Eicherik Eicherik komentáře u knih

Kabinet kuriozit Kabinet kuriozit Lincoln Child

Kabinet kuriozit je kniha, na kterou jsem čekal skoro osm měsíců, ale čekání se rozhodně vyplatilo. Žánrově se jedná o novodobý dobrodružný thriller, který se odehrává v současném New Yorku, i když chvílemi o tom pochybujete. Příběh trochu připomíná Akta X s lehkým dotykem Lovecrafta. Atmosféra starého muzea a kabinetu kuriozit je fantastická. Hlavní postava, excentrický agent FBI Pendergast, má zřejmě dost času na svoje záležitosti a není nikterak pracovně přetěžován. Knihu doporučuji chlapcům a děvčatům jakéhokoli věku, kteří mají rádi dobrodružné příběhy.

20.09.2020 5 z 5

Na kopci Na kopci Jiří Březina

Na kopci je Březinova prvotina, to píšu hned na úvod, protože tady to ještě rozhodně není úplně ono. Další dvě autorovy knihy Promlčení a Polednice totiž hodnotím jako velmi povedené. Mám rád dlouhé knihy, ale tahle krimi by mohla být klidně o sto stránek kratší. Úvodní část vypadá velmi nadějně, ale po tom se děj hodně zpomalí a trochu zešedne. Zejména části o ochotnickém spolku jsou až únavné. Jak píši na začátku, tady to ještě nebylo úplně ono, ale už teď se těším na autorovu nejnovější knihu Vzplanutí, která se dostala dokonce do červených čísel.

13.09.2020 4 z 5

Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

Dům na samotě je parádní česká detektivka, která mě naprosto uchvátila. Autorka pěkně vykreslila prostředí malé vesnice. O soukromí vyšetřovatelů se tolik nedovíme, ale některé další postavy jsou popsány dostatečně. Postavy se nepletou. Jedno tajemství příběhu zůstalo nezodpovězeno, ale to mi nevadí. Obálka se zeleným písmem je pěkná. Epilog je dojemný. Sérii mám v oblíbených a těším se na další případy.

08.09.2020 5 z 5

Petr řečený Čepek Petr řečený Čepek Eliška Pilařová

Monografie běžně nečtu. Tuhle jsem si ale přečíst musel, protože Petr Čepek je můj nejoblíbenější předlistopadový herec. Části, které se věnují divadlu, mě až tolik nezaujaly, ale ty zabývající se filmem jsem si přečetl s chutí. Kniha mi dává za pravdu, že Petr řečený Čepek byl poctivým a opravdovým hercem, ale hlavně dobrým člověkem.

04.09.2020 4 z 5

Země Thugů Země Thugů Jaroslav Velinský

Série se pomalu chýlí ke svému závěru, dokonce i provoz v Pragokovu se pomalu utlumuje. Vím, že tenhle díl nepatří k těm nejlepším, ale jelikož jsem nekritickým fanouškem Oty Finka, tak dávám opět plný počet hvězdiček.

03.09.2020 5 z 5

Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Malý pražský erotikon je kronikou života dvou rodin, dvou generací a dvou režimů od roku 1975 až po současnost. Je to čtení místy veselé, místy humorné, místy smutné, místy emotivní, místy vulgární, ale vždy uvěřitelné, pestré a zajímavé. A jelikož mám rád, když má kniha široký záběr, tak oceňuji, že se částečně zaobírá i světem zvířecích kamarádů. Z tohoto pohledu je zajímavá kapitola Z ptačí perspektivy. Styl psaní Patrika Hartla mi velmi sedl a román se mi hodně líbil.

30.08.2020 5 z 5

Černé lekníny Černé lekníny Michel Bussi

Černé lekníny mě naprosto dostaly a připravily mě úchvatný čtenářský zážitek. Předem musím upozornit, že tato kniha dle mého názoru zaujme spíše ženy, než muže a nebál bych se ji označit jako detektivku, nebo thriller pro ženy. Velmi mě bavilo to prostředí malého městečka v Normandii a jeho okolí, překvapivě také ten svět impresionistického malířství a výrazně také všechny ty výtečně propracované postavičky tohoto románu, včetně čtyřnohého Neptuna. Do venkovské Giverny a jeho okolí se budu v myšlenkách rád vracet.

23.08.2020 5 z 5

Vůně ďábla Vůně ďábla Mons Kallentoft

Minulý díl mě trochu zklamal, takže jsem se tohoto desátého dosti obával. Nakonec to nebylo tak špatné, možná právě i tím, že jsem toho moc nečekal. Vrcholným dílům této série se tento nepřibližuje, ale v porovnání s konkurencí se jedná o plnohodnotnou detektivku, která rozhodně nenudí. Díky tomu, že tento thajský případ, v kterém Malin opět bojuje s alkoholem a kde, již tradičně nechybí sociální problematika nezklamal, pustím se i do toho příštího.

18.08.2020 5 z 5

Pražské orgie Pražské orgie Philip Roth

Literární jednohubka. Dva dny v normalizačním Československu pohledem Američana. Intelektuální fakování.

17.08.2020 4 z 5

Nezbytné věci Nezbytné věci Stephen King

Nejlepší na téhle knize je ten nápad, kdy zákazník zaplatí za vysněné zboží příznivou cenu a také vykoná nějaký "neškodný" žertík. Celé toto počínání roztočí kolotoč nenávisti. Podobně jako v některých jiných svých knihách použil King tradiční model souboje zla s dobrem. Rozsáhlý horor má i mnoho postav, já si velmi oblíbil Nettií a jejího psa Lupiče. Souhlasím s tím, co píše marlowe, že kniha předkládá tisíc a jednu podobu zla, nenávisti a šílenství.

09.08.2020 5 z 5

Děti hněvu Děti hněvu Nela Rywiková

Povedená detektivka z ostravského Přívozu. Proč taky donekonečna číst jen knihy z Prahy že? V tomto případu se kříží svět společenské spodiny se světem novodobé elity. Přičemž ten svět vyvrženců mi připadá čtenářsky zajímavější a ostravština dodává vyprávění na autentičnosti. Jedna linka příběhu se zabývá minulostí a je mimořádně smutná. Musím taky pochválit originální obal. Vypadá to, že česká detektivka se budoucnosti bát nemusí.

09.08.2020 5 z 5

Mezi dvěma ohni Mezi dvěma ohni Martin Goffa

Tohle je prostě paráda. Zajímavý detektivní případ okořeněný chlapským humorem a sympatický hrdina, který nám poodhalí částečně i svoje soukromí. Sérii si dávám mezi oblíbené a těším se na další případy tohoto českého policajta.

07.08.2020 5 z 5

Bez těla Bez těla Martin Goffa

Hodně zajímavý případ. Bez těla je opět uvěřitelná detektivka se sympatickým hrdinou. Celý koncept příběhu je netradiční, což přidává na zajímavosti a dokonce v něm nepostrádám ani nějakou tu osobní linku hlavní postavy. Opět musím pochválit humornou složku, která mi velmi sedí. Druhý díl hodnotím jako první vrchol této série a už se těším na ten třetí.
Citát: "Zrovna jsem si říkal, že se naložím do vany."
"Jo? Tak jdeme," řekla a vzala mě za ruku.
"To myslíš vážně?"
"Proč ne? Vejdeme se tam oba?"
"Ale jo," přikývl jsem, "když tak se nějak zasuneme..."
Úkosem se na mě podívala a pak se smíchem jakoby nevěřícně zavrtěla hlavou.
"Máš nějaké svíčky?" chtěla vědět.
"Ne, ale mám baterku. Proč?"

06.08.2020 5 z 5

Muž s unavenýma očima Muž s unavenýma očima Martin Goffa

Uvěřitelná, místy vtipná detektivka a ještě ke všemu z Prahy. Co víc si přát? Jen si opatřit další díly.

04.08.2020 5 z 5

Písečná kosa Písečná kosa Vladimír Körner

První dojem z knihy mám ten, že mi rukopis, jakým je psána moc nepřipomíná Körnera. Tématicky je to on. Temná doba, pesimismus, násilí, bezvýchodnost, v tom všem autora poznávám, ale ta slova, jako kdyby poskládal někdo jiný. Písečná kosa je zajímavý, historický příběh v kterém potkáme i pohanské Prusy, ale nejzajímavější byla pro mě ta část, která se odehrávala na řádovém hradě. Körner je můj oblíbený autor a těším se na další jeho díla.

03.08.2020 4 z 5

Lovci ohně Lovci ohně Mons Kallentoft

Už to zkrátka není ono. Příběh je příliš překombinovaný a nepříliš uvěřitelný. V porovnání s jinými detektivkami tahle kniha obstojí, ale když ji srovnám se starými díly této série, tak jsme hluboko pod nastavenou laťkou. Román má také velmi silnou sociální linku. Manželé Per Wahlöö a Maj Sjöwall by měli radost.

02.08.2020 4 z 5

Zeměbouře Zeměbouře Mons Kallentoft

Nerad to píšu, ale Zeměbouře je zatím nejslabším dílem této série. Ty tam jsou doby, kdy ty předchozí měli přes čtyři sta stran a děj byl rozpracován do nejmenších detailů. Stejně tak osekané mi připadá soukromí hlavních postav. Celé mi to připadá jako spíchnuté horkou jehlou. To co dělalo tuhle sérii unikátní se rozplynulo a zbyla detektivka, jakých jsou plné pulty knihkupectví.
Za zmínku ještě stačí vcelku zdařilé nastínění toho, kam to dopracovala příliš otevřená švédská společnost.
Na obálku dalšího pokračování hledím trochu s obavou.

01.08.2020 4 z 5

Dům do krajiny bezbožných Dům do krajiny bezbožných Ivo Hury

Lovecraftovským hororem nikdy nepohrdnu. O žádný zázrak se v tomto případě nejedná, ale přečíst se kniha dá. Možná by bývalo bylo lepší napsat místo dvou dlouhých povídek čtyři kratší. Druhá povídka má takový Švandrlíkovský konec. Titulní ilustrace je uhrančivá, ale ty vnitřní mě nezaujaly.

25.07.2020 4 z 5

Ať žije republika Ať žije republika Jan Procházka

Po obloze krouží Messerschmitty, pod nimi na zemi pomalu končí druhá světová válka a dvanáctiletý Olin se seznamuje se složitým světem dospělých.
Citát: "Já bych se do sklepa nenechal zavřít! Kdy zase uvidím válku, prosím tě!"
Nádherná kniha, ilustrovaná (vydání z roku 1965) Jiřím Trnkou. Jan Procházka měl skutečně dar slova a byl dobrým pozorovatelem života. Velmi mě dostala kapitola třináct, která je takovým drobným, ale milým doslovem.

19.07.2020 5 z 5

Nebe v kleci Nebe v kleci Christine Leunens

Jiný pohled na život ve válečné Vídni a jeden hodně neobvyklý vztah dvou mladých lidí. Román se mi líbil, ale uvítal bych konkrétnější závěr knihy.

18.07.2020 4 z 5