Devorah Devorah komentáře u knih

Květy slunce Květy slunce Rupi Kaur

Má druhá kniha od Rupi Kaur čtená v originále. Ano, má pár dobrých myšlenek, ale tvorba této básnířky pro mne rozhodně není poezií v pravém slova smyslu. Stále mám pocit,že čtu rádoby životní moudra mladé instagramové holky, nic víc, bohužel. A ačkoliv se tato kniha zabývá i jinými tématy než rozchody a sebeláskou, o moc víc čtenáři ani tentokrát nepředává. To samé se dá říct i o ilustracích- minimalistické kresby, které knihu doplňují, avšak hřejivým dojmem nepůsobí.
Evidentě moderní poezie tohoto typu není můj šálek čehokoliv, ale uznávám, že se najde spousta čtenářů, které tato tvorba osloví.

23.05.2021 1 z 5

Dcery Říma Dcery Říma Tanja Kinkel

Děj románu nás přenese do uliček nevázaného antického Říma, kde nic není tak, jak se na první pohled zdá. Spodina tu není tím nejhorším, co by nás mohlo potkat, ale spíše setkání s patriciji se zde nezdá být dobrou volbou.
Co stojí za vyzdvižení je styl autorky, která pár větami vtáhne do děje, rychle osvětlí základní dějiny, dokáže velmi sugestivně vylíčit tehdejší atmosféru, včetně detailních popisů vůní květin, bylin, jídel, nemytých upocených těl otroků, nebo pachu krve z gladiátorských zápasů. Stačí jen zavřít oči.
Co se týče příběhu, tomu kraluje pokrytectví a přetvářka, lhostejnost k životu druhých, pocit výjimečnosti střídá pocit absolutního dna. Na hlavní hrdinku je toho docela dost a je nad slunce jasné, že se se všemi nástrahami velkého světa popere tak, jak to žádá románová literatura. Závěr knihy byl pro mou melancholickou duši přeslazený, nicméně jednou za čas a v této menší míře je to ještě snesitelné.

28.08.2020 4 z 5

Vražda Rogera Ackroyda (komiks) Vražda Rogera Ackroyda (komiks) Agatha Christie

Udělat z nejješitnějšího detektiva na světě komiksového hrdinu chtělo opravdu hodně odvahy. Kresba sama o sobě není špatná, ale ne vždy se k příběhu hodí. Ovšem nejhůře dopadl slovutný Hercule Poirot, který zde vypadá jako nepodařená karikatura.
Tvůrci ponechali v komiksu relativně velké množství textu, ale i tak – ve srovnání s knihou – je příběh hodně osekán, vykostěn až na dřeň, což si rozhodně nezaslouží.
Pro fandy Agathy Christie jako jednohubka ano, pro ostatní jedna velká zbytečnost. Hvězdy za originalitu a modernost si ale zaslouží.

27.07.2020 3 z 5

Pianistka Pianistka Elfriede Jelinek

S touto knihou jsem strávila dobrých pár hodin, věnovala jsem se jí, a co jsem na oplátku dostala? Rozporuplné pocity, a to rovnou ve velkém.
Není to špatná kniha, disponuje pár zajímavými názory, nicméně, co se stylu týče, ten je opravdu těžkopádný, špatně stravitelný, místy nezáživný a dost často doslova ubíjející. Absence přímé řeči je zde znatelná a na škodu, čtenář tak často tápe a domýšlí si. Pokud to měl být úmysl, tak ten se autorce povedl na rovných sto procent. Občas ale sama Jelinek překvapí v pozitivním slova smyslu. Někdy její hra se slovy a volný proud myšlenek dostanou čtenáře svou hloubkou a rozměrem. Jindy naopak autorka má tendence rozebírat zcela banální věci, názory, a to stále ze stejného úhlu pohledu, až je to nudné a zcela nezáživné.
Ovšem konec této knihy je jedna dlouhá scéna plná násilí, sexu, slovních hříček a narážek, chladně zaznamenaných, bez špetky porozumění a bez hlubšího rozkrytí motivů a příčin jednání hlavních hrdinů. A to mi, při tom neuvěřitelném závěru přijde jako velké mínus.

01.04.2020 2 z 5

Poslední cantilena / Tajemství Tudorovců Poslední cantilena / Tajemství Tudorovců Vlastimil Vondruška

V tomto díle se nevyskytlo nic nového, co bychom od Vondrušky už neznali z děl předchozích. A přece je zvláštní, že u jiných jeho knih to není na škodu a skvěle se po celou dobu čtení bavíme dialogy hlavních hrdinů. Což se tady rozhodně říci nedá. Jeho hrdinové jsou stále stejní, nijak se nevyvíjí, nikam neposouvají, stále stejné vzorce chování, a to je pro čtenáře ubíjející. Co se týče zápletky, tak obě povídky spojuje naprostá absurdnost a jakási nedotaženost.
Není to vyloženě špatná kniha, ale Vondruška to rozhodně umí daleko lépe.

30.08.2019 3 z 5

Temný cypřiš Temný cypřiš Agatha Christie

Další případ slavného Hercula Poirota, který zde ovšem nehraje hlavní roli. Více než on tak na scénu vstupují jiné postavy a dostávají více prostoru, než jsme zvyklí. Emocemi se to zde jen hemží, různé náznaky citů, potlačené vášně, to vše eskaluje v očekávanou vraždou.
Není to bravurní dílo, nepatří k tomu nejlepšímu, co kdy Christie napsala, přesto se ale kniha čte výborně, děj ubíhá a Hercule Poirot je stále k zulíbání.

19.08.2019 4 z 5

Anglický pacient Anglický pacient Michael Ondaatje

Jedná se o milostný román, o klasickou válečnou love story, která nám toho tolik nabízí a tak málo ve skutečnosti dává.
Myšlenky a vzpomínky hlavních hrdinů se vzplétají do vzájemné pavučiny příběhu. Ten je zde utkán z toho nejjemnějšího vlákna, které tak každou chvíli hrozí mírným, či větším natržením. Nutno říci, že občas celý příběh na čtenáře působí zcela nesourodě a nevyváženě.
Střídá se zde přítomný čas s minulým, vyprávění je plné metafor, jazykových hříček a různých odkazů, jindy naopak překypuje sentimentálností a poetismem, což je ale v tomto případě spíše na škodu.

05.03.2019 3 z 5

Iniciály B. B. Iniciály B. B. Brigitte Bardot

Čekala jsem dle hodnocení tady od této knihy více. Začátek se trochu vleče, jakmile se dostáváme do období éry "A bůh stvořil ženu" kniha se rázem stává čtivější. Je úžasné sledovat s kolika známými lidmi se během své kariéry potkala - přičemž většina z nich již nežije. Co se stylu týče, není mu moc co vytknout, nicméně občas má Bardot tendence sklouzávat k moc popisným pasážím a ty se rázem stávají nudné. Naštěstí jich není moc a celkový dojem to nekazí.

14.11.2017 4 z 5

Dům u kanálu Dům u kanálu Agatha Christie

Miluji knížky od Agathy Christie, jsou vždy skvěle propracované, nicméně u této je znát, že ji autorka psala již v pokročilém věku. Je spíše takovým průměrem. Nedosahuje kvalit příběhů s Herculem Poirotem, ani se slečnou Marplovou, ačkoliv jim Tommy s Pentličkou šlapou na paty. A co se týče zápletky, nebyla špatná, ale ani dechberoucí. Ovšem vyzdvihnout musím postavy, s jejich charaktery si spisovatelka pohrála na výbornou.

23.10.2017 4 z 5

Kruh Kruh Dave Eggers

Nemůžu říct, že by se mi kniha četla lehce. Byla svižně napsaná, to ano, ale přes všechnu tu záplavu technických detailů (zingovat, mailovat, smajlovat, lajkovat, přesné počty sledujících/nesledujích, procenta, jak si zrovna stojíte v práci....ufff) jsem vždy musela knihu odložit, abych se k ní opět zvědavá vrátila. Takto jsme se obě - já i kniha - naháněly asi týden :-) Dočteno. Konec zvláštní. Zápletka poplatná k dnešní době, spíše si myslím, že od poloviny by mohla být lépe propracovaná. Neustále omílání stejných témat, která jsou neměnná s neustále více nepříjemnější hlavní hrdinkou. Ne, k této knize se již nevrátím.

26.06.2017 3 z 5

Olomoucký bestiář Olomoucký bestiář Vlastimil Vondruška

Bestiálně bylo zavražděno několik žen a hlavním aktérem je opět Oldřich z Chlumu a jeho pomocník panoš Ota. Ovšem nejde jen o tento zločin, ale i to, kdo ukradl královské stříbro. Jak už to tak u Vondrušky bývá, než Oldřich z Chlumu nastraží léčku na svého výtečného protivníka, mezitím se dobře pobavíme u hlášek jeho panoše.

22.11.2016 5 z 5

Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Druhý díl je opravdu o dost slabší, než díl první. V podstatě jde jen o jakési vyčpělé scénky, které tu už byly, viz. lakota pana hraběte, posedlost hraběnky lady Dianou, pití ořechovice ve větším než malém množství kuchařkou a takhle mohu pokračovat. Nejde vysloveně o špatnou knihu, ale nenabídla mi nic nového a humoru bylo také poskrovnu.

08.06.2016 2 z 5

Nekonečná noc Nekonečná noc Agatha Christie

Jedna z nejlepších detektivek od autorky, co jsem četla. Nevyskytuje se v ní ani Hercule Poirot, ani stará známá slečna Marplová, ani Tommy se svou Pentličkou. Začíná úžasným citátem od W. Blakea: "Někdo se rodí pro lásky sladkou moc, jiný se zrodí pro nekonečnou noc..." A vlastně v tomto duchu se nese samotná kniha, která je v podstatě psychologicky laděnou detektivkou. Zpetně si pak totiž můžete uvědomit, že vrah mohl ovlivnit svůj osud, ale vydal se na špatnou cestu dobrovolně.

15.06.2015 5 z 5

Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Kniha přečtená, ještě dlouho mi "ležela" v hlavě. Je pravda, že zápletka výborná, nicméně na autorčin styl jsem si celou knihu nemohla zvyknout. Vleče se to, vleče. Ale člověk je tvor zvědavý, tak jen to mě nutilo číst dál. A pokud jde o tu zápletku, nevím, kdo z těch dvou byl větší šílenec, zda ona, nebo on, protože s ní zůstal?

10.06.2015 3 z 5

Smrt a sedm němých svědků Smrt a sedm němých svědků Anna Bauerová

Připomíná mi Agathu Christie. Vražda na zámku Nelahozeves. Krásné prostředí, humorné vylíčení hlavních charakterových vad hrdinů. Kniha se čte jedním dechem. Kdo rád detektivky z českého prostředí, z prostředí uměleckých luhů a hájů (zámek, malíři, kunshistorici) tato kniha je pro něj jako stvořená.

27.05.2015 5 z 5

To je vražda, řekla: Jak to vidí slečna Marplová To je vražda, řekla: Jak to vidí slečna Marplová Agatha Christie

Jsem ráda, že tuto knihu jsem dostala a nekupovala. Ono ani nejde o knihu v pravém slova smyslu, je to jen jakýsi soubor úryvků toho, co kdy slečna Marplová v knihách Agathy Christie řekla, co si myslela, nebo jaký názor měla.
Pro fanouška zklamání. Její knihy znám, ale toto je kolikrát vytržené z kontextu,není to ani poučné, ale ani vtipné - a že i taková růžolící slečna Marplová být vtipná umí.
Jediný, kdo měl radost je bezesporu nakladatelství, že opět vydělá peníze na jménu Agathy Christie, což je zrovna v tomto případě tristní.

05.01.2025

Americká královna Americká královna Sierra Simone

Sexuální příběh o naprosté moci, poslušnosti, ale také lásce.
Hlavní hrdinka Greer potkává v pubertálním věku muže, do kterého se zamiluje. Píše mu dopisy, na které on nikdy neodpoví. Po 5 letech ho potkává znovu, ale z toho setkání má ona zlomené srdce. Jiný muž, který jí učaruje (shodou okolností nejlepší přítel muže, který Greer zlomil srdce) a připraví ji o panenství se jí ale také už neozve. A shodou náhod se všichni tři po letech znovu setkají a příběh může začít, nebo pokračovat tam, kde kdysi přestal.
Výborně, čtivě napsáno, ale pár výtek by se našlo. Spousta náhod, aby to autorce zapadlo do příběhu. Při drsnějších sexuálních scénách používání slušných výrazů budí spíše úsměvy na tváři, ale čtenář zamhouří oko a čte dál.
Shrnuto podtrženo, čistá, erotická záležitost, která v sobě ukrývá příběh protknutý provokativními scénami.

13.11.2024 4 z 5

Letní záhady Letní záhady Agatha Christie

Tyto povídky napsala královna detektivek Agatha Christie a nakladatelství Euromedia se je rozhodlo vydat jako soubor - z mého pohledu ne moc úspěšný.
Setkáváme se zde s našimi starými známými tvářemi - Herculem Poirotem, Jane Marplovou, nebo třeba Parkerem Pynem, to jsou ti, jež pomáhají odkrýt tajemství zločinu. Bohužel, většina povídek je nudná, nezajímavá. Pár dobrých se v knize najde, ale vše doslova přetluče neúprosný pocit, že nakladatelství splácalo dohromady povídky od Christie s vidinou zisku. V reálu se konala - oproti názvu knihy - jedna letní záhada a o napětí pod žhavým sluncem jsem si mohla nechat zdát. Škoda.

15.04.2024 2 z 5

Hodiny Hodiny Agatha Christie

V této knize je spousta konspirační teorie a žalostně málo Hercula Poirota. Spousta vedlejších postav, které s dějem nemají tolik společného a čtenáře spíše matou. Naopak Hercule Poirot, který opět vše vyřeší a na kterého se čtenáři těší, je zde upozaděn a vyskytuje se v podstatě na pár stránkách - jedním slovem, skandál :-)
Pro mne jedno z nejnudnějších děl s Herculem Poirotem. Nebavil mne motiv, postavy, odhalení vraha - prostě příšerně překombinované i na Christie.

06.03.2024 2 z 5

Spolek Jane Austenové Spolek Jane Austenové Natalie Jenner

Děj této knihy se odehrává ve staré dobré Anglii krátce po druhé světové válce.
Celý příběh je zasazen do malebné vesničky na jihu Anglie. Zde se dává dohromady skupinka zcela odlišných postav, které spojuje jediné, a to záliba v díle legendární Jane Austenové.
Založí klub přátel této spisovatelky v touze pomoci zachovat její dům, ve kterém žila a tvořila a je plný předmětů související s jejím soukromým i uměleckým životem.
Nápad je to neotřelý, nicméně jako celek to drží pohromadě již hůř. Spousta odboček v ději odvádí zbytečně pozornost a těch pár skvělých momentů to vážně nevytrhne.
Dočteno - ovšem s vypětím všech sil.

03.02.2024 3 z 5