta věcí byla předem jasná. S ostatními souhlasím, že nadpřirozená linka tam byla absolutně navíc.
Na druhou stranu námět byl originální, ale dalo se z toho vytěžit mnohem víc. Autorka se snažila, aby všechno bylo se vším propojené a posunulo to dílo na jinou úroveň. Bohužel to bylo hodně našroubované a z příběhu to šlo hodně cítit, takže kvůli tomu musím jednu hvězdičku ubrat. Původně jsem chtěla udělit 3*, ale za ten nápad jsem nakonec ještě jednu přidala.
Není to nijak složité čtení, takže jako jednohubku na večer doporučuji.
Krásný příběh dvou žen v těch nejtěžších dobách. Každá pochází z jiných poměrů a prostředí, avšak obě končí po dvou válkách bez prostředků, pouze se svými zbylými členy rodiny. Silný příběh o životě, ke kterému patří i výběr životního partnera, ten však nemusí být tou první vášnivou láskou, což s sebou přináší i řadu otázek, zda se člověk rozhodl správně.
Kniha se čte velmi příjemně, jen je zprvu těžké orientovat se mezi všemi postavami. Spousta jmen se člověku může plést. Každopádně to, že autorka píše podle skutečných příběhů svých prababiček, přináší do příběhu velmi silné emoce.
(SPOILER) Přiznám se, že jsem ke knížce přistupovala trochu s despektem. Zprvu se mi zdálo, že autorka věnuje strašně málo prostoru popisům a psychice postav, a že příběh běží moc rychle. Až když mi první večer došlo, že už mám za sebou dvě stě stránek, uvědomila jsem si, že knížka by jinak byla asi zbytečně dlouhá. Na čem ale stále trvám, je velmi urychlené sbližování postav, v realitě by jejich interakce probíhaly úplně jinak. A za to musím strhnout jednu hvězdičku.
Jinak ale nádherný příběh. Chvilku trvalo, než jsem se do něj naplno ponořila, ale stálo to za to. Originální námět a velmi zajímavý průběh celého děje. Nejsem ten typ člověka, který při čtení pociťuje návaly emocí, většinou vyhledávám thrillery nebo horrorové příběhy, protože strach je pro mě při čtení tou nejvyhledávanější emocí. Ale tahle knížka mě na konci opravdu dostala. Spoiler: Poprvé jsem se při čtení přistihla, jak fandím jednomu z možných závěrů. Už od poloviny knihy jsem doufala, že hlavní hrdinka zůstane v sedmnáctém století s pohledným Samuelem. Takže při čtení jeho dopisu na rozloučenou jsem konečně také ten nával emocí mohla zažít.
Nejsem velkým fanouškem románů pro ženy. Ale tahle knížka mě bavila. Zajímavý příběh, který ve čtenáři dokázal vyvolat spoustu pocitů. Mladá autorka se uvedla velmi dobře a určitě si přečtu i její další knížku.
Paráda. Skvělý. Knížku jsme koupila díky nějaké slevě a nic moc jsem od ní neočekávala. Ale ve finále se mi moc líbila. I když prostředí strašidelného lesa je už trochu ohrané, příběh do něj zasazený byl čtivě napsaný. Nepřišlo mi, že by byly nějak přehnaně zdlouhavé popisy krajiny, naopak děj příjemně ubíhal. Konec sice trochu zvláštní, ale nijak urážející. S hororem to sice nemělo nic moc společného, ale i tak velmi povedená knížka.
Uf… knížku jsem musela přečíst na jeden zátah. Trochu mě zklamal námět, na začátku jsem měla pocit, že čtu písemnou verzi Ve 3:15 zemřeš. Celkově se nejednalo o úplně originální příběh, což mě u toho autora trochu zamrzelo, neboť předešlá díla se mi velmi líbila a na tuto knížku jsem se moc těšila. Po první třetině jsem měla pocit, že se jedná o tuctovou thrilerovou knížku tak na tři hvězdičky. Potom se to ale zlepšilo a autor svým stylem psaní a schopností dobře budovat napětí zvládl i z ohraného příběhu něco vytěžit. Závěr byl vcelku dobrý, objasnil všechny nejasnosti a děj příjemně ukončil.
Autor mě nepřestává udivovat, vždy přijde s naprosto dokonalou myšlenkou. Doufám, že další kniha už je na cestě.
Kniha se dobře čte, neobsahuje nudné pasáže a napínavá je až do konce. V jednu chvíli jsem dokonce neměla ani sebemenší podezření, kdo by za tím vším mohl stát.
Co ale považuji za největší plus, je prostředí dětského tábora. Pro každého, kdo se v dětství letních táborů účastnil, se děj knihy odehrával právě tam a to jistě umocnilo celkový prožitek!
Od autora jsem jako první dílo četla Poslední dívku. Námět byl super, jen mi tam něco vadilo. Pořád to přikládám překladu, protože kniha Zamkni poslední dveře byla skvělá! Naprosto originální příběh o luxusním domě pro bohaté. Velice dobře napsané, čtivé, napínavé. Díky této knize u autora ještě chvíli zůstanu. Rozhodně doporučuji :)
Kniha se mi trochu hůř četla, což jsem dávala za vinu překladu. Jinak příběh se mi moc líbil, i když od dvou třetin už se dal vrah dost dobře odhadnout. Celkově na knihu budu vzpomínat v dobrém. Jak se člověk dostane přes počáteční krkolomné čtení, děj ho chytne a zbytek už jede jak po másle.