eDex eDex komentáře u knih

Všude samí lháři Všude samí lháři Shari Lapena

Povedený psychothriller od Shari Lapena, není třeba další komentář.

08.05.2024 4 z 5

Sucho Sucho Jane Harper

Hezky napsané, australská autorka umí.
Na motivy této knihy teď byl natočený film Sucho, který sbírá vysoká hodnocení.
Knihu doporučuji.

Člověk za oponou Člověk za oponou Martin Goffa

Další skvělá série píšícího ex- policisty.
Série s Mikem se mi sice líbí o něco víc, ale i tato stojí za přečtení.
Napínavé, uvěřitelné, zajímavá zápletka, u kávy se to četlo samo. Doporučuji

Anglická zahrada Anglická zahrada Petra Klabouchová

Moje první kniha od autorky. Četla jsem ji ještě během lockdownu, a ohodnotila v dlouho budovaném účtu, který se mi ale bohužel ztratil i se ztraceným notebookem. Vzpomínky na přečtené knihy ale zůstaly a autorka se stala mojí oblíbenou.
Smutný příběh dvou chlapců, podle skutečných událostí, je výborně napsaný a i když to nebylo úplně pětihvězdičkové čtení, už dávalo tušit, že autorka umí skvěla vyprávět, výborně postavit napínavý příběh.
Nebýt Anglické zahrady, nebyly by Prameny Vltavy, ani U severní zdi.

03.05.2024 4 z 5

V mysli vraha V mysli vraha Mike Omer

Exkluzivní thriller.
Dokonalost sama. Nepotřebuje další komentář.
6 hvězd z pěti.

01.05.2024 5 z 5

Pamatuji si vás všechny Pamatuji si vás všechny Yrsa Sigurðardóttir

Hezká duchařinka od nejprodávanější islandské autorky.
Koktejl namíchaný "zkušeným perem" z postupně budované atmosféry a tajemna, thrillerový styl s mysteriózními prvky a zajímavé postavy dělají z knihy svižné a napínavé čtení.
Mě se kniha právě kvůli všemu výše zmíněnému líbila, měla všechno, co má mysteriózní severský thriller mít, ale osobně mám od autorky mnohem radši její detektivní série. I tak velké doporučení, solidní 4 hvězdy.

27.04.2024 4 z 5

Není úniku Není úniku Yrsa Sigurðardóttir

Jedním slovem, dokonalé. A takové jsou pro mě všechny knihy, co napíše Yrsa.

14.10.2024 5 z 5

Kus temnoty Kus temnoty Margaret Atwood

Psaní autorky je jak z jiné dimenze. Ve všech ohledech. Toto byla další krásná knihy.

14.09.2024 5 z 5

Sociopat Sociopat D. B. Peck (p)

Páni!
Nová česká autorka a PARÁDNÍ thriller.
Takový debut se jen tak nevidí.
Vynikajíci čtení.

17.06.2024 5 z 5

Odvaha Odvaha Markéta Lukášková

Hezky napsany a odvypraveny pribeh mlade zidovske divky.
Od autorky jsem dosud cetla jen Majonezu, ale s tou jsem se moc nepotkala.
Toto je ovsem jina kava, nelehke tema a hledani odpovedi na tezke otazky. Hezky napsane.
Libilo se mi to a doporucuji.

26.05.2024 4 z 5

Palec a tichá voda Palec a tichá voda Jarmila Pospíšilová

Po přečtení několika posledních detektivek z edice Původní česká detektivka z MOBA, od nových českých autorů a autorek detektivek, začínám mít pocit, že má mnohem lepší a stoupající úroveň, než díla nově vylíhnuté "garnitury" tuzemských autorů z Kalibru, u kterých je naopak tendence kvality knih trvale sestupná.

Autorka i v tomto posledním díle povedené detektivní série mile překvapila. Skvěle vystihla české reálie a prostředí vesnice, dobře napsané postavy a především si mě získala uvěřitelná postava Palce.
Příjemné, napínavé až do konce.
Doufám, že nás autorka nenechá dlouho čekat na pokračování.

21.05.2024 5 z 5

Mrazení Mrazení Sharon J. Bolton

Povedený psychothriller.
Postupně odhalovaná tajemství, skvěle napsané, vygradované až k závěrečnému zvratu.
Doporučuji všemi deseti tuto knihu, jako i další knihy autorky.

08.05.2024 4 z 5

Hospodyně Hospodyně Joy Fielding

Další přečtená knížka od Joy Fielding.
I přesto, že tato nebyla z nejnapínavějších, četla se velmi dobře.

06.05.2024 4 z 5

Dítě „L“ Dítě „L“ Tammy Cohen (p)

Povedený thriller.
Propojeni minulosti, tajemství, napětí.
Knihu neodložíte, dokud ji nedočtete až do konce.

Dravec Dravec Marek Epstein

Domácí násilí stokrát jinak - jako téma knih či filmů, v této knize to však autor napsal velmi dobře.
Autor příběh odvyprávěl uvěřitelně a postavy i situace jsou věrohodné.
Tato kniha zpracovává smutné téma domácího násilí nejlíp ze všech přečtených knih.
Knize by slušelo zfilmování.

05.05.2024 4 z 5

Pod Ďáblovým mostem Pod Ďáblovým mostem Loreth Anne White

A další přečtená kniha, která nepotřebuje dlouhý komentář,
protože je vynikající.
Doporučuji i další sérii autorky všemi deseti.

05.05.2024 5 z 5

Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

To se jednoho rana pan Nesbø probudil, z satny vytahl svuj drahy, moderne usity oblek na miru a rucne site polobotky a takto vyladeny vyrazil do centra.

V kavarne kancelarskeho komplexu, kde u okolnich stolku sedeli u pracovnich snidani manazeri a headhuntri v jeste drazsich oblecich, se zamyslel, otevrel notebook a rekl si: tak dnes nebudu psat o Haary Holeovi, ani o Prdicim prasku ci o dvou bratrech s tajemstvim, ale napisu o chlapkovi od vedlejsiho stolku. O uspesnem chlapikovi, lovci hlav. Proc ne?

Pribeh Lovci hlav o uspesnem muzi, ktery se rychle zmeni v napinave drama a vyusti ve hru na kocku a mys, je uplne z jineho soudku nez ostatni knihy Nesbøa. Chvilemi nabira lehce bizarni nadech, aby nasmeroval pribeh a hlavniho hrdinu tam, kam potrebuje.

Zapletka je neotrela, hlavni hrdina je sympatak, i kdyz je to zaporna postava, ale to autorovi staci, aby rozehral napinavou partii a ctenar neprestava lovci hlav fandit.

Skvele odvypravena jednohubka je neodlozitelna a velmi ctiva.

Autor umi v jakekoliv poloze.
At napise cokoliv, vzdy je to vynikajici.

04.05.2024 5 z 5

Poslední vdova Poslední vdova Karin Slaughter

Karin Slaughter je moje oblíbená autorka, píše jako bohyně. Tento díl však byl utahaný a ... řekněme, že ne příliš reálná zápletka mu dost uškodila.
I přestože to bylo kvalitní čtení, autorka má mnohem lepší. Za mě je to například "Město policajtů", ze začátků její kariéry.

21.10.2024 4 z 5

Město v mlze Město v mlze Jaroslav Konáš

Pan Lesa a autor mi vrací víru v um českých autorů (Díky, ARGO).
Toto bylo velmi solidní čtení, nejdřív ta hutná gradující atmosféra v první části, co se ve druhé části překlopila do dobře gradujícího akčního tempa. ALE! Co ten konec?
No, každopádně si teď na podzim dám pozor na mlhu. A v přeneseném slova smyslu i na autora, páč jeho další kniha mi nesmí utéct.

14.09.2024 4 z 5

Kde jsi, když nejsi Kde jsi, když nejsi Radka Třeštíková

A mně se kniha líbila. Četla jsem kapitoly tak, jak byly přeházene, smysl mi to dávalo dokonale a stejně tak i všemi zmiňované vulgarizmy. Nechápu, proč s nimi mají všichni problém? Pasujou tam k té postavě!
A ano, bylo to přesně tak syrové, bouřlivé a vášnivé VYPRÁVĚNÍ, jak anotace slibovala. Děje bylo poskrovnu, kniha skoro připomínala pár propojených povídek/scén, zato TO ODVYPRÁVĚNÍ příběhu jednoho rozchodu bylo bravurní a vyvolalo emoce, které se daly ždímat. Skvěle odvyprávěný příběh, jenž se klidně mohl přihodit i komukoluv z nás.

01.08.2024 4 z 5