dennictenar dennictenar komentáře u knih

Kuchařka Kuchařka Vojtěch Vrtiška

Vůbec nevím, jak tuto kuchařku hodnotit. Vojtovi jsem fandila od prvního dílu Peče celá země, sleduji ho na instagramu a když jsem zjistila, že mu vyjde kuchařka, ihned jsem si ji předobjednala. Včera mi došla a nemůžu se ubránit zklamání. Vím, že je Vojta trochu "netypický" pekař, spíše kreativec, který dokáže spojit na první pohled nespojitelné a vytvořit vizuálně atraktivní a určitě i na chuť fantastické věci. Tedy nemyslela jsem si, že by recepty v kuchařce byly obyčejné a typově podobné jako v desítkách dalších kuchařek.
Ale jak jsem napsala výše, jsem z kuchařky zklamaná. Je rozdělena do několika kapitol podle velikosti dezertů a v každé kapitole jsou recepty na nějaký fantastický kousek (např. hermelín) a hned za postupem k tomuto receptu je nějaký obdobný dezert, který je typově podobný ale více "amatérský". Což mi přijde jako fajn nápad, ale bohužel to provedení mi vůbec nesedí. Na jedné dvojstránce je foto fantastického výrobku spolu s názvem, na další dvojstraně jsou na jedné straně ingredience a na další postup. Jenže ingredience kolikrát zaberou pouze půl strany - kniha je poměrně veliká - a zbytek je prázdný. Následuje "amatérštější" verze receptu a to je poměrně malý obrázek uprostřed strany a kolem něj opět úplně prázdný prostor a následuje zase poloprázdná strana s ingrediencemi a další strana s postupy. Myslím, že by kniha mohla být o polovinu kratší a z mého subjektivního názvu by nevypadala tak prázdně, pokud by se kolikrát dal postup a ingredience k sobě.
Vím, že je to asi míněno jako minimalistická kniha s krásnými a neobvyklými recepty (a ty opravdu jsou krásné a netypické), ale na mě to působí spíš roztahaně a prázdně.
Vojtovi moc fandím, ale zvažuji, že kuchařku vrátím.

07.11.2024 3 z 5

Jako hvězdy v temné noci Jako hvězdy v temné noci Jojo Moyes

Krásná knížka plná dojemných momentů, kterou nebudete chtít odložit. Alespoň takhle jsem se cítila já při jejím čtení. Zároveň je toto první knížka od Jojo Moyes, kterou jsem četla, doteď jsem se této autorce vyhýbala (ani nevím proč). Určitě si půjčím i další díla. Za sebe doporučuji.

07.11.2024 5 z 5

Anna Elliotová Anna Elliotová Jane Austen

Skvělá knížka.
Ze začátku jsem se bála, že budu knihu horko těžko číst, ale spletla jsem se. Někomu se to bude přelouskávat opravdu těžko, protože jedna věta může zabrat i skoro celý odstavec, takže člověk než ji dočte skoro neví, co vlastně četl, ale mně to nevadilo. Zvykla jsem si na to po pár stránkách a text mi potom krásně plynul. Anna mi přirostla k srdci a popisy ostatních postav byly tak reálné, že jsem celý příběh mohla opravdu prožívat.
Za mě je to stejně kvalitní a krásná kniha jako Pýcha a předsudek a tuto knihu si určitě pořídím do knihovny a znovu přečtu.

02.11.2024 5 z 5

Hypotéza zla Hypotéza zla Donato Carrisi

Další díl se mi líbil stejně jako první. Dobře se knížka čte, za mě super postavy a už se těším na další díl.

30.10.2024 5 z 5

Buď jako řeka Buď jako řeka Shelley Read

Knížka se mi od prvních stránek vryla pod kůži a i ve chvílích, kdy jsem ji zrovna nečetla, jsem na ni myslela. Autorka má skvělý styl psaní, který vtáhne do děje, vše krásně popíše a člověk dokáže děj prožívat spolu s hlavní hrdinkou. Není to úplně veselý příběh, ale kniha je krásná.
Pokud autorka v budoucnu vydá další knížku, ráda si ji přečtu. A pokud by to bylo pokračování nebo pohled z druhé strany, nebude chybět na wishlistu.

30.10.2024 5 z 5

Hlava plná lásky Hlava plná lásky Ali Hazelwood

(SPOILER) Tak tohle byla bída. Cením si, že se autorka snažila napsat knihu z neotřelého prostředí - NASA - a vložila tam i pár zajímavých informací, které by si člověk sám od sebe asi nevyhledal, ale to je tak vše.

Bee musí spolupracovat na projektu se svým bývalým spolužákem Levim, o kterém si myslí, že ji nesnáší, tak ho taky nesnáší. Když ho s tímto "faktem" konfrontuje, tak je z toho Levi v šoku a několikrát jí řekne, že to není pravda a nikdy to k ní necítil. NĚKOLIKRÁT. Ale to pro ni není důležité, protože ona si to myslí a to co jí říká on, ji nezajímá. A tohle se dočítáme co každých pár stran téměř celou knihu a je to opravdu velmi otravné. Zároveň se i dočítáme, že všichni bílí mužové jsou ***** a misogyni.

No, hypotéza lásky se mi líbila, ale tohle mě od autorky kompletně odradilo a další knížky si od ní už nepřečtu.

08.10.2024 2 z 5

Severka Severka Nina Špitálníková

Knížka se mi líbila a je pravda, že příběh ve mně vyvolal hned několik pocitů. Na druhou stranu mi ale přijde, že tam toho "příběhu" zase tolik nebylo. Je to krátká knížka, která nás provede poměrně rychle některými úseky života "Severky". Pokud by chtěl někdo trochu více toho "příběhu" asi mu spíš doporučím jiné knížky od paní Špitálníkové.

30.09.2024 4 z 5

Neřízená střela Neřízená střela Mark Greaney

Přečetla jsem téměř na jeden zátah. Hlavní postavu jsem si velmi oblíbila a jsem ráda, že to náš Šedý muž opět zvládl. Doufám, že bude další díl.

Na mušce Na mušce Mark Greaney

Opět super čtení. Další nástrahy, akce. Těším se na další díl.

Šedý muž Šedý muž Mark Greaney

Knížka mě od začátku chytla a přečetla jsem ji téměř na jeden zátah. Plno akce, žádná hluchá místa. Sice se jedná o poměrně nereálný příběh, ale i tak se mi to moc líbilo.

Tajemství letní noci Tajemství letní noci Lisa Kleypas

Knížka se mi líbila, myslím si ale, že by jí nevadilo méně stránek, ačkoli není dlouhá. Je to romantika, oddechovka tak akorát na víkend. V sérii budu pokračovat.

07.09.2024 4 z 5

Hora mezi námi Hora mezi námi Charles Martin

Film jsem neviděla a asi se na něj ani nepodívám, ale kniha se mi líbila. Za sebe bych řekla, že je to navzdory tématu (pád letadla, přežití) celkem odpočinková a romantická knížka, která se dá přečíst během víkendu. Nemám nic, co bych jí vyloženě vytkla, ale na 5* mi tam něco chybí.

04.09.2024 4 z 5

Našeptávač Našeptávač Donato Carrisi

Knížka se mi velmi líbila. Zajímavý děj, postavy, zvraty. Pro mě letos v TOP 5 knížek, které jsem zatím četla a těším se až dočtu celou sérii.

24.08.2024 5 z 5

Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

Oddechová knížka, která nemá žádné obrovské zvraty a není předimenzovaná popisem sexuálních aktivit. Má první knížka od této autorky a zklamaná nejsem. Bylo to milé čtení na odpočinkový víkend.

18.08.2024 4 z 5

Zajíci, utíkej Zajíci, utíkej Alexander Gordon Smith

Za mě super! Od začátku do konce nabité akcí, žádná hluchá místa a že se táhne jedno téma i v další knížce? To je přeci jasné! Tyto organizace jsou jako hydra, usekneš hlavu a narostou další dvě. Moc se těším na další díl.

16.08.2024 5 z 5

Odvrácená tvář lásky Odvrácená tvář lásky Colleen Hoover

Za mě parádní knížka. Ačkoli už je to téměř rok a půl, co jsem si ji půjčila, stále mnou rezonuje příjemný pocit, jaký jsem měla při jejím čtení. Mám za sebou i další knihy od Colleen, ale žádná nebyla tak skvělá jako tahle.

16.08.2024 5 z 5

David Hecl: Mluví k vám kapitán David Hecl: Mluví k vám kapitán Martin Moravec

Super knížka, která dosahuje stejné kvality jako ostatní v "sérii". Těším se na další.

12.08.2024 5 z 5

Vražedná naděje Vražedná naděje Wendy Dranfield

Tak mám za sebou poslední vydaný díl a je mi trochu smutno, že není po ruce další pokračování.
Přiznám se, že se mi tato kniha líbila o trochu méně než předchozí, stále ale dosahuje vysoké kvality. Doufám, že série bude pokračovat dál, protože mi postavy přirostly k srdci.
Moje hodnocení: 90%

06.08.2024 5 z 5

Hypotéza lásky Hypotéza lásky Ali Hazelwood

Pokud bych měla knihu vystihnout jedním slovem, tak bych ji nazvala milou. Moc hezky se mi četla - velikost písma, délka kapitol i text jsou opravdu velmi vhodné a díky tomu jsem se do ní začetla od první stránky. Kdybych ji začala číst o víkendu, asi bych ji zvládla na jeden zátah (Při cestě do a z práce mi bylo i líto, že už jsem vystupovala z dopravy a nemohla číst dál.)
Hlavní postavy jsou sympatické, trochu rozdílné a skvěle se doplňují. Líbí se mi, že knížka není tak úplně "hloupá", jako občas některé tohoto typu bývají a co opravdu oceňuji - není zde přemíra sexu.

Je to tak 4,3*, pár věcí mě rozčilovalo. Především pak věty významu "musíme to těm bílým mužům nandat" a přišel mi i nepravděpodobný obrat charakteru jedné z postav.

Jinak ale knížku doporučuji na nenáročné čtení třeba na dovolenou nebo víkend. Od autorky si určitě další knížky přečtu.
Moje hodnocení: 82%

31.07.2024 4 z 5

Bane: Prokletá láska Bane: Prokletá láska L. J. Shen

Knížka je poměrně dlouhá, ale celkem dobře se čte. Děj měl sem tam nepředvídatelné zvraty, ale jinak se jedná o takovou tu "romantickou klasiku". Bohužel na mě to velký dojem neudělalo a ještě se rozmyslím, zda si přečtu další díly.
Moje hodnocení: 60%

29.07.2024 3 z 5