Eeli | Komentáře u knih | Databáze knih

Eeli Eeli komentáře u knih

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Skvělý hořkosladký příběh o starém bručounovi s velkým srdcem (obrazně i doslovně). Tenhle příběh mě opravdu chytil. Nejprve čtenář očekává jen humornou knihu, kdy to komické vzniká na úkor mrzoutského a neuvěřitelně protivného hlavního hrdiny, kterému ty různé nezdary přejeme. Postupem však zjišťujeme, že je nám Ove čím dál tím více milý, i když je stále stejně protivný, a čtenář ho prostě musí mít rád. Jde o veselý příběh, který je ve své podstatě založen na zármutku nešťastného člověka, který si přeje zemřít. Občas jsem při čtení nevěděla, jestli se chci smát, nebo jestli je mi smutno, nakonec ale téměř vždy převládl ten vtip. Kniha je napsána opravdu bravurně. Samo téma je velmi nápadité a jednotlivé postavy mu dodávají to pravé ořechové. To vše vyladěno skvěle promyšlenými dialogy, detaily a drobnostmi v konání hrdinů apod. Nejsem žádný "cíťa", ale je to první kniha, u které jsem slzela smíchy i dojetím.

08.01.2017 5 z 5

Dítě číslo 44 Dítě číslo 44 Tom Rob Smith

Téma vyšetřování dětských vražd zasazené do "stalinovské" doby. Ta je v knize vylíčena bravurně - krize, chudoba, strach, zvěrstva páchaná na lidech, kteří se často ani ničím neprovinili, jen se znelíbili jednotlivcům majícím trochu moci, nekalé praktiky, slepá poslušnost režimu - vše je naprosto uvěřitelné. Hlavní postava knihy se zpočátku zdá býti spíše antihrdinou. Jedná se o oddaného, na drogách závislého sluhu totalitního režimu, který je vnitřně přesvědčen o správnosti svého počínání (což považuji za důležitou zmínku, neboť věřím, že spousta lidí té doby byla přesvědčena o tom, že koná zlo pro dobro), v průběhu děje se však přemění v jeho odpůrce a stane se kladným hrdinou se vším všudy. Kniha je pro mě dokonalá a smekám, neboť autor dovedl skvěle vylíčit atmosféru doby a navíc čtenáři předložil vynikající napínavou zápletku.

23.10.2016 5 z 5

Pekařova dcera Pekařova dcera Sarah McCoy

Prolínání dějových linek minulých a současných je hodně populární a i této knize to svědčilo. Tahounem byl děj minulý, osvěžením pak děj přítomný. Příběhy mají spíše nevýraznou zápletku, jsou vystavěny především na vyprávění událostí ze života jedné dívky žijící v nacistickém Německu a na hledání životní cesty dívky z doby současné. Oba by klidně mohly stát samostatně, nijak se vzájemně nepodmiňují, jako komplex však tvoří jedinečný zážitek.

01.02.2020 4 z 5

Hodinářova dcera Hodinářova dcera Kate Morton

Většina knihy působí zmateně a snadno se v ní lze ztratit, protože takové množství střídajících se časových rovin, tím pádem dějových linek spolu s velkým množstvím postav a jmen je zkrátka dost překombinované. Je těžké udržet pozornost a vést vše v patrnosti. Teprve ke konci si vše začíná sedat a dávat smysl, takže se z toho nakonec vyklubal pěkný příběh, který měla autorka sice perfektně promyšlený, ale neobratně zprostředkovaný. Také samotný závěr byl trochu utnutý, i když dost podněcující k vědomí toho, jak to zřejmě dopadne.

01.02.2020 4 z 5

Špinavá práce Špinavá práce Christopher Moore

Kniha s jednoduchým, ale o to více praštěným dějem, s absurdními postavami, s velkým množstvím úsměvných momentů a s velkým množstvím hodně vtipných hlášek a postřehů (včetně zdařilých výkladů o betasamcích). Příběh je opravdu sympaticky potrhlý, něco už však pro mě bylo dost přes čáru, např. "veverčí lid" - co to jako..? :)

02.09.2019 3 z 5

Nebeský vězeň Nebeský vězeň Carlos Ruiz Zafón

Tento příběh je vystavěn na Fermínově minulosti prolínající se se "současným" vyprávěním a je velmi intenzivní. Autor zkrátka umí navodit tu správnou atmosféru, ať už je zapotřebí trochu tajemna, dobrodružství, napětí či humoru.

14.08.2019 5 z 5

Něco jako láska Něco jako láska Julie James

Příjemný romantický příběh s akčními prvky. Tato kombinace autorce jde, což je znát i na jejích knihách. Této nechybí malé napětí a akce, dominantou je však "kupodivu" budování vztahu dvou velmi rozdílných lidí - agenta FBI a jeho svěřenkyně prostřednictvím vzájemného škorpení - otřepané, avšak osvědčené.

03.07.2019 4 z 5

Pygmalión Pygmalión George Bernard Shaw

Áááoooúúú. Dyž vono je to ták pěkně vymýšlený a napsaný.

Skvělá divadelní hra zaměřující se na problematiku společenských vrstev, jejichž rozdíly jsou zde demonstrovány na užívání jazyka, a na vliv člověka na člověka vycházejícího z přístupu a očekávání jednoho k druhému.
Takže i když je tato hra zdánlivě prostá, milá a vtipná, je zde přítomno jisté sociální a psychologické zaměření nesoucí hlubší význam.

22.06.2019 5 z 5

Sráči Sráči Richard Price

Nad hodnocením jsem dlouho váhala. Téma je hodně originální a lákavé, ale...
Příběh je hodně hutný, přesycený, čímž se stává poměrně nepřehledným a snadno se lze v textu ztratit, následně nepochopit jisté souvislosti atd. atd.
Zamyslíte-li se pak nad knihou jako celkem, její myšlenkou a zpracováním, dospějete k názoru, že nebyla vůbec špatná, i když byla hodně depresivní, ale...

15.03.2019 3 z 5

Ledová princezna Ledová princezna Camilla Läckberg

Oddechová detektivka, která není zatížena žádnou velkou brutalitou či neuvěřitelnými akcemi, což jí velmi prospělo. Jedna z těch lepších knih v rámci daného žánru.

31.12.2018 4 z 5

Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Mrazivý psychothriller, který se dostane pod kůži. Je sice hodně vykonstruovaný, základní myšlenka psychického týrání a manipulace je však děsivá sama o sobě, i když v reálném světě nemá až takovou vyhraněnou podobu (doufám). Nicméně se autorka své prvotiny zhostila na výbornou a nasadila si poměrně vysokou laťku, přesto příběh jako komplex i přes svou čtivost působí nereálně a uměle. Co se však hodně povedlo je vylíčený způsob prezentace násilníka na veřejnosti, takové to, že do něj by to nikdo neřekl... I když, jak bylo zmíněno, takoví jsou nejhorší...

18.04.2018 4 z 5

Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Subjektivně vyprávěný příběh o neprávem odsouzeném černochovi nás seznámí s problematikou rasové diskriminace v Americe na počátku 20. století. Na vše je nahlíženo nezkaženýma dětskýma očima a právě tato prostota jakoby dětského smýšlení o lidských křivdách dodává knize o to větší hloubku, protože motivace k různým činům je často nepochopitelná a ve své podstatě nesmyslná. Každý by si měl občas vzpomenout na dětské "proč?" a zkusit odpovědět.

19.02.2018 4 z 5

Dívka, která se dotkla nebe Dívka, která se dotkla nebe Luca Di Fulvio

Úžasná a duchaplná kniha vyvolávající hodně intenzivní prožitky z četby. Čtenář je zaveden do bídou, neřestí a nemocí prolezlé Itálie, tudíž nečekejte žádnou malebnou atmosféru, ale naopak. Autor velmi povedeně a s jistou dávkou naturalismu vykreslil prostředí Benátek atd. jako smradlavou špinavou díru plnou zločinu, děvek a nenávisti k Židům. Na těchto místech se pak odehrává dobrodružný a zároveň dojemný příběh Mercuria, Giuditty, Isaaca a dalších vedlejších postav. I zde autor uplatňuje své naturalistické nahlížení na svět, takže vyobrazil postavy a jejich pudy s klady i zápory včetně myšlenek a pocitů. Celkově se jedná o nádherný historicko-romantický román, v němž budete spolu s postavami prožívat jejich zoufalství, naději i štěstí, román, v němž nechybí intriky, nenávist a zlo a v němž nakonec zvítězí láska a ušlechtilost.

16.01.2018 5 z 5

Kostičas Kostičas Samantha Shannon

S ohledem na žánr se to přečíst nechá, nápad se cení, ale je to taková blbina. Je třeba si zvyknout na uvedené pojmy, aby se čtenář zorientoval, pak je kniha poměrně čtivá, ale tak nějak chaotická, takže se lze v ději snadno ztratit. Závěr nic moc, ale budiž...

04.12.2017 2 z 5

Pavučina lží Pavučina lží Dan Brown

Prostě Brown, který umí napsat napínavý, zajímavý a neotřelý příběh s originálním nápadem a s jedinečností sobě vlastní podat čtenáři něco, od čeho se nebude moci odtrhnou, dokud nedočte. Do období boje o prezidentské křeslo autor zasadil téma vesmírných výzkumů NASA a velmi čtivou formou se mu podařilo vyprodukovat skvělý thriller, napsaný takovým způsobem, aby čtenář vždy zůstal napjatý. Opět se zde lze dozvědět něco nového, především se ale absolutně necháme strhnout dějem. Jak to u jeho knih bývá, nechybí akce, náhlé zvraty a překvapivá rozuzlení, i když má někdy zapotřebí sáhnout pro trošku za vlasy přitaženém řešení, aby z té šlamastyky hrdiny dostal... Ale to k tomuto žánru tak nějak patří...

08.02.2017 4 z 5

Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

Kniha není tak "akční" jako předchozí dva povídkové díly série, což ale vůbec není bráno jako negativum. Naopak poskytla prostor a skvělý základ pro rozjezd ságy o Geraltovi a Ciri. Trochu mi zde chyběl autorův humor předchozích dílů vycházející ze špičkování Geralta s Marigoldem, ale i tak ...

21.05.2020 4 z 5

Strakonický dudák Strakonický dudák Josef Kajetán Tyl

Dnes již klasická divadelní hra, která získala na kráse svou prostotou, humorem a pohádkovými prvky. Motivy jsou celkem běžné - láska, peníze, lidská hloupost, náprava, navíc z dílka vyzařuje národní hrdost, ale jsou z něj patrné i ty ne zrovna chvályhodné české vlastnosti.

11.06.2019 4 z 5

Listopad Listopad Irena Eliášová

To nebylo vůbec dobré, myslím, že tato kniha se u mě dokonce dostala na prvenství v tom nejhorším, co jsem zatím četla. Možná zajímavé téma absolutně zazdila příšerná stylistika, čímž kniha působila jako amatérský počin někoho, kdo zkouší "fušovat" do spisovatelského řemesla.

10.04.2019 1 z 5

Slepý vrah Slepý vrah Margaret Atwood

Komplikovaný příběh zastřený tajemstvím až do samého konce. Čtenář musí sledovat několik dějových linek, jejichž propojení je odhalováno postupně a v pravý čas tak, aby mohl nastat "aha moment" a mohli jsme se dočíst až k pochopení toho "co, kdo, s kým, proč". Celkově kniha tíhne k jakési melancholii, která dýchá z osobností postav a jejich prožitků, z prostředí i z doby, do níž je příběh zasazen.

25.02.2019 3 z 5

Němý křik Němý křik Angela Marsons

Příběhu nelze upřít jistou poutavost a překvapivost na straně jedné, na straně druhé lze shledat určitou nereálnost a navíc nevěrohodnost postav. Kniha se četla dobře, ale nic na ní nepůsobilo přesvědčivě. Za mě spíše průměr.

02.01.2019 3 z 5